Pojam ''Srbijanac''

,,,, Imenica Srbijanci izvodi se iz imenice Srbija i semantički se neposredno vezuje za odgovarajuće značenje pojma Srbija.
Именица Румунијанци изводи се из именице Румунија и семантички се непосредно везује за одговарајуће значење појма Румуније.
Именица Русијанци изводи се из именице Русија и семантички се непосредно везује за одговарајуће значење појма Русије.
Именица Шпанијанци изводи се из именице Шпанија и семантички се непосредно везује за одговарајуће значење појма Шпаније.
итд итд ....
Pojam Srbijanci u srpskom jeziku ima značenje opšteg demonimskog, odnosno politonimskog naziva za stanovnike, ....
Ако већ методом copy/paste прилажеш део неког (истина са подоста бесмислених тврдњи) текста приложи линк (ево га овдје) који води на текст како би видјели и део текста који ниси копирала и како и сагледали колико је то или није основано.
 
A nije ti palo na pamet da je 1890. Cincara bilo toliko malo baš zato što su asimilovani?
Mnogi Srbi su postali Vlasi, Cincari, Makedonci, Bugari, Albanci, Romi, Grci, Turci, kao i pripadnici ostalih slovenskih naroda na Balkanu i u Evropi. SPC nije provodila asimilaciju, asimilatorski politiku, kako tvrdite vi komunistički mitomani. Prema popisnim podacima u Srbiji 1890. godine bilo je oko 1230 Cincara, 1300 Bugara, 1800 Albanaca, 0 Bošnjaka, 0 Makedonaca i 0 Crnogoraca. Prema popisnim podacima 1884. godine, u tadašnjoj Srbiji bilo je 550 Cincara. Dakle, broj Cincara se povećavao, a smanjivao, kako tvrdite vi šugoslovenski Titoistički mitomani i lažovi. Upppssssssss.
 
Na krfu su umirali srbi, dok ste se vi becki seljaci guzili nemcima za koji gros vise...
Izrokali vojsku najboljeg austrougarskog generala Slovenca Oskara Potioreka, u suvoborskoj bici izgubio čak 81% ljudstva, oružja, opreme i tehnike. Austrougarska balkanska armija sa pola miliona spala na manje 95 000 nakon suvoborske bitke u decembru 1914.
 
U Srbiji žive Srbi,sve drugo je gimnastika i jezičko zaludjivanje Srba koji žive van Srbije a zašto nije mi jasno.
Preko glave su mi u medijima objašnjavanja kako se govori,šta je pravilno ašta nije pravilno izgovarati ovako ili onako a sve stručnjaci sa raznih,,sveučilišta,, kojima su profesori bili Hrvati,Bosanci,Crnogorci.
U Srbiji žive Srbi....tačka.
Srba koji žive van Srbije? Kao na primer Vuk Karadžić? A pesmu ''Odakle si sele'' je napisao Filip Višnjić?
 
Srba koji žive van Srbije? Kao na primer Vuk Karadžić? A pesmu ''Odakle si sele'' je napisao Filip Višnjić?
Interesantno je da se za mnoge od mojih pesama misli da su narodne kao što je poznata pesma “Odakle si sele” koju sam napisao pre više od 40 godina, objašnjava Rade Vučkovič,


Srbijanci upotrebljeno radi rime.-...ovo je poslednja besplatna edukacija.
 
50000 na racun pa nastavljam sa edukacijom,mada ti koji napises da je tekstopisac Filip Visnjic moras uplatiti duplo,ti si tezi slucaj.
Ti si pravi pajac. :lol: Ti si napisao da pojam ''Srbijanac'' forsiraju Srbi van Srbije na šta sam ja sarkastično pitao (još sam i upitnik stavio) da nije tekstopisac pesme Filip Višnjić, pošto je on bio Srbin van Srbije. Time sam valjda aludirao kroz sarkazam da pesma i jeste nastala u Srbiji.
I onda kaže lik da sam ja teži slučaj i da treba on da me edukuje. :lol:
 
Ti si pravi pajac. :lol: Ti si napisao da pojam ''Srbijanac'' forsiraju Srbi van Srbije na šta sam ja sarkastično pitao (još sam i upitnik stavio) da nije tekstopisac pesme Filip Višnjić, pošto je on bio Srbin van Srbije. Time sam valjda aludirao kroz sarkazam da pesma i jeste nastala u Srbiji.
I onda kaže lik da sam ja teži slučaj i da treba on da me edukuje. :lol:
Hoces br racuna ovde ili u PP.....obicno ne radim sa tezim slucajevima ali ti si mi simpa..... :per:
 
Да поновимо градиво, појам Србијанац користио се кроз историју, од самог почетка и кроз XIX вијек. У времену данашњем се не користи, користимо појам Србин који може бити и етноним и демоним (становник Србије) и политоним (држављанин Србије), ово задње се углавном не користи јер на нашим просторима није доминантан политички него етнички концепт нације и у правилу кажемо/пишемо држављанин (или становник) Србије. Како је појам из прошлих времена (попут појмова Србљин или Србљем) могао би проћи као архаизам, некад употреба архаизама и није лоша, но проблем је што појмови Србијанац/србијански имају политичку позадину и користе се из малициозних побуда, што је бриљантно објасио Мило Ломпар.

Када се испреплићу територијалне/политичке одреднице (демоними, политоними) и етничке одреднице (етноними) ту имамо ситуацију када је име земље изведено из имена доминантног народа (Французи - Француска, Њемци - Њемачка, Руси - Русија, Пољаци - Пољска, Срби - Србија и велика већина данашњих европских земаља), ту у српском језику у колоквијалном говору користимо исти термин и за етноним и за политоним (Француз је и етнички Француз, Француз је и држављанин Француске, Њемац је и етнички Њемац, Њемац је и држављанин Њемачке).

Нешто другачије је када је име нације изведено из имена земље (Аустрија - Аустријанац, Аустралија - Аустралијанац, Белгија - Белгијанац итд), значи обрнута ситуација од оне када је име земље изведено из имена народа.

Име Србије је изведено из имена народа, Срба, и ту је апсолутно неразумно не користити исти станард као у другим ситуацџијама када се подударају етноними и политоними, односно етнички Србин у Србији може бити само Србин. Како сам већ написао, и како је на овим просторима доминантан етнички а не политички концепт нације за становнике Србије који нису етнички Срби углавном се користи формулација становник/држављанин Србије иако и Србин није погрешно, користити појмове Србијанац/србијански је силовање интелекта

Како постоји и политичка позадина приче, на појмовима Србијанци/србијански инзистиррају политичари и медији у хрватском и бошњачком корпусу лоших намјера према Србима.
Данас појмове Србијанци/србијански користе или они из малициозних побуда или праноглавци који не разумију те ствари и чији је "гријех" малоумност, трећих нема, мислећи људи ако им малициозност није водиља неће користити те појмове.
 
Ime Srbije nije domaći izraz već strani. Srbi su svoju državu zvali ''srpska zemlja'', a pojam ''Srbija'' su kao sinonim za srpsku zmelju koristili latinski i grčki pisci.
Prvi put srpska zemlja postaje Srbija kada je na delu današnje uže Srbije formirana austrijska kraljevina Srbija 1718. godine. Tada se i kod naroda odomaćuje naziv ''Srbija'', pa Srbi prvi put osnivaju svoju državu pod tim imenom 1804. za vreme ustanka.
Smeta pojam ''Srbijanac'' jer su ga izumeli zli Austrijanci da dele Srbe, a ne smeta što su isti ti Austrijanci kumovali nazivu države Srbije.
Pojam Srbijanac je otprilike koliko i Srbija, jer je izveden od naziva ''Srbija''. U redu je da neko ne želi da se naziva tim imenom i da ga ne prihvata, jer jednostavno ljudi nisu naučeni i nisu navikli na taj naziv, ali reći da se koristi iz neke zle namere je nebuloza.
Naveo sam ovde nekoliko primera kako je nedostatak pojma ''Srbijanac'' kroz istoriju ispalo štetno za srpske nacionalne interese i srpski nacionalni korpus. Da je od ranije prihvaćen i ozvaničen danas bi Srba verovatno bilo i više.
 
Реч "србијанац" није у духу српског језика, правилније би било рећи Србљанин али то је толико застарела реч да је нико не би данас користио.
Моравци, Поморавци, Троморавци опет не иде јер искључује Србе северно од Дунава и Саве.

Евентуално би могла да се користи реч "Рашанин" јер она обједињује "Раце-Пречане" и "Моравце".

Али чему опште кад можемо рећи једноставно Срби из Србије.
Србија је добила име по Србима, нису Срби добили име по Србији.

"Србијанац" осим тога носи и одређени подругљиви контекст према Шумадиницима - геџа, гегула, свињар и опанчар.
Аустроугарски и Осмалнијски чобани се на тај начин подсмевају шајкачи, јелеку, брич панталонама, дакле свему ономе што их је победило.
"Србијанац" је и протоптип Моравца - Милашин и Радашин, Секула и његове жене и слично. "Рокери с Мораву". Као то је смешно, штос.
Али ето нико није правио "Рокере с Драве" или "рокере с Босне".

"Србијанци" су и Тика Шпиц из околине Лесковца као и Шојић из околине Пирота. Недовољно "цивилизовани" Балканци, лопови, преваранти, сељачне и сецикесе.

Рокере с Мораву је правио иначе Хрват Борис Бизетић а Гигу Моравца, Тику Шпица и Шојића још један Хрват Синиша Павић.
 
Ako nisu bili priznati od strane srpskih vlasti kao nacija ne znači da se nisu osećali kao Makedonci, a i da nisu bili Makedonci ne znači automatski da su bili Srbi.

Велика је грешка третирати данашње Македонце као једну цјелину у контексту њиховог етничког идентитета.

Само се за овај дио Македоније у којем се говори торлачки може рећи да има доминантно српски карактер. Говор Куманова је чак у основи јужносрбијански говор, али је до данас прилично македонизован. Старија генерација још увијек разликује 3 падежа и не користи одређени члан - от.

Југоисточна трећина Македоније језички и културно заправо спада у бугарски ареал у правом смислу. Чак већином имају и имендан умјесто крсне славе. Они су малтене више Бугари него Македонци.

То су, дакле, два екстрема.

Остатак Македоније (на који отпада око 2/3 славофоног становништва Македоније, ту спадају сви велики македонски градови) је већ нека друга прича. Они имају специфичан језик, граматичка структура му је углавном бугарског типа, али је вокабулар ближи српском. Тај језик има и неке своје особености. Пошто имају крсне славе и још од Немањића су дио српске културно - вјерске сфере, за њих се може рећи да су у културолошком смислу Срби, иако то етнички нису.
Мислим да се свакако за ову популацију може рећи да је одувијек представљала нешто посебно у односу на Србе као и у односу на Бугаре, иако они ту своју посебност до прије 100-150 година нису знали дефинисати (чак ни онда кад су се називали Македонцима у регионалном смислу).
Управо бих њих назвао Македонцима у правом смислу.

Тако да ја уопште не разумијем Србе који стављају знак једнакости између Црне Горе и Македоније.
 
Makedonci imaju više slovenskog porekla (R1a) od Crnogoraca, Bošnjaka i bosansko-hercegovačkih Hrvata, dakle štokavci, za koje Srbi vole govoriti da su svi Srbi bez obzira na veroispovest. I dosta veliki procenat haplogrupe I2a, za koju takođe tvrde, da je srpska. Dakle, ako Makedonci nisu Srbi, onda nisu ni Crnogorci, ni Bošnjaci, ni Hrvati. Makedonci imaju 37% haplogrupe R1a i I2a i nisu Srbi, a Crnogorci - sa manje R1a i skoro istim procentom I2a, su svi čisti Srbi. :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash:
 
Prestani upotrebljavati reč Srbi i prestani lupetati gluposti i lagati. Evo, kako su Srbi postali Makedonci nakon partizansko- komunističke okupacije Srbije i Jugoslavije 1945:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Torbeši

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Mijaci

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Brsjaci

Јеси ти уопште читао мој пост? Ја сам рекао да Струмица, Битољ и Куманово не могу да се трпају у исти кош. Торбеши, Мијаци и Брсјаци су изворно говорници торлачких дијалеката, који су у основи штокавски, али са великим нештокавским упливом. Ја не говорим о њима.

Кад је то постојала масовна српска национална свијест изван тих пограничних области? Било је појединаца са српском националном свијешћу чак и међу људима који су по свим карактеристикама Бугари, који су говорили бугарски и живјели у сред Бугарске, али то ништа не значи, то није колектив, то је индивидуа.
 
Било је појединаца са српском националном свијешћу чак и међу људима који су по свим карактеристикама Бугари, који су говорили бугарски и живјели у сред Бугарске, али то ништа не значи, то није колектив, то је индивидуа.
Koliko ti lažeš i mitomanišeš, to je strašno. Pojedinci sa srpskom nacionalnom sviješću čak i među ljudima koji su po svim karakteristikama Bugari, koji su govorili bugarski i živjeli usred Bugarske?????????? Jesi li ti pomalo retardiran?

Misliš na ove Bugare:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Prabugari

Ili na pobugarene Slovene (Srbe)?

Pa Bugari imaju više slovenskog (srpskog) porekla - haplogrupa R1a i I2a (47%) od Crnogoraca (37%). Interesantno kako mitomani, ponajviše oni ijekavski, pokušavaju prikazati Crnogorce kao čiste Srbe, a Makedonce kao ne-Srbe, iako Makedonci imaju više haplogrupe R1a i skoro i veoma sličan procenat haplogrupe I2a, a Bugari imaju čak više slovenskog odnosno srpskog porekla (R1a i I2a, 47%) od Crnogoraca (37%). Ijekavski supremacisti su ozbiljno poremećeni, isfrustrirani i iskompleksirani. I samo mi nemoj lupetati u vezi sa nacionalnom izjašnjavanjem. Koliko je bilo Srba na popisu stanovništva Crne Gore 1948. godine, a koliko u Makedoniji? U to vreme, u čitavoj SFR Šugoslaviji, najmanje Srba bilo je upravo u Crnoj Gori.
 
Koliko ti lažeš i mitomanišeš, to je strašno. Pojedinci sa srpskom nacionalnom sviješću čak i među ljudima koji su po svim karakteristikama Bugari, koji su govorili bugarski i živjeli usred Bugarske?????????? Jesi li ti pomalo retardiran?

Misliš na ove Bugare:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Prabugari

Ili na pobugarene Slovene (Srbe)?

Pa Bugari imaju više slovenskog (srpskog) porekla - haplogrupa R1a i I2a (47%) od Crnogoraca (37%). Interesantno kako mitomani, ponajviše oni ijekavski, pokušavaju prikazati Crnogorce kao čiste Srbe, a Makedonce kao ne-Srbe, iako Makedonci imaju više haplogrupe R1a i skoro i veoma sličan procenat haplogrupe I2a, a Bugari imaju čak više slovenskog odnosno srpskog porekla (R1a i I2a, 47%) od Crnogoraca (37%). Ijekavski supremacisti su ozbiljno poremećeni, isfrustrirani i iskompleksirani. I samo mi nemoj lupetati u vezi sa nacionalnom izjašnjavanjem. Koliko je bilo Srba na popisu stanovništva Crne Gore 1948. godine, a koliko u Makedoniji? U to vreme, u čitavoj SFR Šugoslaviji, najmanje Srba bilo je upravo u Crnoj Gori.
Imaš nešto protiv ijekavice?
Ijekavica je autohtona u Raškoj koja je znamo bila Srbija puno ranije nego Pirot, Niš, Negotin, Beograd, Vojvodina itd. PRIJEPILJE, SJENICA i KOSJERIĆ nikad nisu bili Prepolje, Senica i Koserić. Nemanjići potiču iz srpskog Zahumlja, a to je kraj u kome se kroz istoriju prepliću ikavica i ijekavica i u kome ekavice nikad nije bilo.

@Demagogic
 
Реч "србијанац" није у духу српског језика, правилније би било рећи Србљанин али то је толико застарела реч да је нико не би данас користио.
Моравци, Поморавци, Троморавци опет не иде јер искључује Србе северно од Дунава и Саве.

Евентуално би могла да се користи реч "Рашанин" јер она обједињује "Раце-Пречане" и "Моравце".

Али чему опште кад можемо рећи једноставно Срби из Србије.
Србија је добила име по Србима, нису Срби добили име по Србији.

"Србијанац" осим тога носи и одређени подругљиви контекст према Шумадиницима - геџа, гегула, свињар и опанчар.
Аустроугарски и Осмалнијски чобани се на тај начин подсмевају шајкачи, јелеку, брич панталонама, дакле свему ономе што их је победило.
"Србијанац" је и протоптип Моравца - Милашин и Радашин, Секула и његове жене и слично. "Рокери с Мораву". Као то је смешно, штос.
Али ето нико није правио "Рокере с Драве" или "рокере с Босне".

"Србијанци" су и Тика Шпиц из околине Лесковца као и Шојић из околине Пирота. Недовољно "цивилизовани" Балканци, лопови, преваранти, сељачне и сецикесе.

Рокере с Мораву је правио иначе Хрват Борис Бизетић а Гигу Моравца, Тику Шпица и Шојића још један Хрват Синиша Павић.
Dobro je da nisi Radoša Bajića proglasio za Hrvata. ;)
Imaš li ti dokaze da je Boris Bizetić Hrvat? Na hrvatskom sajtu ActaCroatica na kome su skupljena prezimena u Hrvata nema prezimena Bizetić. Što se Siniše Pavića tiče on je sinjski Bunjevac čiji ćaća je bio pro-jugoslovenski orijentisan, pa se porodica zbog toga preselila iz Sinja u Beograd kad je Siniša imao 6 godina. Inače pravoslavnuh Srba Pavića je bilo ba više mesta u Dalmaciji i šire u Krajini.
 
Аутосомална генетска истраживања, која су далеко мјеродавнија по том питању, показала су да од свих јужнословенских народа који доминантно живе на Балкану (дакле, без Словенаца) Македонци имају најмањи проценат словенске, а највећи проценат влашке/палеобалканске генетике.
Гледано по општем националном просјеку, највише словенске аутосомалне генетике имају Хрвати, Срби Пречани, Бошњаци из БиХ и Срби из сјеверне и западне Србије, затим Срби из централне Србије и западне Црне Горе , па Срби из јужне Србије, источне Црне Горе и КиМ, па Бугари, а тек на крају долазе Македонци, Бошњаци из Санџака и Јањевци, код којих изразито доминира влашка генетика, док словенска пада испод 40% (свакако да има Македонаца који имају и око 50% словенске компоненте, али су такви јако ријетки, а ја овдје говорим о општенационалном просјеку).
 
Хрвати, Бошњаци и натполовична већина Срба имају ту око 60% словенске генетике у просјеку.
Кајкавски Хрвати се уопште не разликују битно од Срба, Бошњака и штокавских Хрвата по проценту словенске генетике, њих аутосомално од поменутих група удаљава доста појачан проценат германске компоненте науштрб влашке/палеобалканске, те су стога кајкавски Хрвати у аутосомално ближи Чесима него штокавцима.
 
Imaš nešto protiv ijekavice?
Ijekavica je autohtona u Raškoj koja je znamo bila Srbija puno ranije nego Pirot, Niš, Negotin, Beograd, Vojvodina itd. PRIJEPILJE, SJENICA i KOSJERIĆ nikad nisu bili Prepolje, Senica i Koserić. Nemanjići potiču iz srpskog Zahumlja, a to je kraj u kome se kroz istoriju prepliću ikavica i ijekavica i u kome ekavice nikad nije bilo.

@Demagogic

Зашто се онда нису свали Нњеманић или Нијемањић?
 

Back
Top