Podzemlje disciplinuje medije

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.419
БУЈАНОВАЦ – Нови Закон о информисању само је окрзнуо таблоиде и жуту штампу, док од њега морају много више да стрепе озбиљни медији и новинари, рекао је потпредседник НУНС Миша Бркић у Бујановцу, на округлом столу „Закон о информисању - улога новинара и положај медија”, у организацији Извршног одбора НУНС.

Бркић је оценио да се није догодило оно од чега се највише стрепило, да ће овај закон користити политичке странке да би дисциплиновале медије.

„Сад имамо једну нову појаву - амбиција да се дисциплинују медији стиже из једне необичне сфере, из подземља и криминала”, рекао је Бркић.

У Београду има медија који су већ затрпани тим тужбама које подносе адвокати-консиљери тих, како се обично каже, „контроверзних бизнисмена” или људи који заиста делују у подземљу.

Председница НУНС Надежда Гаће је рекла да и поред огромног страха, који је пратио доношење овог Закона, медији ипак нису нестали и у главе новинара се није уселила аутоцензура, а нису ни престали да се баве истраживачким новинарством.

Она је рекла да је „питање истраживачког новинарства веома озбиљна тема”, али и да је „јако мало истраживачких озбиљних текства и прилога у свим медијима”.

Помоћница министра културе Наташа Лесандрић је рекла да усвојене измене и допуне Закона о јавном информисању „штите Етички кодекс новинара Србије на који су се сви професионални и озбиљни новинари обавезали да га поштују”.

Она је навела да је Агенција за привредне регистре почела са регистрацијом медија.

„У току је регистрација штампаних медија која ће трајати тридесет дана, а после тога почиње регистрација и осталих. Веома је битно да је регистрација јавних гласила бесплатна”.

„Министарство културе је задужено да врши надзор над спровођењем Закона о јавном инфомрисању, а не зна који све медији постоје и коме је помоћ потребна”.

Лесандрић је рекла да је Министрство културе, кроз различите пројекте,дистрибуирало осамдесет милиона динара подршке медијима и да је од 355 пројекта подржано 125.

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html#v109101

Srbija napreduje velikim koracima unazad i bliži se ne Italiji nego Crnoj Gori.:hahaha:A policija i ministarstvo pravde se prave blesavi i dozvoljavaju bitisanje advokata mafijaša.Još nedostaje da ministri ova dva resora postave svoje tarife za rad ''na crno'' ako ih već nemaju.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.