Podjela BiH

Da li ste za podjelu BiH?

• Da, svakako

• Ne, nikako

• Za britanski koncept uredjenja BiH

• Nemam ideju

• Da, svakako

• Ne, nikako

• Za britanski koncept uredjenja BiH

• Nemam ideju

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Sami Yusuf

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
219
Mislim da se Bosna i Hercegovina mora podijeliti i da se od Bosanske podjele mora stvoroti Bosnjacka drzava. To je ono sto je realno i smatram da svvaki koncept ocuvanja Bosne steti narodima koji zive u toj drzavi. Naime, Zapad zeli da drzi BiH pod infuzijom i tako u nedogled jer oni dobro znaju da imaju vise racuna od ovakve Bosne nego kad se Srbija bude prosirila i kad Hrvatska pomeri svoje granice. Tada Zapadu ostaje samo Bosnjacka drzava koja ce vjerovatno da se okrene Turskoj i njenoj politici. Odrzavanje jedinstvene Bosne odgovara Bosnjackim liderima koji su ucesnici rata i kojima nije do mijenjanja karaktera rata koji se desio na bivsim prostorima SFRJ. Bosnjjacki lideri zele po svaku cijenu dokazati da je to bila borba za gradjansku Bosnu svih naroda. Oni guse tako bosnjacki narod koji nema smjelosti da kaze svoju zelju jer se boje da nece biti etiketirani kao izdajnici Bosne. Naravno, da bi se podjelom Bosne rijesilo pitanje pomirenja naroda na Balkanu i ne bi ostalo nijedno nerijeseno pitanje. Zato, ja vas pitam dragi forumasi, da li ste za podjelu Bosne i eda li je to za dobrobit svih naroda u toj drzavi?

etnicka%20karta%20danas.jpg

Etnicka karta BiH

Poslednja izmena:
Ovdje bih dodao da bi Bosnjaci mogli traziti u zamjenu za Brcko koridor koji bi spajao Bihac i Sarajevo a to je mislim kod Sipova gdje bi se drzava mogla spojiti i tako ne bi se drzava sastojala iz dva dijela.

Podela je vec izvrsena i to je gotova stvar. Ona nije u potpunosti i na administrativnom planu(formalno) odradjena, ali jeste na terenu i tu vise próene ne moze biti. Jedino ostaje da se to i ozvanici, a to ce se desiti u buducnosti. Samo je pitanje vremena, jer svako razuman zna da nece moci uticaj zapada biti takav da vecno drzi na vestacki nacin nesto sto je po prirodi stvari neodrzivo.

Dakle, samo je pitanje vremena pa ce te i vi imati svoju samostalnu drzavu kao sused SRB i HR.

Podela je vec izvrsena i to je gotova stvar. Ona nije u potpunosti i na administrativnom planu(formalno) odradjena, ali jeste na terenu i tu vise próene ne moze biti. Jedino ostaje da se to i ozvanici, a to ce se desiti u buducnosti. Samo je pitanje vremena, jer svako razuman zna da nece moci uticaj zapada biti takav da vecno drzi na vestacki nacin nesto sto je po prirodi stvari neodrzivo.

Dakle, samo je pitanje vremena pa ce te i vi imati svoju samostalnu drzavu kao sused SRB i HR.
I ozvanična je u Dejtonu,preostaje razdruženje dva entiteta koji posle eventualno mogu da prave razmjene teritorija ako se dogovore.

Morate me razumiujeti da smo mi obicni Bosnjaci u straju od ovih ljudi koji zele da nam ispiraju mozak o cjelovitoj BiH. Oni nam namecu nesto sto ni mi ne zelimo. Mi obicni Bosnjaci bi smo zeljeli da imamo nasu spostvenu drzavu u kojoj bi smo mogli mi da se pitamo. Mi ne zelimo ovu Bosnu koju drze stranci pod infuzijom. Ova BiH je inat rabota koja je uperena protiv Srba i Hrvata i ja u poptunosti razumijem Srbe i Hrvate i njhovu teznju za pripajanjem njihovoj matici. Ovakva Bosna je samo kapisal za novi rat i samo uzmanje vremena obicnom narodu koji ne zeli rat i koji zeli jednu stabilnu Bosnu za sebe. Americi se ne zuri i Amerika ce uzimati od naroda koliko moze a Bosnjackim liderima to odgovara kako bi gurali ovakvu Bosnu sve dok se ne dodje do zida. Nama ovakvim Bosnjacima kao ja su veci neprijatelji ovi Bosnjaci koji zastupaju teroriju o cjelovitoj Bosni nego vi Srbi i Hrvati. Ja Srbima nista ne mogu zamjeriti jer oni zele Srbiju i zele zivjeti sa svojim narodom kao sto i Hrvati zele zivjeti sa svojim narodom. Ja nisam mogao zamisliti da ce Bosnjaci postati od jednog ugnjetenog naroda takvi ljudi koji ce uzurpirati pravo naroda na samoopredijeljenje.
Iskreno ja ne bih zelio Bosnu u kojoj bi Srbi bili pobijeni i u kojoj bi Banja Lukom teklo puno srpske krvi. Meni takva Bosna ne treba. Meni treba Bosna koja ce biti priznata od Srba i Hrvata i u kojoj cu moci slobodno ponosne glave setati9 i u kojoj bih mogao slobodno biti postovan kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj.

Bosna je podeljena vec preko dve decenije, a danasnja tzv BiH je samo pojam koji stoji na papiru.

U stvarnosti, ta "BiH" nije nikad bila podeljenija nego danas, i to one crvene linije na kartama koje predstavljaju granice nimalo ne menjaju.

Raduju me rezultati ankete,a i nedavno je slicno anketno pitanje bilo medju studentima u BL i rezultat je bio 72% ZA.
Politicari neka malo razmisle i postuju volju naroda.

Ja zelim da imam Bosnu u kojoj ce se klanjati i u kojoj ce za vrijeme molitve ulice biti prazne. Zelim vidjeti puno bradonja koji cce setati ulicom i zene koje ce biti pokrivene. Zivim za taj dan kad ce Bosna biti slobodna i kad ce Bosnjaci moci da sami grade svoju drzavu.
Inace ono sto ostane Bosnjacima bi bilo veoma dobro jer ima se prostora naseliti svi Bosnjaci i ostati mjesta za naseljavanje. Na primjer mora se doci do sporazuma o razmjeni stanovnistva izmedju Bosne i Republike i Herceg Bosne o razmjeni stanovnistva tako da bi Drvar, Glamoc i Bosansko Grahovo koje je naseljeno Srbima ostalo Bosnnjacima koji bi mogli naseliti te dijelove. Mislim da su Bosnjaci ludi sto ne idu na podjelu Bosne jer bi to dalo mir stanovinstvu i spokoj. Mogle bi se praviti Dzamije na sve strane, kahvedzinice i sah klubovi, hamami, medrese i svi bi bili radosni.
U Republici Srpskoj bi se mogle graditi kafane u kojima bi se Srbi opijali i zivujelo slobodnim zivotom. U Herceg Bosni bi se mogli napraviti samostani a ono svetiliste u kome se pojavila bogorodica bi se moglo pretvoriti u turisticku atrakciju. Znmaci korist za sve narode BiH.

Poslednja izmena:
da si predložio i koridor za sandžak možda bi se dalo ozbiljno diskutirati

Ne ne treba nam koridor za Sandzak. Mi razmisljamo realno. Mi zelimo da se osnuje jedna drzava za Bosnjake gdje ce Bosnjaci tu drzavu imati za svoju maticu. Sandzak je naravno druga prica i oni se trebaju boriti za autonomiju. Smatram da ce se lakse postici sporazum o autonomiji kad se bude rijesila BiH i kad se ona bude podijelila. Tada ce Srbija biti veca i prosirena i naravno da se moze postici jedan sproazum sa Srbijom da se dodjeli autonomija Bosnjacima u Sandzaku jer iskreno Sandzak ne ugrozava teritorijalni integritet Srbije. Koridor Sarajevo - Novi Pazar je toko0m rata prekinut i naravno da ne moze doci do zabrinutosti Beograda oko eventualnog pripajanja Sandzaka Bosni i Hercegovini. Naravno to isto trebaju traziti i Bosnjaci u Crnoj Gori ali to je njihova stvar i njihov interes. Ono sto bi Bosnjaci svijeta imali je Bosna u kojoj bi zivjeli samo Bosnjaci i bilo bi mjesto za Bosnjake gdje se klanja i gradu Dzamije.
Mislim da Bosnjaci nisu svjesni toga sto trebaju ciniti. Sigruno je da Amerika nista nece uciniti za Bosnjake a Bosnjaci su takvi lenjvci da cekaju prijedloge iz Vasingtona kako bi ima se rijesilo pitanje drzave. Da postoji neki harizmatican Bosnjak on bi pokrenuo mase i on bi zajedno sa narodom ucinio ono sto treba. Naravno je da Bosnjaci ne bi mogli imati Brcko ali bi zato Republika Srpska dala teritoriju Bosnjacima u zamjenu za Brcko.

Dejtonska BiH je morala znaciti prekid vatre ali ne i kraj rata. Zapad je prgonozirao ponovni sukob za neku godinu ali to se nije desilo. Narodi BiH su se opustili o potpuno predali situaciju Zapadu sto je Zapadu znacilo da se prevario u procjeni. Dejtonska BiH ne moze uspjeti ni na koji nacin. Ona ne moze opstati ni u EU. Mislite da ce EU uciniti labilnim entitet BiH. Ako to mislite tu se varate. Zato, Amerika zeli rijesiti Bosnu ali na svoj nacin ali bojim se da se to nametnuto rjesenje ne obije Bosnjacima o glavu pa da dodje vrijeme kada Bosnjaci nece moci bosnjacku drzavu ni deklarativno zvati islamskom drzavom. Zato ja zovem Bosnjake lenjstinama koji ne cine nista za dobrobit Bosne.

Dejtonska BiH je morala znaciti prekid vatre ali ne i kraj rata. Zapad je prgonozirao ponovni sukob za neku godinu ali to se nije desilo. Narodi BiH su se opustili o potpuno predali situaciju Zapadu sto je Zapadu znacilo da se prevario u procjeni. Dejtonska BiH ne moze uspjeti ni na koji nacin. Ona ne moze opstati ni u EU. Mislite da ce EU uciniti labilnim entitet BiH. Ako to mislite tu se varate. Zato, Amerika zeli rijesiti Bosnu ali na svoj nacin ali bojim se da se to nametnuto rjesenje ne obije Bosnjacima o glavu pa da dodje vrijeme kada Bosnjaci nece moci bosnjacku drzavu ni deklarativno zvati islamskom drzavom. Zato ja zovem Bosnjake lenjstinama koji ne cine nista za dobrobit Bosne.

Ona ne može nikad u EU u ovom obliku.

Може лобирањем.

Tacno. To se moze postici i lobiranjem od onih Bosnjaka koji prepoznaju rjesenje u podjeli BiH. Mislim da je vrijeme da iz bosnjackog naroda izroni neko ko ce se zalgati za podjelu BiH koja bi bila u interesu bosnjackog, hrvatskog i srpskog naroda. Naravno, da se blizi momenat kad ce BiH morati da se priblizi EU a sigurno je da Zapad nece nikada ukinuti Republiku Srpsku osim ako ne zeli ponovo rat a rat ne odgovara obicnom narodu BiH osim ludjacima koji bi ponovo da zauzimaju rovove i tako dodvedu svoje narode do istrijebljenja.

Back