Poklon: Pravoslavni zbornik molitava iz 1900.

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
13.199
Evo u nastavcima.

Pribrao i sastavio:
Protopresviter Jovan Petrović
profesor i katiheta na kr. vel. gimnaziji i kr. vel. real.-gimnaziji u Zagrebu

Zagreb 1900.

SADRŽAJ

Molitve jutrenje
Molitve na svetoj liturgiji
Pjesme, što se poju na sv. liturgiji
Molitve pred sv. pričešćem
Molitve poslije sv. pričešća
Molitve večernje
Svagdanje ispovijedanje svojih grijeha
Kanon presvetoj Bogorodici

Duhovne pjesme:

Tropari i kondaci vaskrsni
Tropari, kondaci i irmosi praznični
Na Roždestvo presvete Bogorodice
Na Vozdviženije čestnago Kresta
Na sv. velikomučenika Dimitrija
Na Vovedenije
Na sv. Nikolu
Na Roždestvo Hristovo
Na svetog Stefana
Na obrjezanje Gospodnje
Na Bogojavljenje
Na svetog Savu
Na Sretenije
Na Blagovijesti
Na Cvijeti
Na Uskrs
Na svetog Đurđa
Na Spasov-dan
Na Duhove
Na Preobraženje Gospodnje
Na Uspenije presvete Bogorodice

Dodatak
Molitve za raznu potrebu

1. a) Prije jela
b) Poslije jela
2. a) Prije učenja
b) Poslije učenja
3. a) Prije večere
b) Poslije večere
4. Molitva prije početka svakog dobrog djela
5. Zahvalna molitva za svako primljeno dobročinstvo
6. Molitve za one koji putuju
7. Molitva za bolne
Molitva Gospodnja
Bogorodice Djevo
Simvol vjere
Zapovijedi Božije
Zapovijedi crkvene
Tajne novoga zavjeta
Djela milosti tjelesne
Djela milosti duševne
Darovi Duaa svetoga
Plodovi darova Duha svetoga
Grijesi vapijući na nebo
Grijesi smrtni
Grijesi protivu Duha Svetoga
Grijesi tuđi

Uputstvo kako se treba spremiti za svete i velike tajne
Pitanja, a) Dužnosti prema Bogu
b) Dužnosti prema bližnjemu
v) Dužnosti prema samomu sebi
Pitanja, o kojima treba razmišljati prije ispovijedi

Ovo je prilika da se konačno izradi crkvenoslovensko-srpski molitvenik.

MOLITVE JUTRENJE

Vo imja Otca i Sina i svjatago Duha, amin.

Zatim se pokloni tri puta i čitaj ovo:

Gospodi Isuse Hriste, Sine Božij, molitav radi prečistija tvojeja Matere i vsjeh svjatih, pomiluj nas, amin.

Slava Tebje Bože naš, slava Tebje.

Carju nebesnij, utješitelju, Duše istini, iže vezdje sij, i vsja isnolnjajaj, sokrovišče blagih, i žizni podatelju, pridi i vselisja v'ni i očisti ni ot vsjakija skverni, i spasi Blaže duši našja.

Svjati Bože, svjati krjepki, svjati bezsmertni, pomiluj nas (tri put).

Slava Otcu i Sinu i svjatomu Duhu, i ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.

Presvjataja Trojice pomiluj nas; Gospodi očisti grjehi našja: Vladiko prosti bezakonija naša: Svjati posjeti, i iscjeli nemošči našja, imene Tvojego radi.
MOLITVE JUTRENJE

U ime Oca i Sina i svetoga Duha, amin.

Zatim se pokloni tri puta i čitaj ovo:

Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, radi molitava prečiste tvoje Matere i svih svetih, smiluj se na nas, amin.

Slava tebi Bože naš, slava Tebi.

Care nebeski, utješitelju, Duše istine, koji si svagdje, i sve ispunjavaš, skrovište blaga, i davatelju života, dođi i useli se u nas i očisti nas od svake nečistote, i spasi o Blagi duše naše.

Sveti Bože, sveti krepki, sveti besmrtni, smiluj se na nas (tri put).

Slava Ocu i Sinu i svetome Duhu, i sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Presveta Trojice smiluj se na nas; Gospode očisti grijehe naše: Vladiko oprosti bezakonja naša: Sveti posjeti, i iscijeli nemoći naše, radi imena Tvoga.
Gospodi pomiluj (tri put).

Otče naš, iže jesi na nebesjeh, da svjatitsja imja Tvoje, da pridet carstvije Tvoje, da budet volja Tvoja, jako na nebesi i na zemlji. Hljeb naš nasuščni dažd nam dnes, i ostavi nam dolgi našja, jakože i mi ostavljajem dolžnikom našim, i ne vvedi nas vo iskušenije, io izbavi nas ot lukavago.
Jako Tvoje jest carstvo i sila i slava: Otca i Sina i svjatago Duha, ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.
Gospode smiluj se (tri put).

Oče naš, koji si na nebesima, nek' se sveti ime Tvoje, neka dođe carstvo Tvoje, neka bude volja Tvoja, kako na nebu tako i na zemlji. Hljeb naš potrebni daj nam danas, i oprosti nam dugove naše kao što i mi praštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zla.
Jer je Tvoje carstvo i sila i slava: Oca i Sina i svetoga Duha, sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Zatim čitaj ove tropare:​

Vostavše ot sna, pripadajem Ti blaže, i angelskuju pjesan vopijem Ti silne: svjat, svjat, svjat jesi Bože, Bogorodiceju pomiluj nas.

Slava Otcu i Sinu i svjatomu Duhu:
Ot odra i sna vozdvigl mja jesi Gospodi: um moj prosvjeti i serdce, i ustnje moji otverzi, vo ježe pjeti Tja svjataja Trojice: svjat, svjat, svjat jesi Bože, Bogorodiceju pomiluj nas.
I ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.

Naprasno Sudija pridet, i kojegoždo djejanija obnažatsja, no strahom zovem v polunošči: svjat, svjat, svjat jesi Bože, Bogorodiceju pomiluj nas.

Gospodi pomiluj (12 puta) i

Molitvu ovu:​

Zatim čitaj ove tropare:​

Ustavši od sna, pripadamo Ti o blagi, i anđelsku pjesmu pjevam Ti o silni: svet, svet, svet si Bože! Bogorodice radi smiluj se na nas.

Slava Ocu i Sinu i svetome Duhu:
Sa postelje i od sna podigao si me Gospode: prosvijetli mi um i srce, i otvori mi usne, da Ti mogu pjevati sveta Trojice: svet, svet, svet si Bože! Bogorodice radi smiluj se na nas.
I sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Iznenada će sudija doći, te će se svačija djela otkriti, no mi sa strahom zovemo u ponoći: svet, svet, svet si Bože! Bogorodice radi smiluj se na nas.

Gospode smiluj se (12 puta) i

Molitvu ovu:​

Ot sna vostav, blagodarju Tja, svjataja Trojice, jako mnogija radi Tvojeja blagosti, i dolgoterpjenija, neprognjevalsja jesi na mja ljenivago i grješnago, niže pogubil mja jesi so bezakonmi mojimi, no čelovjekoljubstvoval jesi obično, i v' nečajaniji ležaščago vozdigl mja jesi, vo ježe utrenjevati, i slavosloviti deržavu Tvoju; i ninje prosvjeti moja oči mislenija, otverzi moja usta, poučatisja slovesem Tvojim i razumjeti zapovjedi Tvoja, i tvoriti volju Tvoju, i pjeti Tja vo ispovjedaniji serdečnjem i vospjevati vsesvjatoje imja Tvoje: Otca, i Sina, i svjatago Duha, ninje i prisno, i vo vjeki vjekov, amin
-​
Pridite poklonimsja carevi našemu Bogu.
Pridite poklonimsja, i pripadem Hristu carevi našemu Bogu.
Pridite poklonimsja, i pripadem samomu Hristu carevi i Bogu našemu.
Ustavši od sna, blagodarim Ti, sveta Trojice, jer se zbog Svoje velike blagosti i dugotrpljivosti, nisi razgnjevila na mene lijenoga i grješnoga, i nisi me uništila u bezakonjima mojima, nego si bila milostiva ljudima, i podigla mene koji sam ležao u bezumlju, da bih ustao rano i slavio carstvo Tvoje. I sada prosvijetli moje duhovne oči, otvori usta moja, da se nauče riječima Tvojim, i razumijevanju zapovijedi Tvojih, da čine Tvoju volju, i da Ti pjevaju u srdačnoj ispovijesti i da slave presveto ime Tvoje: Oca i Sina i svetoga Duha, sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.
-
Priđite, poklonimo se caru našemu Bogu.
Priđite, poklonimo se i padnimo ničice pred Hristom, carem našim Bogom.
Priđite, poklonimo se i padnimo ničice pred samoga Hrista, cara i Boga našega.

I psalam 50:​

Pomiluj mja, Bože, po velicjej milosti Tvojej, i po množestvu ščedrot Tvojih očisti bezakonije moje. Naipače omij mja ot bezakonija mojego, i ot grjeha mojego očisti mja. Jako bezakonije moje az znaju i grjeh moj predomnoju jest vinu. Tebje jedinomu sogrješih, i lukavoje pred Toboju sotvorih; jako da opravdišisja vo slovesjeh Tvojih, i pobjediši vnegda suditi Ti. Se bo v' bezakonijih začat jesam, i vo grjesjeh rodi mja mati moja. Se bo istinu vozljubil jesi, bezvjestnaja i tajnaja premudrosti Tvojeja javil mi jesi. Okropiši mja isopom, i očiščusja, omiješi mja, i pače snjega ubjeljusja. Sluhu mojemu dasi radost i veselije, vozradujutsja kosti smirenija. Otvrati lice Tvoje od grjeh mojih, i vsa bezakonija moja očisti. Serdce čisto soziždi vo mnje Bože, i Duh prav obnovi vo utrobje mojej. Ne otverži mene od lica Tvojego, i Duha Tvojego svjatago ne otimi ot mene. Vozdažd mi radost spasenija Tvojego, i Duhom vladičnjim utverdi mja. Nauču bezakonija putem Tvojim, i nečestivi k Tebje obratjatsja. Izbavi mja ot krovej Bože, Bože spasenija mojego, vozradujetsja jazik moj pravdje Tvojej. Gospodi ustnje moji otverzeši, i usta moja vozvjestjat hvalu Tvoju. Jako ašče bi voshotjel jesi žertvi, dal bih ubo, vsesoženija ne blagovoliši. Žertva Bogu duh sokrušen, serdce sokrušeno i smireno Bog ne uničižit. Ublaži Gospodi blagovolenijem Tvojim Siona, i da soziždutsja stjeni Jerusalimskija. Togda blagovoliši žertvu pravdi, voznošenije i vsesožegajemaja: togda vozložat na oltar Tvoj telci.
I psalam 50:​

Smiluj se na me, Bože, po velikoj milosti Svojoj, i po obilju dobročinstva Svoga izbriši bezakonje moje. Iznad svega operi me od bezakonja mojega i očisti me od grijeha mojega. Jer bezakonje svoje ja znam i grijeh moj je svagda preda mnom. Tebi jedinome sagriješih i zlo pred Tobom učinih, da se opravdaš u riječima Svojima i pobijediš kada budeš sudio. Jer, gle, u bezakonjima sam začet i u grijesima rodi me mati moja. Jer, gle, zavolio si istinu, objavio si mi ono što je nejasno i skriveno u premudrosti Tvojoj. Pokropićeš me isopom i biću očišćen; opraćeš me i biću bjelji od snijega. Daćeš mi da slušam radost i veselje; radovaće se kosti ponižene. Odvrati lice Svoje od grijeha mojih i izbriši sva bezakonja moja. Bože, sazdaj u meni čisto srce, i duh prav obnovi u meni. Ne odbaci me od lica Svoga i Duha Svoga svetoga ne oduzmi od mene. Vrati mi radost spasenja Svojega i Duhom vladalačkim utvrdi me. A ja ću naučiti bezakonike tvojim putovima i bezbožnici će se tebi obraćati. Izbavi me od krvi, Bože, Bože spasenja mojega; jezik moj klicaće pravdi Tvojoj. Gospode, otvori usne moje i usta moja oglasiće hvalu Tvoju. Jer da si zaželio žrtve, prinio bih je; ali žrtve paljenice nisu Ti prijatne. Žrtva Bogu je duh skrušen, srce skrušeno i smireno Bog neće prezreti. U svom blagovoljenju Gospode, učini dobro Sionu i neka se sazidaju zidovi jerusalimski. Tada će ti biti prijatne žrtve pravde, prinosi i svespalnice: tada će polagati teoce na žrtvenik Tvoj.

Poslednja izmena:
Simvol vjere​

Vjeruju vo jedinago Boga Otca, svederžitelja, Tvorca nebu i zemlji, vidimim že vsjem, i nevidimim.

I vo jedinago Gospoda Isusa Hrista, Sina Božija, jedinorodnago, iže ot Otca roždenago prežde vsjeh vjek. Svjeta ot svjeta, Boga istinna ot Boga istinna, roždena, nesotvorenna, jedinosuščna Otcu, imže vsja biša. Nas radi čelovjek, i našego radi spasenija, sšedšago s' nebes, i voplotivšagosja ot Duha svjata, i Mariji Djevi, i vočelovječšasja. Raspjatago že za ni pri Pontijstjem Pilatje, i stradavša, i pogrebena. I voskresšago v' tretij den po pisanijem. I vozšedšago na nebesa, i sjedjašča odesnuju Otca. I paki grjaduščago so slavoju, suditi živim i mertvim, jegože carstviju ne budet konca.

I v' Duha svjatago, Gospoda, životvorjaščago, iže ot Otca ishodjaščago, iže so Otcem i Sinom spoklanjajema, i sslavima, glagolavšago proroki. Vo jedinu, svjatuju, sobornuju, i apostolskuju cerkov. Ispovjeduju jedino kreščenije, vo ostavlenije grjehov. Čaju voskresenija mertvih. I žizni buduščago vjeka. Amin.
Simvol vjere​

Vjerujem u jednoga Boga Oca, svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega što se vidi i ne vidi.

I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, jedinorodnog, koji je od Oca rođen prije svih vjekova; koji je svjetlost od svjetlosti, Bog istiniti od Boga istinitog, rođen, ne stvoren, jednoga bića sa Ocem, kroz koga je sve postalo. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa, i primio tijelo od Duha svetoga i Marije djeve i postao čovjekom. Koji je za nas razapet pri Pontijskom Pilatu i stradao i pogreben bio. I uskrsao treći dan po pismu. I uznio se na nebo, i sjedi na desno Ocu. I opet će doći sa slavom da sudi živima i mrtvima i Njegovom carstvu neće biti kraja.

I u Duha svetoga, Gospoda životvorećega, koji od Otca izlazi, koji se sa Ocem i Sinom zajedno obožava i slavi, i koji je govorio preko proroka. U jednu svetu, sabornu i apostolsku crkvu. Priznajem jedno krštenje radi otpuštenja grijehâ. Očekujem uskrsenje mrtvih. I život budućega vijeka. Amin.

Molitva 1.
Bože očisti mja grješnago, jako nikoliže sotvorih blagoje pred Toboju: no izbavi mja ot lukavago, i da budet vo mnje volja Tvoja, da neosuždeno otverzu usta moja nedostojnaja, i voshvalju imja Tvoje svjatoje, Otca i Sina i svjatago Duha, ninje i prisno, i vo vjeki vjekov. Amin.
Molitva 1.
Bože očisti me grješnog, jer nikakvo dobro ne učinih pred Tobom, no izbavi me od zla, i neka bude Tvoja volja u meni, da bez prijekora otvorim nedostojna usta svoja, i pohvalim sveto ime Tvoje: Oca i Sina i svetoga Duha, sada i svagda i na vijekove vjekova. Amin.

Molitva 2.​

Ot sna vostav, polunoščnuju pjesan prinošu Ti Spase, i pripadaja vopiju Ti: ne dažd mi usnuti vo grjehovnoj smerti, no uščedri mja, raspnijsja voleju, i ležaščago mja v' ljenosti, uskoriv vozstavi, i spasi mja v' predstojaniji i molitvje: i po snje noščnjem, vozsijaj mi den bezgrješen Hriste Bože, i spasi mja.
Molitva 2.​

Ustavši od sna ponoćnu pjesmu prinosim Ti Spase, i padajući ničice vapijem Ti: ne daj mi preminuti u grješnoj smrti no smiluj se na mene, Ti koji si se svojevoljno razapeti dao, i u ljenosti ležećeg me brzo podigni i spasi me kad Ti predstanem na molitvu, a po noćnome snu daj Hriste Bože da mi svane bezgrješan dan i spasi me.

Molitva 3.​

K Tebje, Vladiko, čelovjekoljubče, ot sna vostav pribjegaju, i na djela Tvoja podvizajusja miloserdijem Tvojim, i moljusja Tebje: pomozi mnje na vsakoje vremja, vo vsakoj vešči, i izbavi mja ot vsjakija mirskija zlija vešči, i djavolskago
pospješenija, i spasi mja, i vvedi vo carstvo Tvoje vječnoje. Ti bo jesi moj sotvoritelj, i svjakago blaga promislenik i podatelj: o Tebje že vse upovanije moje, i Tebje slavu vozsilaju, ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.
Molitva 3.
K Tebi, Vladiko, čovjekoljupče, ustavši od sna pribjegavam i pripravljam se na djela Tvoja Tvojim milosrđem i molim Ti se: pomozi mi u svako doba u svakoj stvari, i izbavi me od svake zle stvari ovoga svijeta i đavolskog napadanja, spasi me i uvedi u vječito Carstvo tvoje; jer si Ti moj stvoritelj, promislitelj i svakoga blaga davatelj, u Tebi je sve pouzdanje moje, i Tebi slavu uznosim sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Molitva 4.
Gospodi, Iže mnogoju Tvojeju blagostiju, i velikimi ščedrotami Tvojimi dal jesi mnje rabu Tvojemu, mimošedšeje vremja nošči seja, bez napasti prejti ot vsjakago zla protivna, Ti sam Vladiko vsjačeskih Tvorče, spodobi mja istinitim Tvojim svjetom, i prosvješčenim serdcem tvoriti volju Tvoju, ninje i prisno, i vo vjeki vjekov, amin.
Molitva 4.​

Gospode, koji si po velikoj Svojoj blagosti i milosti meni sluzi Svome dao da me vrijeme ove prošle noći prođe bez napasti od svakoga zla protivnoga, ti sam Vladiko tvorče svega, udostoj me istinskom svjetlošću Svojom i prosvijećenim srcem činiti volju Tvoju sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Molitva 5.​
Gospodi Bože svederžitelju, prijemljaj ot nebesnih Tvojih sil trisvjatuju pjesan, primi i ot mene nedostojnago raba Tvojego noščnoje sije pjenije i dažd mi vsja ljeta života mojego i na vsjakij čas Tebje slavu vozsilati, Otcu, i Sinu, i svjatomu Duhu, ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.
Molitva 5.​
Gospode Bože svedržitelju, koji primaš od nebesnih sila trisvetu pjesmu, primi i od mene nedostojnoga sluge Tvojega noćno ovo pjevanje i podaj mi da u sve godine života svojega i u svakome času mogu Tebi uznositi slavu: Ocu, i Sinu, i svetome Duhu, sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Molitva 6.​
Gospodi, svederžitelju, Bože sil, i vsjakija ploti, vo višnjih živij, i na smirenija prizirajaj, serdca že i utrobi ispitujaj, i sokrovenaja čelovjekov javje predvjedij, beznačalnij, i prisnosuščnij svjete, u negože njest premjenenija, ili preloženija osjenenije, sam bezsmertnij Carju, primi molenija naša, jaže v' nastojaščeje vremja, na množestvo Tvojih ščedrot derzajušče, ot skvernih k Tebje usten tvorim; i ostavi nam pregrješenija naša, jaže djelom, i slovom, i misliju, vjedjenijem, ili nevjedjenijem sogrješenaja nami: i očisti ni ot vsjakija skverni ploti i duha: i daruj nam bodrenim serdcem, i trezvenoju misliju, vsju nastojaščago žitija nošč prejti, ožidajuščim prišestvija svjetlago, i javlenago dne, jedinorodnago Tvojego Sina, Gospoda i Boga i Spasa našego Isusa Hrista, v' onjže so slavoju sudija vsjeh pridet, komuždo vozdati po djelom jego; da ne padše i obljenivšesja, no bodrstvujušče, i vozdviženi v' djelanije obrjaščemsja gotovi, vo radost i Božestveni čertog slavi Jego so nidem, idježe prazdnujuščih glas neprestani, i neizrečenaja sladost zrjaščih Tvojego lica dobrotu neizrečenuju: Ti bo jesi istini svjet, prosvješčajaj i osvjaščajaj vsjačeskaja, i Tja pojet vsja tvar vo vjeki vjekov, amin.
Molitva 6.​
Gospode svedržitelju, Bože nad silama i svakim tijelom, koji na visini živiš, i na smjerne gledaš, srca i utrobe ispituješ, i tajne čovječije unaprijed znadeš, bespočetna i vječita svjetlosti, u koga nema promjene; sam besmrtni Care, primi molitve naše, koje u ovo doba oslanjajući se na veliku Tvoju milost od nečistih usta k Tebi upravljamo, i oprosti nam prestupljenja naša, koja smo u djelu, riječi i misli, znanjem il' neznanjem učinili, i očisti nas od svake nečistote tijela i duha, i daruj nam da bodrim srcem i trezvenom misli cijelu noć ovoga života provedemo očekujući dolazak svijetloga i jasnoga dana jedinorodnoga Tvoga Sina, Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista, u koji će kao sudija svega svijeta sa slavom doći, da svakome da po djelima njegovim, da ne bi u ljenost pali, no bdijući i na djelo probuđeni nađemo se pripravni da uđemo s' Njime u radost i božestveno obitalište slave Njegove, gdje je neprestani glas onih koji svetkuju i neiskazana sladost onih koji gledaju neiskazanu prijatnost lica Tvoga; jer si ti prava svjetlost, koja sve prosvjetljuje i osvećuje, i tebe slavi svaka tvar na vijekove vjekova, amin.

Molitva 7.
Tja blagoslovim višnji Bože, i Gospodi milosti, tvorjaščago prisno s nami velikaja že i neizsljedovanaja, slavnaja že i užasnaja, ihže njest čisla, podavšago nam son vo upokojenije nemošči našeja, i oslablenije trudov mnogotrudnija ploti; blagodarim Tja, jako ne pogubil jesi nas so bezakoniji našimi, no čelovjekoljubstvovav obično, i vo nečajaniji ležaščija ni vozdigl jesi, vo ježe slavosloviti deržavu Tvoju. Tjemže molim bezmjernuju Tvoju blagost, prosvjeti našja misli i očesa i um naš ot tjaškago sna ljenosti vozstavi, otverzi naša usta, i ispolni ja tvojego hvalenija; jako da vozmožem nepokoleblemo pjeti že, i ispovjedatisja Tebje, vo vsjeh, i ot vsjeh, slavimomu Bogu, beznačalnomu Otcu, so jedinorodnim Tvojim Sinom, i vsesvjatim, i blagim, i životvorjaščim Tvojim Duhom, ninje i prisno, i vo vjeki vjekov, amin.
Molitva 7.
Tebe slavimo višnji Bože i Gospode milosti, koji svagda činiš s nama nebrojena djela, velika i neispitana, slavna i čudna, koji si nam dao san na potkrepljenje nemoći naše i olakšanje trudova umorenoga tijela; blagodarimo ti, što nas nisi pogubio sa bezakonjima našim, no pokazavši nam uobičajeno Svoje čovjekoljublje podigao si nas koji smo ležali u neznanju, da slavimo vlast Tvoju. Zato molimo neizmjernu blagost Tvoju: prosvijetli naše misli i oči, i podigni um naš od teškoga sna ljenosti, otvori usta naša i napuni ih Tvojom hvalom, da uzmožemo nepokolebljivo slaviti i priznavati tebe, u svima i od svih slavljenoga Boga, bespočetnoga Oca, sa jedinorodnim Tvojim SInom i presvetim i blagim i životvorećim Tvojim Duhom, sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Molitva 8.
Gospodi, ne liši mja nebesnih Tvojih blag. Gospodi, izbavi mja vječnih muk. Gospodi, umom li ili pomišlenijem, slovom ili djelom sogrješih, prosti mja. Gospodi izbavi mja vsjakago nevjedjenija, i zabvenija, i ma odušija, i okamenenago nečuvstvija. Gospodi, izbavi mja ot vsjakago iskušenija. Gospodi, prosvjeti moje serdce, ježe pomrači lukavoje pohotjenije. Gospodi, az jako čelovjek sogrješih, Ti že jako Bog ščedar pomiluj mja, vidja nemošč duši mojeja. Gospodi, posli blagodat Tvoju v pomošč mnje, da proslavlju imja Tvoje svjatoje. Gospodi, Isuse Hriste, napiši mja raba Tvojego vo knjizje životnjej, i daruj mi konec blagi. Gospodi Bože moj, ašče i ničtože blago sotvorih pred Toboju, no dažd mi po blagodati Tvojej položiti načalo blagoje. Gospodi, okropi v' serdcje mojem rosu blagodati Tvojeja. Gospodi, nebese i zemlji, pomjani mja grješnago raba Tvojego studnago i nečistago, vo carstviji Tvojem: Amin.

Gospodi, vo pokajaniji primi mja. Gospodi, ne ostavi mene. Gospodi, nevvedi mene v napast. Gospodi, dažd mi misl blagu. Gospodi, dažd mi slezi, i pamjat smertnuju, i umilenije. Gospodi, dažd mi pomisl, ispovjedanija grjehov mojih. Gospodi, dažd mi smirenije, cjelomudrije i poslušanije. Gospodi, dažd mi terpjenije, velikodušije, i krotost. Gospodi, spodobi mja ljubiti Tja ot vseja duši mojeja, i pomišlenija, i tvoriti vo vsem volju Tvoju. Gospodi, pokri mja ot čelovjek njekotorih, i bjesov, i strastej, i ot vsakija inija nepodobnija vešči. Gospodi, vjesi, jako tvoriši, jakože Ti voliši, da budet volja Tvoja i vo mnje grješnjem: jako blagosloven jesi vo vjeki vjekov, amin.
Molitva 8.
Gospode, ne liši me Tvoga nebesnog
dobra. Gospode, izbavi me od vječnih muka. Gospode, ako sam zgriješio umom, pomišlju, riječju ili djelom, oprosti mi. Gospode, izbavi me od svakog neznanja, zaborava, malodušnosti i okamenjene neosjetljivosti. Gospode, izbavi me od svakog iskušenja. Gospode, prosvijetli moje srce, koje pomrači zla želja. Gospode, ja griješih kao čovjek, a Ti videći slabost duše moje pomiluj me kao Bog milostivi. Gospode, pošlji mi u pomoć Tvoju blagodat da proslavljam sveto ime Tvoje. Gospode, Isuse Hriste, zapiši mene, slugu Svoga, u knjigu života i daruj mi dobru smrt. Gospode Bože moj, ako ništa dobro ne učinih pred Tobom, daj mi da dobro počinem. Gospode, pokropi srce moje rosom blagodati Svoje. Gospode neba i zemlje, opomeni se u carstvu Svome i mene, grešnog sluge Svog, hladnog i nečistog. Amin

Gospode, primi me u pokajanju. Gospode, ne ostavi me. Gospode, ne dopusti da padnem u nevolju. Gospode, daj mi misao dobru. Gospode, daj mi suze i sjećanje na smrt, smrtni pomen i skrušeno kajanje. Gospode, daj mi pomisao, da ispovijedam grijehe svoje. Gospode, daj mi smirenost, neporočnu čistotu i poslušnost. Gospode, daj mi trpljenje, velikodušnost i nezlobivost. Gospode, udostoj me da Te ljubim svom dušom svojom i mišlju, i da u svemu vršim volju Tvoju. Gospode, zaštiti me od rđavih ljudi, zlih duhova i strasti, i od svega ostalog nepristojnog. Gospode, znam šta hoćeš, jer to činiš, neka bude volja Tvoja i u meni grešnom jer si blagosloven na vijekove vjekova. Amin.

Molitva 9.​

Mnogomilostive, i vsemilostive Bože moj, Gospodi Isuse Hriste, mnogija radi ljubve sšel i voplotilsja jesi, jako da spaseši vsjeh. I paki Spase spasi mja po blagodati, molju Tja; ašče bo ot djel spaseši mja, njest se blagodat i dar, no dolg pače. Jej mnogij vo ščedrotah, i neizrečenij vo milosti, vjerujaj bo v' mja, rekl jesi, o Hriste moj, živ budet, i ne uzrit smerti vo vjeki. Ašče ubo vjera, jaže v' Tja, spasajet otčajanija, se vjeruju, spasi mja, jako Bog moj jesi Ti i sozdatelj: vjera že vmjesto djel da vmjenitsja mnje, Bože moj ne obraščeši bo djel otnjud opravdajuščih mja. No ta vjera moja da dovljejet vmjesto vsjeh, ta da otvješčajet: ta da opravdit mja: ta da pokažet mja pričastnika slavi Tvojeja vječnija. Da ne ubo pohitit mja satana, i pohvalitsja Slove, ježe ottorgnuti mja ot Tvojeja ruki i ogradi: no ili hošču, spasi mja, ili ne hošču, Hriste Spase moj predvari skoro, skoro, pogiboh, Ti bo jesi Bog moj ot čreva matere mojeja, spodobi mja Gospodi ninje vozljubiti Tja; jakože vozljubih inogda toj sami grjeh, i paki porabotati Tebje bez ljenosti toščno, jakože porabotah prežde satanje lstivomu. Naipače že porabotaju Tebje Gospodu i Bogu mojemu Isusu Hristu, vo vsja dni života mojego, ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.
Molitva 9.
Mnogomilostivi i svemilostivi Bože moj, Gospode Isuse Hriste, iz velike ljubavi sišao si i vaplotio se da bi spasio sve. I opet, Spase, spasi me po blagodati, molim Te. Jer ako me spasiš zbog djela, onda to nije blagodat i dar, nego dug. O veliki u milosrđu i neiskazani u milosti, Ti si, o Hriste moj, rekao: koji vjeruje u mene, biće živ i neće vidjeti smrti dovijeka. Ako, dakle, vjera u Tebe spašava očajnike, evo vjerujem: spasi me, jer si Ti moj Bog i Sazdatelj. Neka mi se mjesto djela uračuna vjera, Bože moj, zato ne traži djela koja me opravdavaju. No, ova vjera moja neka zamijeni sve, neka ona odgovara, neka me ona opravdava, neka me ona pokaže učesnikom Tvoje vječne slave, da me ne bi ugrabio satana i da se ne bi pohvalio, o Riječi, da me je oteo iz Tvojih ruku i zaštite. No, htio ja ili ne htio, spasi me, Hriste Spase moj; pohitaj brzo, brzo, pogiboh, jer si Ti Bog moj od utrobe matere moje. Gospode, udostoj me da Te sada zavolim kao što nekada zavoljeh sami grijeh, i da opet služim Tebi bez ljenosti usrdno, kao što ranije služih lažljivom satani. Osobito pak služiću Tebi, Gospodu i Bogu mome Isusu Hristu, u sve dane života moga, sada i uvijek i na vijekove vjekova. Amin.

Molitva 10.

Angelu hranitelju​

Svjatij angele, predstojaj okajanoj mojej duši, i strastnoj mojej žizni, ne ostavi mene grješnago, ninje otstupi ot mene za nevozderžanije moje. Ne dažd mjosta lukavomu demomu obladati mnoju, nasilstvom smertnago sego tjelese. Ukrjepi bjedstvujušču i huduju moju ruku, i nastavi mja na put spasenija. Jej svjati angele Božij, hranitelju i pokrovitelju okajanija mojeja duši i tjela, vsja mnje prosti, jelikimi tja oskorbih vo vsja dni života mojego: i ašče čto sogrješih v prešedšuju nošč siju, pokrij mja ot vsjakago iskušenija protivnago, v nastojaščij den: i sohrani mja da ni v kojem grjesje prognjevaju Boga: i molisja za mja ko Gospodu, da utverdit mja v strasje svojem, i dostojna pokažet mja raba svojeja blagosti, amin.
Molitva 10.

Anđelu čuvaru​

Anđelu sveti, koji stojiš uz moju nevoljnu dušu i strastni moj život, ne ostavi mene grješnoga i ne odstupi od mene zbog moje neumjerenosti, ne daj mjesta lukavome demonu da ovlada sa mnom posredstvom smrtnoga tijela ovoga, ukrijepi bijednu i slabu moju ruku i postavi me na put spasenja. Da, sveti anđelu Božiji, čuvaru i pokrovitelju nevoljne moje duše i tijela, sve mi oprosti, čime sam te uvrijedio kroza sve dane života moga, i ako sam šta sagriješio prošle noći ove, zakrili me ovoga dana i sačuvaj od svakog iskušenja neprijateljskoga, da nikakvim grijehom ne prognjevim Boga; moli se za mene Gospodu, da me utvrdi u strahu svome i učini me dostojnim slugom svoje blagosti, amin.

Molitva 11.
Presvetoj Bogorodici
Presvjataja vladičice moja Bogorodice, svjatimi Tvojimi i vsesilnimi molbami, otženi ot mene smirenago, i okajanago raba Tvojego, zabvenije, nerazumije, neradjenije, i vsja skvernaja, lukava i hulnaja pomišlenija ot okajanago mojego serdca, i ot pomračenago uma mojego, i pogasi plamen strastej mojih, jako nišč jesam i okajanen, i izbavi mja ot mnogih i ljutih vospominanij, i predprijatij: i ot vsjeh djejstav zlih svobodi mja: Jako blagoslovena jesi ot vsjeh rodov, i slavitsja prečestnoje imja Tvoje, vo vjeki vjekov, amin.

Prizovi svetitelja kojega slaviš:​

Moli Boga o mnje, svjati ugodniče Božij, (ime), jako az userdno k tebje pribjegaju, skoromu pomoščniku i molitveniku o dušje mojej.

Dostojno jest jako voistinu, blažiti Tja Bogorodicu, prisnoblaženuju, i preneporočnuju i mater Boga našego. Čestnjejšuju Heruvim, i slavnjejšuju bez sravnenija Serafim, bez istljenija Boga Slova roždšuju, suščuju Bogorodicu Tja veličajem.

Slava Otcu, i Sinu, i svjatomu Duhu, i ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.

Gospodi pomiluj (3 put).

Molitvami svjatih Otec naših, Gospodi Isuse Hriste Bože naš, pomiluj nas, amin.

Oslabi, ostavi, prosti Bože pregrješenija naša, volnaja i nevolnaja, jaže v slovje i djelje, jaže vo vjedeniji i nevjedjeniji, jaže vo dni i nošči, jaže vo umje i pomišleniji: vsja nam prosti jako blag i čelovjekoljubec.

Nenavidjaščih i obidjaščih nas prosti Gospodi čelovjekoljubče, blagotvorjaščim blagosotvori, bratijam i srodnikom našim, daruj jaže ko spaseniju prošenija i žizanj vječnuju. V nemoščeh suščija posjeti, i iscjelenije daruj. Jaže v mori upravi, putešestvujuščim sputešestvuj; Vsepresvjetljejšemu i deržavnomu Imperatoru i Kralju našemu Francu Josifu pervomu spoborstvuj. Služaščim i milujučim nas grjehov ostavlenije daruj. Zapovjedavšim nam nedostojnim molitisja o nih, pomiluj po velicjej tvojej milosti. Pomjani Gospodi prežde usopših otec i bratij naših, i upokoj ih, idježe prisješčajet svjet lica tvojego. Pomjani Gospodi bratij naših pljenenih, i izbavi ja ot vsjakago obstojanija. Pomjani Gospodi plodonosjaščih i dobrodjelajuščih vo vsjatih tvojih
cerkvah, i dažd im jaže ko spaseniju prošenija, i žizanj vječnuju. Pomjani Gospodi i nas smirenih i nedostojnih rab Tvojih, prosvjeti naš um svjetom
razuma Tvojego, i nastavi nas na stezju zapovjedej Tvojih, molitvami prečistija Vladičici našeja Bogorodici i Prisnodjevi Mariji i vsjeh Tvojih svjatih: jako blagosloven jesi vo vjeki vjekov, amin.

Molitva 11.
Presvetoj Bogorodici
Presveta Vladičice moja Bogorodice, odagnaj svojim svetim molitvama od mene smjernog i nevoljnog sluge Tvojega malodušje, zaboravnostь, nebrežljivost i sve nečiste, lukave i nevaljale misli iz moga jadnoga srca i pomračenog uma; pogasi plamen strasti mojih, jer sam ubog i jadan; izbavi me od mnogih i gorkih uspomena i poduhvata i oslobodi me od svih zlih djela. Jer si ti blagoslovena od sviju rodova i Tvoje prečasno ime slavi se na vijekove vjekova, amin.

Prizovi svetitelja kojega slaviš:​

Moli se Bogu za mene, sveti Božiji ugodniče (ime), jer usrdno pribjegavam tebi, brzome pomoćniku i molitveniku za moju dušu.

Zaista je dostojno slaviti Tebe, svagda blaženu i presvetu Bogorodicu i mater Boga našega. - Tebe časniju od Heruvima i nesravnjeno slavniju od Serafima, Boga Slova bez promjene rodivšu, zaista Bogorodicu veličamo.

Molitvama svetih Otaca naših, Gospode Isuse Hriste Bože naš, smiluj se na nas, amin.

Otpusti, ostavi, oprosti Bože prestupljenja naša hotimična i nehotična, koja učinismo u riječi ili djelu, u znanju i neznanju, u danu i noći, u umu i pomislu, sve nam oprosti kao blag i čovjekoljubac.

Oprosti Gospode čovjekoljupče onima, koji nas nenavide i vrijeđaju, učini dobro onima, koji nam dobro čine, braći i rođenima našim daruj sve što mole za spasenje i vječiti život; posjeti nemoćne i daruj im iscjeljenje, upravljaj sa brodarima po moru, putuj sa putnicima po suvu; Najpresvijetlijem i vladajućem Caru i Kralju našem Francu Josifu prvom pomozi u ratu; daruj otpuštenje grijeha onima, koji nam služe i milosti čine; smiluj se po velikoj milosti Svojoj na one, koji nama nedostojnima zapovijedaju, da se molimo za njih. Opomeni se Gospode prije upokojenih otaca i braće naše, i upokoj ih, gdje sija svjetlost lica tvoga. Opomeni se Gospode zarobljene braće naše i izbavi ih od svake nevolje. Opomeni se Gospode onih, koji plodove prinose i dobro čine u svetim Tvojim crkvama, podaj im sve što mole za spasenje i vječiti život. Opomeni se Gospode i nas smjernih i grješnih i nedostojnih slugu Svojih, prosvijetli um naš svjetlošću razuma Svoga, i upravi nas na stazu zapovijedi Svojih molitvama prečiste Vladičice naše Bogorodice i svagda djeve Marije i svih svetih Svojih, jer si blagosloven na vijekove vjekova, amin.

Evo po malo, nastavak molitava iz ovog starog Zbornika molitava iz 1900. godine Ne idem po redu iz sadržaja, već nastavljam posle jutarnjih molitava sa večernjim molitvama. Crkvenoslovenski jezik je veliko blago.

MOLITVE VEČERNJE
Molitvami svjatih Otec naših, Gospodi Isuse Hriste Bože naš, pomiluj nas, amin.

Carju nebesnij, Utješitelju, Duše istini, iže vezdje sij, i vsja ispolnjajaj, sokrovišče blagih, i žizni podatelju, pridi i vselisja v' ni, i očisti ni ot vsjakija skverni, i spasi Blaže duši našja.

Svjati Bože, svjati krjepki, svjati bezsmertni, pomiluj nas (tri put).

Presvjataja Trojice pomiluj nas: Gospodi očisti grjehi našja: Vladiko prosti bezakonija našja: Svjati posjeti, i iscjeli nemošči našja, imene Tvojego radi.

Gospodi pomiluj (tri put).

Molitvama svetih Otaca naših, Gospode Isuse Hriste Bože naš, smiluj se na nas, amin.

Care nebeski, utješitelju, Duše istine, koji si svagdje, i sve ispunjavaš, skrovište blaga, i davatelju života, dođi i useli se u nas i očisti nas od svake nečistote, i spasi o Blagi duše naše.

Sveti Bože, sveti krepki, sveti besmrtni, smiluj se na nas (tri put).

Presveta Trojice smiluj se na nas; Gospode očisti grijehe naše: Vladiko oprosti bezakonja naša: Sveti posjeti, i iscijeli nemoći naše, radi imena Tvoga.

Otče naš, iže jesi na nebesjeh, da svjatitsja imja Tvoje, da pridet carstvije Tvoje, da bude volja Tvoja, jako na nebesi i na zemlji. Hljeb naš nasuščni dažd nam dnes, i ostavi nam dolgi našja, jakože i mi ostavljamo dolžnikom našim: i ne vvedi nas vo iskušenije, no izbavi nas ot lukavago.

Pomiluj nas Gospodi pomiluj nas, vsjakago bo otvjeta nedoumjejušče, siju Ti molitvu jako Vladicje grješni prinosim: pomiluj nas.

Slava Otcu i Sinu i svjatomu Duhu.

Gospodi pomiluj nas, na Tja bo upovahom, ne prognjevajsja na ni zjelo, niže pomjani bezakonij naših; no prizri i ninje jako blagoutroben, i izbavi ni ot vragov naših. Ti bo jesi Bog naš, i mi ljudije Tvoji, vsi djela ruku Tvojeju i imja Tvoje prizivajem.

I ninje i prisno, i vo vjeki vjekov, amin.

Miloserdija dveri otverzi nam blagoslovenaja Bogorodice, nadjejuščisja na Tja da ne pogibnem, no da izbavimsja Toboju ot bjed, Ti bo jesi spasenije roda hristijanskago.

Gospodi pomiluj (12 put), i čita se:
Oče naš, koji si na nebesima, nek' se sveti ime Tvoje, neka dođe carstvo Tvoje, neka bude volja Tvoja, kako na nebu tako i na zemlji. Hljeb naš potrebni daj nam danas, i oprosti nam dugove naše kao što i mi praštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zla.

Smiluj se na nas Gospode, smiluj se na nas, jer nikakva odgovora ne znajući ovu ti molitvu kao Vladici prinosimo grješni: smiluj se na nas.

Slava Ocu i Sinu i svetome Duhu.

Gospode smiluj se na nas, jer se u tebe uzdasmo, ne gnjevi se jako na nas niti pominji bezakonja naša, no pogledaj i sada kao milostiv i izbavi nas od neprijatelja naših, jer si ti Bog naš, a mi ljudi tvoji, svi djela ruku tvojih, i tvoje ime prizivamo.

I sada i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Otvori nam dveri milosrđa blagoslovena Bogorodice, da uzdajući se u tebe ne propadnemo, no da se Tobom izbavimo od sviju bijeda, jer si ti spasenje roda hrišćanskoga.

Gospode smiluj se (12 puta) i , i čita se:

Poslednja izmena:
Molitva prva.
Bogu Ocu.

Bože vječnij, i Carju vsjakago sozdanija, spodobivi mja daže v' čas sej dospjeti, prosti mi grjehi, jaže sotvorih v' sij den, djelom, slovom i pomišlenijem: i očisti Gospodi smirenuju moju dušu ot vsjakija skverni ploti i duha, i dažd mi Gospodi v' nošči sej son prejti v' mirje; da vostav ot smirenago mi loža, blagougoždu presvjatomu imeni Tvojemu, vo vsja dni života mojego, i poperu borjuščija mja vragi plotskija, i bezplotnija. I izbavi mja Gospodi ot pomišlenij sujetnih oskvernjajuščih mja, i pohotej lukavih. Jako Tvoje jest carstvo, i sila i slava, so jedinorodnim Tvojim Sinom, i presvjatim Duhom, ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.

Vječiti Bože i Care sviju tvari, koji si me udostojio do ovoga časa dospjeti, oprosti mi grijehe, koje sam ovoga dana učinio djelom, riječju i pomišlju; očisti Gospode smirenu moju dušu od svake nečistote tijela i duha, i daj mi u miru provesti san ove noći, da ustavši sa skromne postelje svoje ugodim presvetom imenu tvojem u sve dane života moga i savladam tjelesne i bestjelesne neprijatelje koji napadaju na mene, i izbavi me Gospode od sujetnih i nečistih misli i od zlih želja; jer je Tvoje carstvo i sila i slava Oca i Sina i svetoga Duha, sad i svagda i na vijekove vjekova, amin.

Molitva druga.
Gospodu našemu Isusu Hristu.

Vsederžitelju, Slovo Otčeje, sam soveršen sij Isuse Hriste, mnogago radi miloserdija Tvojego, nikogdaže otlučajsja mene raba Tvojego, no vsegda vo mnje počivaj. Isuse, dobri pastirju Tvojih ovec: ne predažd mene kramolje zmijinje, i želaniju sataninu ne ostavi mene, jako sjemja tli vo mnje jest. Ti ubo Gospodi Bože poklanjajemi, Carju svjati, Isuse Hriste, spjašča mja sohrani nemecarjuščim svjetom, Duhom Tvojim svjatim, imže osvjatil jesi Tvoja učeniki. Dažd Gospodi i mnje nedostojnomu rabu Tvojemu spasenije Tvoje na loži mojem : prosvjeti um moj svjetom razuma svjatago Evangelija Tvojego, dušu Ljuboviju Kresta Tvojego, serdce čistotoju slovese Tvojego, tjelo moje Tvojeju strastiju bezstrastnoju, misl moju Tvojim smirenijem sohrani: i vozdvigni mja vo vremja podobno na Tvoje slavoslovije. Jako preproslavlјen jesi so beznačalnim Tvojim Otcem, i presvjatim Duhom, vo vjeki, amin.
Svedržitelju, Slovo Očevo, sam savršen budući Isuse Hriste, iz velikog milosrđa svoga ne rastani se nikada od mene sluge svog, no svagda u meni počivaj. Isuse dobri pastiru svojih ovaca; ne predaj me pobuni zmije ni želji satane; ne ostavi me, jer je u meni sjeme propadljivosti. Stoga, Gospode Bože, obožavani Care sveti, Isuse Hriste, sačuvaj me u snu nezalaznom svјetlošću, Duhom Tvojim Svetim, kojim si osvetio učenike svoje. Daj, Gospode, i meni nedostojnom slugi Tvom spasenje Tvoje na postelji mojoj; prosvijetli um moj svjetlošću znanja svetog jevanđelja Tvog, dušu ljubavlju krsta Tvog, srce moje čistotom riječi Tvoje, tijelo moje Tvojom bestrasnom strašću, misao moju Tvojom smjernošću; sačuvaj me i podigni me u potrebno vrijeme na Tvoje slavoslovlje. Jer si sveproslavljen sa bespočetnim Tvojim Ocem i presvetim Duhom na vjekove, amin.

Molitva treća.
Presvetom Duhu.

Gospodi Carju nebesnij, Utješitelju, Duše istini, umiloserdisja, i pomiluj mja grješnago raba Tvojego, i otpusti mi nedostojnomu, i prosti vsja, jelika Ti sogrješih dnes jako čelovjek, pače že i ne jako čelovek, i gorjeje skota, voljnija moja grjehi, i nevoljnija: vjedomij i nevjedomija: jaže ot junosti, i ot ili nauki zli: i jaže sut ot naglstva i uninija. Ašče imenem Tvojim kljahsja, ili pohulih je vo pomišleniji mojem, ili kogo ukorih: ili oklevetah kogo gnjevom mojim: ili opečalih ili o čem prognjevahsja: ili solgah, ili bezgodno spah, nišč pride ko mnje i prezrjeh jego: ili brata mojego opečalih, ili svadih, ili kogo osudih: ili razveličahsja, ili razgordjehsja, ili razgnjevahsja: ili stojašču mi na molitvje, um moj o lukavstviji mira sego podvižesja: ili razvraščenije pomislih: ili objadohsja, ili opihsja, ili bez uma smjejahsja: ili lukavoje pomislih, ili dobrotu čužduju vidjev, toju ujazven bih serdcem: ili nepodobnaja glagolah: ili grjehu brata mojego posmjejahsja, moja že sut bezčislenaja sogrješenija. Ili o molitvje neradih, ili ino čto sodjejav lukavoje, ne pomnju: Ta bo vsja, i boljša sih sodjejah. Pomiluj mja Tvorče moj Vladiko, unilago, i nedostojnago raba Tvojego: i ostavi mi, i otpusti, i prosti mja jako blag i čelovjekoljubec: da s' mirom ljagu, usnu i počiju, bludnij, grješnij i okajanij az: i poklonjusja, i vospoju, i proslavlju prečestnoje Imja Tvoje, so Otcem, i jedinorodnim Jego Sinom, ninje i prisno, i vo vjeki vjekov, amin.

Gospode Care nebeski, Utješitelju, Duše istine, smiluj se na mene grješnog slugu tvoga, i otpusti i prosti mi nedostojnom sve što Ti danas sagriješih kao čovjek, šta više ne kao čovjek no i gori od životinje, hotimične i nehotične, znane i neznane grijehe moje, one iz mladosti, i one iz zle navike, od naglosti i ljenosti: ako se imenom tvojim zakleh ili ga u misli svojoj pohulih, ako koga ukorih ili iz mrzosti ogovorih ili ožalostih; ili se na što prognjevih, ili slagah, ili nezgodno spavah, ili prezreh siromaha kad mi dođe, ili brata svoga ožalostih ili se svadih, il' koga osudih, ili se veličah i razljutih; ili kad na molitvi stajah um moj odvede me na lukavstvo ovoga svijeta ili na razvratnost pomislih; ili se prejedoh ili opih, ili se bez razloga smijah, ili što lukavo pomislih, ili nepristojno govorih, ili se grijehu brata svoga podsmijah, a moja su nebrojena sagrješenja; ili se za molitvu ne pobrinuh, ili kakvo drugo zlo učinih, čega se ne opominjem, jer ja sve to i više od toga učinih. Smiluj se dakle Tvorče moj i Vladiko na mene malodušnog i nedostojnog slugu tvog, i ostavi, otpusti, i oprosti mi sve kao blag i čovjekoljubac, da u miru legnem, zaspim i otpočinem ja bludni, grešan i nevoljan, i ustavši poklonim se, pohvalim i proslavim prečasno ime tvoje sa Ocem i jedinorodnim njegovim Sinom, sada i svagda i na vjekove, amin.

Molitva četvrta.

Gospodi Bože naš, ježe sogrješih vo dni sem, djelom, slovom, i pomišlenijem, jako blag i čelovjekoljubec prosti
mi. Miren son, i bezmjatežen daruj mi: Angela Tvojego Hranitelja posli, pokrivajušča i sobljudajušča mja ot vsjakago zla. Jako Ti jesi Hranitelj dušam i tjelesem našim, i Tebje slavu vozsilajem, Otcu i Sinu, i svjatomu Duhu, ninje i prisno i vo vjeki vjekov, amin.
Gospode Bože naš, oprosti mi kao blag i čovjekoljubac, što sam ovoga dana sagriješio djelom, riječju i pomišlju; daruj mi miran i spokoja san; pošlji mi tvoga anđela čuvara da me zakrili i sačuva od svakoga zla; jer si ti čuvar dušama i tjelesima našim, i tebi slavu uznosimo: Ocu i Sinu i svetome Duhu, sad i svagda i na vijekove vjekova, aminъ.

Molitva peta.

Gospodi Bože naš, v’ Negože vjerovahom, i Jegože imja pače vsjakago imene prizivajem: dažd nam ko snu othodjaščim oslabu duši i tjelu; i sobljudi nas ot vsjakago mečtanija, i temnija slasti kromje: ustavi stremlenije strastej, ugasi razžženija vostanija tjelesnago, dažd nam cjelumudrenje požiti djeli i slovesi: da dobrodjetelnoje žitelstvo vosprijemljušče, objetovanih ne otpadem blagih Tvojih, jako blagosloven jesi vo vjeki, amin.
Gospode Bože naš, u koga vjerujemo, i čije ime više svakoga imena prizivamo, daj nama spremajućima se na san odmor duši i tijelu, i sačuvaj nas od svake maštarije i tamnog sladostrašća; utišaj navalu strasti, ugasi oganj ubuđenja tjelesnih; daj da cjelomudreno poživimo u djelima i riječima, da dobrodjeteljno živeći ne lišimo se obećanih blaga tvojih, jer si ti blagosloven na vjekove, amin.

Molitva šesta.
Angelu čuvaru.

Angele Hristov svjati, k Tebje pripadaja moljusja, Hranitelju moj svjati, pridanij mnje na sobljudenije duši i tjela mojego grješnago, ot svjatago kreščenija. Az že svojeju ljenostiju, i svojim zlim običajem, prognjevah Tvoju prečistuju svjetlost, i otgnah Tja od sebe svjemi studnimi djeli: lžami, klevetami, zavistiju, osuždenijem, prezorstvom, nepokorstvom, bratonenavidjenijem, i zlopomnjenijem, srebroljubijem, preljubodjejanijem, jarostiju, skupostiju, objedenijem bez sitosti, i opivstvom, mnogoglagolanijem, zlimi pomisli i lukavimi gordim običajem, i bludnim vozbješenijem, imij samohotjenije na vsjakoje plotskoje voždeljenije. O zloje moje proizvolenije, jegože i skoti bezslovesni ne tvorjat! da kako vozmožeši vozrjeti na mja, ili pristupiti ko mnje, aki ko psu smerdjaščemu. Kotorima očima Angele Hristov vozriši na mja, opletšasja zlje vo gnusnih djeljeh: da kako uže vozmogu otpuščenija prositi gorkim i zlim mojim lukavim djejanijem, v' njaže vpadaju po vsja dni i nošči, i na vsjak čas; no moljusja Ti pripadaja, Hranitelju moj svjati, umiloserdisja na mja grješnago i nedostojnago raba Tvojego, (ime), budi mi pomoščnik i zastupnik, na zlago mojego soprotivnika, svjatimi tvojimi molitvami, i carstvija Boieija pričastnika mja setvori, so vsjemi svjatimi, vo vjeki, amin.
Anđele Hristov sveti, padajući ničice pred tobom molim ti se, Čuvaru moj sveti, koji si meni grješnome dat od svetoga krštenja, da mi čuvaš dušu i tijelo. Svojom ljenošću i svojim rđavim navikama ja razgnjevih tvoju prečistu svjetlost, i otjerah te od sebe svim gadnim djelima: lažima, klevetama, zavišću, osuđivanjem, ohološću, nepokornošću, mržnjom prema braći, zlopamćenjem, srebroljubljem, preljubom, jarošću, tvrdičlukom, nenasitim prejedanjem, opijanjem, brbljanjem, rđavim i lukavim mislima, gordeljivošću, i pohotljivim bjesnilom, imajući volju za svaku tjelesnu požudu. O, da zle naklonosti moje, kakve nema ni u nerazumnih životinja! Ta kako možeš pogledati na mene, ili pristupiti meni kao smrdljivom psu? Kakvim ćeš očima, Anđele Hristov, pogledati na mene kada sam se užasno zapleo u odvratna djela? Ta kako ću već moći da molim oproštaj za svoja gorka, zla i rđava djela, u koja padam danonoćno i svakog časa? No molim ti se, padajući ničice pred tobom, Čuvaru moj sveti. smiluj se na mene grješnog i nedostojnog slugu svoga (ime); budi mi pomoćnik i zaštitnik od mog zlog protivnika, svetim tvojim molitvama, i učini me učesnikom u carstvu Božijem sa svima svetima, na vjekove. Amin.

Poslednja izmena:
Molitva sedma.
Anđelu čuvaru.

Angele Hristov, Hranitelju moj, svjati i pokrovitelju duši i tjela mojego, vsja mi prosti jelika sogrješih vo dnešnjij den, i ot vsjakago lukavstvija protivnago mi vraga izbavi mja, da ni v’ kojem že grjesje pognjevaju Boga mojego: no moli za mja grješnago i nedostojnago raba, jako da dostojna mja pokažeši blagosti, i milosti vsesvjatija Trojici, i matere Gospoda mojego Isusa Hrista, i vsjeh svjatih, amin.

Anđele Hristov, čuvaru moj sveti, i pokrovitelju duše i tijela moga, oprosti mi sve što zgriješih u današnji dan, i izbavi me od svakoga lukavstva neprijateljskog mi protivnika, da ne bih nikakvim grijehom razgnjevio Boga moga, no moli se za mene grješnog i nedostojnog slugu, da me pokažeš dostojna dobrote i milosti svesvete Trojice, i Matere Gospoda moga Isusa Hrista, i svih svetih, amin.

Back