Pocrneli prsti

7sins

Primećen član
Poruka
553
Volela bih da cujem strucno misljenje prisutnih lekara o mom problemu. Naime u poslednjih mesec dana primecujem da mi crne prsti na rukama, na kojima nosim prstenje. To bas bude crno, skida se kad operem ruke. I ranije sam nosila isto to prstenje i to se ponekad i ranije desavalo. Da li postoji neko objasnjenje zasto se to dogadja. Bude ponekad i neprijatno, prosto izgleda kao da su mi uvek prljave ruke. Prstenje je inace zlatno, i nisam primetila da imam bilo kakvu alergiju na zlato jer sam ga i ranije nosila. Cula sam razna objasnjenja od laika, kao da sam pod stresom, pa organizam reaguje, pa mi nedostaje ovaj vitamin, onaj mineral.... da ne duzim. Hvala na odgovorima.
 
zlato koje nosimo nije nikad "cisto" (u nakitu); ako je npr. 18 ct, to znaci da je 18/24, odnosno da ima samo 3/4 zlata, ostalo su "dodaci".
e, sad, ti dodaci mogu biti plemeniti metali, ali, bogami, i ne moraju, posebno kod egipatskog i turskog zlata (kod nas jako rasireno). belo zlato, recimo, cesto ima veliki procenat srebra, vise nego dovoljno da pri losijoj izradi prsti crne od oksida.
u recimo 18 ct zlatu, dodati metali su najcesce nikal, srebro, bakar, cink, ponekad kadmijum (koji takodje crno prebojava kozu), i jos koje-sta u minimalnim procentima. ako je vasem nakitu dodavano tzv. "nemacko srebro", samo to moze da dovede do nastanka crnih tragova na kozi.

mozda da premazete unutrasnju stranu nakita bezbojnim lakom za nokte.... ne znam sta drugo da vam kazem :).

sve najbolje :).

EDIT: ovo nije strucno misljenje lekara, da se razumemo :). ovo je samo misljenje zubara koji je morao da svojevremeno kolokvira tipove plemenitih legura....:).
 

Slične teme


Back
Top