Počela izgradnja najvećeg radio-teleskopa

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.088
Naučnici će biti korak bliže otkrivanju misterija univerzuma pošto je, posle tri decenije planiranja i priprema, počela izgradnja najvećeg radio-astronomskog instrumenta u Južnoj Africi i Australiji.Ceremonija početka izgradnje ovog teleskopa nazvanog „Kvadratni kilometar“ (Square Kilometre Array - SKA) održana je nedaleko od zabačenog grada Karnarvona u Južnoj Africi.

Opservatorija će se sastojati od dva niza: SKA-Low u zapadnoj Australiji i SKA-Mid u Karoou u severnom Kejpu Južne Afrike.

„Kvadratno kilometarski niz“ smatra se jednim od najvećih naučnih projekata 21. veka. Ultra-osetljivi instrument će se koristiti za ispitivanje nekih od najzbunjujućih kosmičkih misterija, počev od tamne materije, tamne energije i načina na koji su galaksije formirane, pa do nastanka kratkih, ali intenzivnih radio signala snimljenih iz svemira, poznatih kao brzi radio rafali.

Objekat u Australiji će se sastojati od više od 131.000 antena u obliku drveta, svaka visoka oko tri metra. Zajedno će biti dovoljno osetljive da prime neke od najslabijih signala u univerzumu – radio talase niske frekvencije između 50 megaherca i 350 megaherca.

U poređenju sa sličnim teleskopima koji trenutno postoje, SKA-Low će biti osam puta osetljiviji, imaće za 25 odsto bolju rezoluciju i moći će da posmatra nebo 135 puta brže, kako tvrde autori projekta.

Južnoafrička komponenta će se sastojati od skoro 200 tanjira, proširenih od teleskopa MeerKAT sa 64 tanjira koja već postoje na ovoj lokaciji.
Oni će biti sposobni da rade u srednjem frekvencijskom opsegu, od 350 megaherca do 15,4 gigaherca.
link

 

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.954
Hvala Nina za info.
Inače je uključeno 14 zemalja
Organisations from 14 countries are members of the SKA Organisation – Australia, Canada, China, France, Germany, India, Italy, New Zealand, Spain, South Africa, Sweden, Switzerland, The Netherlands and the United Kingdom.

A zašto je izabrana južna Afrika sa krajem Australije? Jer tu ima najmanje radio talasa na planeti (najmanje ima na okeanu, ali mislim što se zemlje tiče). Lokacija je pažljivo izbarana da ima što manje smetnji i sa Zemje od ljudi i sa atmosfere.

sajt SKA:
https://www.skatelescope.org/the-ska-project/
 

Top