Podrska za dijetu 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
100 grama cokolade ima izmedju oko 500 kalorija :) Dve stangle moze da bude pola od 250. Ko god moze da se zadrzi na stangli dve dnevno (da to npr bude uzina izmedju obroka) i da umereno jede sve ostalo ne mora da znaci da ce da se utovi od toga.
Ja ne brojim kalorije, smara me to, ali zato kad me uhvati neizdrz pogledam kalorije i razmislim sta bi umesto toga mogla da pojedem a da je kvalitetnije. Da dam primer - umesto jedne cokolade moze da se pojede oko 3/4 kupovne pice (one zamrznute iz kutije), a meni je samo pola te i vise nego dovoljno, ali zato cokoladu celu da smlatim nije mi dovoljno :(

postoje osobe kojima receptori nisu nadrazeni na slano, ali bi za slatko ubile
zasto je toliko tesko razumeti da bez obzira sto pripadaju ljudskoj rasi, organizam ne luci hormone na isti nacin svima
meni mozes da das kljuc od trezora gde se cuva droga, nista nestalo ne bi..neko drugi bi bio over dose..
i to nema veze sa tim koliko sam ja karakter i da li imam meru, nego sa tim da neko drugi u svom genetskom kodu ima na hromozomu kvrcicu zbog koje reaguje na drogu..
to je isto kao sto dve osobe koje odrastaju u istim uslovima ne oboljevaju od iste bolesti..
koliko je obolelih i umrlih od kancera koji su bili u uranijumskoj ozracenoj zoni? a koliko je prezivelih, koji su u istim ili slicnim uslovima ziveli?
treba samo mrvica pameti i malkice vise tolerancije, pa ovo moze lako da se razume..
mada verujem da ima i onih koji nemaju tu sposobnost..

Ja sam vise mislila na "normalne" cokolade, tipa Milka i Najlepse zelje (pakovanje). Meni Riter nije nista posebno kao cokolada. Isto punjene cokolade ne volim. Nije to to. Inace to sto vise ne jedem cokoladu ne vidim kao zakidanje nekog uzitka. Meni licno je veci uzitak da mogu da uradim 10 sklekova ili da potrcim i da se igram sa detetom normalno a ne da se zadisem posle dva koraka, Ipak svako radi kako mu odgovara i ispunjava sopstveni zivot kako mu je drago.
Na kraju ne odricem se slatkisa per se, uzecu nesto slatko jednom nedeljno. Napravicu malu porciju ali ce to biti nesto gde ce mi sva cula uzivati.

e da, nije mi jasno zašto se bebi trpaju slatkiši u ruku
kontam ja, sisali, mleko slatko, imaju sklonost ka slatkom, moj bebac odlepi kad mu daš čokoladicu, ali on još nema godinu dana..
šta će mu to?
čim počne malo da konta stvari, izbacujem i ja čokoladu i učim ga da može red dnevno i nema potrebe više
nek gricka jabuke!

tad ce dete vec da bude navuceno
skidaj ga sa cokolade odmah sada

e da, nije mi jasno zašto se bebi trpaju slatkiši u ruku
kontam ja, sisali, mleko slatko, imaju sklonost ka slatkom, moj bebac odlepi kad mu daš čokoladicu, ali on još nema godinu dana..
šta će mu to?
čim počne malo da konta stvari, izbacujem i ja čokoladu i učim ga da može red dnevno i nema potrebe više
nek gricka jabuke!

Ja sestricini ne dajem nista slatko, cak ne dajemo ni kupovne kasice, samo one DM organske proizvodnje i to u izuzetnim prilikama. Ovako joj kuvamo na pari.
Da li ce kasnije biti zeljna ne znam ali dok imamo kontrolu na njenom ishranom secer ne dolazi u obzir, klinka cak ni plazmu nema u ishrani, ni sok, ni caj. Postala sam defektna, stalno okrecem etikete i citam sastojke, za sebe nikada nisam citala dok sam za nju fanaticna, kakva li cu tek za svoju decu da budem, pojma nemam.
Neverovatna stvar je da je njena omiljena kasica ona sa slatkim krompirom mada obozava i brokoli, boraniju, grasak...to donekle znaci da se deca rode kako valja ali ih mi kasnije upropastimo prejakim ukusima...

Dive ne pratis fabulu radnje. Pa ja prva sam se budila nocu da bi pojela koje pakovanje cokolade.

pratim i te kako
ne pisemo ovo o tebi koja imas kontrolu, nego o donamilevi koja nema kontrolu kao ti
koja se skinula sa cokolade na dve nedelje, ali se posle te dve nedelje opet vratila
pisemo o zeni koja se jako lose oseca kada cokoladu ne jede i njenoj zavisnosti

a mene ovi moji ukućani jure da kupimo neku moni pekaricu
stavila sam istorijski veto u vidu ne

em će da se tovimo ko ludi
em će na mene sve to da opet padne

ovako
pekarara....

inače moje žensko dete malo jede hleb, ona je veliki gurman i evo sad me tera da nekako nadjem i spremim žablje batake....
sin je težak serbski nacionalista u pogledu tradicionalnih jela+ pica špageti - boranija grašak
ako je hleb svež može celog da pojede za obrok
ako je od juče ne jede ga...
sreća te oboje treniraju pa nemaju ni gram viška.....

to su navike
meni je zao sto sam ispada da smo se okomili na tebe
ali ne zavaravaj se time da je sve ok posto deca nemaju gram viska,pobogu pismena si zena +udata za lekara :lol:
stvaraj deci dobre navike,mozda ce jednog dana prestati da se bave sportom,mozda i nece,ali svakako organizmu nije potrebno da preradjuje tolike secere i masti,nije dobro nije zdravo
(cokolada je mast+secer,to je bar jasno :lol: )

tad ce dete vec da bude navuceno
skidaj ga sa cokolade odmah sada

hihih, ne dam mu više, pričam o sebi :)
on je par dana dobijao kinder čokoladice, par dana kocku čokolade koju ja posle smažem
i rekla sam dosta
ja sam problem, moraću da mu dajem primer, a šta će naučiti ako ja pojedem celu čokoladu dnevno?
o tome govorim

- - - - - - - - - -

moja mama obozava slatko
ja mogu npr da ga ne jedem ceo mesec
al kad treba da dobijem, il mi daj cokoladu il bezi :mrgreen:
tako mi i sad dok dojim
kad mi padne secer, slatko, slatko, slatko

možda kad prestanem da dojim prestane i manija za čokoladom :mrgreen:

hihih, ne dam mu više, pričam o sebi :)
on je par dana dobijao kinder čokoladice, par dana kocku čokolade koju ja posle smažem
i rekla sam dosta
ja sam problem, moraću da mu dajem primer, a šta će naučiti ako ja pojedem celu čokoladu dnevno?
o tome govorim

- - - - - - - - - -

možda kad prestanem da dojim prestane i manija za čokoladom :mrgreen:

kazu da dete dobija vec preko maminog mleka navike u ishrani

A sto se slatkisa tice i navucenosti na njih... Sticajem okolnosti, moj deda se penzionisao kao jedan od direktora Soko Starka- citajte: pune kutije ispod njihovog kreveta u spavacoj sobi. A baka se nije zadovoljavala time, pa je redovno previla kolace i torte i to ni jedno bez min. 400 gr cokolade. Da nije bilo kontrole, niko od nas sada ne bi imao zube i mogao proci kroz vrata:lol: (Posledice- ostala sam navucena na bananice i Smoki)
Mislim da je stvar u degustiranju, uzivanju,... A ne prejedanju. Ko to ne ume, mora da nuci. Pa, ni sok ako pijes na ex, neces mu osetiti ukus dok ne popijes poslednji gutljaj. I tada ces imati potrebu za jos, jer te vise ne mami zedj, nego ukus. Tako i slatkisi. Dovoljna je jedna stangla, ali ako se polako jede. Izlomis kockicu, na jos manje kockice, pa polako, da se same tope u ustima... Zasitice kao cela tabla.
A ove jake, sa min. 40% kakaoa (mada je kupujem sa 70%) stvarno zasite u malim kolicinama.

A sto se slatkisa tice i navucenosti na njih... Sticajem okolnosti, moj deda se penzionisao kao jedan od direktora Soko Starka- citajte: pune kutije ispod njihovog kreveta u spavacoj sobi. A baka se nije zadovoljavala time, pa je redovno previla kolace i torte i to ni jedno bez min. 400 gr cokolade. Da nije bilo kontrole, niko od nas sada ne bi imao zube i mogao proci kroz vrata:lol: (Posledice- ostala sam navucena na bananice i Smoki)
Mislim da je stvar u degustiranju, uzivanju,... A ne prejedanju. Ko to ne ume, mora da nuci. Pa, ni sok ako pijes na ex, neces mu osetiti ukus dok ne popijes poslednji gutljaj. I tada ces imati potrebu za jos, jer te vise ne mami zedj, nego ukus. Tako i slatkisi. Dovoljna je jedna stangla, ali ako se polako jede. Izlomis kockicu, na jos manje kockice, pa polako, da se same tope u ustima... Zasitice kao cela tabla.
A ove jake, sa min. 40% kakaoa (mada je kupujem sa 70%) stvarno zasite u malim kolicinama.

genetika je cudo
moji sestrici uz sve slatkise koje jedu i sve sokove na celu sa gaziranim koje piju nemaju ni jedan jedini popravljen zub
a jedan ima 13 a drugi 11 godina
ali
i moja sestra ima mnooogo bolje ybe od mene iako imamo iste zivotne navike....
jednostavno je tako
moja deca imaju po jedan ili dva popravljena zuba, mada sam ja u njihovom uuzrastu imala znatno vise popravljenih
i to posto ne znam sta je zubobolja, da sam cekala da me zub zaboli , sad bi ih imala u casi.....

bebi slabo dajem sokiće, dojim je i vodu kad je žedan poto ima već 10 meseci
kašice slane pravim ("slane" - ne stavljam začin, nego slane -kao nisu slatke), nekad mu skuvam jabuku ili ovako gricka, bananu, kupovali smo od breskve
e plazmu i mleko ili ovako gricka plazmu i dobio je i voćni jogurt recimo
e sad, videćemo kako će on dalje, iskreno se nadamnda će se u radnji zaleteti pre za pomorandžu nego za čokoladu
ali kako je stariji, može malo :)

ja dobra danas
neko meso sa roštilja i jutros limun i jogurt
no hleb jeee
i plazmicu i mleko sa bebom :rumenka:
ako mi se opet bude jelo nešto slatko, dohvatiću luk i posle mi se ništa ne jede :mrgreen:

hvala ti bože što mogu da jedem komplet lepinje i bureke po ceo dan i istrčim pola čukice bez grama sala ili vodurine da mi se zalepi
jerbo bi se inače rokno kad bi moro vako da računam i štreberišem :lol:

Kako mene mrzi da radim kardio :lol: Ain't nobody got time for that :mrgreen: A radio sam redovno proleca/leta 2012-te pa sam ispao iz ritma za kardio i sad nema sanse da pocnem opet.

Jedino midnight "cardio" moze :rotf:

Poslednja izmena:
потпуно избацила хљеб, ни мрвица
чоколадице, исто ни мрвица
сокови... јуче и данас се нешто наздрављало на послу, не могих да одбијем
мјесец дана на режиму смањеног уноса, пажљивог уноса и нешто се ништа специјално не дешава... можда сам и варала за то вријеме, а гарант јесам, брзо то сметнем с ума: )
стојим на 59
што је свакако боље од 61,5 колико је било прије мјесец и по, али од тада сам активно радила на дијети и све ми то доста споро
вагам се након ускрса, па ћемо да видимо скинух ли још грам и по:/

I dalje na LCHF režimu. Zbog putovanja pauzirala sa vežbanjem devet dana. Pošto ovde nemam teretanu na raspolaganju, vozim sobni bajs svaki dan i radim trbušnjake. A i pešačim po vasceli dan. Nije ne znam koliko korisno ali bolje i ovako nego da ležim i ne radim ništa. Namerno zgrešila sa tri kugle sladoleda u Srcu ali nisam uspela da pojedem porciju do kraja. Ne znam šta je u pitanju. Smažem pola pileta i gomilu salate ali šećer ni makac od jedne štangle čokolade i jedne kugle sladoleda:think:

Vidim da se polemisalo o zavisnosti od čokolade i umerenošću u svemu. Iskreno, nikada nisam mogla pojesti čokoladu od 300gr ili ne znam koliko hrane da strpam u tanjir za ručak, makimum 3 palačinke ili jednu krofnu sa kremom ali dok se nisam odrekla svega navedemog i krenula krvnički da vežbam celulit i šlauf nisu nestali. Tako da između biti mršav i biti zategnut ne stoji znak jednakosti. Ilustracija toga da kilogrami nisu merilo vitkosti:Pogledajte prilog 284171

Meni smeta nesto drugo u celoj prici a to je potenciranje genetike. Ljudi koji nemaju dobru genetiku najbolje da se odmah roknu. Tako zvuci, nalivaj se kolom I kristal secerom ako si mrsav stvar u redu, ako nisi smrsaj kako bilo, ako ti je genetika q palac nis' ti ne vredi sto je ne pijes. Bas pesimistici pristup.

Kad dropnem, dropnula sam, niko nema pakt sa bogom ali dok ne dropnem ucinicu sve sto je u mojoj moci da izbegnem genetiku koja u mom slucaju nije bas sjajna.
U svetu su odavno poznati razliciti pristupi zdravom zivotu dok se mi ovde svako malo na temi ubedjujemo da li cvarci il' kajmak, kola il' torta, budjav sir il' burek...ljudi, nista od toga...ko u Danteovom Paklu, ko kroci ovde nek izgubi svaku nadu da moze da jede kajmak I da se hrani zdravo...bas mi je cudno da se o tome raspravlja.

Pile kako spremas brokli?

- - - - - - - - - -

Meni smeta nesto drugo u celoj prici a to je potenciranje genetike. Ljudi koji nemaju dobru genetiku najbolje da se odmah roknu. Tako zvuci, nalivaj se kolom I kristal secerom ako si mrsav stvar u redu, ako nisi smrsaj kako bilo, ako ti je genetika q palac nis' ti ne vredi sto je ne pijes. Bas pesimistici pristup.

Kad dropnem, dropnula sam, niko nema pakt sa bogom ali dok ne dropnem ucinicu sve sto je u mojoj moci da izbegnem genetiku koja u mom slucaju nije bas sjajna.
U svetu su odavno poznati razliciti pristupi zdravom zivotu dok se mi ovde svako malo na temi ubedjujemo da li cvarci il' kajmak, kola il' torta, budjav sir il' burek...ljudi, nista od toga...ko u Danteovom Paklu, ko kroci ovde nek izgubi svaku nadu da moze da jede kajmak I da se hrani zdravo...bas mi je cudno da se o tome raspravlja.

Mozda misle na ono - Genetika mi nije naklonjena, nisam imala/imao od koga da nasledim karkater :manikir:

Zato što se biti mršav izjednačava sa biti zdrav. Ako si mršav po difoltu si srećan, pun love, uspešan, možeš kao od šale da pretrčiš 10km a da se ne oznojiš. Aha:roll: Moja draga prijateljica Kišni Cvetić je dala sjajan komentar na tu temu. Parfraziram: zdravim načinom ishrane se smatra pojesti dve kiflice umesto deset ili zameniti čokoladom ručak.
Narvno da ni jedan način ishrane nije 100% garancija zdravlja i dugovečnosti i niko ovde preko kupusa i mesa ne želi da doživi stotu, kao što ni pojesti parče torte i četvrt bureka nije put u pakao holesterola i gojaznosti. Ono što je u osnovi slično kod svih dijeta je raznovrsnost, kombinovanje voća i povrća i što više ribe i mesa. Sad, vegetarijanci izbacuju meso, LCHF izbacuje većinu voćki, ali se na kraju sve svede na istu stvar, baci u kantu brašno i šećer, nemoj da zalepiš dupe za stolicu/krevet po vasceli dan već trči, šetaj, plivaj, skakući, radi šta god tvom telu prija a da je fizička aktivnost i nećeš ličiti na Homera Simpsona.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back