Podsecanije na VELELEPNE IZRAZE u jeziku nam...

• Začetnik teme Začetnik teme cpku
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pomislila sam da cu se ovde cak i informisati,ali definitivno su ljudi shvatili ovo olako.izrazi iz "selendri" su izrazi koji su verovatno preteca ovih danasnjih i samo neka se svako od nas zapita odakle su mu deda ili cukundeda pa se nadam da vise nece biti takvih (iskompleksiranih)komentara.zasto se stideti nase zemlje i nasih sela i autenticnih izraza iz njih!?

zomayu:
pomislila sam da cu se ovde cak i informisati,ali definitivno su ljudi shvatili ovo olako.izrazi iz "selendri" su izrazi koji su verovatno preteca ovih danasnjih i samo neka se svako od nas zapita odakle su mu deda ili cukundeda pa se nadam da vise nece biti takvih (iskompleksiranih)komentara. zasto se stideti nase zemlje i nasih sela i autenticnih izraza iz njih!?
Ko se stidi :?:Pi bre santrapu nijedan

Betty:
a jel znas sta su sufnudle :lol:
Prave se isto od krompira kao gomboce (knedle sa sljivama), ali su slane... sa alevom paprikom kao zaprskom sa prezlom. I ja ih bas ne volem. Ali moji to obozavaju.
Da, setila sam se sto Inco kaze DREJA. To je i u tom selu gde imama vikendicu (i siroj okolini) rec za odecu.
Ah, da... Za volan na biciklu kazu GUVERNALA, a za onaj metalni deo na koji ide guma od tocka - BANDASH.

Incognito:
Guvernal (volan od bicikla) i nije tako star izraz, obzirom da smo ga capili od nemaca ;)

Capili su i Mateusa od Nemaca, Inco druze stari, a ni on nije star. :lol:
Dobro, guvernala (u "mom" selu se tako kaze) mozda nije star izraz, ali mi je bio totalno nepoznat kada sam ga cula. :wink:
Bem ga Inco, ja nisam dete sa sela i nemam nigde nikoga ni u manjim gradovima, tako da se moje poznavanje prirode i sela svodi na to seoce kod S.Jezera gde imam plac. Nemaju mnogo "arhaicnih" izraza, ali imaju cudne izraze i naravno padezni i akcentni sistem. Ne igras se napr. sa decom, nego sa decama. Nije kumica nego kumacha. Kad je zavetina (preslava, slava sela ili kako je vec krste) pozdravljaju se sa "Srecna zavetina" "Hvala izvolte". Ili na primer alasi ne idu da hvataju ribu nego samo se kaze "idu u ribu". Paradajz je iskljucivo platlidzan. E ovo je tek biser dudinje su jagode. Mi smo plakali od smeja (eto izraza) kad nam je jedan drugar rekao da ide po merdevine da bere jagode. Mi tu :shock: . Onda nam je objasnio da su dudinje jagode.
Eto...

Back