Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
i vrlo je bezobrazno da na tako prost i primitivan nacin opisujes moje roditelje koje uopste ne poznajes, a kamo li mene....pretenciozno si sebi dao nick, posto tvoji zakljucci zvuce kao naklapanje alapaca sa seoske klupe u vecernjim casovima, kad su uspele da uhvate trenutak za svoje najvece strasti ...izmisljanje, vredjanje i podsmevanje...;)
:sad2:
Ако сам досада сумњао у наилазећу пропаст света, ово је отклонило све моје сумње!
Ипак!:cmok:

Слабо генетика има везе са чоколадом, јер смо се ми као врста формирали уназад милионе година, а чоколада је присутна у људској исхрани тек који век, а код нас ни толико.
Кад жваћеш интегрални пиринач полако, под дејством пљувачке, се угљени хидрати из њега разлажу и осети се јасан сладак укус.
Пиринач баш и није нешто калоричан, а и нећеш појести, при том, пола веш лонца.

joj crni ti. kako nije kalorican ima nekih 50-60 kalorija manje od crne cokolade (znaci nekih 400), na 100 g. mislim na integralni. nego je razlika u tome sto su kod pirinca u pitanju slozeni ugljeni hidrati, a kod cokolade, makar i crne prosti, koji se brze razlazu. sve zitarice spadaju u namirnice sa dosta kalorija.
za ostalo si u pravu, mislim na navlacenje ljudi na slatko, ljudi se najlakse na slatko navuku. medjutim, fora je sto je nama ugradjeno da nam ukus slatkoga govori o brzoj energiji koja se moze dobiti. a gorko npr. znaci otrov.

edit evo sa neta, nesto manje, s tim sto kada sma gledala na nekom pakovanju bilo je nekih 400.

PIRINAČ - neljušten 352

Poslednja izmena:
Znate šta narode, svi ste vi pomalo u pravu. Meni ne treba nešto da mi zameni slatko. Ja VOLIM čokoladu. Kao i Zvezdanka. Ima dobre navike, voli zdravu hranu, ali voli i čokoladu. Ja pijem kafu i čaj bez šećera, ne pijem koka kolu niti industrijske sokove (ne pijem nikakve, pijem vodu), ali slatkiši su nešto drugo. Ne treba mi zamena za slatkiše. Ako neću jesti slatkiše, neću jesti ništa. A integralni pirinač volim i jedem ga normalno za ručak, naječešće se fitnes mixom. A da polako žvaćem 2-3 kašike integralnog pirinča da mi zamene čokoladu - nema šanse.
I Zlozi, radi se o 2-3 kašike kuvanog pirinča, a ne o 100 g

Слабо генетика има везе са чоколадом, јер смо се ми као врста формирали уназад милионе година, а чоколада је присутна у људској исхрани тек који век, а код нас ни толико.
Кад жваћеш интегрални пиринач полако, под дејством пљувачке, се угљени хидрати из њега разлажу и осети се јасан сладак укус.
Пиринач баш и није нешто калоричан, а и нећеш појести, при том, пола веш лонца.

Ja sam zivela u zabludi da je pirinac kalorican, a sinoc cujem da je moja prijateljica, za 5 dana, skinula 4 kg jeduci samo njega, pretpostavljam u malim kolicinama. Uostalom, znamo kakvi su stanovnici Dalekog Istoka, koji ga cesto upraznjavaju.

Znate šta narode, svi ste vi pomalo u pravu. Meni ne treba nešto da mi zameni slatko. Ja VOLIM čokoladu. Kao i Zvezdanka. Ima dobre navike, voli zdravu hranu, ali voli i čokoladu. Ja pijem kafu i čaj bez šećera, ne pijem koka kolu niti industrijske sokove (ne pijem nikakve, pijem vodu), ali slatkiši su nešto drugo. Ne treba mi zamena za slatkiše. Ako neću jesti slatkiše, neću jesti ništa. A integralni pirinač volim i jedem ga normalno za ručak, naječešće se fitnes mixom. A da polako žvaćem 2-3 kašike integralnog pirinča da mi zamene čokoladu - nema šanse.

pa dobro, eo...ja jedem cokoladu...crnu...jbga...volim je...
ne davim se u njoj, ne jedem je za svaki obrok...
i tako kako je jedem imam od nje vise koristi nego stete... : )

joj crni ti. kako nije kalorican ima nekih 50-60 kalorija manje od crne cokolade (znaci nekih 400), na 100 g. mislim na integralni. nego je razlika u tome sto su kod pirinca u pitanju slozeni ugljeni hidrati, a kod cokolade, makar i crne prosti, koji se brze razlazu. sve zitarice spadaju u namirnice sa dosta kalorija.
za ostalo si u pravu, mislim na navlacenje ljudi na slatko, ljudi se najlakse na slatko navuku. medjutim, fora je sto je nama ugradjeno da nam ukus slatkoga govori o brzoj energiji koja se moze dobiti. a gorko npr. znaci otrov.
Љуштени пиринач, сув, по таблицама има 357 Кцал, интегрални 330,сув, а када га скуваш око 300 Кцал на 100 гр зато што у себи садржи воду.
Пази да би унела око 2000 кцал, што је, онако, за просечну жену са неким уобичајеним физичким оптерећењем, потребно ти је чак око 650 гр пиринча дневно(ако се ради само и искључиво о пиринчу), што је, признаћеш, баш момачка количина.
А неколико кашика куваног пиринча уместо нешто чоколаде је мала маца.
Или бела кафа, ако ћеш друкчије поређење.

2-3 kasike je jako malo, zbog vode. samo kazem da nije niskokalorican. da ne ispadne da je ko zelena salata.
a za slatko mogu da kazem da sto se manje jede, manje mi se jede. to sam davno primetila barem kod sebe. a uvek bih izmedju slatkisa i mesa izabrala meso.

ja do skoro nisam pondsila slatkiše, počela sam da ih jedem tek pre par godina
čokolada, koju ni danas ne miripem nešto posebno osim najlepših želja, je mogla da se ubudja

mama kaže da sam kada sam bila mala nekoliko dana jela samo čokoladu (nekoliko dana sam odbijala da jedem bilo šta drugo, ona me je pustila i smučila mi se), ali zato volim da jedem sve ali bukvalno sve od iznutrica do špargle

a sada htedoh da vas pitam koliko kcal ima grašak, bez mesa sa 1 kašikom ulja spremljen?

Љуштени пиринач, сув, по таблицама има 357 Кцал, интегрални 330,сув, а када га скуваш око 300 Кцал на 100 гр зато што у себи садржи воду.
Пази да би унела око 2000 кцал, што је, онако, за просечну жену са неким уобичајеним физичким оптерећењем, потребно ти је чак око 650 гр пиринча дневно(ако се ради само и искључиво о пиринчу), што је, признаћеш, баш момачка количина.
А неколико кашика куваног пиринча уместо нешто чоколаде је мала маца.
Или бела кафа, ако ћеш друкчије поређење.

sad sam iskuckala, vec u sledecem, postu o vodi. ima razlicitih vrsta pirinca, na kutiji koju sam ja jednom kupila bilo je nekih 400, znaci na suvo. i to znam. medjutim, na kesicama floridabel, kojih njacesce ima u maxiju, ne pise kalorijska vrednost. na zalost.

2-3 kasike je jako malo, zbog vode. samo kazem da nije niskokalorican. da ne ispadne da je ko zelena salata.
a za slatko mogu da kazem da sto se manje jede, manje mi se jede. to sam davno primetila barem kod sebe. a uvek bih izmedju slatkisa i mesa izabrala meso.

Ovo boldovano razumem potpuno. Meni je teško da se zaustavim na 2-3 kockice čokolade. I onda bolje da ne počinjem. Nekako mi i bude lakše da ne jedem uopšte. A možda ću čak i da probam to sa integralnim pirinčem. Ili mogu onda i pšenične klice - one JESU slatke.
A ovo za meso ti je pametno. Moj jedan drug je govorio "Ja više volim da se slatko najedem jagnjetine, nego da jedem slatkiše!" :hahaha:

čokolada, koju ni danas ne miripem nešto posebno osim najlepših želja, je mogla da se ubudja

mama kaže da sam kada sam bila mala nekoliko dana jela samo čokoladu (nekoliko dana sam odbijala da jedem bilo šta drugo, ona me je pustila i smučila mi se), ali zato volim da jedem sve ali bukvalno sve od iznutrica do špargle

a sada htedoh da vas pitam koliko kcal ima grašak, bez mesa sa 1 kašikom ulja spremljen?

ja kao klinka nisam jela skoro uopste slatko, pocela sam tek negde od 3 -4 razreda. ne znam koji je bio razlog. kao sto ni kao beba kasice nisam htela da jedem, razlicite muljavine sa keksom i bananama i sokom itd. bananama se ni danas ne odusevljavam. ali slano da. mleko, sirevi, meso, kajmak....

a za grasak najbolje ako kupis zamrznuti, na kesici ti pise komplet sve. mladi ima nekih 65, koliko se secam da je pisalo na kesici.

Ovo boldovano razumem potpuno. Meni je teško da se zaustavim na 2-3 kockice čokolade. I onda bolje da ne počinjem. Nekako mi i bude lakše da ne jedem uopšte. A možda ću čak i da probam to sa integralnim pirinčem. Ili mogu onda i pšenične klice - one JESU slatke.
A ovo za meso ti je pametno. Moj jedan drug je govorio "Ja više volim da se slatko najedem jagnjetine, nego da jedem slatkiše!" :hahaha:

pa oce zena rec da se navuces, bukvalno, ako to klopash...
i to se ne odnosi samo na cokoladu vec na sve rafinirane uglikohidrate...

Уље ти је око 9 Кцал по г(у стварности, мало мање), а грашак свеж, зелени, 98.

ne pominji mi jagnjetinu. meni krenula voda na usta. :zcepanje: narocito kada pomislim na toplo pecenje. :rumenka:
ne znam za zvakanje integralnog. nikada ga nisam toliko zvakala, ali on je onako masnjikav kada je kuvan, u odnosu na beli i meni je lepsi. masnjikavo.... eto vidis svi imamo poroke. :lol:

Apsolutno tacno, mislim i ja sam to primetila.
Malo sam guglala i pronasla nesto sto mi je vec odavno poznato. Naime, susamovo seme ima uzasno mnoga kalcijuma, te sam ga uvela u jelovnik, a laneno koristim vec neko vreme. Takodje, procitala sam, a nisam znala, da oni treba da se samelju, inace samo projure kroz organizam. Valjda necu postati fanatik u pogledu hrane. Ne zelim samo da skinem jos koji kg, nego i da se hranim zdravo.
Kad samo pomislim da sam mislila da se hranim zdravo, a pravila sam kardinalne greske.

У бокте??? Па колики је то блендер, кад једеш у њему???
Шала!
ДаклеМ:
Ствар количине. Ако је мало и није страшно.
Што не поједеш шаку пресног ољуштеног кикирикија.
Врло је јефтин, дуго се жваће, засићује, има квалитетне масне киселине и количина од једне шаке за вечеру је сасвим ок.

Pisala sam na brzaka pa je tako ispalo :lol: a zapravo sve to spremim u mikseru a kolicinski nije mnogo.

Sto se tice cokolade i slatkisha koje pominjete - ja sam cokoholik :rumenka: a nikad mi nisu davali cucu umocenu u secer i sl.
Ne znam zasto je to tako ali obozavam cokoladu :zaljubljena: i slatkishe generalno
mada naravno da ih ne jedem toliko koliko ih zelim :mrgreen:

@tema - za rucak sam jela cufte sa pireom uz jedno parce integ. hleba.
a uskoro se spremam da smazem pomarandze :zjede:

Apsolutno tacno, mislim i ja sam to primetila.
Malo sam guglala i pronasla nesto sto mi je vec odavno poznato. Naime, susamovo seme ima uzasno mnoga kalcijuma, te sam ga uvela u jelovnik, a laneno koristim vec neko vreme. Takodje, procitala sam, a nisam znala, da oni treba da se samelju, inace samo projure kroz organizam. Valjda necu postati fanatik u pogledu hrane. Ne zelim samo da skinem jos koji kg, nego i da se hranim zdravo.
Kad samo pomislim da sam mislila da se hranim zdravo, a pravila sam kardinalne greske.

pa pazi ja se hranim zdravo, godinama, ali napravim prekide tu i tamo i uvek kada su veci praznici. ziva sam dusa. nisam fanatik, ali kada pogledam 10 puta kesicu i podatke upamticu orijentaciono. naviknes vremenom tj. organizam, znas sta koliko ima, sta je kakva hrana i to je to. nekada i sam organizam trazi odredjenu hranu, osetis da ti se nesto jede, neko povrce npr., a neko ne.

..stvarno nije fer da non stop pominjete cokoladau, pa mi smo na dijeti..
..cokolada..uh,pocecu da je sanjam..
..to je moj glavni problem jer kad pocnem ne umem da se zaustavim..
..inace, trudim se da koristim sto vise zdrave i raznovrsne hrane ako nista da dete stekne naviku da sve to jede..
..a cips,smoki i ostale grickalice kao i koka kolu izbegavamo maksimalno..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back