Pohod Azijskih dzinova

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
Азијски џинови и Запад

Главни разлог због којег су Кина и Индија биле незаобилазне на Светском економском форуму у Давосу није толико њихов досадашњи успон колико страх Запада од онога што долази. Прогнозе кажу да ће се ове две велике земље развијати неколико пута брже од осталих земаља.

На традиционалном Међународном економском форуму у Давосу ове године готово да није било ниједне области за расправу у којој Кина и Индија, поготово ова прва, нису третиране као важни фактори глобализације и успостављања нове светске привредне равнотеже – уочавају извештачи. У главним темама, као што су развој светске трговине, цена енергије, однос између богатих и сиромашних, заштита животне средине, трансфер технологије, Кина и Индија су заправо биле незаобилазне.

Пошто је Давос огледало у коме Запад најрадије гледа себе у глобалном окружењу, опсесија западних представника овим двема земљама била је, како је уочио један аналитичар, “прилично бизарна”. Разлог томе не лежи толико у досадашњем успону Кине и Индије, јер он није изненађење, него у страху од онога што долази. Све прогнозе говоре да ће се два азијска џина, који већ дуго имају највиши привредни раст у свету (Кина у просеку од 9,6 одсто, а Индија у просеку од 7 до 8 одсто), развијати истим темпом и у наредне две деценије. Запад ће бити неколико пута спорији, остали свет такође.

Кина је, са 2,2 билиона долара бруто националног продукта и 818,9 милијарди долара девизних резерви у прошлој години, постала пета по снази економска сила света, иза САД, Јапана, Немачке и Британије, а трећи по значају светски извозник. Она је и други светски увозник нафте и земног гаса, после САД. Истовремено је најпривлачније тржиште за стране инвеститоре.

Индија, по оценама економских стручњака, заостаје по снази привреде и привредној динамици за Кином отприлике за једну деценију. Склона је да то види као неку врсту своје политичке предности. “Кина је више усредсређена (на убрзан развој) него што индијска демократија то може себи да дозволи”, каже премијер Манмохан Синг. Западни бизнисмени праве још једну разлику: Кинези су ефикаснији у склапању послова. Према анализи Светске банке, западној компанији је за, рецимо, отпочињање послова у Кини потребан 41 дан, а у Индији 89.

Међутим, Индија је такође Елдорадо за стране инвеститоре и подједнако велико тржиште као Кина. Дају јој се шансе да за једну деценију претекне Јапан. Од свих земаља у развоју она је, због информативне технологије и армије стручњака који, уз то, говоре енглески језик, постала прототип за outsourcing, сеобу индустрије из развијених земаља у мање развијене због јевтиније радне снаге.

У Давосу није било дилеме да Америка остаје локомотива светског економског развоја, али да ће Западу, то јест и Америци и Европи, Кина и Индија тек постати главни изазови. (За њима следе неке друге велике и потенцијално богате земље, као што су Русија и Бразил). Спорови око кинеског огромног суфицита у трговини са САД или око извоза кинеског текстила у Европу само су сигнали могућих будућих судара у заоштравању конкуренције у светској трговини.

Међу аналитичарима који нове азијске изазове поистовећују са опасношћу најбројнији су Американци, посебно кад говоре о успону Кине. “Њихова реакција је често одраз страха, забринутости и гнева”, уочила је Лора Тисон, декан Лондонске школе бизниса. А професор Клаус Шваб, оснивач и извршни председник Форума у Давосу, види у Кини “и опасност и шансу”. Потребно је, по њему, јачати узајамно поверење између Запада и Кине да би се створила ситуација корисна по обе стране.

Кинески вицепремијер Зенг Пеијан настојао је да смири духове. “Кина се не може развијати у изолацији од света, а свету је за развој потребна Кина” – објаснио је он. „Кина даје свој допринос развоју света и пружа помоћ земљама у развоју”. Индија, са своје стране, није имала потребу да наглашава да је отворена земља и да има своју улогу у економској глобализацији.

Запад се одавно суочава са изазовима из Азије. Данас нема ниједне индустријске гране и ниједног високог технолошког домета у којима Западу не конкуришу Јапан, Јужна Кореја, Тајван или “мали азијски тигрови”. Али, сад су на сцену ступили џиновски тигрови. Иако Кина и Индија дају мање од једне десетине светског бруто продукта, први пут се у историји догађа да две земље у развоју имају све већи утицај на економију, трговину и спољну политику великих западних сила, укључујући Америку.

Западни аналитичари не крију стрепње од заједничког наступа Кине и Индије у решавању актуелних светских проблема. Две земље се, тако, залажу за институционализовану сарадњу у области енергије, што би могло имати јак одјек и ван Азије. Међутим, Кина и Индија, иако имају све боље економске и политичке односе и жељу да негују јако стратешко партнерство, веома пазе, свака из својих разлога, на осетљивост својих западних партнера, поготово Американаца, и настоје да с њима не улазе у непотребну конфронтацију

ДРАГОСЛАВ РАНЧИЋ
 
Има нека кинеска мудрост како је најбоље непријатеља убости туђим ножем. Мислите о томе.
И ми треба да будемо неутрални. Нека се јавно и одобрава "борба против тероризма", ми који мрзимо Запад имамо разлога да навијамо за терористе.
 
Ми наравно треба да будемо своји и за себе. Али.. оставимо се сада по страни у покушају да мимоиђемо и једне и друге...... хехехх

Али ето, просто ме занима да ли ће змајеви наставити по добром старом или ће стати испред што свакако не би било добро, првенствено за њих.. шта ви мислите?
 
Много говориш у шифрама, а Иран је у суштини мала епизода која показује шире ствари.
Кад добије бомбу то ће бити само још једна земља којој Америка не сме ништа. Истина, у овом случају је проблем по Амере много већи јер се на ђуче* мало ко ложи ван Северне Кореје, а на ислам се ложи милијарда људи.

*The Juche Idea means, in a few words, that the owner of the revolution and construction are the masses. Kim Il Sung
 
@duh
sta ce koji moj mulama nuklearka? dobro je sto se iznosi pred savet bezbednosti i ide polako sa tim iranom,a mislim da kina nikako ne podrzava nekakve teznje irana..
i jedno pitanje-svi znamo o kini,ali jel moze neko konkretnije da mi kaze za indiju,neki ekonomski podaci i sl? uvek i nju stave u onu frazu-kina i indija dolaze,ali mi za indiju nekako nije bas najcistije..
 
Никако брате! Нити је Иран толико небитан нит ће да направи бомбу, а С.Кореја?? јел су то они црвени што се фале да имају 5. армију у свету :D

Него, што се Ирана тиче, урадили су неопростиву ствар када су са Кином склопили споразум о нафтној трговини вредан више стотина милијарди $ и то у жуанима :D Мислим.. која је ту корист САД.. никаква, не?
 
ЕМАНУЕЛ ТОД, ФРАНЦУСКИ ДЕМОГРАФ, ПИСАЦ БЕСТСЕЛЕРА “ПОСЛЕ ИМПЕРИЈЕ”

Француски истраживач Емануел Тод (53), у коме се мешају јеврејска и аустријске крв, тврди да је данашња Америка, које се боји цели свет, бледа сенка некадашњег доброг и корисног царства (Маршалов план). Тод је докторирао на Кембриџу. Запослен је као истраживач на француском националном институту за демографију у Паризу. Озбиљно се бави историјом, филозофијом, антропологијом, однедавно и економијом. Прва књига “Последњи пад” коју је написао 1976. била је својеврстан шок. На основу демографских података о Совјетском Савезу, одлучно је наговестио слом совјетске империје. За нови шок побринуо се књигом “После империје”, која је одмах бестселер, посебно у Француској и Немачкој. До сада је преведена на 25 језика.
Америчка војна, економска, политичка и идеолошка моћ се гаси, тврди Тод. Свет је данас, наиме, превелик и превише сложен да би могла да га савлада једна суперсила.
Тодови критичари су књигу прогласили за против амерички памфлет без преседана. “После империје” је, каже он, пре свега покушај дијагнозе америчког духа и позив Америци да се врати на утабане путеве демократије, либерализма и производне економије.
Као већина Европејаца, очекивао сам да ће ипак бити изабран Џон Кери. Упркос томе, није изненађење. Америка се измеће у државу недоличности, нереда, у државу која гаји култ рата. Тешкоћа, према томе, није Џорџ Буш. Главна тешкоћа је сама Америка.
Рат у Ираку је био страшна грешка коју Вашингтон не може више да финансира. Долар је из дана у дан слабији. Спољнотрговински дефицит драматично расте. Рупа у буџету такође. Неки економисти говоре о хиљаду милијарди долара буџетског дефицита. Избор Буша не може да промени ово стање.
Бушизам наравно није (још) нацизам, али нека поређења о геополитичким циљевима, насилном понашању, неделовању унутрашњег система намећу се сама по себи, посебно ако имамо у мислима Немачку од пада Бизмарка до пада Хитлера. Управо немачки промер показукје како може да буде малоумна спољна политика, како се лако могу изгубити најпоузданији савезници и претворити у своје најљуће непријатеље, као и да вођење више ратова истовремено није ништа неуобичајено. Када не можеш да решиш проблем, ствараш нови да би заборавио први. Слично сада раде САД. Али једини и заиста први амерички проблем је економија.
Театрални микромилитаризам карактеристичан је већ за Клинтона. Пример је рат за Косово. Управо сам зато одлучио да напишем књигу. Када сам почео да пишем имао сам на уму управо то. Америчка империја тада је, наиме, већ показала сличне проблеме као некадашња совјетска. Непрестаном звецкању оружја и војној интервенцији у Авганистану уследило је економско и политичко расуло. Слично се догађа сада у САД. Пентагон гони из рата у рат. У Ираку догађаји не иду по плану погинуло је 1100 америчких војника. Код куће је снажна економска криза. Веома слична прича.
Најпре, ради се о културној и образовној појави. Академски стандарди САД падају. То се може доказати. Почело је у другој половини шездесетих. Реч је о дуготрајном процесу. Моћ државе ни издалека се не мери само војним и економским показатељима, већ и образовним стандардима становништва. А ови су пали. То је био почетак заласка.
Томе је потом одлучујуће допринео колапс совјетске државе. Била је остварена илузија о америчкој победи, о америчкој надмоћи. Услед глобализацијских процеса и слободне трговине новац је почео у великим количинама а притиче у САД. У епидемији потрошње, Американци су занемарили производњу. Свет је производио, Америка је трошила. Овај процес вуче се већ 25 година, што на свој начин поспешује залазак. Власт не чини ништа. Штавише: велике финансијске приливе из иностранства троши на потпуно погрешне ствари. Не улаже их у осамостаљивање инфраструктуре, у школство, научна истраживања или процват културе, већ њима у великој мери финансира војне пројекте и с њима у вези империјалну политику. САД су још 1990. за 35 милијарди долара више извозиле високотехнолошке производе него што су их увозиле. Сада су и на овом подручју у дефициту. Америчка технологија у много чему изразито заостаје за Европом и Јапаном. Свет може а (пре)живи без Америке, док су САД судбински зависне од преосталог света.
И своју моћ мораш, наравно, да доказујеш пре свега у обрачунима с немоћним другоразредним државама као што су Ирак, Авганистан, Куба, Северна Кореја. Да ли су последњих деценија САД озбиљно претиле некој већој, значајнијој држави?
Тероризам је некаква замена за комунизам. Заиста цинично објашњење. Да ли је стварно могуће повући паралелу између Осаме Бин Ладена и некадашњег Совјетског Савеза? То је смешно.
Жртве су и сада изузетно велике, а повраћаја неће, наравно бити никаквог, јер Бела кућа једноставно нема новца за награђивање. Америци је потребно неколико милијарди долара свежег прилива дневно за покриће сопственог буџетског дефицита. Да ли ће у таквој ситуацији збиља да награђује Пољску, Литванију или Украјину? Ни за сопствене погинуле војнике не мари, а камоли за туђе.
 
То да један либерал говори против конзервативизма није ништа ново и нешто што би икога требало да изненади.

Елем, Душе Саурона, да је САД само једна страна, из твоје визуре наравно, било би тако и ни по јада!
али.. ево нешто што сам те давно питао дај изнеси податке о извозу производа, који су наравно произведени у САд, у нпр. Кину! И нађи ми кинеску алтернативу за увоз хране нпр... еее мој душе...
 
Представи статистичке податке па да разговарамо. Алтернатива за увоз хране је слободно тржиште (глобално гледано). Ако Америка неће да извози храни Кини (ако на то циљаш) извозиће Русија, Украјина, Србија, зашто да не.
Али моји подаци говоре да Кина може опстати и без увоза хране. Могла је и Северна Кореја...
 
Прочитаћу, а у међувремену још једно сагледавање токова:

То да се глобализација окреће против својих твораца одавно је постало јасно. Наравно, неки апологети ће рећи како није то била свесна одлука „ајде да се глобализујемо“, али не можемо игнорисати чињенице као што је сурова колонизација, што се у овом тексту означава као Глобализација 1.0
Сада видимо да други народи имају више користи од тога од оних који су покренули глобализацију и о томе говори овај текст. Ја сам се определио за „комбиновани“ језички приступ, што значи да саме изјаве овог гуруа (како је описан) оставим у оригиналу, на енглеском, уз пар мојих коментара.

The playing field is being leveled, says globalization guru Thomas Friedman – from Shanghai to Silicon Valley, from al Qaeda to Wal-Mart

Како се свет смањио, како је постао „раван“, како географске дистанце, чак границе губе значај и како Индуси и Кинези извлаче користи из тога.
I was in India interviewing Nandan Nilekani at Infosys. And he said to me, “Tom, the playing field is being leveled”. Indians and Chinese were going to compete for work like never before, and Americans weren’t ready. I kept chewing over that phrase - the playing field is being leveled – and then it hit me: Holy mackerel, the world is becoming flat. Several technological and political forces have converged, and that has produced a global, Web-enabled playing field that allows for multiple forms of collaboration without regard to geography or distance – or soon, even language.

Нивои глобализације, како је свет „поравњаван“.
This is Globalization 3.0. In Globalization 1.0, which began around 1492, the world went from size large to size medium. In Globalization 2.0, the era that introduces us to multinational companies, it went from size medium to small. And in around 2000 came Globalization 3.0, in which the world went from small to tiny. There’s a difference between being able to make long distance phone calls cheaper on the Internet and walking around Riyadh with a PDA where you can have all of Google in your pocket. It’s difference in degree that’s so enormous it becomes a difference in kind.

Како се Ал каида глобализовала. Ал каида ради као глобални ланац.
Al Qaeda is nothing more then a mutant supply chain. They’re playing off the same platform as Wal-Mart and Dell. They’re just not restrained by it. What is al Qaeda? It’s an open source religious political movement that works off the global supply chain. That’s what we’re up against in Iraq. We’re against suicide supply chain. You take one bomber and deploy him in Baghdad, and another is manufactured in Riyadh the next day. It’s exactly like when you take the toy off the shelf at Wal-Mart and another is made in Shen Zhen the next day.

Глобална промена у перспективи знања.
Bill Gates has a nice line: He says, 20 years ago, would you rather have been B-student in Poughkeepsie or a genius in Shanghai? Twenty years ago you’d rather be a B-student in Poughkeepsie. Today?
Not even close. You’d much prefer to be the genius in Shanghai because you can now export your talents anywhere in the world.

Овај амерички „гуру“, међутим није толики оптимиста када је реч о перспективама у Сједињеним Државама.
I’m worried about my country. I love America. I think it’s the best country in the world. But I also think we’re not tending to our sauce. I believe that we are in what Shirley Ann Jackson (president of Rensselaer Polytechnic Institute) calls a “quiet crisis”. If we don’t change course now and buckle down in a flat world, the kind of competition our kids will face will be intense and the social implications of not repairing things will be enormous.

Промена односа снага у свету.
Americans have been addicted to their high salaries, and now they’re going to have to earn them. When I was growing up, my parents told me, “Finish your dinner. People in China and India are starving.” I tell my daughters, “Finish your homework. People in China and India are starving for your job.”

После редакције овог текста наишао сам на занимљиву вест. У Сједињеним Државама тренутно домаћинство азијатског порекла више зарађује од домаћинста које је европског порекла. Дакле, престигли су их у богатству и ово је још један успех суперрасе.
 
Duh Sekire:
Много говориш у шифрама, а Иран је у суштини мала епизода која показује шире ствари.
Кад добије бомбу то ће бити само још једна земља којој Америка не сме ништа. Истина, у овом случају је проблем по Амере много већи јер се на ђуче* мало ко ложи ван Северне Кореје, а на ислам се ложи милијарда људи.

*The Juche Idea means, in a few words, that the owner of the revolution and construction are the masses. Kim Il Sung
'
Србине, да нема на нету она књига умеће ратовања?
 
Duh Sekire:
Представи статистичке податке па да разговарамо. Алтернатива за увоз хране је слободно тржиште (глобално гледано). Ако Америка неће да извози храни Кини (ако на то циљаш) извозиће Русија, Украјина, Србија, зашто да не.
Али моји подаци говоре да Кина може опстати и без увоза хране. Могла је и Северна Кореја...

Да, да.. глобално тржиште.. САД-а.. Знаш Душе, у Пекингу се налази, кажу, највећа пијаца на свету што није ништа необично Кине је то. Е сад, кажи ми како то да она није празна пошто се боже мој у САД не производи ништа а уверио сам се да нема места на свету где можеш на више кутија гајби и пакета да прочиташ МЕЈД ИН ЈУЕСЕЈ! еј, на тој пекиншкој пијаци, највећој на свету.... Пази, Кинезима је јасно да је пластика несварљива зато се и држе Америке и те исте пластике и биће им добро.. Незнам где је твој проблем у томе??

Али, морам да признам да је ово са Русијом и Србијом стварно добро! хехехх
Јел ти Душе знаш каква је пре је једно две, три године суша била у Србији? Род никад мањи а уосталом људима се и онако не исплати да сеју.. Ајде погоди одакле је увезено жито :D еее Душе надам се да те године ниси конзумирао хлеб пошто би могао да ти преседне са овим сазнањем, надам се да си јео пиринач.. хехех
упсс ајде погоди ко је највећи извозник пиринча!
еее до куртза с том америком стварно


 
Kojot:
Баш ме занима како ће се змајеви поставити у случају Ирана? Иза, где им је и место или испред??

Претпостављам да би Кина, на своју срећу и на туђу жалост, чекала да протутњи било какав сукоб ширих размера између Запада и исламског света, што ће у сваком случају само допринети њиховом просперитету (по принципу док се двоје бију, ја напредујем).
То је реално очекивати да им је у интересу да се неутрално поставе.

Ипак, све озбиљне анализе не очекују да ће се Кина и САД супротстављати због тесних економских веза.
 
[QUOTE=Бл]'

Србине, да нема на нету она књига умеће ратовања?[/QUOTE]



Има, ако мислиш на чувено Сун Дз-ово Умеће ратовања из 6. в. пре Христа



ArtofWar.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8e/ArtofWar.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8e/ArtofWar.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8e/ArtofWar.jpg



http://artofwar.thetao.info - на енглеском

Ускоро ћу да урадим превод на српској Википедији



Неке познате реченице су:


"Ако познајеш себе тако добро као непријатеље, из стотину битака изаћи ћеш са стотину победа."


"Није највеће умешност изаћи из стотину битака са стотину победа. Опколити непријатеља без борбе највеће је умеће."


Први модел китајске катјуше у добацарева Минг династије у 15. веку н. е.



hwacha.jpg






hc-1.jpg



Коришћен и у Кореји у 15. веку:



c-hwacha.jpg




火车 - Хуо-Ч такозвана "ватрена кола", средњовековни лансер ракета који је садржао и до фантастичних 320 чаура барутног пуњења са ракетном или стрелном муницијом узастопног испаљивања. Употребљавао се на отвореном терену против маса згуснуте наилазеће пешадије.

Битнију успешну примену нашао у 16. в. у одбрани Кореје од јапанских освајања.
 
Sunchaser:
Е, Душе, молим те, прочитај ову анализу, одлична допуна овог што си поставио (пред крај текста се помињемо и ми).

http://www.lewrockwell.com/latulippe/latulippe64.html

Одлична анализа, саветујем и другима да прочитају.
Чак ћу ја направити анализу на трагу ове анализе, али то мало причекајте...

Којот:
Кад сам рекао да ми даш изворе, мислио сам пре свега одакле се информишеш. Моји извори су пре свега ВВС, НИН, Radio franсе internacional, Le monde diplomatique, а осим њих и форумски џедаји који су лично били у Кини (Заратустра, Марлон). Нигде нисам чуо да се Кини тек тако може претити извозом хране. Напротив, реакције се крећу од страха и подозрења, преко резигнираности пред доминацијом нове силе, до похвала привредном развоју.
Друго што би могао је да нам презентујеш неки линк. Мада и то би могло бити приострасно виђење.
Треће је оно што радиш - причаш напамет.

БЛ:
Имам Сун Цуово умеће ратовања, веома поучна књига и широко примењива... А за линк на нету мораш питати неког другог ;)
 
Zarathustra:
Претпостављам да би Кина, на своју срећу и на туђу жалост, чекала да протутњи било какав сукоб ширих размера између Запада и исламског света, што ће у сваком случају само допринети њиховом просперитету (по принципу док се двоје бију, ја напредујем).
То је реално очекивати да им је у интересу да се неутрално поставе.

Ипак, све озбиљне анализе не очекују да ће се Кина и САД супротстављати због тесних економских веза.

Надам се да ће тако и бити јер ако не буде.. само на лоше може да испадне за све а поготово, као што већ рекох, за њих саме... Ако сада, рецимо, ови имају позадину и пола милијарди Арапа испред, невидим на који би се начин ствари решиле осим повратка на-старо.. а то није добро..
Зато, надајмо се сви да неће бити тако!
Ах да, да не заборавим.. ЖИВЕЛА РУСИЈА!

Duh Sekire:
Којот:
Кад сам рекао да ми даш изворе, мислио сам пре свега одакле се информишеш. Моји извори су пре свега ВВС, НИН, Radio franсе internacional, Le monde diplomatique, а осим њих и форумски џедаји који су лично били у Кини (Заратустра, Марлон). Нигде нисам чуо да се Кини тек тако може претити извозом хране. Напротив, реакције се крећу од страха и подозрења, преко резигнираности пред доминацијом нове силе, до похвала привредном развоју.
Друго што би могао је да нам презентујеш неки линк. Мада и то би могло бити приострасно виђење.
Треће је оно што радиш - причаш напамет.

Можда ја и причам напамет, а ако ме памћење добро служи а служи ме-како бих другачије причао?
Знаш душе када сам последњи пут гледао ВВС беше један документарац-баш о Кини тј. о тамошњој ситуацији.. да не препричавам, знаш ли како су сликовито описали на који се начин спроводи закон о једном детету? Брате, та што је по други пут носила дете.. хебеш целу Кину ако је то тачно.. а све си могао да чујеш и видиш од саме те жене, Кинескиње..

Свака част за фаце са овог форума, али.. да ли је Шангај или Пекинг стварно права Кина? Небих рекао! Додуше, неби знао из прве руке али оно што сам сигаран.. једно је шетати се улицама Шангаја, обилазити ексклузивна места у потрази за ћипаом и говорити како је велика Кина.. А шта рећи за оног што живи са мање од пола $ дневно и пет година отплаћује кредит за јебени бицикл?

ајд поздрав
 
Како ће се завршити поход азијских џинова на запад?... хмм добро питање...

Вероватно ће се завршити код малог места које се зове Армагедон :lol:
 
@ Kojot

Brate, lepo si ovo napisao za Kinu, ali zapitaj se kako moze da izgleda zemlja u razvoju i ekspanziji te velicine. Znaci, naravno da ima teske sirotinje i to dosta, ali globalno gledano Kina ulazi na svetsku scenu koracima od 7 milja, voleli mi to ili ne. Prosetaj Americkom provincijom, pa da vidis na sta to lici. Imaju naravno vise novca od onoga sa biciklom, ali ni po cemu se ostalom ne razlikuju. Sirotinje i to teske ima i u najrazvijenijim zemljama, ako si bio u npr. u Britaniji, sirotinjskim delovima Bradforda, ili cak u East Endu u Londonu... da ne spominjem druge drzave. Pitanje radjanja... naravno da je to grozno, ali gledaj na sta bi to licilo kada ne bi imali kontrolu radjanja, to vise ne bi bilo pitanje same Kine vec celokupnog covecansta. A ako ova anglosaksonska stoka nastavi sa ovakom prljavom politikom po celom svetu i Kina udje u otvoreni sukob..... onda ce isto to postati pitanje svih ljudi na ovoj planeti.

Sto se tice ove dame na slici... mora da je Sangajka....:D
 
Angelico_Payne:
Како ће се завршити поход азијских џинова на запад?... хмм добро питање...

Вероватно ће се завршити код малог места које се зове Армагедон :lol:

"И видех војску на коњ'ма и њихов број бијаше двјеста хиљада хиљада."
chinesePeopleMarch_web.jpg

Једино кинеска Народноослободилачка армија може да наоружа 200.000.000 и више људи.

marlon:
@ Kojot

Prosetaj Americkom provincijom, pa da vidis na sta to lici. Imaju naravno vise novca od onoga sa biciklom, ali ni po cemu se ostalom ne razlikuju. Sirotinje i to teske ima i u najrazvijenijim zemljama, ako si bio u npr. u Britaniji, sirotinjskim delovima Bradforda, ili cak u East Endu u Londonu... da ne spominjem druge drzave. Pitanje radjanja... naravno da je to grozno, ali gledaj na sta bi to licilo kada ne bi imali kontrolu radjanja, to vise ne bi bilo pitanje same Kine vec celokupnog covecansta. A ako ova anglosaksonska stoka nastavi sa ovakom prljavom politikom po celom svetu i Kina udje u otvoreni sukob..... onda ce isto to postati pitanje svih ljudi na ovoj planeti.

Занимљиво је да футуролози не наводе демографски проблем као ограничење будућег развоја Кине. А наводе за Европу, Јапан, неки чак и за Америку. На основу демографски података које сам погледао фертилитет у НР Кини је испод одрживог, али није толико лош - много је бољи него у Јапану, Немачкој, Русији или Пољској...
А што се америчке беде тиче, да ли треба да постирем слике последица Катрине?!?
 

Back
Top