Podno grejanje voda-voda

Kada guglaš na srpskom izlaze samo reklame koje si ti okačio ali kada guglaš na engleskom izaći će ti malo više od glupog spama za srbe.

Dakle podno električno grejanje izaziva RAKČINU kako navode u jednom istraživanju:

Could radiant floor heating systems be related to some cancers?​

https://home.howstuffworks.com/home-improvement/home-diy/flooring/radiant-floor-heating-cancer.htm
Pa recimo samo, red bi bio da bar pročitaš to što postavljaš.

20€/m2 sam mislio samo za postavljanje samih cevi/grajanja + 20€/m2 za ostale radove (kosuljica, plocice)
Opss, sad sam malo bolje pogledao cene, podbacio sam zesce. Treba celih 100e/m2 samo za gradjevinske radove i materijal za polaganje grejaca u pod.
100m2 10 hiljada jurica samo za to, skupa rabota, isplatljivije je ugraditi radijatore mada i to treba baciti na papir pa videti koliko cevi, ventila i radijatora treba utrositi.

Sigurno da je 20e/m2 premalo za izradu podnog grejanja. Prvo treba skinuti staru podnu oblogu (parket, laminat, plocice), zatim razbiti kosuljicu, uraditi novu arniranu na postojecoj nosecoj AB ploci. Zatim na tu kosuljicu staviti sloj hidroizolacije ( PVC trake), dilatacione trake, termoizolacije jer tako smanjujemo gubitke i temperaturne dilatacije (stirodur kao tvrdji materijal od stiropora), zatim sama grejna instalacija u sloju nove kosuljice. Na to sve ide nova podna obloga, najbolji efekat ima podna keramika. Znaci 20e/m2 je malo, sama podna keramika kosta 20e/m2 bez ruku. Moja gruba racunica (ne zna bas tako dobro trenutne cene u Srbiji) je recimo 60-tak eura/m2 minimalno.

Pogledajte prilog 1486513
Pogledajte prilog 1486514
U sve prostorije bi postavio podnu keramiku?

Opss, sad sam malo bolje pogledao cene, podbacio sam zesce. Treba celih 100e/m2 samo za gradjevinske radove i materijal za polaganje grejaca u pod.
100m2 10 hiljada jurica samo za to, skupa rabota, isplatljivije je ugraditi radijatore mada i to treba baciti na papir pa videti koliko cevi, ventila i radijatora treba utrositi.
Ozbiljna mafija je uključena u to podno grejanje pa je skupo i nezdravo. Ko je boravio u takvom prostoru zna da i oči gore i suze pojačano a to je reakcija na prašinu i grinje koje nenormalno cirkulišu u vazduhu.

Sem gomile plaćenih reklama i hvalospeva teško je naći neki relevantan trag svemu tome. Za kupatilo, hodnike i kuhinju je super, za sve ostalo katastrofa.

U sve prostorije bi postavio podnu keramiku?
Parket ocito zbog povecane temperature nije dobra podna obloga koja ide preko kosuljice u kojoj je grejna mreza za podno grejanje. Usled povecane temperature dolazi do razlicite temperaturne dilatacije dva sloja ( prvog, podne kosuljice sa grejacima i drugog sloja-parketa) i doslo bi do razdvajanja ta dva sloja - u ovom slucaju lepak kojim je parket zalepljen na kosuljicu bi popustio i parket bi posle par sezona "radio". To se javlja jer su kosuljica na bazi jedinice i cementa i drvo materijali razlicitih temperaturnih koeficijenta te se razlicito sie/skupljaju na istoj temperaturi. Podna obloga od keramike ima priblizan temperaturni koeficijena kao i kosuljica te ne dolazi do toga da se odlepljuje od podloge.

Da, u sve sobe bi postavio podnu keramiku - iz gornjih razloga. A ako neko kaze da je keramika hladna zaboravlja da se zimi ta keramika greje iz poda.

Poslednja izmena:
Ko je lud da u celu kuću postavlja pločice pa kada pukne podno grejanje sve lupa i opet radi? Svakih par godina? Jeste li vi normalni?!?? U srbiji zemlji fuša i nekvaliteta?!??
Isti ti k.u.r.a.c ako stavis i parket, moras da skidas parket (probaj ponovo da ga stavis ako mozes), razbijas kosuljicu i sve ponovo radis mjos jednom ako nastavljas sa podnim grejanjem.
No, kod podnog grejanja se ispituje instalacija pod pritiskom, jednom-dva puta-tri puta a ne treba stedeti na materijalu (gore je buudala opisao kako izgledaju cevi) i radove treba poveriti pravim majstorima a ne salabajzerma. U krajnjem slucaju uzmes proverenu firmu koja daje garanciju na obavljeni posao (zamisli, takvih ima i u Srbistanu) a koliko znam iz mog iskustva ljudi guraju sa istom instalacijom odnosno nista nisu dirali preko 15 godina ( tacnije 17, tad sam radio kucu tastu).

Ljudima uvek savetujem dva načina grejanja jedno je na struju a drugo na čvrstogorivo. Dakle vazduh voda i ugalj/drva. Sve to preko izmenjivača ide u radijatore. Zašto dva sistema? Zamislite da nema struje danima? Da poskupi 10 puta? 100 puta?

Podno grejanje može u kupatilo i kuhinju ali tako postavljeno sa pristupačnim ventilima na koje bi se posle havarije montirali radijatori.

Tema je ipak o verziji grejanja toplotnom pumpom.
Mene zapravo to interesuje.
Verujem i postavljača.
Koliko košta materijal, oko 15 evra po kvadratu.
Koliko košta toplotna pumpa?
Tema je podno grejanje pod jedan pa grejanje voda voda to se u reklamama najviše forsira a najštetnije je po obične korisnike. To forsiraju BANKE jer je toliko skupo da se uzima kredit pod obavezno u sklopu gradnje same kuće. Mislite o tome.

Back