Podanici zapada sad bi policiju da unište

To sto ti nazivas utopijom ne znaci da je neostvarivo nego da samo jos uvek nije stvoreno.Buducnost pripada komunizmu,dakle SLOBODNOM drustvu,drustvu bez izrabljivanja i potcinjavanja.U istoriji postoje primeri da su takva drustva MOGLA da funkcionisu.a to sto je socijalistickim drzavama bila potrebna policija to je samorazumljivo.Rec je opet o vlasti i drzavi,samo malko drugacijeg tipa,rec je o drzavnom kapitalizmu,dakle opet o klasno podeljenom drustvu.

Ti ne shvataš da to o čemu pričaš nije moguće ? Mislim to buduće društvo (bez instrumenata sile).

Kako komuna moze da bude slobodno drustvo? Nije to slobodno drustvo, vec drustvo koje odgovara potrebama, uslovno receno, tvog drustvenog staleza. Ta diktatura slobode (oximoron je nameran) je totalitarizam par excellence.

Ja hocu da budem SLOBODAN da budem kapitalista, to mi tvoja "sloboda" onemogucava. Heh, sukob interesa pretpostavljam.

@zox
Jedino SLOBODNO drustvo (kako si ti definisao tu vrstu slobode) bi moglo da bude primitivno plemensko drustvo, tj. takvo drustvo gde je osecanje pripadnosti plemenu podrazumevalo da se, zarad dobrobiti plemena, primenjuju principi komunizma i onaj nedostizni postulat "svako prema mogucnostima i svakome prema potrebama".
Ljudi nisu jednaki. Postoje sposobniji i oni manje sposobni. Dovodjenjem sposobnih na nivo manje sposobnih stvaras nezadovoljstvo koje je uzrok raspada takvog drustva. Zbog toga su se nekadasnji socijalisticki sistemi i urusili u kapitalizam. Da bi ostvario idealno drustvo morali bi smo svi da budemo jednaki i po sposobnostima i po znanju i po afinitetima.
Mozda bi ti voleo da zivis u takvom drustvu. Ja ne bih. U takvom drustvu nema napretka.

dmauka, u tebi lezi pravi mali neoliberal.

Ma ne, formalno logicki je nemoguce postojanje apsolutno slobodnog drustva. Jer se moja sloboda sukobljava sa tvojom. I onda medjusobno ogranicavamo slobode, i utakvoj konstelaciji ogranicenih sloboda nigde nema slobode. Princip apsolutne slobode je neodrziv zbog zakona protivrecnosti, a ne zbog nedovoljne svesti ljudi, evolutivnog nivoa istatijaznamkojecega.

Dok je, s druge strane, drustvo bez policije moguce, ali ondak ne bi bilo potrebe za izborima, jer ne bi bilo nikoga da stiti SLOBODU NA PRAVO IZBORA gradjana.

Ta pseudoanarhisticka ideja je veliki galimatijas.

dmauka, u tebi lezi pravi mali neoliberal.
Eto sad! A taman sam se navikao da budem radikal..;)

Ma ne, formalno logicki je nemoguce postojanje apsolutno slobodnog drustva. Jer se moja sloboda sukobljava sa tvojom. I onda medjusobno ogranicavamo slobode, i utakvoj konstelaciji ogranicenih sloboda nigde nema slobode. Princip apsolutne slobode je neodrziv zbog zakona protivrecnosti, a ne zbog nedovoljne svesti ljudi, evolutivnog nivoa istatijaznamkojecega.

Dok je, s druge strane, drustvo bez policije moguce, ali ondak ne bi bilo potrebe za izborima, jer ne bi bilo nikoga da stiti SLOBODU NA PRAVO IZBORA gradjana.

Ta pseudoanarhisticka ideja je veliki galimatijas.

Nesto tako sam i pokusao da objasnim zox-u ali nemam nameru da ga ubedjujem da su njegove ideje i verovanja pogresni. To dolazi sa godinama..;)

Ja uopste ne govorim o povratku i primitivnu zajednicu hordi i copora,svasta.Ako je neko sposobniji da obavlja neki posao od drugoga to mu ne daje pravo da eksploatise tog drugog.Svako je sposoban za odredjene stvari u odredjenom stepenu,i te svoje sposobnosti treba slobodno da razvija,sve dok to ne cini iskoriscujuci tudji rad i prisvajajuci visak tog rada,dakle dok ne pocne jedan covek da tlaci drugog.Mi ovde govorimo o potpuno dva koncepta koji se iskljucuju.Ja govorim o drustvu solidarnosti,a vi o drustvu egocentrizma,eksploatacije i sile,o drustvu organizovanom drzavnim lancima.Tako da je za vas sasvim normalno da ljudi crkavaju od gladi,bivaju izbacivani na ulicu...jbg,sto se nije snasao.

Samo jos nesto.Ogroman uzrok kriminaliteta je socijalna beda koja je rezultat upravo klasne podele,koja policija se trudi da tako energicno sacuva.Bas cudno,em paradoksalno,zar ne?

Ne. Ti nisi govorio o tome nego o pseudoanarhiji. Drustvo solidarnosti i razvijene socijalne politike je vec pitanje politicke volje i svesti. I to je okej. Ali nisi o tome govorio. Procitaj opet svoje prethodne postove. Ti si govorio o ukidanju klasa, razlika i policije kao sistema kontrole, tj. o nekoj anarhistickoj baljezgariji koja nije ni u teoriji a kamoli praxi odrziva.

Ja uopste ne govorim o povratku i primitivnu zajednicu hordi i copora,svasta.Ako je neko sposobniji da obavlja neki posao od drugoga to mu ne daje pravo da eksploatise tog drugog.Svako je sposoban za odredjene stvari u odredjenom stepenu,i te svoje sposobnosti treba slobodno da razvija,sve dok to ne cini iskoriscujuci tudji rad i prisvajajuci visak tog rada,dakle dok ne pocne jedan covek da tlaci drugog.Mi ovde govorimo o potpuno dva koncepta koji se iskljucuju.Ja govorim o drustvu solidarnosti,a vi o drustvu egocentrizma,eksploatacije i sile,o drustvu organizovanom drzavnim lancima.Tako da je za vas sasvim normalno da ljudi crkavaju od gladi,bivaju izbacivani na ulicu...jbg,sto se nije snasao.

Samo jos nesto.Ogroman uzrok kriminaliteta je socijalna beda koja je rezultat upravo klasne podele,koja policija se trudi da tako energicno sacuva.Bas cudno,em paradoksalno,zar ne?

Nisam ti ja rekao da ti govoris o hordi i coporu, ja sam govorio o hordi i coporu kao najpribliznijem modelu definicije komunizma.
Ako sam ja sposobniji od drugoga da obavljam neki posao, onda ocekujem i adekvatnu moralnu, materijalnu ili neku drugu satisfakciju. Samim tim, kod tog drugog koji je nesposoban se javlja zavist koje se ljudski rod ne moze osloboditi. Nije potrebno da se neko tlaci, dovoljno je biti pametniji, mudriji, bolji. Drustvo solidarnosti gde ce uvek oni sposobniji da izdrzavaju one nesposobne? Zasto? Daj mi jedan pametan razlog zasto bih ja koji sam se skolovao, odricao mnogo cega zarad dobrog obrazovanja trebao da pomazem nekome ko se ceo zivot zahebavao? Onda da se svi ponasamo isto i da se zahebavamo pa da svi pomremo od gladi? Konkurencija je ono sto pokrece ne samo drustvo nego i napredak istog. Bez konkurencije nema ni napretka.

Ne. Ti nisi govorio o tome nego o pseudoanarhiji. Drustvo solidarnosti i razvijene socijalne politike je vec pitanje politicke volje i svesti. I to je okej. Ali nisi o tome govorio. Procitaj opet svoje prethodne postove. Ti si govorio o ukidanju klasa, razlika i policije kao sistema kontrole, tj. o nekoj anarhistickoj baljezgariji koja nije ni u teoriji a kamoli praxi odrziva.

Ne!Nisam govorio ni o kakvoj pseudoanarhiji.Govorio sam o slobodarskom komunizmu koji JESTE drustvo BESKLASNO,BEZDRZAVNNO i izmedju ostalog SOLIDARNO!

Back