Ako hoda kao patka, gace kao patka, gega se kao patka, izgleda kao patka pa verovatno je patka. Mehanizam odbrane jednostavno.
I meni neko da dodje sa pricom, "uh brate na spavu sinoc tuca bila, uvatim ti ja jednog za glavu, pa udri u sto", sigurno ne bih bio u fazonu, "pa ok, nego kako si ti, kako zena, deca".
Ili ako je neko u drustvu nasilnika, propaliteta, pijanica, kriminalaca, pa verovatno ni on nije mnogo bolji, mada licno znam za jedan jedva izuzetak.
Ne znam, ja sudim o ljudima na osnovu izgleda, ponasanja, nacina razmisljanja, stavova, dela, ljudima sa kojima se krecu, druze. Stoji nije fer mozda, nekad mozda omasim, ali bolje biti na sigurnom. A cak i kada omasim, instinkt me ne vara i uvek ima malo (ili mnogo) onog loseg sto sam nanjusio.
Nikad mi se nije desilo da sam 100% pogresio u proceni nekog i da je taj neko skroz dobra osoba, a ja nisam video zbog svojih predrasuda. Mada i ne dajem nesto sansu drugima da se pokazu u boljem svetlu.
Znam momka koji se tako druzi sa nekim opasnim momcima i tu idu tuce, pijanke, divljanje, moralni sistem i ponasanje koji ja ne razumem / podrzavam, ali kad nije u tom drustvu skroz druga osoba, i za zezanje i druzenje, tako da, iako ima neke dobre kvalitete koji vrede mozda, to ne otpisuje i ne ponistava ono lose.
I kada su mene osudjivali, koliko god mrzeo sto ne mogu da me prihvate, da prestanu, da vide nesto dobro u meni, opet su jednim delom (pa mozda cak i vecim) njihove osude na racun mene bile u pravu.