Počelo sankcionisanje vozača električnih trotineta u Novom Sadu: Kažnjen sa 10.000 dinara

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
227.052
Desilo se eto i to. Naš grad je zgodan za te trotinete jer je ravan, a ima i dosta biciklističkih staza. No, sad su konačno uvedeni i propisi za njih i počeli su da se primenjuju.

Počelo sankcionisanje vozača električnih trotineta u Novom Sadu: Kažnjen sa 10.000 dinara​

Novosadska saobraćajna policija je počela s kažnjavanjem vozača električnih trotineta. U ovom slučaju, kazna u iznosu od 10.000 dinara napisana je jer vozač nije imao kacigu. O prvoj kazni je javnost saznala jer se prekršilac sam požalio na Instagram stranici @serbialive_novisad, a vidi se da je napisana u sredu u 8.20 časova na Limanu.
U opisu kazne, saobraćajni policajac je naveo da je prekršilac upravljao lakim električnim vozilom i da nije imao zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.
Prema novim propisima, vozačima trotineta je zabranjeno da voze bez zakopčane biciklističke kacige u svim situacijama.

lg.php

Među kaznama koje su u iznosu od 10.000 dinara su i za prekršaje kao što su vožnja bez reflektujućeg prsluka na kolovozu, vožnja dve osobe na jednom trotinetu, vožnja na trotoaru, vožnja kolovozom ukoliko postoji biciklistička ili pešačko-biciklistička staza, nepostojanje nalepnice Agencije za bezbednost saobraćaja, vožnja osobe mlađe od 14 godina, odnosno ako osoba mlađa od 18 godina vozi na putu gde je dozvoljeno brže od 30 km/h.

Kazne u iznosu od 3.000 do 5.000 dinara obuhvataju vožnju noću bez reflektujućeg prsluka, vožnju brže od 10 km/h na pešačko-biciklističkoj stazi, vožnju preko pešačkog prelaza umesto da siđe i pregura trotinet, korišćenje slušalica u oba uha tokom vožnje, vožnju u paralelnim trakama umesto u koloni jedan iza drugog, i vožnju uzdržavanje za drugim vozilom.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...v3WXRYHpUEqMTQN48zZ6fJajIZWRbA6yGT4CIIRmkvveA

Колико је мени познато те измене закона су само у нацрту измена и скупштина их још није усвојила тако да је ова прича сумњива.
Mislim da je usvojeno s onim paketom o oduzimanju kola prošle nedelje.

Pogledaj u sluzbenom glasniku.
Tamo mora da stoji.
Ne mogu sad to da tražim, ali u prenešenom paketu novih mera piše i ovo:

Vozači električnih trotineta će sada biti u obavezi da koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku.

Kolovozom mogu voziti samo na putu na kom je brzina kretanja ograničena na 30 kilometara na sat.

Vozači koji su navršili 18 godina života mogu se voziti i na putu na kome je brzina kretanja ograničena na 50 km/h.

Donja starosna granica za upravljanje trotinetom je 14 godina.

-----------------------+--------

Na linku gore ima i slika prekršajnog naloga (slikao je taj što je kažnjen) i tu se navodi koji je član zakona prekršen.

Ccc pljacka obicna
Pa ne bas, drugar je pao sa trotineta pre par meseci jer mu je na put izmedju dva auta izletela baba koje je pukusala istu da pre trci van pesackog, dobio naprslinu ruke, razjebao noge a da nije imao kacigu verovatno bi se jos gore zavrsilo...

Neke stvari su glupe, al neke treba kaznjavati. Mada 10,000din je previse

Pa ne bas, drugar je pao sa trotineta pre par meseci jer mu je na put izmedju dva auta izletela baba koje je pukusala istu da pre trci van pesackog, dobio naprslinu ruke, razjebao noge a da nije imao kacigu verovatno bi se jos gore zavrsilo...

Neke stvari su glupe, al neke treba kaznjavati. Mada 10,000din je previse
Dobro, to je 5.000 ako platiš u roku od 8 dana. Ja zapravo ne mogu da se setim kada sam video trotinetistu s kacigom. Biciklista već bude poneki.

Dobro, to je 5.000 ako platiš u roku od 8 dana. Ja zapravo ne mogu da se setim kada sam video trotinetistu s kacigom. Biciklista već bude poneki.
Ma ja sam I bicikliste I ove na trotinetu vidjao da kucaj poruke dok voze, doduse biciklista bez ruku a ovi na trotinetu drze jednom a drugom kucaj poruku.
Evo sezona trotineta polako gotova....

Back