PODRŽAVA TRAMPA, POLICIJI DOBRO POZNAT Ko je Bogdan koji je KAMIONOM ULETEO među demonstrante u Mineapolisu?

Ekstremizam bilo koje vrste nije dobar. Samo ne znam kako to nemaš običaj da pričaš o ljevičarskom ekstremizmu.
Баш прекјуче сам помињао екстремне левичарске организације које су харалe Западном Европом као што су Црвене бригаде у Италији и Фракција Црвене Армије у бившој Западној Немачкој.
Видиш да само набеђујеш нешто безвезе, а нема везе са чињеницима.
 
1591099832200.png




Nasilje i dalje "bukti" Amerikom: Burno ispred Bele kuće - u Kentakiju ubijen demonstrant, osumnjičeni policajac prebačen u obezbeđen zatvor


VAŠINGTON - 01. jun 2020.

Policajac iz Mineapolisa, belac Derek Čovin, koji je, kako se vidi na video snimku, kolenom davio i usmrtio Afroamerikanca Džordža Flojda, prebačen je u maksimalno obezbeđen zatvor do prvog pojavljivanja pred sudom. On se sumnjiči za ubistvo trećeg stepena i maltretiranje, a njegovo postupanje je izazvalo velike proteste i nasilje širom SAD.


Kako prenosi BBC, to je već treći zatvor u koji je prebačen od kada je uhapšen prošlog petka zbog sprečavanja širenja virusa Kovid-19, ali i zbog očekivanog uticaja protesta u zatvorima.
Prvo saslušanje pred sudom pomereno je sa današnjeg dana na 8. jun, a određena mu je kaucija od 500.000 dolara. Kako su ranije preneli američki mediji, zbog celog slučaja, Čovinova supruga podnela je zahtev za razvod braka.

protesti, mineapolis, bela, kuca, paljenje, zastave


Brat ubijenog osudio nasilje

Terens Flojd, mlađi brat Afroamerikanca Džordža Flojda koga je ubio beli policajac u Mineapolisu, pozvao je na smirivanje situacije i osudio nasilne proteste koji se održavaju širom SAD.
Flojd je za EJ-Bi-Si njuz rekao da želi da se podigne optužnica za ubistvo prvog stepena protiv policajca Dereka Čovina koji je, kako se vidi na objavljenom video snimku, klečao njegovom bratu na vratu, kao i protiv ostalih policajaca koji su učestvovali u toj akciji.
On je naglasio da se njegov stariji brat zalagao za mir. Kako je istakao, mnogi su Džordža Flojda opisivali kao "nežnog džina".
"I ja sam ogorčen. Ponekad sam ljut. Želim da poludim", rekao je Terens Flojd.

Desetine hiljada demonstranata izašli su, šestu noć zaredom, u 140 američkih gradova na proteste zbog smrti Afroamerikanca Džodrža Flojda, tokom kojih su palili vatre i sukobljavali se sa policijom, dok je u Njujorku uhapšena ćerka gradonačelnika, a ispred Bele kuće gorela vatra.

Građani su se okupljali u 140 gradova od Bostona do San Franciska, a u pojedinim gradovima ponovo je bilo nemira, uprkos zatvaranju ulica i uvedenih policijskih časova.

Prodavnice su pljačkane u Filadelfiji i Santa Moniki, u američkoj državi Kalifornija, a demonstranti u Filadelfiji gađali su policajce molotovljevim koktelima.
Vlasnici radnji i dobrovoljci uklanjali su krhotine sa gradskih ulica u Filadelfiji i Pitsburgu, gradovima u kojima je zbog protesta uveden noćni policijski čas.

Filadelfijska policija saopštila je da je u noći između subote i nedelje privedeno oko 300 ljudi, od čega 66 zbog pljačke i četvoro zbog napada na snage reda.
Tokom nereda, iz vatrenog oružja u tom gradu ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući dvanaestogodišnjeg dečaka, kojeg su u ruku pogodila dva metka.

Njih 43 uhapšeno je zbog sumnje da su počinili krađu, dok je jedna osoba privedena zbog napada na policajca.
U tom gradu je tokom protesta povređeno ukupno 13 policajaca, saopštila je policija.
Sat vremena pre početka policijskog sata u 23 sata, policija je morala da iz Lafajet parka rastera oko 1.000 demonstranata suzavcem i biber sprejem.

Demonstranti su na ulicama Vašingtona nagomilali plastične barikade i saobraćajne znake i zapalili veliku vatru u koju su pojedini ubacili američku zastavu sa obližnje zgrade.
Uzvikivali su: "Bez pravde, bez mira - ne želimo rasističku policiju". Početak okupljanja je protekao mirno uz uzvikivanje slogana: "Životi crnaca su važni", a pripadnici policije i Tajne službe bili su raspoređeni pred demonstrantima.

zapaljen, automobil, protesti, demonstracije, sad, neredi, mineapolis



Uz pojačano prisustvo bezbednosnih snaga službenicima Bele kuće ukazano da u nedelju ne dolaze u kompleks.


Tokom protesta u Njujorku privedeno je 345 ljudi, povređeno je 33 policajaca, dok je 27 policijskih vozila oštećeno, a među uhapšenima je i ćerka gradonačelnika Bila de Blasija.


Gradonačelnik je izjavio da ne razmatra uvođenje policijskog časa, u gradu koji je još pod restriktivnim merama usled globalne pandemije korona virusa.


Njujorški policajci su napali novinara Vol strit džurnala i u nekoliko navrata ga štitom udarili u glavu.


Kamion cisterna uletela je u masu koja je protestovala na autoputu u Mineapolisu. Državna policija Minesote objavila je na Tviter nalogu da sve ukazuje da je vozač, koji je priveden, imao nameru da provocira građane koji su mirno protestovali.


Zvaničnici Minesote saopštili su da niko od demonstranata nije povređen, dok je vozač sa povredama koje nisu opasne po život, prebačen u lokalnu bolnicu.


U Mineapolisu, gde su i počeli protesti koji su se, kasnije proširili širom SAD, zbog kršenja policijskog časa uhapšeno je 150 osoba.


Nekoliko stotina građana održalo je mirne proteste u gradu Bostonu, uzvikujući "Bez pravde nema mira", "Životi crnaca su važni" i "Tišina je nasilje", dok su prolazili pored Gradske uprave i Botaničke bašte.


Prisustvo policije na gradskim ulicama je bilo smanjeno - i nije bilo nasilja poput onog koje je izbilo u nekoliko gradova SAD-a prethodnih dana.


"Ubijaju nas i dosta nam je toga", rekla je agenciji AP Mahira Luis, petnaestogodišnja devojčica koja je na proteste došla sa majkom.



protesti, demonstracije, zapaljen, auto, mineapolis, 3



Protesti i u Montrealu, policija koristila suzavac
Hiljade Montrealaca okupilo se u nedelju u centru grada ispred policijske uprave, podižući glas protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, a policija je upotrebila i suzavac da bi rasterala demonstrante.
"Ima rasizma u Kvebeku", "Crni život je važan" i slični slogani mogli su se čuti kada je počelo okupljanje oko 16:30 u centru Montreala.
To je jedan u nizu protesta koji su se iz SAD proširili širom sveta, od Londona i Berlina do Australije i Holandije, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u SAD.
Velika većina demonstranata u Montrealu došla je na protest sa maskama.
Posle nekoliko govora koji su održani ispred sedišta policije, demonstranti su marširali ulicama Montreala.
Preko zvučnika oko 20 sati, policija je proglasila protest nezakonitim i upotrebila suzavac da rastera demonstrante.
Dok se većina demonstranata razišla, pojedine grupe su ostale, razbijajući obližnje izloge i podižući barikade u ulici Sent-Urban. Opljačkana je muzička prodavnica u centru grada.
Takođe, hiljade stanovnika Toronta su u subotu demonstrirali, revoltirani smrću Redžis Korčinski-Paket, devojke koja je u prisustvu policije pala sa balkona svog stana na 24. spratu. Istraga je u toku.
Za razliku od Montreala, protest u Torontu, kao i Vankuveru, protekao je mirno.
Flojd je osumnjičen da je koristio lažni novac u obližnjoj prodavnici i prilikom hapšenja jedan policajac mu je kolenom pritisnuo vrat.
On je zapomagao da ne može da diše, ali policija se nije obazirala. Ubrzo nakon toga umro je u bolnici.

"Svaki put kada kažemo da su životi crnaca važni - oni nas ućutkuju", rekla je Luis, dodajući da očekuje da će se stvari promeniti.


"Crnce više neće ubijati bez razloga", istakla je ona.


Dvojica policajaca u Atlanti dobila su otkaz, a trojica su premeštena na kancelarijsku dužnost u iščekivanju procene o mogućnoj prekomernoj upotrebi sile tokom protesta protiv rasizma održanim u tom gradu u subotu uveče.


Na snimcima objavljenim na internetu je prikazana grupa policajaca u opremi za razbijanje demonstracija i gas maskama koji su opkolili vozilo u kojem su bili muškarac i žena.


Na video snimku je zabeleženo da su policajci ženu izvukli iz vozila, dok su protiv muškarca upotrebili pušku za omamljivanje.


Potom su ženi, koja je bila na zemlji, ruke vezali lisicama.


Desetine hiljada demonstranata širom Sjedinjenih Država protestuju zbog okolnosti pod kojima je u gradu Mineaopolisu u ponedeljak preminuo nenaoružani Afroamerikanac Džordž Flojd, nakon što mu je tokom privođenja policajac klečao na vratu.


Većina demonstranata je tokom protesta nosila maske zbog pandemije koronavirusa.


Burno ispred bele kuće - vatra, suzavac i biber sprej


Demonstranti koji već petu noć zaredom protestuju zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda širom SAD zapalili su vatre u blizini Bele kuće, dok je policija uzvratila velikom količinom suzavca.


Sat vremena pre početka policijskog sata u 23 sata, policija je morala da iz Lafajet parka rastera oko 1.000 demonstranata suzavcem i biber sprejem.


Demonstranti su na ulicama Vašingtona nagomilali plastične barikade i saobraćajne znake i zapalili veliku vatru u koju su pojedini ubacili američku zastavu sa obližnje zgrade.


Uzvikivali su: "Bez pravde, bez mira - ne želimo rasističku policiju". Početak okupljanja je protekao mirno uz uzvikivanje slogana: "Životi crnaca su važni", a pripadnici policije i Tajne službe bili su raspoređeni pred demonstrantima, preneo je AP.




bela, kuca, vasington, protesti, 1



Uz pojačano prisustvo bezbednosnih snaga službenicima Bele kuće ukazano da u nedelju ne dolaze u kompleks.


"Zbog protesta koji se održavaju molimo vas da se izbegavate dolazak u kompleks Bele kuće", navedeno je u imejlu poslatom službenicima.


Uleteo cisternom u demonstrante, dobio batine, uhapšen


Vozač koji je cisternom uleteo u grupu demonstranata u Mineapolisu uhapšen je, ali je prebačen u bolnicu sa lakšim povredama, nakon što su ga ljudi koje je pokušao da zgazi izvukli iz vozila i pretukli.


Policija okruga Hehpin objavila je na Tviteru fotografiju uhapšenog Bogdana Večirka, koji je, nakon što su mu konstatovane lakše telesne povrede, odveden u policijsku stanicu, a na teret mu se stavlja izazivanje opšte opasnosti.


FBI raspoređuje jedinice širom SAD zbog protesta
Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je odeljenja širom SAD kako bi brže reagovao na proteste, javlja CNN.
Američka TV mreža navodi da je jedan zvaničnik Ministarstva pravde rekao da je glavni tužilac (ministar pravde) Vilijam Bar naredio posebnom timu FBI-ja da pomogne lokalnoj policiji u Vašingtonu prilikom protesta.
Bar je takođe poslao interventnu jedinicu iz Odeljenja za zatvore u Vašington i u Majami, navode zvaničnici.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako cisterna punom brzinom uleće u masu demonstranata koji su na mostu na autoputu I-35W u Mineapolisu protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.


Prikazano je kako demonstranti prvo panično beže pred cisternom, a zatim joj, dok usporava, besno pritrčavaju, penju se na nju i otvaraju i vozačeva i suvozačeva vrata.


Okupljeni su zatim izvukli Verička iz vozila i počeli da ga biju, dok nije prišla policija koja ga je uhapsila.


Policija je navela da nema izveštaja da je bilo povređenih među demonstrantima, kojih je u tom trenutku bilo oko 5.000, prenosi CBS njuz.


Pre incidenta sa cisternom, protest je bio miran.


Snage bezbednosti ubile demonsjutranta u Kentaki


Najmanje jedna osoba je poginula tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Luisvilu u Kentakiju, kada su snage bezbednosti otovrile vatru na demonstrante.


Šef policije u tom gradu Stiv Konrad rekao je da se incident dogodio kada su pripadnici gradske policije i nacionalna garda pozvani da rasteraju veliku grupu ljudi na parkingu ispred jednog marketa, prenosi CNN.


"Policajci i vojnici su počeli da raščišćavaju parking, a u jednom trenutku je na njih pucano. I policija i vojska su uzvratile vatru i jedan muškarac je preminuo na mestu događaja", izjavio je Konrad na konferenciji za novinare.


Dodao je da policija ispituje nekoliko osoba i prikuplja video snimke incidenta.


Zimbabve pozvao na razgovor ambasadora SAD u Harareu


Vlasti Zimbabvea su pozvale na razgovor američkog ambasadora u Harareu zbog komentara zvaničnika Bele kuće koji sugeriše da je ta zemlja među "stranim protivnicima" koji bi mogli da se suoče sa odmazdom zbog pokušaja da podstaknu nemire u SAD nakon smrti u policijskom nasilju Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, javlja AP.


U intervjuu TV mreži ABC, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Robert O'Brajen aludirao, ne navodeći dokaze, da je Zimbabve jedan od nekoliko "stranih protivnika", uključujući Kinu i Rusiju, koji su navodno iskoristili proteste u SAD kako bi "zasejali nesklad i pokušali da naštete američkoj demokratiji".


"Biće odgovora i on će biti proporcionalan, to nije nešto sa čime će se naši protivnici slobodno izvući'', rekao je O'Brajen.


Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva nije zvanično komentarisao trenutnu krizu u SAD, ali su njegov portparol Džordž Čarambsa i druge vladine pristalice kritikovali SAD na svojim ličnim nalozima na društvenim mrežama.


Gutereš pozvao na uzdržanost i demonstrante i policiju u SAD


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas učesnike protesta povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda da mirno izražavaju negodovanje, a američke vlasti da se uzdrže u postupanju prema demonstrantima.


"U Sjedinjenim Državama, kao i u bilo kojoj državi sveta, različitost predstavlja bogatstvo a ne pretnju, ali uspeh društava koja neguju različitost u svakoj zemlji iziskuje velike investicije u socijalnu ravnotežu", poručio je Gutereš.


Kako prenosi AP, portparol UN Stefan Dižarik je rekao da je Gutereš dodao da uspeh takvih društava podrazumeva mobilizaciju svih nivoa vlasti i svih sektora društva na "ublažavanju različitosti, suzbijanju mogućih diskriminacija, jačanju socijalne zaštite i pružanju prilika za sve".
 
Poslednja izmena:
1591152971500.png



"Tramp je pretvorio SAD u bojno polje"

Kandidat demokrata za predsednika SAD, Džozef Bajden optužio je danas predsednika Donalda Trampa da je zemlju pretvorio "u bojno polje" i obećao da će sve učiniti kako bi "iscelio rasističke rane" ukoliko pobedi na izborima zakazanim u novembru.

1591153030100.png


[ Izvor: Beta ] 02. 06. 2020. 22:14


Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda pre nedelju dana u Mineapolisu predstavlja "elektrošok za našu zemlju i sve nas", rekao je Bajden u govoru u Filadelfiji.


To je prvi put od polovine marta da Bajden (77) ode iz svoje države Delavar, gde se nalazio u karantinu zbog epidemije koronavirusa.


Bajden je već u nekoliko navrata osudio nasilje, ali je danas naveo da je "Tramp pretvorio zemlju u bojno polje podeljeno starim ogorčenjima i novim strahovima".


- On (Tramp) veruje da će mu podele pomoći da pobedi na predsedničkim izborima - naveo je demokrata Bajden koji prema anketama prednjači u odnosu na Trampa.


- Ne možemo da budemo naivni. Voleo bih da kažem da je mržnja počela sa Donaldom Trampom i nestaće s njim. Međutim, to nije slučaj i to se neće dogoditi. Istorija Amerike nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom - rekao je Bajden.


Donald Tramp FOTO: Beta-AP/Alex Brandon



Demokrata je rekao da ne želi da manipuliše strahom i podelom.


- Neću da produbiti žar mržnje, već ću tražiti da iscelim rasističke rane koje ugrožavaju našu zemlju toliko dugo, a ne da ih koristim u političke svrhe - rekao je Bajden.


Demokrata je dodao da je došao trenutak da se zemlja uhvati u koštac sa institucionalnim rasizmom i pozvao Kongres da već u junu počne "istinsku reformu policije".


Premda velika većina u Kongresu osuđuje smrt Flojda, tako brza akcija Kongresa se čini teškom pošto je Kongres duboko podeljen, sa demokratama koje vode Predstavnički dom i republikancima koji vode Sena
 
Богдан

С Википедије, слободне енциклопедије

Такође погледајте и Богоје (војвода).
Уколико сте тражили презиме, погледајте чланак Богдан (презиме).

Богдан
The Creation of Adam.jpg
Стварање Адама
Полмушки
ЗначењеБогом дан
Сродна именаБожидар, Теодор, Доротеј, Матеја
Чланци на википедијиСве стране које почињу са Богдан

Богдан је мушко словенско презиме и име, заступљено у Србији, Пољској, Русији, Украјини, Словенији, Бугарској, Румунији[1] и Македонији. Превод је из грчког „Theodosios“, а које је изведено из речи „theos“ (Бог) и „dosis“ (онај који даје). Постоји и хебрејско име са истим значењем[2]. У Србији је настало још у доба раног средњег века, о чему сведоче историјска документа и пописи становништва. Веома често се давало и то детету које су родитељи дуго и жељно очекивали, па су га сматрали даром од Бога.[3]
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Богдан
E govedo hrvatsko puna vas je hrvatska hrvata sa tim imenom.
 
1591599919000.png





Хаос у Сијетлу: Улетео аутом међу демонстранте и почео да пуца (ВИДЕО)

Најмање једна особа је рањена када је међу демонстранте у америчком Сијетлу улетео путнички аутомобил, након чега је возач изашао из возила и отворио ватру, јавио је „Сијетл тајмс“.

08.06.2020.

Како се наводи, возача је убрзо привела полиција.


У току је истрага инцидента.



Протести у САД


Инцидент се догодио услед таласа нереда и протеста који су захватили многе америчке градове због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, кога је ухапсила полиција. На снимцима објављеним на интернету види се како полицајци Флојду стављају лисице на руке, а затим га обарају га на земљу, док му један од њих ставља колено на врат.


Флојд је неколико пута рекао да не може да дише, а затим се смирује. Умро је у болници на интензивној нези. После инцидента, полицајци су отпуштени, један је оптужен за убиство, а остала тројица за саучесништво.
 
logo





Protest podrške pokretu Antifa u Beogradu


8. juni/lipanj, 2020


Aktivistkinje i aktivisti nevladine mirovne organizacije Žene u crnom (ŽUC) organizovali su u centru Beograda skup podrške pokretu Antifa koji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) učestvuje u demonstracijama zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd). Skup se održava u trenutku u kome je predsednik SAD Donald Tramp (Trump) najavio da će Antifa biti proglašena terorističkom organizacijom, optuživši ih za nasilje koje se dogodilo tokom protesta u gradovima SAD.

U međuvremenu je i sekretar američkog pravosuđa Vilijam Bar izjavio da Antifa „predstavlja domaći terorizam“ i da će biti „tretirana na taj način“.

Žene u crnom su u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda istakle transparente "Žene u crnom protiv fašizma", „Pravda za Džordža Flojda“, solidarišući se, kako su navele, sa hiljadama demonstranata koji se „protive rasizmu i policijskoj brutalnosti“ i tražeći da prestane, kako su naveli, kriminalizacija Antife.

1591675675400.png



9F384B68-B1F4-497D-879E-E051485C6E1B_w1597_n_st.jpg



1591675891400.png
 
1597232167400.png





Vođa Kju Kluks Klana osuđen zbog zaletanja u demonstrante

1597232196500.png


Autor: Nova 12. Avg. 2020 13:12

Muškarac iz američke savezne države Virdžinije osuđen je na šest godina zatvora jer se u julu kamionom namerno zaleteo u grupu protestanata iz kampanje "Black Lives Matter".

Hari Rodžers (37) osuđen je u ponedeljak na 12 meseci zatvora po svakoj od šest optužnica za napad i uništavanje imovine. Rodžersa čeka suđenje za još tri krivična dela zlonamernog zadavanja povreda, odnosno po jedna optužnica za svaku od tri osobe koje su bile povređene tokom incidenta, piše CNN.

“Nijedna od povreda nije bila opasna po život”, rekla je advokatica Šenon Tejlor.


Rodžers se još nije izjasnio o optužbama za krivična dela.

Prema izjavama svedoka koji su bili na protestu BLM u Virdžiniji, vozilo je “okrenulo smer i prošlo kroz demonstrante”.

Tužioci su saopštili kako je u Rodžersovom kamionu i u njegovoj kući pronađena oprema koja se koristi u aktivnostima Kju Kluks Klana (KKK). Opisali su ga kao “samopriznatog vođu i promotera konfederacijske ideologije”.

Policajci koji su uhapsili Rodžersa pretresli su njegov kamion i kuću, gde su pronašli više komada oružja, municiju, nekoliko zastava KKK i Konfederacije, kao i literaturu o Kju Kluks Klanu.
 

Back
Top