Početak školske godine

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
85.822
Inspirirana prilično specifičnim komentarima vezanim uz temu fizičkog izgleda i pameti logički mi se postavlja jedno pitanje, kako odgajate svoju djecu? Počinje nova školska godina, neki kreću u prvi razred (osnovne ili srednje škole nije važno) gdje će se susresti sa svojim vršnjacima koji su drugačiji. Neki će imati drugu boju kože, neki će biti mršavi, neki pretili, neki će biti siromašni i možda neće imati niti za užinu a za neku novu markiranu odjeću i obuću još i manje. Neki možda neće imati niti novca za frizera nego će ih s više ili manje uspjeha šišati netko amaterski, neki će imati naočale koje možda nisu niti lijepe niti moderne ali su neophodne... Kako ćete odgojiti svoju djecu da se ponašaju u takvoj jednoj zajednici? Da li ćete objasniti da je normalno da postoje razlike koje ne bi trebale biti toliko važne?
Hoćete li i kod njih razvijati stav tipa "da je stvarno pametan bio bi pristojnog izgleda" ili ih učiti da moraju biti lijepi zbog drugih (okoline). Da li se onda treba čuditi ako djevojčice u dobi od 15 godina žele filere u usnama a s 18 u grudima?

Inspirirana prilično specifičnim komentarima vezanim uz temu fizičkog izgleda i pameti logički mi se postavlja jedno pitanje, kako odgajate svoju djecu? Počinje nova školska godina, neki kreću u prvi razred (osnovne ili srednje škole nije važno) gdje će se susresti sa svojim vršnjacima koji su drugačiji. Neki će imati drugu boju kože, neki će biti mršavi, neki pretili, neki će biti siromašni i možda neće imati niti za užinu a za neku novu markiranu odjeću i obuću još i manje. Neki možda neće imati niti novca za frizera nego će ih s više ili manje uspjeha šišati netko amaterski, neki će imati naočale koje možda nisu niti lijepe niti moderne ali su neophodne... Kako ćete odgojiti svoju djecu da se ponašaju u takvoj jednoj zajednici? Da li ćete objasniti da je normalno da postoje razlike koje ne bi trebale biti toliko važne?
Hoćete li i kod njih razvijati stav tipa "da je stvarno pametan bio bi pristojnog izgleda" ili ih učiti da moraju biti lijepi zbog drugih (okoline). Da li se onda treba čuditi ako djevojčice u dobi od 15 godina žele filere u usnama a s 18 u grudima?
Pravo u centar, već godinama pričamo kako prosvetnim radnicima nisu deca problem, već roditelji koji su izgubili kompas ...

Pravo u centar, već godinama pričamo kako prosvetnim radnicima nisu deca problem, već roditelji koji su izgubili kompas ...
Osim kad su problem prosvetni radnici. :zloca: I roditeljima i deci. Jel ti znaš
koliko tu ima zamlata? Učiteljica mog starijeg deteta je volela samo muške
arijevce, pravoslavne vere. Devojčice i svi ostali su bili niža rasa. Pošalješ
dete u školu da ga tamo naprave rasistom.
Biti prosvetni radnik ne znači biti i kvalitetan čovek. I to su samo ljudi i ima
ih raznih. Meni je i danas žao što nisam imala hrabrosti da to čumorište
od žene prijavim nekome. Ili nije bilo zakona kakvih danas ima ili ja nisam
bila obaveštena, a zapravo sam se najviše plašila posledica po dete ako
ne uspem... uglavnom, greška velika..

Osim kad su problem prosvetni radnici. :zloca: I roditeljima i deci. Jel ti znaš
koliko tu ima zamlata? Učiteljica mog starijeg deteta je volela samo muške
arijevce, pravoslavne vere. Devojčice i svi ostali su bili niža rasa. Pošalješ
dete u školu da ga tamo naprave rasistom.
Biti prosvetni radnik ne znači biti i kvalitetan čovek. I to su samo ljudi i ima
ih raznih. Meni je i danas žao što nisam imala hrabrosti da to čumorište
od žene prijavim nekome. Ili nije bilo zakona kakvih danas ima ili ja nisam
bila obaveštena, a zapravo sam se najviše plašila posledica po dete ako
ne uspem... uglavnom, greška velika..
Uvek i svuda ima izuzetaka, ali je činjenica da većina učitelja jako ozbiljno shvata svoj posao, većina nas se vezuje za tu decu, prati njihovo odrastanje 4 godine i na žalost, moram reći, nekada bolje shvataju tu decu nego roditelji. Ne bih opet da potenciram, ali retko se u manjim gradovima Srbije mogu naći učitelji kao što si navela. Kao da su sve kritike najčešće upupućene učiteljima u BG i to jako često u tzv "elitnim školama" za koje roditelji potežu debele veze...

Realno ,koliko ima prosvetnih radnika koji potenciraju i vrše selekciju dece prema bilo kom kriterijumu a koliko roditelja? Rečenica: možete li da ga premestite da ne sedi sa njim/njom jer bla bla..? Znate koliko puta sam je čula?

Realno ,koliko ima prosvetnih radnika koji potenciraju i vrše selekciju dece prema bilo kom kriterijumu a koliko roditelja? Rečenica: možete li da ga premestite da ne sedi sa njim/njom jer bla bla..? Znate koliko puta sam je čula?
Jel se može desiti da taj roditelj bude prosvetna radnica koja se obraća koleginici?
Meni mnogo smeta ta podela na prosvetne radnike i ostale ljude. Nije realna.
I jedno i drugo su obični ljudi. Nije to kritika upućena prosvetnim randnicima, nego
je prosto tako. Čitavo društvo je problem i teret deci - realnost.
Možda su nekada davno učitelji koji su imali posebne uvide u neke aspekte života
bili posebni. Sada nisu.

Nemam decu, ali iz ugla tetke mogu da kažem ( napišem ) da su moji sestra i zet vaspitali decu da prihvataju decu koja su različita ( po materijalnom statusu i po boji kože ).

Na isti način moj brat od tetke i snaja, vaspitaju svoju petogodišnju devojčicu..najbolji drug i simpatija te devojčice je Džejev unuk. :)
Ja moje uopšte nisam tako vaspitavala. Prosto nije bilo potrebe. Oni su
odrasli u naselju u kome postoji Romski deo, a da nisu znali ni za izraz
Romi, a kamo li cigani. To su za njih samo bila deca. Deca prihvataju
sve. Nažalost prihvataju i pogrešne ideje odraslih.
Zato kažem, ne treba njih ničemu učiti u ovom domenu, već ih samo
ne treba odučavati.

Jel se može desiti da taj roditelj bude prosvetna radnica koja se obraća koleginici?
I jedno i drugo su obični ljudi. Nije to kritika upućena prosvetnim randnicima, nego
Možda su nekada davno učitelji koji su imali posebne uvide u neke aspekte života
bili posebni. Sada nisu.

stvar je u tome da treba poštovati struku i osobe koje su obrazovane za neki posao. Nije tu podjela s ciljem tko je običan a tko neobičan nego s ciljem da se zna da je prosvjetni radnik stručan za rad s djecom i educiran po tom pitanju.

Kada bi se vodili ovim da su i jedno i drugo obični ljudi onda bilo koju profesiju možemo gledati tako i postaviti logično pitanje primjerice zašto koristite usluge automehaničara? I vi i on ste obični ljudi, što sami ne popravite auto???

stvar je u tome da treba poštovati struku i osobe koje su obrazovane za neki posao. Nije tu podjela s ciljem tko je običan a tko neobičan nego s ciljem da se zna da je prosvjetni radnik stručan za rad s djecom i educiran po tom pitanju.

Kada bi se vodili ovim da su i jedno i drugo obični ljudi onda bilo koju profesiju možemo gledati tako i postaviti logično pitanje primjerice zašto koristite usluge automehaničara? I vi i on ste obični ljudi, što sami ne popravite auto???
To što neko zna da opravi mašinu ne čini ga nužno dobrim čovekom.
Ono, može a i ne mora biti..
Poštujem njegovu struku, ali time ne podrazumevam da je sav savršen.

Ne postoji struka koja nekoga može učiniti dobrodušnim. A šta stoji iza
dobre ličnosti, to deca lako prozru.

bili posebni. Sada nisu.
Može se desiti ali ako koleginica ne zna da se to ne radi na taj način onda ima ozbiljan problem i kao koleginica i kao roditelj. I nije to podela, već stanje stvari, ja sa vašom decom provedem 4 godine, skoro pola dana. Za to vreme, većina od nas ume da prepozna kod deteta razne faze, promene, sazrevanje, probleme. Mislim da i dalje ne shvatate da su deca drugačija u školi, sa nama nego sa roditeljima. I još nešto, deca mlađeg uzrasta su jako iskrena.

Može se desiti ali ako koleginica ne zna da se to ne radi na taj način onda ima ozbiljan problem i kao koleginica i kao roditelj. I nije to podela, već stanje stvari, ja sa vašom decom provedem 4 godine, skoro pola dana. Za to vreme, većina od nas ume da prepozna kod deteta razne faze, promene, sazrevanje, probleme. Mislim da i dalje ne shvatate da su deca drugačija u školi, sa nama nego sa roditeljima. I još nešto, deca mlađeg uzrasta su jako iskrena.
Ja ne shvatamo? :lol:
Ne obraćam ti se u množini. Ti si osoba za sebe kao i si vi drugi. Ne mogu da
te stavim u grupu neku, niti smatram da si ti tvoja profesija.

Eto ja shvatamo da roditelja ima raznih, sad još ti da shvatite da učitelja ima
raznih. Do ovog razgovora ne bi ni došlo da nisi napravila podelu u kojoj
su prosvetnim radnicima problem roditelji koji su izgubili kompas. Jedna
generalizacija u kojoj nema prostora za to da roditelju može biti problem
prosvetni radnik koji nema kompas. Kroz svoje školovanje i kroz školovanje
moje dece sam sretala i rasiste i ženomrsce i snobove i one kojima je
samo neko dete simpatično, a neko atipatično bez nekih očiglednih razloga.
I sad to ne sme da se pomene jer je to nepoštovanje struke? Svašta..

Evo ja ću da ćutim a vi si pričajte, šta ste već hteli da pričate.. kud i dođoh
na temu.. :roll:

Ja ne shvatamo? :lol:
Ne obraćam ti se u množini. Ti si osoba za sebe kao i si vi drugi. Ne mogu da
te stavim u grupu neku, niti smatram da si ti tvoja profesija.

Eto ja shvatamo da roditelja ima raznih, sad još ti da shvatite da učitelja ima
raznih. Do ovog razgovora ne bi ni došlo da nisi napravila podelu u kojoj
su prosvetnim radnicima problem roditelji koji su izgubili kompas. Jedna
generalizacija u kojoj nema prostora za to da roditelju može biti problem
prosvetni radnik koji nema kompas. Kroz svoje školovanje i kroz školovanje
moje dece sam sretala i rasiste i ženomrsce i snobove i one kojima je
samo neko dete simpatično, a neko atipatično bez nekih očiglednih razloga.
I sad to ne sme da se pomene jer je to nepoštovanje struke? Svašta..

Evo ja ću da ćutim a vi si pričajte, šta ste već hteli da pričate.. kud i dođoh
na temu.. :roll:
Množina zato jer sam igrom slučaja ja u toj grupi s jedne strane i vi sa druge strane. I u pravu si, nisam se pravilno izrazila, nisu svi roditelji izgubili kompas, samo oni na koje se odnosi tema, a to su oni roditelji koji svojim primerom dovode do toga da deca prave međusobne razlike na osnovu boje kože, finansijskog stanja i još ponekih faktora. Mislim da nisam bila isključiva po pitanju kvaliteta prosvetnih radnika, naglasila sam i da nas ima raznih, opet množina jer imam realne primere oko sebe pa na osnovu tih činjenica koristim množinu. A kako nijedna učiteljica osim mene ovde nije iznela mišljenje, nekako sam u ime profesije iznela svoje mišljenje o tome da nama jesu najveći problem pojedini roditelji koji su u većini na žalost..

Back