Pocela predizborna kampanja za izbore 2012.godine!!

draksson

Iskusan
Poruka
5.674
Sta reci na ovo osim da su marketiske kompanije dale mig zutijem vlastima,
da polako krenu u predizbornu kampanju za redovne izbore na prolece 2012. godine.
U pocetku lagano sa obecanjima kao sto je ovaj primer
a paralelno ce igrati i na kartu razjedinjenosti opozicije.
Znaci narode pamet u glavu i jedinstvo anti-zutog fronta pre svega. :zroll:Dulić: Legalizacija, do 99% popusta
19. januar 2011. | 13:50 -> 15:13 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Ministar prostornog planiranja Oliver Dulić je izjavio da su izmenama Zakona o planiranju predviđeni popusti do 99 odsto za legalizaciju stambenih objekata.


14976716014d36de1b4c4aa372499531_450x352.jpg

On je na konferenciji za novinare rekao da je predviđeno i plaćanje legalizacije na rate do 20 godina.

Dulić je kazao da će prema tome za kuću od sto kvadratnih metara koja nije u ekstra i prvoj zoni, a u kojoj živi četvoročlana porodica, rata za legalizaciju biti po 487 dinara mesečno u prve četiri godine, a narednih 16 godina po 13 dinara.

Ministar prostornog planiranja je kazao da bi izmene Zakona trebalo da budu usvojene u Skupštini Srbije u februaru i da će se popusti primenjivati za oko 780.000 bespravno izgrađenih objekata za koje su zahtevi za legalizaciju podneti do marta 2010. godine.

On je rekao da je omogućena najjeftinija moguća legalizacija i mogućnost plaćanja na rok do 20 godina, tako da građani više neće moći da se pravdaju da ne mogu da je plate.

"Što se tiče umanjivanja troškova legalizacije, zakonom je predviđeno da su sve opštine dužne da omoguće popust od 99 odsto za porodične kuće i stanove koji su veličine do sto kvadratnih metara ukoliko u njima živi četvoročlana porodica. Dakle, 25 metata kvadratnih po članu domaćinstva u nelegalnom objektu će biti dato za 99 odsto popusta. Umanjenje za drugih sto kvadrata u kući ili u stanu u kojima naši građani žive će biti 60 odsto", rekao je Dulić.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović je istakao da popusti važe za vlasnike koji sa lokalnim samoupravama zaključe ugovor o uređivanju međusobnih odnosa o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta ili ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pribavljanju propisane dokumentacije do 30. juna 2012.

"Kroz, sa jedne strane, smanjenje troškova koje je ministarstvo učinilo smanjenjem taksi, i sa druge strane kroz ovaj način ugovaranja i omogućavanja plaćanja građanima na rate, učinićemo da ovi početni troškovi budu pristupačniji. S druge strane, ovakvo sklapanje ugovora će rešiti i drugi problem s kojim se trenutno suočavamo, a to je da zaista veliki broj građana nije u mogućnosti da se snađe u komplikovanom procesu legalizacije, iako je ona sad mnogo jednostavnija nego što je bila", kaže Paunović.

Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni, a ispunjenje socijalnih uslova podrazumeva podnošenje dva dokumenta - da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje, dok drugim dokumentom dokazuju da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze, kao I da nemaju druge nepokretnosti na teritoriji te opštine.

Ipak, ministar Dulić je objasnio i čemu ne bi trebalo da se nadaju oni koji su na vreme obavili svoju zakonsku obavezu i legalizovali stambene objekte po staroj, mnogo višoj ceni.

"Ja moram da kažem da je jedna od velikih zabluda koja postoji u javnosti ta da će država tim ljudima da vrati njihove pare. Ono što možemo generalno da kažemo i ocenimo, i što kod svih nas izaziva najveću glavobolju, jeste činjenica da je Srbija u proteklim decenijama bila zemlja nepravdi, zemlja u kojoj su postojali oni koji su čekali dozvole u redovima i sve platili na vreme, ali i ogroman broj onih koji to nisu učinili. Nemoguće je sada napraviti bilo kakav zakon koji će biti pravedan prema svima", kaže Dulić.

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji bi, prema rečima ministra Dulića, trebalo da budu usvojene po hitnom postupku u Skupštini Srbije u februaru. Čim se to desi, popusti će se primenjivati za oko 790.000 bespravno izgrađenih objekata za koje su zahtevi za legalizaciju podneti do marta 2010. godine.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=19&nav_category=12&nav_id=486872 

Back
Top