PODRŠKA MAĐARSKE VLADE SRPSKOJ MANJINI

Poruka
4.285
Državni sekretar u Ministarstvu za pravosuđe Mađarske Laslo Sazfalvi izjavio da srpska nacionalna zajednica u toj zemlji može da očekuje punu podršku mađarske vlade u očuvanju svog identiteta, razvoju kulture i tradicije

BUDIMPEŠTA - Državni sekretar u Ministarstvu za pravosuđe i državu upravu Mađarske Laslo Sazfalvi izjavio je da srpska nacionalna zajednica u toj zemlji može da očekuje punu podršku mađarske vlade u očuvanju svog identiteta, razvoju kulture i tradicije.

"Mađarska vlada, u ovom periodu kao predsedavajuća u Evropskoj uniji, iskreno želi da Srbi u Mađarskoj i dalje održe maternji jezik, identitet i obogati tradiciju, u čemu mogu da računaju na njenu punu podršku", rekao je Sazfalvi na Svetosavskoj akademiji, održanoj u Palati "Dunav" u Budimpešti.

Visoki funkcioner je, prenoseći pozdrave premijera Viktora Orbana, istakao da mađarska vlada zna koliko je Sveti Sava važan za Srbe ma gde živeli u celom svetu i izrazio zadovoljstvo što se jedna od značajnijih proslava održava upravo u mađarskoj prestonici.

"Sveti Sava je zaštitnik srpskih škola. Mađarska vlada namerava da obezbedi materijalne uslove za opstanak i razvoj srpskih škola. Značajnim smatramo prošlogodišnje uključivanje izvora Evropske unije usmerenih ka ostvarivanju programa izrade i štampanja udžbenika za srpske đake na maternjem jeziku i cilj nam je da nastavimo obnovu srpskih škola", dodao je Sazfalvi.

Obraćajući se ministru prosvete Srbije Žarku Obradoviću, koji je prisustvova svečanosti, državni sekretar zadužen za manjinska, verska i socijalna pitanja je ukazao na važnost ostvarivanja dobrih, harmoničnih odnosa manjine sa svojom matičnom zemljom i zatražio stručnu, pa i materijalnu pomoć Beograda u daljem prosperitetu Srba u Mađarskoj.

"Ove godine smo izdvojili više novca iz budžeta za rad Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj, a želim da istaknem i na naš partnerski odnos sa Budimskom eparhijom Srpske pravoslavne crkve", zaključio je Sazfalvi.

http://www.kurir-info.rs/vesti/podrska-madjarske-vlade-srpskoj-manjini-72413.php
 

Back
Top