Pojacanje motora, a isti auspuh?

Poruka
3.790
Srecna vam nova, zelim vam zdravlja i nista drugo

Imam Audi A4 b7 1.6 benzin atmosferac koji je cipovan na 6300 obrtaja, tad sam momentalno osetio nakon editovanja njegove mape nekih 10-15ks povecanja snage i ubrzanja. Sad cekam coveka odmara do 8 Januara, pa ga hocu podici na 7000 obrtaja. Tu su vec te crvene linije na obrtometru, maximum pise 8000 RPM, ali to mislim da ne bih smeo da mi ne popucaju klipovi, glava i sve zivo. Smeo bih maksimalno na 7200 da ga napravimo preko OBD, mape i laptopa. E, sad...
Njemu je fizicki zastopan EGR da bi motor dobijao vise kiseonika i svezeg hladnog vazduha, znaci sad nema vracanja izduvnh gasova u komore za sagorevanje. Medjutim, na dva mesta sam bio i nisu uspeli da mu i softverski skinu EGR, navodno nisu znali, ili nisu nasli tu opciju, ili kazu taj njegov ECU racunar Siemens (kontrolna jedinica) previse komplikovan ili delimicno neispravan. Kazu da na tim starijim autima kao sto je moja, (Audi A4 b7 2005 godiste) da je samo po sebi dovoljno da se fizicki zatvori EGR ventil i da ne mora softverski da se gasi, ali na ovim svim novijim autima mora da se ugasi i softverski. Imam strucnjaka tjunera koji zna sve oko toga, koji mi je tu mapu super odradio, pa cu njega pitati i za taj glupi EGR. Inace, DPF nema, a katalizator je ociscen i plus mojom idejom zaobidjen i zavaren jednom cevi u obliku duge iliti polovine slova O. Stavljen je most, da se manje greje na tom mestu gde je najveca temperatura, ali narocito zbog glupavog katalizatora sam napravio taj most, direktno zaobisao EGR i preneo na auspuh, tako da sad izduvni gasovi idu i kroz katalizator i kroz taj most. A moje je glavno pitanje zapravo bilo, posto je auto dobio nekih 10-15ks,a sad kad jos dignem obrtaje na 7200 RPM, bice oko 120-125ks, bas onoliko koliko mu treba za tu njegovu tezinu zajedno sa vozacem koja iznosi oko 1370kg, sto nije malo. Ali cevi auspuha su mu i dalje fabricke, to je problem o kom razmisljam. O cemu se radi, dakle njemu je i dalje taj fabricki auspuh gde su oba lonca izvadjena i dodata dva druga lonca koja nemaju one jake prepreke kroz njih, jer mi je cilj da auto uvuce sto vise hladnog vazduha i da sto brze i lakse moze da izbaci izduvne gasove, bez prepreka i bez krivina, najpozeljnije je kao kod Mini Kupera/Morisa, oni imaju skroz prav auspuh sve od pocetka do kraja izduva. Da se vratim na glavno pitanje, znaci pojacan je auto za onoliko koliko je to moguce, ne moze vise od toga, dicicu obrtaje na 7200 RPM, ali njegova glavna cev auspuha je cini mi se negde oko 5.5 ili 6cm u preciku, sto je po meni malo i tanko, bas zbog tog tjuniranja i povecanja snage. Da li bi mu dalo makar malo jaceg ubrzanja i snage ako bih stavio auspuh od nekog jaceg auta ili kamiona, precnika barem 8 ili 8.5cm? Mada mislim da i 7 ili 7.5cm bi bilo dovoljno. Da li bi to njemu pomoglo da makar malo bolje ubrzava i da brze i lakse, sa manje prepreka izbaci izduvne gasove? Vredi li to raditi ili ne. Pominjem auspuh od nekog manjeg kamiona i trazim da zidovi tog auspuha budu deblji, nekih 3mm, da bih ujedno dobio i tisi auto, zbog cevi sa vecim FI precnikom i debljim zidovima tog kamionskog auspuha.

Možeš i na 8.000 da ga pustiš da ide u crveno ali ne smeš stalno da ga cepaš kapiraš? Tu ti je bitan i obrtni momenat. Znači samo povremeno cepaj u crveno. Drugo, možeš da staviš račvu koja bi sa elektro klapnom otvarala da izduvni gasovi izlaze u drugu širu cev bez ikakvih prepreka. Možeš i u tu cev čitavom dužinom da staviš bušenu okolo žicom dampiraš. Napraviš dugačak cev/lonac. Treće obezbedi veliki priliv hladnog vazduha motoru. Dakle napravi usis na haubi (kuper s) ili bično u krilu ko mečke što imaju na rebarca. Četvrto DODAJ NITRO!

Poslednja izmena:
Ако ауто сагорева више горива, нормално је да ће да ствара више издувних гасова. Да се не би гушио, потребан му је бољи и већи издувни систем.

Код "буџења" једно вуче друго.

Botr ti je napisao jedino ispravno sve ostalo je sviranje K ..Moze na tog da se nabaci turbina uradi mapa i da se dignu konji ali će te kostati vise nego zamena za 1,8t koji ce ici bolje kao standard a na kome mozes odraditi stage1 za sitnu lovu i dići ks na 190-195ks a moze vrlo lako na 210ks bez prepravki usisa izduva i ubruzgavanja

Back