Podzemne gljive mogu da nam pomognu u borbi protiv klimatskih promena

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.326
Naučnici u Italiji testiraju uticaj požara i suša na podzemne mreže gljiva kako bi saznali da li nam one mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promena.
Kada su Tobi Kirs i grupa stručnjaka za gljive pešačili Apeninskim planinama u severnoj Italiji prošlog jula, ta evropska zemlja se suočavala sa najgorom sušom u poslednjih 70 godina

Međutim Kirsova, evolucioni biolog sa Univerziteta u Amsterdamu „Vrije“, sasušenu vegetaciju i izgorele šume u oblastima pogođenim sušom i požarom koje se graniče sa regijama Toskanom i Emilijom-Romanjom, video je kao jedinstvenu priliku za učenje važnih stvari.

Naoružani gumenim čekićima, metrom i dži-pi-es uređajima, Tobi Kirs i njen tim istraživali su veoma specifičan oblik života – užurbani život gljiva ispod svojih nogu.
Naučni tim nije bio toliko zainteresovan za pečurke, plodna tela gljiva, koja sadrže spore i poprimaju bezbroj oblika i veličina.

Umesto toga, cilj je bio da se sazna više o složenim sistemima gljiva koji žive ispod zemlje, poznatim kao mikorizne mreže i micelijumi.
Ovi sistemi sastoje se od belih vlakana nalik na niti za koje mnogi naučnici veruju da igraju bezbroj ekoloških uloga: mogu da razmenjuju esencijalne hranljive materije sa drvećem kroz korenje, pomažu u apsorpciji i zadržavanju vode, štite biljke od patogena i poput džinovske podzemne mreže čine da se tlo ne osipa, to jest sprečavaju eroziju.

Sistem sazdan od delova nalik na niti izuzetno je višeslojan i međusobno povezan.
Još nije jasno da li i kako ove mreže pomažu drveću da cveta, ali Kirsova veruje da bi proučavanje ovih podzemnih mreža u tako oštrim uslovima moglo pomoći naučnicima da identifikuju gljive otporne na sušu koje mogu pomoći usevima da napreduju i štite biljke od posledica brzog porasta temperatura.

Mikorizne mreže često razvijaju jedinstvene odnose sa određenim vrstama drveća i ekosistemima. Stručni tim uzeo je uzorke iz blizine različitih stabala, uključujući bor, bukvu, kesten i lešnik, i na više lokacija u Italiji. Uzorci su uzeti i sa područja koje je nedavno pogođeno požarom i, radi poređenja, sa terena koji nije zahvaćen vatrom.
Kirsova se nada da će otkrića do kojih budu došli ustraživačima ukazati na gene koji gljivama daju svojstva otpornosti na sušu, kao i na molekularne mehanizme koji im omogućavaju da budu otporne.

Naučnici već znaju da neki micelijumi imaju svojstva usporavanja širenja plamena a neki efikasniji u skladištenju vode i hranljivih materija kada su „pod stresom“. Takođe, mikorizni sistemi koje imaju tendenciju da se mešaju sa usevima verovatno su otporniji na sušu od onih koji se povezuju sa korenjem velikih šumskih stabala, kaže Bonfanteova.

„Počinjemo da razumemo različite molekularne mehanizme koji omogućavaju gljivama da prežive u ekstremnim uslovima“, istakla je dr Kolejn

Mikorizne mreže su toliko duboko povezane sa drvećem, biljkama, mikrobima i drugim organizmima da njihovo proučavanje u izolaciji znači da je naše razumevanje ograničeno.Naučnici će morati da premoste jaz između ova dva domena tako što će potvrditi svoje nalaze u prirodnim okruženjima, naglasila je Bonfanteova.

Kirsova se slaže sa koleginicom i podseća da čovek nema kompletnu sliku dok god ne razume potpuno šta se dešava pod zemljom i kako to utiče na ono do čega nam je stalo, poput kestena, cveća, pčela i meda.
link
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.326
Kako biljke komuniciraju

Naučnici su otkrili da biljke mogu da komuniciraju među sobom i to pomoću mreže gljiva u tlu.

Da biljke mogu da 'razgovaraju' putem vazduha odavno je poznato, i to na način da oštećena biljka 'šalje' određene hemikalije koje dolaze do prvog 'suseda'. Ali, većina biljaka ipak je najviše povezana pod zemljom pomoću gljiva, što se naziva mikoriza.

Naučnici su njihove 'razgovore' proučavali zarazivši ih lisnim vašima. Neku vrstu hemijskog štita biljke aktiviraju kada ih napadne baš ta štetočina. U tu svrhu stručnjaci su posadili pet sadnica graška od kojih su njih tri bile 'povezane' vazduhom i kroz tlo. Druge dve su posadili malo dalje i osigurali da međusobno nikako ne budu povezane.

Svaku sadnicu zarazili su lisnim vašima. Kad je zaražena sadnica bila povezana s drugom preko mikorize, druga zdrava sadnica je aktivirala svoju hemijsku zaštitu. One sadnice koje nisu bile povezane mikorizom nisu dobile 'upozorenje' druge biljke i nisu se branile od nametnika.
 

Top