Početak leta

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.524

Najduži dan, najkraća noć
Kalendarski početak leta 2024. god.​

Sunce i plaža


Iako u našem regionu već uveliko vladaju letnji vremenski uslovi, prema kalendarskoj/astronomskoj podeli leto zvanično počinje u četvrtak 20. juna.​

U četvrtak 20. juna u 22:50h počinje leto na severnoj hemisferi Zemlje prema kalendarskoj/astronomskoj podeli, dok u isto vreme na južnoj hemisferi počinje zima. Leto će ustupiti mesto jeseni 22. septembra u 14:40h.

Sunce i livada

Na dan početka leta obdanica je najduža u godini, noć najkraća, a u podne Sunce dostiže maksimalni ugao na nebu u odnosu na horizont. Na dan početka leta Sunce pravi i najduži luk iznad horizonta, izlazi na severoistoku, u podne dostiže najviši položaj na jugu, i zatim zalazi na severozapadu. Slično se može reći i za dane oko tačnog datuma početka leta, budući da se brojevi minimalno razlikuju.

https://www.vremeradar.rs/vesti-o-vremenu/94b404cc-912f-42b7-ae0c-40bd42d5d047
U Beogradu je u četvrtak izlazak Sunca bio u 4h 52min, a zalazak će biti u 20h 27min, što daje obdanicu od 15 sati i 36 minuta, i noć koja će trajati samo 8 sati i 24 minuta. Podatke o izlasku i zalasku Sunca za vašu lokaciju možete pronaći u okviru naše aplikacije. U podne Sunce je bilo na 69° iznad horizonta u Beogradu.

Sunce i suncobran

Od dana početka leta obdanica počinje postepeno da se skraćuje, a noć postepeno da se produžava. Ipak, u završnim danima juna i prvim danima jula ove promene su toliko male da se teško mogu primetiti.

Prema meteorološkoj podeli leto je počelo 1. juna i trajaće do 31. avgusta. Meteorološka podela se razlikuje od astronomske primarno iz praktičnih razloga, budući da je meteorološka podela godišnjih doba pogodnija za obradu klimatoloških podataka.

https://www.vremeradar.rs/vesti-o-v...aca-noc--b25bc07d-2ff0-4ad8-8e71-3c591bb25ea6
 
Nauči malo istoriju. Slavljenje ovog perioda u kalendarskoj godini datira pre Hrišćanstva u nekim kulturama. To što su Hrišćani poznati po tome što nasilno upadnu u druge zemlje, preobrate ih i onda njihove običaje i verovanja samo adaptiraju, to je druga priča ;)
Ma slavi šta hoćeš brt, zabole me patka. Ovo je (na papiru doduše) slobodna zemlja
 

Back
Top