Počela školska godina: U Gračanici upisano 260, u Mitrovici 160 prvaka

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
79.454
Počela školska godina: U Gračanici upisano 260, u Mitrovici 160 prvaka

Za učenike osnovnih i srednjih škola danas je počela nova školska godina, a po prvi put u školske klupe, sa teritorije opštine Gračanica selo je 260 prvaka, dok je u Mitrovičkoj opštini upisano 160 učenika. Ukupan broj mališana koji će započeti svoje osnovnoškolsko obrazovanje na KiM-u ove školske godine iznosi 1200.

„Na Kosovu i Metohiji ove školske godine upisano je oko 1200 prvaka, što je nešto više nego prošle,“ izjavila je danas načelnica školske uprave za Kosovo i Metohiju Jasmina Dedić, javlja Kontakt plus radio.

U O.Š. „Branko Radičević“ u Kosovskoj Mitrovici danas je uz priredbu učenika starijih razreda, održan svečani prijem đaka prvaka.

Direktor ove škole, Ivan Zaporožac, poželeo je mališanima dobrodošlicu, i dodao da će „besplatne udžbenike svi učenici dobiti u toku ove ili početkom naredne nedelje“.

Zaporožac je naglasio da je ove školske 2018/2019 godine zabeleženo povećanje broja novih učenika u toj obrazovnoj ustanovi.

U O.Š. “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj ove godine, sa druge strane, ima znatno manji broj upisanih učenika, zvanični početak školske godine obeležilo je i svečano otvaranje aneksa škole.

“Uspeli smo da za prvi dan nastavne godine dodamo aneks školi koji sada ima 420 kvadrata novog korisnog prostora. Dobili smo novu zbornicu, kancelariju za stručne saradnike, četiri nove tipske učionice, prateće sadržaje…to će uskoro biti opremljeno novim nameštajem,“ naveo je direktor ove škole Milorad Jovanović.

U ovu školu, ove godine, upisan je 61 prvak, za razliku od prošle godine, kada je broj iznosio 89.

Direktor ove škole Jovanović navodi da je broj manji zbog manjeg broja upisanih predškolaca. Ali se očekuje još nekoliko učenika, dodao je Jovanović.

image001-1-1-768x415.png

Jutros su se i u dvorištu O.Š. „Kralj Milutin“ u Gračanici okupili prvaci iz svih škola sa teritorije opštine Gračanica, gde im je gradonačelnik Srđan Popović uručio poklone.

Mališani nisu krili oduševljenje poklonima, ali ni uzbuđenje zbog polaska u školu i prilike da upoznaju nove drugare i učitelje.

„Jedva čekam da naučim da čitam i pišem,“ rekao nam je David Mitić.

„Volela bih da naučim da crtam, da bojim, da pišem i recitujem,“ kazala je Natalija Ivić.

„Najviše volim da naučim matematiku,“ rekao je Mateja Arsić.

Uzbuđenje nisu krili ni roditelji koji su danas ispratili svoje mališane u školu.

„Ćerkica mi je krenula u prvi razred, presrećna sam i veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde sa njom,“ rekla je Biljana Popović.

„Ja imam samo jednu ćerkicu i danas imam tremu isto kao i ona,“ kazala nam je Mirjana Lazić.

Poklone za prvake pripremili su i njihovi učitelji i učiteljice, kako bi im na početku pokazali da škola ipak nije strašna.

„Meni je svaki put lepo i drago kada uzimam novu generaciju, jer znam da sam prethodnu otpratila na dalje školovanje. Ovo je jedna jako lepa stvar za sve prvake kako bi deca videla da škola nije tako strašna kao što to možda roditelji kod kuće predstavljaju i plaše decu domaćim zadacima, strogim i strašnim učiteljicama,“ kazala je učiteljica Danijela Todorović.

Prvo polugodište trajaće do 31. januara 2019. kada počinje zimski raspust, dok drugo polugodište počinje 18. februara.

U toku školske godine učenici imaju četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust. Dok prvi predah za školarce – jesenji raspust počinje 9. novembra, a završava se 12.

Pročitaj još:

I na Kosovu i u regionu se nastavlja trend pada broja prvačića

https://kossev.info/pocela-skolska-godina-u-gracanici-upisano-260-u-mitrovici-160-prvaka/

Чекај, а шта би са оним од пре пар дана кад је Председник у Дневнику изјавио да јужно од Ибра живи само 5 % косовских Срба?

Baš ne logično. U Mitrovici koja je urbanija i veća upisano 160 prvaka a Gračanica koja je manja upisano 260 prvaka ? Jesu li gračanički Srbi starosjedioci kosovski ili su potomci kolonista iz Crne Gore i Bosne. Ima li još potomaka kolonista na Kosova ?

U Gračanici ima vrlo malo doseljenika.
Manastir Gračanica je svakako mnogo pomogao meštanima.
Inače je pod zaštitom UNESCO-a.
A ima i još dosta čisto srpski naselja.
Npr, Babin most, gde se Lazar pričestio pre Kosovskog boja
Čisto srpskih sela ima mnogo, samio neko treba da obavesti Vodju.

Poslednja izmena:
Па бре северена Митровица су две улице, Грачаница је и пре рата била велико село, а после рата је много Срба из Приштине избегло ту, добили су по Ахтисаријевом плану и општину, тако да је то баш јако српско место.
Иначе то су Срби староседеоци, на сву срећу врло је мало било колониста, иначе би вероватно прошли као Косово Поље или као Книн, ти Динарци су добри само кад треба кењати о патриотизму и дрпати државу, а чим загусти то је бежте ноге посра вас ****** као што смо имали прилике да видимо..

Back