Počelo glasanje za imena novih stanovnika Fruške gore bizona

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
272.955
1503516275625fc6b05f6d1069407763_640.jpg


Na Fejsbuk stranici NP Fruška gora objavljeni su predlozi nadimaka za jednu mušku i četiri ženske jedinke bizona, a koje su dala deca iz Srbije, Španije i Poljske, prenosi portal Novi Sad.

Glasate tako što u komentaru ispod fotografija na Fejsbuk objavi NP Fruška goraostavite svoj izbor za jedan muški i četiri ženska nadimka od ponuđenih, ili dodajte svoj predlog.

Glasanje traje do 28. aprila. Pet komentara/predloga sa najviše lajkova odlučiće i biće nagrađeni.

Deca iz Srbije su za bizona predložila sledeća imena: Srba, Bogi, Stefa, Sale, Pera, Mitar, Marko, Đole, Đuka, Lala, Miki, Laza, Bane.

Kada su u pitanju bizonke, predlozi su: Anđelka, Brankica, Bilja, Cveta, Čarna, Divna, Duška, Dragana, Đurđa, Gorica, Ivka, Juga, Kata, Kalina, Krasna, Kruna, Lana, Lenka, Ljupka, Milica, Nada, Nina, Slavica, Slađa, Petra, Vera, Fruška.

Mališani iz Španije su predložili da se jedinke nazovu: Reina (Reina), Paqui (Paki), Niña ( Ninja), Gordi (Gordi) i Chiquito (Čikito).

Deca iz Poljske su predložila: Pyza, Gracja, Nadzieja, Mila i Lalok.

https://www.b92.net/lokal/novi-sad/...nanovih-stanovnika-fruske-gore-bizona-2142627
Poruka je automatski spojena:

Imate li vi ime kao predlog za zenke i muzjake bizona koji su sada stanovnici Fruške Gore
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
272.955
Nakon jelena lopatara i muflona, na Frušku goru su stigli i evropski bizoni, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

I to su Evropski bizoni - jedan mužjak i četiri ženke poreklom iz Poljske, kojio su manji od americkih bizona i već su dvadesetak dana u naciopnalno m parku "Fruška gora". I jos uvek su u karantinu koji treje 40 dana

Pre skoro 100 godina, evropskih bizona je u Evropi bilo svega pedesetak. Krajem sledeće godine kada se zaokružuje vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10 hiljada.


Kako napominju u NP "Fruška gora", smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora je jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove i danas fascinantne životinje.

Kao rezultat dugoročnog sprovođenja kontinuiranih mera zaštite, populacija evropskog bizona u divljini porasla je sa oko 1.800 jedinki u 2003. godini na preko 6.200 u 2019. godini. Nakon što su poslednje jedinke u divljini odstreljene u Bjeloveža šumi i na Kavkazu 1921. i 1927, preostali bizoni su opstajali samo u zatočeništvu. Prvi program za povratak u divljinu sproveden je 1954. godine. Danas se najveće subpopulacije ove vrste nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji. Trenutno, u Evropi postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko hiljadu jedinki.

Ženka bizona kao i domaća krava, nosi mladunče devet meseci.

Evropski bizon postao je simbol ambicioznih poduhvata očuvanja velikih divljih prostranstva u Evropi.

(021)
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.