Počinje lov na Ruse

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.680

Nalozi su spremni, uskoro kreće lov na Ruse?​

Očekuje se da će Međunarodni krivični sud (MKS) "uskoro" izdati naloge za hapšenje Rusa zbog rata u Ukrajini, potvrdio je Rojtersu anonimni izvor.
IZVOR: INDEX.HR PONEDELJAK, 13.03.2023. | 17:25

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia​

On je dodao da će tužilac MKS-a verovatno tražiti od pretpretresnog sudije da odobri naloge protiv nekoliko Rusa zbog otmice dece iz Ukrajine i gađanja civilne infrastrukture.
Ovi izveštaji dolaze nakon što je Njujork tajms objavio da MKS namerava da otvori dva suđenja u vezi sa ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.
Tim MKS-a otišao je u Ukrajinu prošle godine da započne istragu mogućih ratnih zločina. Nekoliko sati pre njihovog odlaska, tužilac Karim Kan rekao je da će početi da prikuplja dokaze u okviru zvanične istrage.
Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice MKS, a Moskva ne priznaje sud. MKS ima 123 člana i procesuira osobe odgovorne za najteže ratne zločine.
 
pa to je to isto , jedna firma drugi pogon
Nije (u najkraćem);
1. Međunarodni sud pravde je osnovan 1945. godine prema povelji UN
2. Haški tribunal je ad hoc sud koji je osnovan za krivična dela na prostoru bivše Juge i osnovao ga je Savet bezbednosti rezoluciom 827
3. MKS je treći sud oformiran na osnovu Riimskog statuta 2002.godine gde su neke zemlje potpisale a neke nisu . Među nepotpisnicama su Kina Amerika i Rusija , ili su oni povukli potpis ? , to je sad nebitno.
 

Back
Top