Podno grejanje voda-voda

To je tačno i kraj priče, nigde nećete videti podno grejanje na klinikama.
ako je tacno, daj neki link gde to pise.
izvod iz zakona, pravinlike ili sl.
nema mozda podnog grejanja po klinikama zato sto i inace nema nigde podnog grejanja jer se nije radilo podno grejanje i i dalje je u Srbiji neisplativo jer su zgrade sa ogromnim topl. gubicima i podnim grejanjem bi sa nekom temp. od 30-35°C bili nemoguce zagrejati prostor.

u Nemackoj ima puno klinika koje imaju podno grajanje, cak sam i licno sam vodi projekte na nekima gde smo stavljali podno.
da je to stetno veruj da bi Nemci to prvi zabranili.

veruj u sta hoces, kazem ti kako jeste i gore sam ti na jednostavnom primeru pokazao.
ali zivis u zabludi i verujes u predrasude i price rekla/kazala.

Ako ste se dovoljno zabavili daj da se vratimo temi?
Voda voda ili vazduh voda?
Kaže čovek da ima bunar u dvorištu.
Koji kapacitet bunara treba da bude?
Kamo sa vodom iz bunara?
Da li je potrebno dva bunara?
uvek sam za vazduh/voda.
voda/voda je skupo, neprakticno, nepotrebno, skuplje odrzavanje, moguci kvarovi/zacepljenja cevi.
po pravilu bi trebalo da ima 2 bunara iz ekoloskih razloga, ali u Srbiji kao da je to bitno.. vodu moze i u kanalizaciju da pusti (ako ima kanalizacija) :mrgreen:

wasser-wasser-waermepumpe_schema-8d60510e.jpg

uvek sam za vazduh/voda.
voda/voda je skupo, neprakticno, nepotrebno, skuplje odrzavanje, moguci kvarovi/zacepljenja cevi.
po pravilu bi trebalo da ima 2 bunara iz ekoloskih razloga, ali u Srbiji kao da je to bitno.. vodu moze i u kanalizaciju da pusti (ako ima kanalizacija) :mrgreen:

wasser-wasser-waermepumpe_schema-8d60510e.jpg
Imam kopani bunar od 1,2 m prečnika u dvorištu, dubine 10 m
Mogao bih da je vratim u isti bunar iz kog sam je izvadio umesto u kanalizaciju.
Zašto ne voda voda?

Imam kopani bunar od 1,2 m prečnika u dvorištu, dubine 10 m
Mogao bih da je vratim u isti bunar iz kog sam je izvadio umesto u kanalizaciju.
Zašto ne voda voda?
nema smisla da vracas vodu u isti bunar jer bi onda hladio tu vodu.
ti uzmes vodu temp. nrp. 7-8° topl. pumpa je ohladi na 3-4° i iskoristi tu toplotu uzetu od bunarske za zagrevanje vode u kuci.
ako bi tu rashladjenu vodu vratio unatra u isti bunar, imao bi nizu temp. vode koju bi "usisavao" pa bi time i smanjuivao stepen korisnog dejstva topl. pumpe. jer ce svkako biti bolje iskoriscenje sto je visa temperatura vode od koje treba da se "uzme" toplota.
kao sto sam rekao, prednosti vazduh/voda u odnosu na voda/voda su: laksa, brza, jeftinija instalacija, lakse odrzavanje, a razmisli i o mogucnosti da buanr "presusi"... sta ces onda?!

mi grejemo kucu od 160m2 sa oko 5.000 kWh godisnje. pritom je u tih 5.000 uracunata i topla voda i struja za ventilaciju tokom cele godina 24/7.
grejanje ne gasimo nikad, radi nonstop, dan/noc, cak i kad nismo kod kuce duze (zimovanje ili sl) ne gasimo, jer je mala potrosnja pa mi se ne isplati da se cimam oko podesavanja, kad da greje, kad da negreje... jednostavno ostavim da sljaka.
Aha. Tu si odgovorio tvojim primerom...

- podno grejanje racunaj oko 20€/m2, znaci 2.000€
racunaj za podno greanje, da treba kucu kompletno da ispraznis, razbijes pod, postavis cevi, pa nova kosuljica, nove plocice ili laminat koji je prilagocen za podno grejanje. posao ti je to veliki i naravno dodatni troskovi... za 100 m2, da uzmes najjeftinije plocice + lepak + postavljanje + nova kosuljica, bez 20€/m2, tj. 2.000€ tesko da mozes da prodjes.
Sigurno da je 20e/m2 premalo za izradu podnog grejanja. Prvo treba skinuti staru podnu oblogu (parket, laminat, plocice), zatim razbiti kosuljicu, uraditi novu arniranu na postojecoj nosecoj AB ploci. Zatim na tu kosuljicu staviti sloj hidroizolacije ( PVC trake), dilatacione trake, termoizolacije jer tako smanjujemo gubitke i temperaturne dilatacije (stirodur kao tvrdji materijal od stiropora), zatim sama grejna instalacija u sloju nove kosuljice. Na to sve ide nova podna obloga, najbolji efekat ima podna keramika. Znaci 20e/m2 je malo, sama podna keramika kosta 20e/m2 bez ruku. Moja gruba racunica (ne zna bas tako dobro trenutne cene u Srbiji) je recimo 60-tak eura/m2 minimalno.

Montaºa-1024x490.jpeg

poprecni-presek-poda-sa-podnim-grejanjem.png

nema smisla da vracas vodu u isti bunar jer bi onda hladio tu vodu.
ti uzmes vodu temp. nrp. 7-8° topl. pumpa je ohladi na 3-4° i iskoristi tu toplotu uzetu od bunarske za zagrevanje vode u kuci.
ako bi tu rashladjenu vodu vratio unatra u isti bunar, imao bi nizu temp. vode koju bi "usisavao" pa bi time i smanjuivao stepen korisnog dejstva topl. pumpe. jer ce svkako biti bolje iskoriscenje sto je visa temperatura vode od koje treba da se "uzme" toplota.
kao sto sam rekao, prednosti vazduh/voda u odnosu na voda/voda su: laksa, brza, jeftinija instalacija, lakse odrzavanje, a razmisli i o mogucnosti da buanr "presusi"... sta ces onda?!
Kako nema?
Naravno da ima .
Ta voda se ponovo ugreje u bunaru.

Sigurno da je 20e/m2 premalo za izradu podnog grejanja. Prvo treba skinuti staru podnu oblogu (parket, laminat, plocice), zatim razbiti kosuljicu, uraditi novu arniranu na postojecoj nosecoj AB ploci. Zatim na tu kosuljicu staviti sloj hidroizolacije ( PVC trake), dilatacione trake, termoizolacije jer tako smanjujemo gubitke i temperaturne dilatacije (stirodur kao tvrdji materijal od stiropora), zatim sama grejna instalacija u sloju nove kosuljice. Na to sve ide nova podna obloga, najbolji efekat ima podna keramika. Znaci 20e/m2 je malo, sama podna keramika kosta 20e/m2 bez ruku. Moja gruba racunica (ne zna bas tako dobro trenutne cene u Srbiji) je recimo 60-tak eura/m2 minimalno.

Pogledajte prilog 1486513
Pogledajte prilog 1486514
20€/m2 sam mislio samo za postavljanje samih cevi/grajanja + 20€/m2 za ostale radove (kosuljica, plocice)

A ček potrošnja struje?
Koliko treba da radi dnevno?
Nije 24h?

Svakako bi bilo povoljnije od grejalica...
koliko treba da radi dnevno zavisi od spoljne temperature i toga koliko ti je dobro izolovana kuca, kao i kakva ocekivanja imas (da li hoces da ti bude 20 stepeni u sobi ili 25, da li ces grejati dan/noc ili samo danju, itd).
u ekstemnim uslovima (napolju -15°) kad bi davala 10kW toplote bi ti trolila 10/3,1= oko 3 kWh struje.
kada je spoljna temp. visa oko nula, pretpostavljam da bi radila sa pola kapaciteta, znaci oko 1,5 kWh.
tesko je dati tako pausalnu ocenu... trebalo bi neko da ti izracuna koliko i kuca sada trosi (proracun toplotnnih gubitaka) pa bi na osnovu toga mogao da ti kaze okvirno kakva bi ti bila potrosnja sa topl. pumpom.

pazi ovo... firma u Srbiji koja radi podno grejanje u bolnicama:
https://www.ngbsh.rs/solutions/hospital
evo ovi Bosancerosi rade cak podno u operacionoj sali:
https://m.facebook.com/groups/355535288134998/posts/485694908452368/
jos jedna bolnica u Srbiji sa podnim grejanjem, New Hospital:
http://kreativnogrejanje.com/sr/

itd.
Kada guglaš na srpskom izlaze samo reklame koje si ti okačio ali kada guglaš na engleskom izaći će ti malo više od glupog spama za srbe.

Dakle podno električno grejanje izaziva RAKČINU kako navode u jednom istraživanju:

Could radiant floor heating systems be related to some cancers?​

https://home.howstuffworks.com/home-improvement/home-diy/flooring/radiant-floor-heating-cancer.htm

Back