Pocetnicka konfiguracija za video produkciju

nikola_bgd

Obećava
Poruka
86
Pozdrav svima, vidim da ima dosta pametnih ljudi na ovoj podtemi pa resih da se posavetujem malo sa nekima od vas...
smile.gif

Poslednji put kad sam koristio programe tipa PremierePro, After Effects, Sony Vegas itd... bilo je sad vec daleke 2013-14e godine... Bavio sam se kratko vreme fotosopom i editingom ali nikada na profesionalnom nivou vec kao hobi...

S obzirom da sam 2015-e god desktop zamenio za laptop, tu je pocela moja pauza sto se tice video editinga, tako da sada zelim da pocnem 'from scratch'...

U pocetku bih se fokusirao samo na pravljenje sadrzaja za youtube, dakle klipovi ovog tipa...

Moj trenutni budzet je 200k RSD, medjutim od toga 70k sam namenio za dva monitora, gaming sto i neku udobnu stolicu, tako da bi mi ostalo oko 130k za samu konfiguraciju racunara. Prvo me zanima da li je uopste moguce za takav novac sagraditi masinu koja ce moci da se bavi produkcijom video materijala kao na klipu iznad i da li se isplati uopste ili je bolje sacekati jos 2-3 meseca dok se ne skupi dovoljna kolicina novca...

nasao sam ovu konfiguraciju trenutno za oko 100k pa nek posluzi kao smernica cisto...

Procesor: Ryzen 7 2700X 8 jezgra 16 thread-a 3.7Ghz
Ram Memorija: 16GB DDR4 2400Mhz
Matična Ploča: Asus AM4 Prime A320M-K
Hard Disk: 1TB
SSD:240gb
Grafička Kartica: AMD Radeon RX580 8GB
Kućiste: MS Industrial Sirius 2
Napajanje: Falcon 600W

Takodje imam dilemu da li je bitniji CPU ili GPU kod ove vrste konfiguracija, citao sam malo na stranim forumima ali nailazim na razlicite informacije...

Unapred hvala svima koji odgovore ili se nadovezu i bilo kako pomognu vezano za ovu temu
biggrin.gif

Pa ne bih se slozio da je "premocna" jer snage nikad nije dosta :lol: , ali bi zavrsavala posao definitivno ako zeli profesionalno da se bavi ovim, ne bavim se bas konkretno video produkcijom ali su mi poznati alati, grafika igra vaznu ulogu normalno ali generalno bi trebao da se usresredis na sto jaci procesor, i sto vise RAM memorije sa sto vecom frekvencijom bas zbog CPU kalkulacija., pogotovo kada je u pitanju obrada duzih kompozicija. 16GB - 32GB je neki optimum, za pocetak ce ti 16GB biti dovoljno, ali moras da isplaniras prosirenje.

Poslednja izmena:
Decku za youtube klipove treba masina. Niko nije napravio kanal sa kompom 2000 eura bar u Srbiji. Nisam obratio paznju, ako renderujes duze klipove manji naglasak na grafiku a veci na memoriju. Sa 8 gb memorije trebalo mi je dosta vremena dok renderuje klip. 16gb je pristojna cifra da ne polupas komp dok cekas. Neces valjda u 4k da ih uploadujes... ja imam placeni adobe ceo paket ali najvise sam se zadrzao u after efekCu 😂

Pozdrav svima, vidim da ima dosta pametnih ljudi na ovoj podtemi pa resih da se posavetujem malo sa nekima od vas...
smile.gif

Poslednji put kad sam koristio programe tipa PremierePro, After Effects, Sony Vegas itd... bilo je sad vec daleke 2013-14e godine... Bavio sam se kratko vreme fotosopom i editingom ali nikada na profesionalnom nivou vec kao hobi...

S obzirom da sam 2015-e god desktop zamenio za laptop, tu je pocela moja pauza sto se tice video editinga, tako da sada zelim da pocnem 'from scratch'...

U pocetku bih se fokusirao samo na pravljenje sadrzaja za youtube, dakle klipovi ovog tipa...

Moj trenutni budzet je 200k RSD, medjutim od toga 70k sam namenio za dva monitora, gaming sto i neku udobnu stolicu, tako da bi mi ostalo oko 130k za samu konfiguraciju racunara. Prvo me zanima da li je uopste moguce za takav novac sagraditi masinu koja ce moci da se bavi produkcijom video materijala kao na klipu iznad i da li se isplati uopste ili je bolje sacekati jos 2-3 meseca dok se ne skupi dovoljna kolicina novca...

nasao sam ovu konfiguraciju trenutno za oko 100k pa nek posluzi kao smernica cisto...

Takodje imam dilemu da li je bitniji CPU ili GPU kod ove vrste konfiguracija, citao sam malo na stranim forumima ali nailazim na razlicite informacije...

Unapred hvala svima koji odgovore ili se nadovezu i bilo kako pomognu vezano za ovu temu
biggrin.gif
Kad si napisao 200 K mislio sam super, ali kad vidim sta sve hoces dodatnmo za to...Samo stolica dobra kosta bar 150 evra pa navies. Sto-bolje ga rucno napraviti-bar 100 evra...2 monitora...Zavisi koja dijagonala , koji panel Ii sta-ali tesko I 130 k da ce da ti ostane..
Ploca-kakvi Am 320 M si lud, bez uvrede? I dalje-teni treba vise od 16 Gb RAMA to ce ti ubrzo biti tesno. A nazalost u video renderingu, kao i u3 D modelovanju-SVE ZNACI...Graficka ti treba pop meni jaca-1070 Ti, npr. Procesor-mozda ce I raditi posao 2700X-ali tebi treba Threadriper. On jeste pravljen za ovajkve stvari-zahtevni rad. 240 Gb SSD? Pre,malo. ja imam toliko vec 3-4 godine i odavno je pretesan..

Mislim da preterujete ali svi 😂
Nece mu stolica od 150eura renderovati klipove. Mislim koliko kosta, moguce je sastaviti konfig na limundo polovne komponente da se instaliraju u stolicu i mogao bi da uploaduje direktno na yt. Vazno pitanje koje se postavlja je rezolucija u kojoj bi zeleo da izbacuje video zapise. Jos jedno vazno pitanje, zivimo u Srbiji, da li je nuzno dati 200k za komp, mogao je izabrati polovne a kao nove komponente na limundo. Ja sam dugo birao konfig na limundo sajtu i evo proslo je 3, 4 godine, ne gasim ga, radi kao prvog dana a polovnjak. Odnos cene i isplativosti... dobro, kontam da su razmisljanja razlicita otuda se necemo razumeti na prvu 🙂

matična krš , napajanje i kućište takođe, definitivno za te pare treba ići na 3 generaciju ryzena i što bržu memoriju , ssd neki m2 velike brzine

Kodovi za popust
Kodovi za popust
Primeni
Procena dostave i poreza
  • Država
    Srbija
  • Grad

• Poštanski broj
Procena
Ukupno bez PDV-a107.341,66 rsd
PDV21.468,34 rsd
Ukupno sa PDV-om128.810,00 rsd
Ukupno128.810,00 rsd
S tim da bih ja kasnije dokupo još jedan hdd od 2 tb za 6-7000 dinara

Mislim da ni na procesoru ne treba toliko naglasak koliko na memoriji.. te dve stavke su najbitnije a ja sam se izmedju te dve stavke odlucio za profi mis najskuplji u tom trenutku koji sam mogao da nadjem u gradu. 😂
Procesor je najbitniji za video editing i rendering , koliko para toliko muzike, ja bih lično išao i na slabiju grafiku ako bi dostigao mogućnost da uzme threadripper mašinu

Kad si napisao 200 K mislio sam super, ali kad vidim sta sve hoces dodatnmo za to...Samo stolica dobra kosta bar 150 evra pa navies. Sto-bolje ga rucno napraviti-bar 100 evra...2 monitora...Zavisi koja dijagonala , koji panel Ii sta-ali tesko I 130 k da ce da ti ostane..
Ploca-kakvi Am 320 M si lud, bez uvrede? I dalje-teni treba vise od 16 Gb RAMA to ce ti ubrzo biti tesno. A nazalost u video renderingu, kao i u3 D modelovanju-SVE ZNACI...Graficka ti treba pop meni jaca-1070 Ti, npr. Procesor-mozda ce I raditi posao 2700X-ali tebi treba Threadriper. On jeste pravljen za ovajkve stvari-zahtevni rad. 240 Gb SSD? Pre,malo. ja imam toliko vec 3-4 godine i odavno je pretesan..

Stolicu racunam 12-17k bitno mi je samo da je udobna i komforna nista previse fensi.
Sto neki na ovaj vazon https:// www.youtube.com/watch?v=3N9H8dMSRUc to bih morao da pogledam jer ima vise modela ali svi su uglavnom oko 20k.
Monitor https://www.winwin.rs/monitor-23-as...d-178-178-tilt-dvi-hdmi-zvucnici-6772503.html ovaj uzimam od kolege za 10k i uzeo bih jos jedan u radnji od oko 20k recimo Dell P2417H
to je sve izmedju 65-70k....

Sad sto se tice konfiguracije, nije mi toliko hitno trenutno, u smislu mogu da se strpim 2 meseca pa onda da ''pljunem'' 200k na komp, ali ako uzimam sad gledao bih da nadjem nesto sto se uklapa u budzet a da akcenat bude na procesoru i po mogucstvu 32GB ram memoriji, graficku cak i da bude malo losija svakako bih je zamenio prvom prilikom...

Mislim da preterujete ali svi 😂
Nece mu stolica od 150eura renderovati klipove. Mislim koliko kosta, moguce je sastaviti konfig na limundo polovne komponente da se instaliraju u stolicu i mogao bi da uploaduje direktno na yt. Vazno pitanje koje se postavlja je rezolucija u kojoj bi zeleo da izbacuje video zapise. Jos jedno vazno pitanje, zivimo u Srbiji, da li je nuzno dati 200k za komp, mogao je izabrati polovne a kao nove komponente na limundo. Ja sam dugo birao konfig na limundo sajtu i evo proslo je 3, 4 godine, ne gasim ga, radi kao prvog dana a polovnjak. Odnos cene i isplativosti... dobro, kontam da su razmisljanja razlicita otuda se necemo razumeti na prvu 🙂
Komponente bih verovatno uzimao ili u radnji ili limundo/kupujem prodajem s tim sto bih ipak izbegao da uzimam polovne komponente vec bih zeleo nove, bitnije mi je da znam sta sam kupio nego to sto cu ustedeti par hiljada
Rezolucija 1080p za pocetak ali u buducnosti verovatno 4K..
Nije nuzno dati 200k za komp, ali to je ipak investicija a i posao je u pitanju
Hvala ti na odgovoru svakako

Procesor je najbitniji za video editing i rendering , koliko para toliko muzike, ja bih lično išao i na slabiju grafiku ako bi dostigao mogućnost da uzme threadripper mašinu

U planu je threadripper ali taj apgrejd bih ostavio za jesen tamo zbog budzeta trenutnog

To ti pricam. Od rezolucije ti zavisi velicina fajla, od fajla zavisi zauzetost memorije. Procesor ce procesuirati solja kafe plus minus vremena imas, ali ako napunis memoriju bitnim fajlovima kako dalje... mozda je resenje odabrati maticnu sa vise slotova da mozes kasnije da dobudzis memoriju. Uglavnom vec na osnovu svega sto smo izneli imas neki uvid u kom pravcu dalje.

Stolicu racunam 12-17k bitno mi je samo da je udobna i komforna nista previse fensi.
Sto neki na ovaj vazon https:// www.youtube.com/watch?v=3N9H8dMSRUc to bih morao da pogledam jer ima vise modela ali svi su uglavnom oko 20k.
Monitor https://www.winwin.rs/monitor-23-as...d-178-178-tilt-dvi-hdmi-zvucnici-6772503.html ovaj uzimam od kolege za 10k i uzeo bih jos jedan u radnji od oko 20k recimo Dell P2417H
to je sve izmedju 65-70k....

Sad sto se tice konfiguracije, nije mi toliko hitno trenutno, u smislu mogu da se strpim 2 meseca pa onda da ''pljunem'' 200k na komp, ali ako uzimam sad gledao bih da nadjem nesto sto se uklapa u budzet a da akcenat bude na procesoru i po mogucstvu 32GB ram memoriji, graficku cak i da bude malo losija svakako bih je zamenio prvom prilikom...

Komponente bih verovatno uzimao ili u radnji ili limundo/kupujem prodajem s tim sto bih ipak izbegao da uzimam polovne komponente vec bih zeleo nove, bitnije mi je da znam sta sam kupio nego to sto cu ustedeti par hiljada
Rezolucija 1080p za pocetak ali u buducnosti verovatno 4K..
Nije nuzno dati 200k za komp, ali to je ipak investicija a i posao je u pitanju
Hvala ti na odgovoru svakako

U planu je threadripper ali taj apgrejd bih ostavio za jesen tamo zbog budzeta trenutnog
ryzen ima am4 slot a threadriper TR4 različiti su onda češ morati da menjaš matičnu a sam procesor ispod 100k nećeš naći

Kodovi za popust
Kodovi za popust
Primeni
Procena dostave i poreza
  • Država
    Srbija
  • Grad

• Poštanski broj
Procena
Ukupno bez PDV-a107.341,66 rsd
PDV21.468,34 rsd
Ukupno sa PDV-om128.810,00 rsd
Ukupno128.810,00 rsd
S tim da bih ja kasnije dokupo još jedan hdd od 2 tb za 6-7000 dinara
Ispod 1tb ssd ne vredi uzimati. Od tih 240gd ima da mu ostane manje od pola kada namesti sve programe... Bolje da uzme od 480gb za početak i posle uzme NAS za 4 hdda I stavi 3 a jedan služi za backup.

A gde ces ovo da kupis? Ja sam danas jurio jebeni HDD od 3 ili 4tb, nigde nema.
Emmi prazan, Winwin nema nijedan, ostale sitne radnje nemaju nijedan, Madjari i ovi prodavci sa KP nemaju nista, neki ne rade ni do polovine maja.
Ovi drugi mi kazu, da moraju da nabave od dobavljaca do kraja nedelje ali ne znaju cenu.
Nabavices komp u *****, niko nema nista na stanju svi prodaju ono sto nemaju, a uvoz je zaustavljen nacisto.

Pa imaš na KP oglase, imas za 170e 6TB diskove dok 4TB imaš I za 100e. Dal imaju na stanju nemam pojma al nazoves I pitaš.
Звао сам и питао најмање 6-7 великих продаваца на кп са минимум 1000 позитивних оцена, нико није имао. Трим шоп као има, сутра ће послати, али ми то делује исто сумњиво јер да имају што нису послали до сада.
Значи да и они морају негде да наруче и да ми пошаљу.
Ово је брт катастрофа, већ је сада инфлација потражње, кад буде све профункционисало и Кина крене да извози отићи ће цене компоненти у небеса. Биће опет као оно мајнинг лудило што је било.

neki ovde ne citaju sta je vec napisano...Da ne citiram sam sebe0pre nekih sam napisao das coveku realno treba Threadrier I SSD VECI od 240-znaci MINIMUM od pola Tb (480 Gb ili koliko vec) E sad...sto je vreme takvo kakvo je pa hardvera nema-pa cene divljaju to je nestoo drugo..Ja bih pre uzeo Threadriper ma I neki jeftinijii npr https://itsvet.com/procesor_amd_ryzen_threadripper_2950x-pdaa1-23.i?id=768DOBRU maticnu plocu-i recimo 16 Gb RAM...Graficku kakvu bilo a onda posle-jos 16 Gb RAMa I bolju graficku(novu RTX 2060 ili polovnu 1070 Ti)

Back