Pojasevi za vezivanje u kolima

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.441
Stručnjaci za saobraćajnu bezbednost procenjuju da je sigurnosni pojas u automobilu zaslužan za spašavanje života i sprečavanje ozbiljnijih povreda kod više od million ljudi širom sveta, odnosno učesnike 80 odsto saobraćajnih nezgoda! U današnjem obliku, patentiran da sprečava kretanje tela i izletanje iz vozila, sigurnosni pojas postoji od 1959. godine. Prethodno je postojao samo u visini struka vozača, pričvršćen u dve tačke pa je u slučaju sudara, bio više štetan nego koristan. Ideja Nilsa Bohlina da uz postojeći doda još jedan pojas koji bi se prostirao dijagonalno preko vozačevog torza i prilikom sudara zadržao gornji deo tela, predstavlja prekretnicu u automobilskoj industriji. Zanimljivo je da se kompanija u kojoj je Nils Bohlin radio odrekla prava na patent! Uvereni da je njihovo otkriće značajnije za opšte dobro od profita kompanije, dozvolili su da sigurnosni pojas postane dostupan svima iz auto-industrije pa je danas standardni deo opreme četvorotočkaša. Na zadnja sedišta automobila, pojas je uveden 1985. godine pružajući bolju zaštitu putnicima prilikom bočnih udara vozila.

Vezivanje sigurnosnog pojasa važno je za sve putnike u automobilu bez obzira na starost i pol. Deca mlađa od 12 godina i niža od 135cm ne smeju da sede na prednjem sedištu zbog bezbedonosnih razloga. Na ovaj način, rizik od povrede u slučaju saobraćajne nezgode ,smanjuje se za oko 70 procenata. Pogrešno je uverenje da su deca u automobilu sigurnija u rukama roditelja, čak i pri malim brzinama što pokazuje i neslavna statistika: zbog nepoštovanja propisa, u Srbiji u saobraćajnim nesrećama strada veliki broj dece, a najviše, čak 44% one koja su bila putnici u automobilima.

Da bi imao zaštitni efekat, sigurnosni pojas treba vezati pravilno, što se odnosi ne samo na vozača i suvozača, nego i na putnike na zadnjem sedištu. Uprkos predrasudama protivnika pojasa, istraživanja su pokazala da pravilno vezan pojas ne može da povredi putnika jer u slučaju nezgoda, do određene brzine zadržava telo a potom pukne. Primera radi, kod čeonog sudara ako se vozilo kreće do 60 kilometara na čas, pojas će zaštititi vozača ili putnika i neće naneti ozbiljnije povrede, ali pri istoj situaciji u slučaju brzine 100km/h, on će pući kako ne bi doveo do pogubnih posledica.
Vezivanje pojasa traje nekoliko sekundi a može da znači ceo život. Visoke novčane kazne za nevezan pojas ili prevoz dece suprotno propisima, ne treba da budu primarni motiv za poštovanje saobraćajnih pravila nego sigurnost i bezbednost svih putnika u automobilu! Međutim, uprkos poštovanju propisa i maksimalnom oprezu, svakom učesniku u saobraćaju mogu da se dogode i iznenadne nezgode. Zato je, pored obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, preporuka da svaki vlasnik automobila ima i kasko osiguranje.
 

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.441
ud60767_4_1.jpg
 

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.441
kontrole su uvek ciljane, svaki dan ima po neka akcija različitog osnova, te pojasi , te telefoni , merenje brzine , na upaljena svetla već su zaboravili , a kamere će sve to objediniti , programski snimak će biti selektivan za svaku situaciju , a usput se dobije i slika samog prekršaja , ako ih instaliraju kako planiraju biće dosta naplate
 

Odzacar

Domaćin
Poruka
3.642
pazite na novo uvodjenje zakona o pesackim rpelazima, pojasevima i telefonima za volanom. postavljene su odavno, a aktivirane prosle nedelje kamere koje, automatski slikaju takve situacije. stici ce vam postom kazna koju cete morati da platite. dokaze je fotografija, biometrijskih kamera. a ko nece da plati ne mora, ako nema nista na svoje ime. pokretnu i nepokretnu imovinu.
 

Top