Počelo je, počelo kao i u Srbiji, Makedoniji...

superhik1975

Zainteresovan član
Poruka
174
Ovo je preuzeto sa sajta Poltike, Tanjug. Albanci traze opet neka svoja prava i u Crnoj Gori, Kao što su trazili i u Makedoniji, Srbiji, a znamo kako se to sve završilo 1999...

КУРТИ: АЛБАНЦИ У ЦРНОЈ ГОРИ СУ ДИСКРИМИНИСАНИ
ПОДГОРИЦА – Лидер косовског покрета „Самоопредељење” Албин Курти изјавио је да положај Албанаца у Црној Гори није нимало добар и да су у многим сегментима припадници те мањине дискриминисани.
Курти сматра да Албанци нису довољно заступљени у државним институцијама, судству и полицији у Црној Гори, као и да нема Албанаца запослених у министарствима просвете или културе, спорта и медија, наводећи да „чак и главни тужилац у Улцињу није Албанац”.
„Није случајно што Албанци нису задовољни уџбеницима из којих уче њихова ђеца, као и третманом који албанска култура и језик имају у Црној Гори”, навео је курти у интервју подгоричким „Вијестима”.
Курти је критиковао црногорске власти зато што не желе да дају пуноправну општину Албанцима у Тузима, истичући да је граница „нерешено питање”, као и да су границе „Морског добра” Улцињ „под јачом контролом од осталих приморских градова”.
Курти је навео да се Црна Гора, након проглашења независности, никада није одредила према колонизацији албанских територија током 20. века, истичући да опрацијом „Орлов лет” „имитира Србију”.
„Граница је битан проблем који ће се појавити између Косова и Црне Горе. У Кумановском споразуму из 1999. године НАТО је прихватио мапе генерала Југословенске армије, а оне су на штету Косова у односу на најближе суседе”, казао је је Курти, тврдећи да ће се због тога јавити спор око хиљаду хектара које припадају општини Пећ.
Он сматра да ће тај проблем бити решен уколико се црногорске власти буду придржавале граница одређених Уставом 1974. године, уместо што се ослањају на одлуке српских генерала.
Црна Гора је признала једнострано проглашену независност Косова почетком октобра прошле године, дан након што је на Генералној скупштини УН то питање стављено у надлежност Међународног суда правде.


Танјуг
 

Back
Top