Ево пребачено у текст из истог молитвеника:
Молитва пред причешће
Господе Боже мој, знам да нисам достојан ни довољан да уђеш под кров храма душе моје, јер је сав пуст и опао, и немам у себи достојна места да склониш главу Своју. Али као што си се нас ради спустио с висине, спусти се и сада мојој смирености; као што си у колевци и јаслама примио бесловесна бића да леже с Тобом, тако и сада пристани да уђеш у јасле бесловесне душе и окаљано моје тело. И као што си благоволео ући у дом Симона губавог, тако благоизволи ући и у дом моје смирене душе, прокажене и грешне. Као што ниси одбио грешну блудницу, сличну мени, која је пришла и дотакла се Тебе, тако буди милостив и мени грешном, који Ти прилазим и дотичем се Тебе. И као што се ниси гнушао њених скверних и нечистих уста, која су Те целивала, немој се гнушати ни мојих уста прљавијих и нечистијих од њених, и прљавог, најнечистијег мога језика. Но нека огањ Твога пресветог Тела и Твоје пречисте Крви буде на освећење, просвећење и здравље мојој смиреној души и телу, на олакшање терета мојих многих грехова; на обезбеђење од сваког ђавољег дејства; на одбацивање моје зле и рђаве навике; на умртвљење страсти; на чување Твојих заповести; на приложење Твоје божанске благодати и усвојење Твога небеснога царства. Јер не прилазим Теби као онај који презире, Христе Боже, него као онај који моли Твоју неисказану благост, да се не удаљујем од Твога присуства, да ме не би уграбио вук мислени. Зато се молим Теби, јер будући си једини Свет, Владатељу, освети моју душу и тело, ум и срце, црева и утробу. Обнови ме свега. Укорени страх Твој у удовима мојим, учини да освећење Твоје буде нераздвојно од мене. Буди ми помоћник и заштитник држећи у миру живот мој, удостојавајући ме да станем преда Те са светима Твојим, молитвама и молењима пречисте Твоје Мајке, безтелесних Твојих служитеља, и пречистих сила, и свих светих, који су Ти увек били угодни. Амин.
5.
Молитва при причешћивању
Верујем, Господе, и признајем, да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасеш грешнике, од којих сам први ја. Још верујем да је ово пречисто Твоје Тело, и да је ово пречиста Твоја Крв. Стога Ти се молим, смилуј се на мене и прости моје грехе, хотимичне и нехотимичне, учињене речју, делом, свесно и несвесно. Удостој ме да се неосуђено причестим Твојим св. тајнама, за опроштење грехова и живот вечни. Амин.
Прилазећи причешћу говори ове речи:
Ево прилазим Божанском Причешћу. Створитељу, немој ме опећи додиром, јер си огањ који пали оно што је недостојно, него ме очисти од сваке нечистоте.
Тада настави:
Прими ме као учесника на Тајној Вечери Твојој, Сине Божји, јер нећу издати тајну непријатељима Твојим, нити ћу Те пољубити као Јуда, већ Те као разбојник на крсту признајем: опомени ме се, Господе, у Царству Твоме.
6.
Молитва после причешћа
Слава Ти, Боже (3 пута).
Владатељу Христе Боже, Царе векова и Творче свих добара које си ми дао, на свему Ти захваљујем, и на Причешћу пречистих и животворних Твојих тајни. Па Те молим, Благи и Човекољубиви, чувај ме под покровитељством Твојим, у сенци крила Твојих. Дај ми да се до последњег свога даха с чистом савешћу причешћујем светим тајнама Твојим, за опроштење грехова и живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, Извор светиње, Дародавац добара, и Теби уздижем славу, с Оцем и Светим Духом, сада и свагда и у све векове. Амин.
7.
Спаси, Христе Боже, и помилуј: благовернога господара и краља нашега Петра, свјатују церков нашу, преосвјашчењејшаго архијереја нашего, христољубиво воинство, и све православне христиане; и сачувај их на многа лета.
8.
Тебе Бога хвалимо
(На благодарењу молитва Св. Амвросија)
Тебе Бога хвалимо, Тебе Господа признајемо, Тебе превечнога Оца велича сва земља. Теби сви анђели, небеса и све силе, Теби херувими и серафими непрекидно кличу: Свет, Свет, Свет, Господ Бог Саваот, небо и земља су пуни величанствености славе Твоје.
Тебе хвали и прославља преславни апостолски лик и похвална множина пророка; Тебе хвали пресветла војска мученика.
Тебе исповеда Света Црква по целој васељени као Оца непостижног величанства, достојног поштовања Твога истинитог и јединородног Сина и Светога Духа Утешитеља.
Царе славе, Исусе Христе, Ти си вечити Син Очев. Узимајући човека да спасеш ниси се постидео девојачке утробе. Одолевши жаоку смрти, Ти си вернима отворио Царство Небесно. Ти седиш с десне стране Бога Оца у Његовој слави, и верујемо да си Судија који ће доћи. Молимо Те помози Својим слугама, које си искупио Својом скупоценом крвљу; удостој их да царују са Твојим светима у вечитој Твојој слави. Спаси Свој народ, Господе, и благослови Своје потомство, поправи га и узнеси за навек. Удостој нас да се данас сачувамо од греха. Помилуј нас, Господе, помилуј нас. Нека почива Твоја милост на нама, Господе, као што смо се уздали у Тебе. У Тебе се, Господе, уздамо, да се никада не постидимо. Амин.