Poklon: Bogomoljački molitvenik iz 1939.

Gedeon

Elita
Poruka
15.301
Kao što sam obećao, čim sam dobio poštom, molitvenik koji su štampali čuveni bogomoljci pre Drugog svetskog rata, iz 1939, odmah sam ga i skenirao. Čuveni bogomoljci i njihov čuveni duhovni nadglednik sveti vladika Nikolaj Velimirović, šta reći! Verovatno je sveti vladika Nikolaj i sastavio ovaj molitvenik. PDF za preuzimanje:
https://drive.google.com/file/d/1xtOtxd_-Tht4_6Kst-HjL5zNidN6yt7a/view?usp=drivesdk

Uživajte čitajući i moleći se Gospodu Bogu!

Poslednja izmena:
Evo kako izgleda Molitva Gospodnja u ovom molitveniku:

Оче наш, који си на небесима, нека
се свети име Твоје, нека дође царство Твоје, нека буде воља Твоја, и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима нашим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.

Evo kako izgleda Molitva Gospodnja u ovom molitveniku:

Оче наш, који си на небесима, нека
се свети име Твоје, нека дође царство Твоје, нека буде воља Твоја, и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима нашим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.
Tako i treba.

Символ Вере

1. Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
2. И у једнога Господа Исуса Христа Сина Божјега, Јединороднога, који је
од Оца рођен пре свих векова; Светлост
од Светлости; Бога истинитог, од Бога
истинитог, рођеног, нествореног, једнобитног с Оцем; кроз кога је све постало;
3. који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с неба, ваплотио сео д Духа Светога и Марије Деве и постао човек;
4. који је распет за нас у време Понтија Пилата, страдао и погребен;
5. и који је васкрсао у трећи дан као што је писано;
6. и који се узнео на небо и седи с десне стране Бога Оца;
7. и који ће опет доћи са славом да
суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.
8. И у Духа Светога, Господа животворнога, који од Оца исходи; који се с Оцем и Сином поштује и слави, који је говорио кроз пророке.
9. У Једину, Свету, Саборну и Апостолску Цркву.
10. Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
11. Чекам васкрсење мртвих,
12. и живот будућег века. Амин.

Из молитвеника:

МОЛИТВЕ У ТОКУ ДАНА

Господе Исусе Христе Сине Божји, помилуј ме грешнога (рећи много пута).
Господе Исусе Христе, Јединородни
Сине Оца Свог, који је без почетка, Ти
си рекао Твојим пречистим устима: „Без
Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца, Сина и Светога Духа. Амин.

Руски старообредници имају верзију 8. члана: И в Духа Свјатаго, Господа истиннаго и животворјашчаго, иже от Отца исходјашчаго.
+++
Зна ли ко шта детаљније о овоме.
Pogledao sam šta Rusi kaži za ovo "istinago". Do reformi u Ruskoj crkvi u 17. veku tj. do izjednačavanja bogoslužbenih tekstova i obreda sa Carigradskom patrijaršijom (verovatno najviše radi drugačije prakse u Kijevskoj mitropoliji, pa da se sve izjednači), pisalo se ili "И у Духа Светога, Господа животворнога" ili "И у Духа Светога, истинитога и животворнога". Ili Gospod ili istiniti, a tek u kasnije vreme je ušlo obadvoje u praksu. Najlogičniji zaključak je da je ovo istiniti ušlo u praksu da bi se naglasilo nasuprot katolicima važnost Duha Svetoga.
Onda je u 17. veku izbrisano ovo istinitoga jer ga nema u grčkim knjigama.

Evo molitve Presvetoj Bogorodici iz ovog molitvenika, str. 59-62.

МОЛИТВЕ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

1.
Радуј се!

Анђео који стајаше пред Богом беше
послан с неба да каже Богородици: „Радуј
се!" и видећи Те где се оваплоћаваш, Господе, стојаше говорећи јој духовним гласом: Радуј се Ти, кроз коју ће засијати радост; радуј се Ти, кроз коју ће клетва ишчезнути; радуј се, призивање палога Адама; радуј се, избављење суза Евиних. Радуј се, висино, на коју се тешко уздижу људске мисли; радуј се, дубино и анђелским очима недогледна; радуј се, јер си Царев стан; радуј се, Звездо, која јављаш Сунце; радуј се, Утробо божанског ваплоћења; радуј се Ти, којом се обнавља свака твар; радуј се Ти, помоћу које се клањамо Творцу. Радуј се, Невесто не Невестна!

2
Чуше пастири анђеле
(Икос IV.)

Чуше пастири анђеле како певају долазак Христа у телу, и потекоше ка Пастиру; видеше Га као јагње напашено у утроби Маријиној, којој певајући рекоше: Радуј се, мати Јагњета и Пастира; радуј се, стајо словесних оваца; радуј се, мучење невидљивих душмана; радуј се, отверзење рајских врата; радуј се, јер се небесни радују са земним; радуј се, јер земни ликују с небесним; радуј се, уста апостола неућутљива; радуј се, непобедна одважности страстотерпаца; радуј се, тврђо вере; радуј се, светло познање благодати; радуј се, јер се тобом обнажи ад; радуј се, јер се тобом обукосмо у славу. Радуј се, Невесто неневестна!
-
О свеопевана Мати, која си родила светије од свих светитеља пресвето Слово, прими садашњу молитву, и све избави од сваке напасти, и од будуће муке спаси нас који ти вапијемо: Алилуја.

(Возбраној Војеводје) Теби избраној
Војводи, победну и благодарствену песму
узносе слуге Твоје, које си од зла избавила, Богородице. Но имајући непобедиву власт ослободи нас од сваке беде, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто неневестна!
-
Прими, сведобра, пречиста Госпођо, Владичице Богородице, ове часне дарове, који Теби јединој доликују, од нас недостојних слугу Твојих, Ти, изабрана из свих поколења, виша од свих створења, небесних и земаљских. Јер због Тебе је Господ сила био с нама, и кроз Тебе смо познали Сина Божијега и удостојили се светог Тела Његовог и пречисте Крви Његове. Зато си блажена у свима поколењима, Богом Благословена, будући светлија од херувима и уваженија од серафима. И сада, преславна, пресвета Богородице, не престани молити се за нас недостојне слуге Твоје, да би се избавили од сваког злог савета и сваке беде и сачували се неповређени од сваког лукавства ђавољег. Већ нас сачувај Твојим молитвама, да никада не будемо осуђени; да спасени Твојим заступништвом и помоћу, узносимо славу, хвалу, благодарност и поклоњење своје јединоме Богу у Тројици и Творцу свих, сада и свагда и у све векове. Амин.

Богородице Дево

Богородице Дево, радуј се благодатна Марија, Господ је с Тобом; благословена си Ти међу женама, и благословен је плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Богородице Дево

Богородице Дево, радуј се благодатна Марија, Господ је с Тобом; благословена си Ти међу женама, и благословен је плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.
Bogorodice Djevo radusja blagodatnaja Marije Gospod s Toboju, blagoslovena ti vzenah i blagosloven plod chreva Tvojego, jako Spasa rodila jesi dus nasih.

Ево пребачено у текст из истог молитвеника:

Молитва пред причешће

Господе Боже мој, знам да нисам достојан ни довољан да уђеш под кров храма душе моје, јер је сав пуст и опао, и немам у себи достојна места да склониш главу Своју. Али као што си се нас ради спустио с висине, спусти се и сада мојој смирености; као што си у колевци и јаслама примио бесловесна бића да леже с Тобом, тако и сада пристани да уђеш у јасле бесловесне душе и окаљано моје тело. И као што си благоволео ући у дом Симона губавог, тако благоизволи ући и у дом моје смирене душе, прокажене и грешне. Као што ниси одбио грешну блудницу, сличну мени, која је пришла и дотакла се Тебе, тако буди милостив и мени грешном, који Ти прилазим и дотичем се Тебе. И као што се ниси гнушао њених скверних и нечистих уста, која су Те целивала, немој се гнушати ни мојих уста прљавијих и нечистијих од њених, и прљавог, најнечистијег мога језика. Но нека огањ Твога пресветог Тела и Твоје пречисте Крви буде на освећење, просвећење и здравље мојој смиреној души и телу, на олакшање терета мојих многих грехова; на обезбеђење од сваког ђавољег дејства; на одбацивање моје зле и рђаве навике; на умртвљење страсти; на чување Твојих заповести; на приложење Твоје божанске благодати и усвојење Твога небеснога царства. Јер не прилазим Теби као онај који презире, Христе Боже, него као онај који моли Твоју неисказану благост, да се не удаљујем од Твога присуства, да ме не би уграбио вук мислени. Зато се молим Теби, јер будући си једини Свет, Владатељу, освети моју душу и тело, ум и срце, црева и утробу. Обнови ме свега. Укорени страх Твој у удовима мојим, учини да освећење Твоје буде нераздвојно од мене. Буди ми помоћник и заштитник држећи у миру живот мој, удостојавајући ме да станем преда Те са светима Твојим, молитвама и молењима пречисте Твоје Мајке, безтелесних Твојих служитеља, и пречистих сила, и свих светих, који су Ти увек били угодни. Амин.

5.
Молитва при причешћивању

Верујем, Господе, и признајем, да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасеш грешнике, од којих сам први ја. Још верујем да је ово пречисто Твоје Тело, и да је ово пречиста Твоја Крв. Стога Ти се молим, смилуј се на мене и прости моје грехе, хотимичне и нехотимичне, учињене речју, делом, свесно и несвесно. Удостој ме да се неосуђено причестим Твојим св. тајнама, за опроштење грехова и живот вечни. Амин.

Прилазећи причешћу говори ове речи:
Ево прилазим Божанском Причешћу. Створитељу, немој ме опећи додиром, јер си огањ који пали оно што је недостојно, него ме очисти од сваке нечистоте.

Тада настави:
Прими ме као учесника на Тајној Вечери Твојој, Сине Божји, јер нећу издати тајну непријатељима Твојим, нити ћу Те пољубити као Јуда, већ Те као разбојник на крсту признајем: опомени ме се, Господе, у Царству Твоме.

6.
Молитва после причешћа

Слава Ти, Боже (3 пута).

Владатељу Христе Боже, Царе векова и Творче свих добара које си ми дао, на свему Ти захваљујем, и на Причешћу пречистих и животворних Твојих тајни. Па Те молим, Благи и Човекољубиви, чувај ме под покровитељством Твојим, у сенци крила Твојих. Дај ми да се до последњег свога даха с чистом савешћу причешћујем светим тајнама Твојим, за опроштење грехова и живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, Извор светиње, Дародавац добара, и Теби уздижем славу, с Оцем и Светим Духом, сада и свагда и у све векове. Амин.

7.
Спаси, Христе Боже, и помилуј: благовернога господара и краља нашега Петра, свјатују церков нашу, преосвјашчењејшаго архијереја нашего, христољубиво воинство, и све православне христиане; и сачувај их на многа лета.

8.
Тебе Бога хвалимо

(На благодарењу молитва Св. Амвросија)

Тебе Бога хвалимо, Тебе Господа признајемо, Тебе превечнога Оца велича сва земља. Теби сви анђели, небеса и све силе, Теби херувими и серафими непрекидно кличу: Свет, Свет, Свет, Господ Бог Саваот, небо и земља су пуни величанствености славе Твоје.

Тебе хвали и прославља преславни апостолски лик и похвална множина пророка; Тебе хвали пресветла војска мученика.

Тебе исповеда Света Црква по целој васељени као Оца непостижног величанства, достојног поштовања Твога истинитог и јединородног Сина и Светога Духа Утешитеља.

Царе славе, Исусе Христе, Ти си вечити Син Очев. Узимајући човека да спасеш ниси се постидео девојачке утробе. Одолевши жаоку смрти, Ти си вернима отворио Царство Небесно. Ти седиш с десне стране Бога Оца у Његовој слави, и верујемо да си Судија који ће доћи. Молимо Те помози Својим слугама, које си искупио Својом скупоценом крвљу; удостој их да царују са Твојим светима у вечитој Твојој слави. Спаси Свој народ, Господе, и благослови Своје потомство, поправи га и узнеси за навек. Удостој нас да се данас сачувамо од греха. Помилуј нас, Господе, помилуј нас. Нека почива Твоја милост на нама, Господе, као што смо се уздали у Тебе. У Тебе се, Господе, уздамо, да се никада не постидимо. Амин.

Back