Frederick_
Veoma poznat
- Poruka
- 14.606
E, da, i svi deciji vrtici u gradu imaju podno grejanje, jedino Mario ubedjen da je stetno ![Beaming face with smiling eyes :grin: 😁](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f601.png)
![Beaming face with smiling eyes :grin: 😁](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f601.png)
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ima toga koliko hoćeš.E, da, i svi deciji vrtici u gradu imaju podno grejanje, jedino Mario ubedjen da je stetno![]()
ako je tacno, daj neki link gde to pise.To je tačno i kraj priče, nigde nećete videti podno grejanje na klinikama.
NijeZabranjeno po klinikama i bolnicama to dovoljno govori o takvom sistemu podnog grejanja.
zakon? link?Možda ste u kupatilo i hodnike stavljali ali u prostorijama gde se operiše ili birave pacijenti - strogo zabranjeno podno grejanje.
Ni ja nemam ništa protiv da u kupatilu bude podno grejanje i tu je kraj priče.
uvek sam za vazduh/voda.Ako ste se dovoljno zabavili daj da se vratimo temi?
Voda voda ili vazduh voda?
Kaže čovek da ima bunar u dvorištu.
Koji kapacitet bunara treba da bude?
Kamo sa vodom iz bunara?
Da li je potrebno dva bunara?
ti tvrdis da nesto postoji. ti treba da dokazes ne ja.Što bi ti ja nešto tražio na internetu nađi sam ako ti treba. Mene plaćaju za to što ti tražiš besplatno.
Imam kopani bunar od 1,2 m prečnika u dvorištu, dubine 10 muvek sam za vazduh/voda.
voda/voda je skupo, neprakticno, nepotrebno, skuplje odrzavanje, moguci kvarovi/zacepljenja cevi.
po pravilu bi trebalo da ima 2 bunara iz ekoloskih razloga, ali u Srbiji kao da je to bitno.. vodu moze i u kanalizaciju da pusti (ako ima kanalizacija)
![]()
nema smisla da vracas vodu u isti bunar jer bi onda hladio tu vodu.Imam kopani bunar od 1,2 m prečnika u dvorištu, dubine 10 m
Mogao bih da je vratim u isti bunar iz kog sam je izvadio umesto u kanalizaciju.
Zašto ne voda voda?
A ček potrošnja struje?evo npr. ova topl. pumpa bi bila odgovarajuca i za radijatorsko grejanje:
https://www.etaz.rs/bosch-toplotna-pumpa-compress-3000-odu-split-11t
9kW grajanje, 10kW hladjenje (ako bi imao podno, mogao mi preko leta i da hladis sa njom)
EER 3,1, znaci da za 1 kWh struje mozes da dobijes 3,1 kWh toplote.
Dobio si informaciju iz prve ruke, za dalje se snalazi sam ako te interesuje materija.ti tvrdis da nesto postoji. ti treba da dokazes ne ja.
kao i kad se raspravljam na religiji sa vernicima, oni treba da dokazu da postoji Bog, oni tvrde da ga ima, ne ja koji u to ne veruje!
Aha. Tu si odgovorio tvojim primerom...mi grejemo kucu od 160m2 sa oko 5.000 kWh godisnje. pritom je u tih 5.000 uracunata i topla voda i struja za ventilaciju tokom cele godina 24/7.
grejanje ne gasimo nikad, radi nonstop, dan/noc, cak i kad nismo kod kuce duze (zimovanje ili sl) ne gasimo, jer je mala potrosnja pa mi se ne isplati da se cimam oko podesavanja, kad da greje, kad da negreje... jednostavno ostavim da sljaka.
Sigurno da je 20e/m2 premalo za izradu podnog grejanja. Prvo treba skinuti staru podnu oblogu (parket, laminat, plocice), zatim razbiti kosuljicu, uraditi novu arniranu na postojecoj nosecoj AB ploci. Zatim na tu kosuljicu staviti sloj hidroizolacije ( PVC trake), dilatacione trake, termoizolacije jer tako smanjujemo gubitke i temperaturne dilatacije (stirodur kao tvrdji materijal od stiropora), zatim sama grejna instalacija u sloju nove kosuljice. Na to sve ide nova podna obloga, najbolji efekat ima podna keramika. Znaci 20e/m2 je malo, sama podna keramika kosta 20e/m2 bez ruku. Moja gruba racunica (ne zna bas tako dobro trenutne cene u Srbiji) je recimo 60-tak eura/m2 minimalno.- podno grejanje racunaj oko 20€/m2, znaci 2.000€
racunaj za podno greanje, da treba kucu kompletno da ispraznis, razbijes pod, postavis cevi, pa nova kosuljica, nove plocice ili laminat koji je prilagocen za podno grejanje. posao ti je to veliki i naravno dodatni troskovi... za 100 m2, da uzmes najjeftinije plocice + lepak + postavljanje + nova kosuljica, bez 20€/m2, tj. 2.000€ tesko da mozes da prodjes.
Skine ti šešir ako ga ne nabiješ dobro?Jok.
Radijatori uzrokuju kruženje vazduha.
Bukvalno strujanje
pazi ovo... firma u Srbiji koja radi podno grejanje u bolnicama:Što bi ti ja nešto tražio na internetu nađi sam ako ti treba. Mene plaćaju za to što ti tražiš besplatno.
Kako nema?nema smisla da vracas vodu u isti bunar jer bi onda hladio tu vodu.
ti uzmes vodu temp. nrp. 7-8° topl. pumpa je ohladi na 3-4° i iskoristi tu toplotu uzetu od bunarske za zagrevanje vode u kuci.
ako bi tu rashladjenu vodu vratio unatra u isti bunar, imao bi nizu temp. vode koju bi "usisavao" pa bi time i smanjuivao stepen korisnog dejstva topl. pumpe. jer ce svkako biti bolje iskoriscenje sto je visa temperatura vode od koje treba da se "uzme" toplota.
kao sto sam rekao, prednosti vazduh/voda u odnosu na voda/voda su: laksa, brza, jeftinija instalacija, lakse odrzavanje, a razmisli i o mogucnosti da buanr "presusi"... sta ces onda?!
Staneš pored radijatora pa osetišSkine ti šešir ako ga ne nabiješ dobro?
20€/m2 sam mislio samo za postavljanje samih cevi/grajanja + 20€/m2 za ostale radove (kosuljica, plocice)Sigurno da je 20e/m2 premalo za izradu podnog grejanja. Prvo treba skinuti staru podnu oblogu (parket, laminat, plocice), zatim razbiti kosuljicu, uraditi novu arniranu na postojecoj nosecoj AB ploci. Zatim na tu kosuljicu staviti sloj hidroizolacije ( PVC trake), dilatacione trake, termoizolacije jer tako smanjujemo gubitke i temperaturne dilatacije (stirodur kao tvrdji materijal od stiropora), zatim sama grejna instalacija u sloju nove kosuljice. Na to sve ide nova podna obloga, najbolji efekat ima podna keramika. Znaci 20e/m2 je malo, sama podna keramika kosta 20e/m2 bez ruku. Moja gruba racunica (ne zna bas tako dobro trenutne cene u Srbiji) je recimo 60-tak eura/m2 minimalno.
Pogledajte prilog 1486513
Pogledajte prilog 1486514
koliko treba da radi dnevno zavisi od spoljne temperature i toga koliko ti je dobro izolovana kuca, kao i kakva ocekivanja imas (da li hoces da ti bude 20 stepeni u sobi ili 25, da li ces grejati dan/noc ili samo danju, itd).A ček potrošnja struje?
Koliko treba da radi dnevno?
Nije 24h?
Svakako bi bilo povoljnije od grejalica...
Kada guglaš na srpskom izlaze samo reklame koje si ti okačio ali kada guglaš na engleskom izaći će ti malo više od glupog spama za srbe.pazi ovo... firma u Srbiji koja radi podno grejanje u bolnicama:
https://www.ngbsh.rs/solutions/hospital
evo ovi Bosancerosi rade cak podno u operacionoj sali:
https://m.facebook.com/groups/355535288134998/posts/485694908452368/
jos jedna bolnica u Srbiji sa podnim grejanjem, New Hospital:
http://kreativnogrejanje.com/sr/
itd.