Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Onda sam doručkovala parče polubelog hleba (domaće proizvodnje) sa dijet margarinom. [/B]Trenutno je na akciji u Rodiću, pa sam uzela jedan mali da probam. Sasvim je jestiv, pa ću da kupim i veliki. To mi je uvek zgodno kad ne znam šta ću. A i začas se namaže...

Bi, ''mani se'' margarina i hleba, ja ga godinama ne jedem, a nista mi nije bilo sladje od okrajka namazanog margarinom i paradajza. Nema dijetalnog margarina, to ti je ona najgora masnoca, otrov. Ja kupim onaj crni tost hleb u Maxiju (verovatno sa kakaom ;((( ) i to mi traje nedelju dana i vise. Pojedem max. 2 parceta za rucak i to je sve. Osim proteinskog dorucka i rucka, trudim se da mi i rucak bude proteinski, Ugljene hidrate sam skoro sasvim izbacila, a oni su glavni krivac za moju u dijetu. Sinoc me je malo uhvatila kriza, ali izdrzacu jos toliko, pa kud puklo. Najvise mrzim da docekam prolece debela i bela kao sir (mada realno ja nisam ni bila debela), ali volim da sam slang!

Poslednja izmena:
e, pa ne moram ništa da mažem, radije ću pojesti pečenu ili kuvanu bundevu nego te preskupe prerađevine iz bio špajza ili dm.
Ja sam čvrsto uverena da se tim stvarima naplaćuje porez na ..... neću da kažem neku ružnu reč. Ali mnogo toga je čisto pomodarstvo, i nema mnogo veze sa zdravom hranom, kao i mleko i jogurti bez masnoće.... a sa dodatim glutenom ili ko zna kakvim veštačkim zgušnjivačima da ne bi izgledali kao obična vodica, što u stvari jesu. Može da se jede zdravo i kvalitetno i bez svega toga. A to što mi imamo problema sa težinom, to je samo zato što smo neumereni. Ja to odlično znam. I čim sve svedem na razumnu meru, kilogrami se ne povećavaju. A kad živim na kolačima kao ovih dana.... to mora da se plati. Sve je vrlo jasno i jednostavno.

pa sad...postoji bitna razlika izmedju pecene bundeve i ulja/putera
dobivenog od sjemenki bundeve...
tj. nema bitnije razlike izmedju litre biljnog/suncokretovog ulja i kilograma
margarina...
sto se "lajt" prozivoda tice...realno, to jest porez na budale : )

Hormon Inzulin – moćni gospodar gladi i sitosti

U našem tijelu postoji jedna žlijezda koja stvara hormon Inzulin i po potrebi ga ubacuje u krv. Ta žlijezda se zove gušterača ( latinski Pancreas ) i o njoj ovisi da li ćemo biti ili ne skloni slatkoj hrani i debljanju u životu.
Sada ću vam ukratko i pojednostavljeno objasniti zašto se u medicinskim krugovima Inzulin smatra jednim od najmoćnijih hormona i zašto se još naziva « hormonom gladi « i « glavnim debljajućim hormonom u tijelu «.
Gušterača izlučuje Inzulin u krv samo onda kad se razina krvnog šećera (glukoze) podigne iznad normale. Glavna zadaća Inzulina je da snizi razinu glukoze ponovno na normalu.
Osim ove funkcije, nesumnjivo životno važne, Inzulin ima i druge funkcije od kojih su nama danas važne njegove tri debljajuće funkcije:

1. Inzulin stvara stalni osjećaj gladi, ali ne za svom hranom već samo za ugljikohidratima ( najviše za šećerom i brašnom ) . Ta glad može ići do stupnja neodoljive žudnje koja je vrlo slična ovisnostima o alkoholu ili narkoticima.
Važno je istaći da je osjećaj gladi koji stvara Inzulin jači od naše snage volje i da mu se svojim odlukama i voljom ne možemo oduprijeti.

2. Inzulin je glavni hormon kod pretvaranja hrane u masne nakupine u tijelu.
On je «dirigent» enzimima u toku probave hrane i dokle god njega ima dovoljno u krvi, on će dirigirati da se dobar dio hrane pretvori u mast i uskladišti u tijelu.

3. Inzulin, kada ga ima dosta u krvi, sprječava topljenje masnih zaliha u tijelu, odnosno spriječava mršavljenje.
Ako ste ovo razumjeli, tada vam je jasno šta vam Inzulin čini ako ga ima puno u krvi:
On vas stalno tjera da jedete slatku i škrobnu hranu, a kada je pojedete lako je pretvori u masnoću. Na kraju još spriječava topljenje već ranije stvorenih masti.

Rekla sam već prije da gušterača izlučuje Inzulin samo onda kad se povisi razina šećera u krvi. Šećer u krvi raste samo pri obroku i to samo onda kad se jede hrana koja se probavom pretvara u krvni šećer. Možda ste već pogodili koja se to hrana probavom pretvara u krvni šećer i diže razinu šećera u krvi – pa naravno, baš hrana koju u ovim blagdanskim danima ne prestajemo jesti – UGLJIKOHIDRATI!

Ugljikohidratna hrana je sva ona hrana koja u sebi sadržava šećer i škrob, a to su: kolači, kreme, čokolada, keksi i sve druge slastice, sva tijesta – bilo slana ili slatka, jer sadržavaju brašno, zatim kruh, krumpir, riža...
Da stvar bude gora, ugljikohidratna hrana je uvijek i masna hrana, pa tako Inzulin ima puno sirovine za stvaranje masnih zaliha.
Važno je još zapamtiti da se BJELANČEVINE i MASTI u hrani tijekom probave NIKAD ne pretvaraju u šećer, pa tako ne raste šećer u krvi i gušterača miruje i ne izlučuje Inzulin u krv
.

Da sada rezimiramo:

* Od sve hrane koju unesemo u sebe SAMO ĆE SE UGLJIKOHIDRATI PROBAVOM PRETVORITI U ŠEĆER. Time se diže razina šećera u krvi, na što odmah reagira gušterača i ubacuje Inzulin u krv kako bi se razina šećera u krvi smanjila i normalizirala.
* Naravno, čim se Inzulin nađe u krvi, on odmah proizvodi i svoja tri debljajuća djelovanja.
* U dane praznika ljudi neprekidno jedu jako velike količine ugljikohidratne hrane, čime stalno sebi dižu šećer u krvi. Gušterača odmah reagira i po čitave dane «upumpava» Inzulin u krv a Inzulin zatim, naravno, čini svoje
* Tako zbog obilja Inzulina u krvi jedete i dalje iako ste svjesni da ste već dovoljno pojeli.
* Isto tako zbog obilja Inzulina u krvi gubite kontrolu kad počnete jesti kolače ili čokoladu i voljno ne možete zaustaviti žudnju za njima.
* I na kraju, zbog tog istog Inzulina imatesljedećeg jutra bar pola kilograma više na vagi.
* Gušterača obično ima vrlo preciznu i točnu reakciju na skok šećera u krvi, ali ima ljudi čija gušterača uvijek izluči previše Inzulina – to je genetska «greška» (često familijarna).

Takvi ljudi uvijek imaju previše Inzulina u krvi i oni se zbog toga debljaju brže i lakše nego ostali. Jasno vam je sada da će ti ljudi uvijek biti veliki ovisnici o slatkoj i drugoj ugljikohidratnoj hrani. Njihove prevelike količine Inzulina u krvi «zahtijevaju» i ogromne količine ugljikohidrata koje onda unose u organizam u obliku «napadaja prežderavanja» što naravno izaziva ubrzano debljanje.

U današnje vreme je trend da skoro svi pokušavaju da se oprobaju u dijeti sa malo ugljenih hidrata, jer proteini pospešuju mršavljenje. Jedna britanska studija je potvrdila da postoji jaka veza između ishrane bogate proteinima i mršavljenja. Studija je takođe potvrdila da ovakav način ishrane uzrokuje oslobađanje hormona koji utiču na smanjenje kilograma.

Upotreba proteina u ishrani osigurava oslobađanje PYY hormona koji smanjuje glad. Istraživači tvrde da hrana bogata proteinima pokreće izlučivanje PYY hormona bolje od ostalih namirnica. Takođe, oni se slažu da PYY treba da bude sastavni deo plana za smanjenje težine. Teoretski, zbog proporcionalne zavisnosti između proteina i mršavljenja, gojazne osobe bi trebale da unose više kalorija od osoba sa normalnom težinom, da bi podstakli PYY hormon.

Obično izbegavamo kaloričnu hranu da bi održali zdrav način života i balans. Ali istina je da, ako ne unosite dovoljno proteina u ishrani, patićete od različitih zdravstvenih komplikacija. Manjak proteina može uzrokovati oštećenje svih organa - od srca do bubrega. Takođe, imuni sistem slabi, tako da će zdravlje biti ugroženo sa različitih strana.

Količina proteina u ishrani zavisi uglavnom od tri faktora - pola, starosti i telesne težine. Međutim, za odrasle osobe normalne težine, dnevne potrebe za proteinina iznose 56 grama za muškarce i 46 grama za žene.

Kalorije.Net : Zašto je voda važna u procesu mršavljenja?

Osobe koje trenutno sprovode neki od programa mršavljenja bi trebali da piju više vode nego što je uobičajeno, jer to pomaže procesu na brojne načine. Jedan od glavnih razloga zašto piti više vode je izbegavanje dehidracije. U početnom periodu programa, gubitak kilograma se dešava samo zbog gubitka vode. Tada postoji verovatnoća da se dehidrira. Da bi se to izbeglo, potrebno je piti što više vode. Ako dehidracija nastupi, javlja se slabost i umor zbog manjka kiseonika u mišićima, a uzrok tome je smanjena količina kiseonika u krvi.

Mršavljenje nastupa sagorevanjem masti u energiju. Ovaj proces zahteva dovoljnu količinu vode da bi se odvijao efikasno. Prilkom sagorevanja masti, u telu se usled toga stvaraju toksini. Oni se sasvim efikasno mogu ukloniti pomoću vode. Iz tog razloga je potrebno piti više vode tokom mršavljenja. Dalje, program mršavljenja zahteva povećan unos vlakana u ishrani. Ova vlakna se lako vare u digestivnom sistemu samo pomoću dovoljne količine vode. U suprotnom se može javiti konstipacija (zatvor).

Tokom mršavljenja, unos hrane je smanjen i zbog veće količine vode uz obrok. Na ovaj način se osećate siti ranije, i tako pojedete manje hrane. Količina vode koja je potrebna za zdrav život zavisi od telesne težine, aktivnosti i okruženja u kome živite.

Preporučuje se minimalni dnevni unos 8 čaša vode (oko 2 litra). Iako je ovo preporuka, količina bi mogla zavisiti od osobe i njene težine. Drugi način određivanja preporučene količine vode je 30 ml vode na 1 kg telesne težine. Ako konzumirate više voća, onda se količina vode smanjuje. Da bi bili sigurni da unosite dovoljno vode, mokraća bi trebala biti bledo žuta ili bezbojna. Ako je tamno žuta, onda bi trebalo da pijete više vode, uz upozorenje da neki antibiotici i vitaminski dodaci mogu promeniti boju mokraće.

Kada je telo dovoljno hidrirano, više kiseonika se nalazi u krvi. To je neophodno radi sagorevanja masnoća u energiju, a što je osnovno da bi došlo do mršavljenja. Iz tog razloga morate piti dovoljno vode da bi što lakše izgubili kilograme

Dobar dan dijetalke moje!
Ja se vratila sa svih živih putovanja, i konačno se vraćam i ovde na temu :)
Ovih dana se dosta jelo, ali se bogami dosta i kretalo tako da nema neke razlike u kilaži,
jedino osećam da mi je teško u stomaku, a čini mi se i u mozgu :lol:
U Bosni se, naravno, pilo puno, i jelo pečenja (mmmm, hrskava slana kožica), ali sam ja
đuskala do iznemoglosti, imam upalu mišića :lol:

Sveki mi spakovala gomilu pečenja ali ću ja sve to da zamrznem u male porcije, pa da vadim
sa vremena na vreme.
Sad mi je potrebno više kuvane hrane, supa, voća...
I od 15.počinjem da vežbam (osim ako mi najdraža mama ne uplati novac za život ranije :mrgreen: )

Danas se još odmaram od puta, sređujem stan, stvari itd, ali od sutra back to reality i u nove radne pobede :)

u to ime: kupila sam musli i jabuke da nosim na posao sutra:)
samo večeras idem na jednu super slavu-domaćica je super kuvarica i večera uvek počinje domaćom pačjom supom...
teško je odoleti, a nemam ni nameru-ja ne idem previše po slavama, ovu baš volim
od sutra - musli i jabuke

Musli (100 grama) ima 371 kaloriju.
Zasto ne bi napravila omlet od 2 - 3 belanca i parce integralnog hleba sa salatom. Dorucak ti je najvazniji, to ce te duze drzati, a ima manje kalorija.
Mozes mi slobodno reci da gledam svoja posla.
Ovo je samo predlog.

...probaj sa mlekom, ili vocnim jogurtom...neko jede sa obicnom jogurtom
a meni je bas tako kao karton...zato sam izabrala mleko, i meni je savrseno....

...neki cak jedu tako sto uvece sipaju 3-4 kasike muslija i preliju, mlekom
uvece..poklope i ostave preko noci, ujutro bude puna cinija sve nadodje i
verovala ili ne toga ima toliko da ne moze sve da se pojede...

...probaj sa mlekom, ili vocnim jogurtom...neko jede sa obicnom jogurtom
a meni je bas tako kao karton...zato sam izabrala mleko, i meni je savrseno....

...neki cak jedu tako sto uvece sipaju 3-4 kasike muslija i preliju, mlekom
uvece..poklope i ostave preko noci, ujutro bude puna cinija sve nadodje i
verovala ili ne toga ima toliko da ne moze sve da se pojede...

e, probala sam...i nema sanse da to jedem...: )

Musli (100 grama) ima 371 kaloriju.
Zasto ne bi napravila omlet od 2 - 3 belanca i parce integralnog hleba sa salatom. Dorucak ti je najvazniji, to ce te duze drzati, a ima manje kalorija.
Mozes mi slobodno reci da gledam svoja posla.
Ovo je samo predlog.
ja ne bih mogla da jedem takav dorucak
i ujutru mi organizam uvek trazi drugaciju hranu, te bi mi kombinacija sa jajima (Belancima) i hlebom uzasno pala na stomak.
jos kad bi ja mogla jest te muslije...
meni to ko da zvacem karton : )
kupi mlevenu ovas, to se ne zvace, napravi se kasa. ja jedem sa cimetom i mlekom ili vocnim jogurtom,ali onim retkim. meni se ovas bas svidja tako usitnjena a nema nikakvih dodataka.

praznici su me unistili
prikljucujem se temi ponovo sa svojom gotovo najkriticnijom kilazom do sad
dobra odluka za ovu godinu mi je da sredim ishranu, a i kilograme
danas sam ponela voce, a umesto sendvica otici cu u restoran da pojedem neku supu ili varivo
jutros se nisam izmerila, zato kad dodjem kuci cu lepo da se izmerim i pocinjem sa sprovodjenjem svoje dobre odluke
moja sestra je sa promenom ishrane pocela sa cak 26 godina
njena teorija je da se posle 26-te naglo usporava metabolizam i da od tada vise ne mozes da jedes sta i koliko hoces
i bila je u pravu
od tada, a to je vec punih 14 godina, redovno vodi racuna o tome sta jede i koliko, pa iako pojede i slatkise i ode i na slavu, nikad ne pretera
i sredila je liniju, vitka je i super izgleda
a ja sam shvatila da je to jedini nacin posle 30-te
zensko jednostavno ima takvu genetiku (osim izuzetaka, koji postoje) da se goji sa godinama i zaista je jedini trajni nacin regulisanje ishrane i bavljenje sportom

evo i mene
konačno rešena
i to čvrsto
srećna okolnost je da je i mm rešio da smrša, tako da su od juče, znači nedelja, izbačeni slatkiši, kokakola, piće i cigare.
Kad je bal, nek je sa maskama
MM rešio da jede samo bareno, kuvano bez zaprške+dvopek
ja takav karakter nisam, pre neću da jedem no da je bez zaprške, iskreno se nadam da izbacivanjem 2 l kokakole i mionimum 100g milke rezultati će biti vidljivi.
hleb ionako ne jedem
Samo sam nestrpljiva i ne znam kada da očekujem nešto da vidim....

veliki uspeh je taj da sam juče prepodne ladno u kafiću naručila ništa, tj običnu vodu, da sam imala goste na večeri (naravno da sam i ja jela morske plodove) ali sam ko lečeni alkos pila kiselu a ne kk, što sam jutros ustala pogledala milku i dok mi se srce cepalo odnela je kod dece, a kk iznela na terasu da me ne mamka.

toliko

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back