Pogledaj ga...

gost 333986

Legenda
Poruka
58.056
Ajd sad.. zasto ljudi lepe etikete?...ako nesto ne shvatas,ne osudjuj.ja recimo ne volim homoseksualce ali nemam sa njima dodirnih tacaka i to je to.ne osudjujem ih,njihova stvar.
Da li ste ikada bili odbaceni ili nesto slicno zbog vaseg izgleda ili imidza i sta mislite o tome ?

Poslednja izmena:
Ajd sad.. zasto ljudi lepe etikete?...ako nesto ne shvatas,ne osudjuj.ja recimo ne volim homoseksualce ali nemam sa njima dodirnih tacaka i to je to.ne osudjujem ih,njihova stvar.
Da li ste ikada bili odbaceni ili nesto slicno zbog vaseg izgleda ili imidza i sta mislite o tome ?

Logicki - samim tim sto izjavis da nekog ne volis, osudjujes ga, jer ako ga ne volis znaci da smatras da je njegov stil zivota, njegovi izbori, njegovo postojanje pogresno, dakle osudjujes ga .

Onaj što nas je stvarao, stvorio nas sve različite, ali je svima to jako teško prihvatiti..teško je biti tolerantan, živjeti i pustiti druge da žive. Najčešći razlog je to što je teško prihvatiti vlastite mane, činjenicu da i sami nismo savršeni, pa osudom drugih prividno uzdižemo sebe, osjećamo se boljima, umanjujemo vlastite nedostatke. Ponekad je razlog i što želimo pripadati nekoj grupaciji, sredini, pa se priklonimo mišljenju većine...linijom manjeg otpora uvijek je lakše, izgubiti se tako u mnoštvu jednakih nego stršati iz njega i biti podložan osudi.
Nekako sam mišljenja da osuđivanje ipak govori više o onima koji osuđuju, nego o onima koje osuđuju, jer je to uglavnom rezultat predrasuda, neznanja...
Da li su me osuđivali? Vjerovatno jesu, ali se nikad nisam osvrtala na to. Prihvaćam ljude takve kakvi jesu i znam da teško opraštaju i uspjeh i neuspjeh...tako da, ako primijetim da sam im ja meta, dat ću im još municije, pa nek se narod veseli....

Lakse je lepiti etiketu na nekog, jednostavno mehanizam odbrane.

Pera evo, sedi pred prodavnicom i pije pivo sa fizikalcima, ja cenim da je Pera neko ko je jedva zavrsio osnovnu, neko ko nije bas previse inteligentan cim se druzi sa ljudima koji sede i dobacuju zenama kako dobre atribute imaju, neko ko je neostvaren u zivotu, i kome je ovo vrhunac u zivotu da sedi od ranog jutra i pije.
Tako radi etiketiranje, e sad, mozda je Pera samo video drugara, reko' ajde da popijem pivce, pa nastavio pravo da da zavrsni ispit.

Etiketirali su me, odbacili, zbog izgleda, ponasanja, nacina razmisljanja, ali ja sam druge i to radim cesto. Sistem tako funkcionise.
Ako je celav kao mafijas, nosi tozla kao mafijas, besna kola kao majifas, pa valjda je mafijas.

E sad, desilo mi se da i moj sistem odbrane "omane" delimicno, i da ljudi imaju i neke kvalitetne osobine pored onih koje sam mislio da nose sa etiketom.
Da se razumemo, imaju oni tu etiketu i dalje, pijance ce biti pijance, nasilnici nasilni, varalice ce varati, ali desi se da neko od njih ima neku dobru osobinu koja koliko-toliko vredi, ali ne popravlja stvar.

kako seres a slusas kvin i dzordz majkla

odbacen u gimnaziji zbog veceg nosa a na faksu zbog porekla... u kasnoj mladosti zbog previse zivahnog penisa, a u ranoj starosti zbog treceg oka

Zato sto te stvari najcesce znace i neke druge stvari.

Na pr. imao si za drugaricu neku promiskuitetnu osobu,
a onda se pokazalo da te je ona pokrala..
dakle, nemoralna osoba u vise stvari..
I ti onda izbegavas, i imas predrasude prema svim promiskuitetnim dvojkama :))

Ne treba imati predrasude, jer nije fer zbog onog procenta za koga ovone vazi..
Ali, istina ja vrlo cesto , da su predrasude opravdane:aha:

Moja najdraza tema:zper: We judge people for judging people because judging people is wrong:nisamja::zaljubljena:

Etiketiranje, osudjivanje drugih, mrzzzzim to ali svi to radimo na neki nacin, htjeli mi to ili ne. Svakodnevna komunikacija se temelji na tome, da ljudi medjusobno izmijenjuju misljenja. A sada jel je zanimljivlije izmijeniti misljenje o stavu prema politickoj situaciji u Ukraini ili o prijateljici koja ima nekog novog decka za kojeg se misli da je propalica……naravno da ce dvoje ljudi radje pricati o ovom drugom. Nije samo da je lakse sudjelovati u toj diskusiji, nego to ide po prinicpu "ovo ce ostati samo medju nama" i to na neki nacin povezuje, stvara neko povjerenje.

:mrgreen::mrgreen:

Volim stvaranje stereotipa, stvari koje su na neki nacin povezane sa humorom i primiti salu na svoj racun, sve je to povezano sa etiketiranjem na neki nacin. Ali ovo malo prije navedeno, neee, izbjegavati to treba.

Poslednja izmena:
ja sam baš rešila u zadnje vreme da etiketiram i da konačno neke stvari nazovem pravim imenom..
..
žao mi je, ali toliko glupih, zatucanih i primitivnih ljudi ima, da se neke stvari više ne mogu zamotati u političku korektnost
...
eto poludeh pod stare dane
...
inače bila više potcenjena, nego sad odbačena

Ako hoda kao patka, gace kao patka, gega se kao patka, izgleda kao patka pa verovatno je patka. Mehanizam odbrane jednostavno.

I meni neko da dodje sa pricom, "uh brate na spavu sinoc tuca bila, uvatim ti ja jednog za glavu, pa udri u sto", sigurno ne bih bio u fazonu, "pa ok, nego kako si ti, kako zena, deca".
Ili ako je neko u drustvu nasilnika, propaliteta, pijanica, kriminalaca, pa verovatno ni on nije mnogo bolji, mada licno znam za jedan jedva izuzetak.

Ne znam, ja sudim o ljudima na osnovu izgleda, ponasanja, nacina razmisljanja, stavova, dela, ljudima sa kojima se krecu, druze. Stoji nije fer mozda, nekad mozda omasim, ali bolje biti na sigurnom. A cak i kada omasim, instinkt me ne vara i uvek ima malo (ili mnogo) onog loseg sto sam nanjusio.
Nikad mi se nije desilo da sam 100% pogresio u proceni nekog i da je taj neko skroz dobra osoba, a ja nisam video zbog svojih predrasuda. Mada i ne dajem nesto sansu drugima da se pokazu u boljem svetlu.

Znam momka koji se tako druzi sa nekim opasnim momcima i tu idu tuce, pijanke, divljanje, moralni sistem i ponasanje koji ja ne razumem / podrzavam, ali kad nije u tom drustvu skroz druga osoba, i za zezanje i druzenje, tako da, iako ima neke dobre kvalitete koji vrede mozda, to ne otpisuje i ne ponistava ono lose.

I kada su mene osudjivali, koliko god mrzeo sto ne mogu da me prihvate, da prestanu, da vide nesto dobro u meni, opet su jednim delom (pa mozda cak i vecim) njihove osude na racun mene bile u pravu.

Poslednja izmena:

Vise puta.
Grmelj sa kosom preko polovine ledja vise uliva strah ljudima nego bilo koje drugo osecanje.

Vise puta su pretrcavali ulicu da ne prodju istom stranom kojom i ja idem, i momci i devojke.

Don't judge or you will be judged. Trololo

Etiketiram ljude, ali mi nije problem družiti se sa svima ukoliko nemaju nekih mana koje većina ljudi ima bez obzira na etiketu.

Mislim da nisam bio odbačen, ali opet, kako mogu da znam da li me je neko etiketirao ako mi to ne kaže u lice.

Ne osudjujem, niti me briga sta ko radi sve dok to ne utice na druge ljude, u smislu da forsiraju nesto svoje.
Tako si ti dao primer homoseksualca, koji me apsolutno ne interesuju, niti me briga. Ali kada pocnu da mi paradiraju, opsedaju grad i trose milione kmececi i lazuci o nekakvom manjku prava, tada mi proradi zelja da ih sve oteram u 3 pm..
Jos bolji primer su muslimani.. Ne zanima me religija, ne gledam ih kroz njihovu religiju, niti me briga sta oni rade i kome se klanjaju, ali kada pocnu odsecati glave, onda cu raditi nesto protiv njih.

Poenta je, treba biti otvorenog uma, ali ne zatvarati oci pred silom i nepravdom.

Iz ličnih strahova, frustracija, kompleksa, nesigurnosti... Mnogo je razloga. Kad zapljunu nekog odmah se osete bolje, važnije i vrednije. Samo na taj način mogu dati sebi na značaju, jer drugo nemaju.

mozda sam nekad i bila odbacena zbog mog izgleda ali ja to nisam znala jer nisam osecala. u tom svom izgledu moguce da sam i sama bla negde drugde. oni do kojih mi je (bilo) stalo me nisu nikad odbacili, ostale i tako ne poznajem.
licno idem za onim sto mi se svidja, sto mi je milo, sve drugo od toga kako primetim tako paznjom i napustim, tako i zaboravim.
volim da mi se oci bave necim sto mi osmeh izaziva

Back