Podela Kosova je užasno rešenje

Vesti Krstarice

Domaćin
Poruka
3.392
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Stručnjak Centra za evroatlantske odnose vašingtonskog Džons Hopkins univerziteta Danijel Server ocenio je da je podela Kosova "užasna ideja" i da bi se njeno ostvarenje sigurno odrazilo i na podelu Srbije.

Server, bivši američki diplomata, rekao je u intervjuu koji objavljuje Radio Slobodna Evropa da je "siguran" da u Beogradu postoje zagovornici ideje podele Kosova, ali da je on protiv toga iz dva razloga.

"Prvi je da ne bi bilo podele Kosova bez podele koja bi zadesila i Srbiju, jer šta god bi Srbija dobila na severu Kosova, Albanci bi isto to zahtevali u Preševskoj dolini. Analogija je jasna i neumoljiva, ne bi je bilo moguće izbeći i ne verujem da bi to Srbija prihvatila", rekao je on.

Prema njegovim rečima, drugi razlog zbog kog je protiv podele je u tome što bi takvo rešenje moglo destabilizovati BiH i Makedoniju. "Smatram da ni Srbija, ni Kosovo ne bi mogli dati bilo kakvu garanciju te vrste, koja bi jamčila za teritorijalni integritet Makedonije i BiH. Dakle, mislim da je to loša ideja koja se nikad neće realizovati", rekao je Server.

daniel server.1jpg
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Stručnjak Centra za evroatlantske odnose vašingtonskog Džons Hopkins univerziteta Danijel Server ocenio je da je podela Kosova "užasna ideja" i da bi se njeno ostvarenje sigurno odrazilo i na podelu Srbije.

Server, bivši američki diplomata, rekao je u intervjuu koji objavljuje Radio Slobodna Evropa da je "siguran" da u Beogradu postoje zagovornici ideje podele Kosova, ali da je on protiv toga iz dva razloga.

"Prvi je da ne bi bilo podele Kosova bez podele koja bi zadesila i Srbiju, jer šta god bi Srbija dobila na severu Kosova, Albanci bi isto to zahtevali u Preševskoj dolini. Analogija je jasna i neumoljiva, ne bi je bilo moguće izbeći i ne verujem da bi to Srbija prihvatila", rekao je on.

Prema njegovim rečima, drugi razlog zbog kog je protiv podele je u tome što bi takvo rešenje moglo destabilizovati BiH i Makedoniju. "Smatram da ni Srbija, ni Kosovo ne bi mogli dati bilo kakvu garanciju te vrste, koja bi jamčila za teritorijalni integritet Makedonije i BiH. Dakle, mislim da je to loša ideja koja se nikad neće realizovati", rekao je Server.

Odlično. Pa da probamo... Čim on tvrdi da je to užasno, znači da je za nas dobro.

Ebote, pa ovo je još drastičnija tema od ove:
PRIŠTINA, 15. maja 2011 (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dacić ocenio je da je podela Kosova jedino realno rešenje.

"Mislim da je jedino realno rešenje da tamo gde žive Srbi ostanu u Srbiji, a da se drugi deo gde žive Abanci odvoji. Samo to je realan način koji nas može dovesti do brzog rešenja. Ostala rešenja su gubitak vremena i treba da prodju godine i decenije u pokušajima da rešimo mala pitanja", rekao je Dačić u intervju za dnevnik "Zeri".

Upitan direktno da li predlaže podelu Kosova, Dačić je odgovorio: "To je moje mišljenje, iako se to ne svidja ni Beogradu ni Prištini. Medjutim ja sam političar realista i ne vidim drugo rešenje".

Dačić je podsetio da pitanje nezavisnosti Kosova nije "zatvoreno i da Kosovo nisu priznale sve zemalje". "Ako želite da budete deo EU treba da imate i saglasnost Srbije, ali ovako kako smo počeli nećemo imati rešenja još narednih 20 godina", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da je dobro što je dijalog izmedju Beograda i Prištine počeo ali je naveo "da je veoma teško da se nadju rešenja koja će biti prihvatljiva i za Srbe i za Albance". "Da je to lako, do sada bismo imali rezultate", rekao je Dačić.

Ako dopustimo da nam Dačić vodi državnu politiku proći ćemo isto kao i onda kada je to radio njegov partiski drug Sloba a ovaj ga u nebesa kovao.
Tek sad vidoh da postoji poseban tema u vezi Dačića i njegove izjave :rumenko:

Poslednja izmena:
Back