Poklon: Bogomoljački molitvenik iz 1939.

Gedeon

Poznat
Poruka
7.912
Kao što sam obećao, čim sam dobio poštom, molitvenik koji su štampali čuveni bogomoljci pre Drugog svetskog rata, iz 1939, odmah sam ga i skenirao. Čuveni bogomoljci i njihov čuveni duhovni nadglednik sveti vladika Nikolaj Velimirović, šta reći! Verovatno je sveti vladika Nikolaj i sastavio ovaj molitvenik. PDF za preuzimanje:
https://drive.google.com/file/d/1xtOtxd_-Tht4_6Kst-HjL5zNidN6yt7a/view?usp=drivesdk

Uživajte čitajući i moleći se Gospodu Bogu!

Poslednja izmena:
Evo kako izgleda Molitva Gospodnja u ovom molitveniku:

Оче наш, који си на небесима, нека
се свети име Твоје, нека дође царство Твоје, нека буде воља Твоја, и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима нашим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.

Evo kako izgleda Molitva Gospodnja u ovom molitveniku:

Оче наш, који си на небесима, нека
се свети име Твоје, нека дође царство Твоје, нека буде воља Твоја, и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима нашим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.
Tako i treba.

Символ Вере

1. Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
2. И у једнога Господа Исуса Христа Сина Божјега, Јединороднога, који је
од Оца рођен пре свих векова; Светлост
од Светлости; Бога истинитог, од Бога
истинитог, рођеног, нествореног, једнобитног с Оцем; кроз кога је све постало;
3. који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с неба, ваплотио сео д Духа Светога и Марије Деве и постао човек;
4. који је распет за нас у време Понтија Пилата, страдао и погребен;
5. и који је васкрсао у трећи дан као што је писано;
6. и који се узнео на небо и седи с десне стране Бога Оца;
7. и који ће опет доћи са славом да
суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.
8. И у Духа Светога, Господа животворнога, који од Оца исходи; који се с Оцем и Сином поштује и слави, који је говорио кроз пророке.
9. У Једину, Свету, Саборну и Апостолску Цркву.
10. Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
11. Чекам васкрсење мртвих,
12. и живот будућег века. Амин.

Из молитвеника:

МОЛИТВЕ У ТОКУ ДАНА

Господе Исусе Христе Сине Божји, помилуј ме грешнога (рећи много пута).
Господе Исусе Христе, Јединородни
Сине Оца Свог, који је без почетка, Ти
си рекао Твојим пречистим устима: „Без
Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца, Сина и Светога Духа. Амин.

Руски старообредници имају верзију 8. члана: И в Духа Свјатаго, Господа истиннаго и животворјашчаго, иже от Отца исходјашчаго.
+++
Зна ли ко шта детаљније о овоме.
Pogledao sam šta Rusi kaži za ovo "istinago". Do reformi u Ruskoj crkvi u 17. veku tj. do izjednačavanja bogoslužbenih tekstova i obreda sa Carigradskom patrijaršijom (verovatno najviše radi drugačije prakse u Kijevskoj mitropoliji, pa da se sve izjednači), pisalo se ili "И у Духа Светога, Господа животворнога" ili "И у Духа Светога, истинитога и животворнога". Ili Gospod ili istiniti, a tek u kasnije vreme je ušlo obadvoje u praksu. Najlogičniji zaključak je da je ovo istiniti ušlo u praksu da bi se naglasilo nasuprot katolicima važnost Duha Svetoga.
Onda je u 17. veku izbrisano ovo istinitoga jer ga nema u grčkim knjigama.

Back