Pobune protiv zakona koji zabranjuje društvene mreže: Predvode ih Zakerberg i Mask

Smarti

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.404
Kompanija Meta optužila je vladu Australije da žuri sa uvođenjem zabrane društvenih mreža mlađima od 16 godina, a da nije na odgovarajući način uzela u obzir glasove mladih ljudi.

1733213663988.png

Do sada je većina kompanija koje upravljaju društvenim mrežama rekla da će se pridržavati zabrane, ali oni su izrazili sumnju oko toga kako će se sprovoditi i zabrinutost zbog njegovog potencijalnog uticaja.

"Zabrinuti smo zbog procesa koji je zakonodavstvo ubrzalo, a koje je propustilo da pravilno razmotre dokaze, šta industrija već čini kako bi obezbedila iskustva koja odgovaraju uzrastu i glasove mladih ljudi", rekao je portparol Mete.

Vlasnik platforme X, Ilon Mask, kritikovao je zabranu i ocenio da je to "zakulisni način kontrole pristupa internetu svih Australijanaca".

Australijski ministar za zapošljavanje Marej Vot rekao je danas da bi društvene mreže trebale ozbiljno da shvate zabranu i shvate da imaju "interes da očuvaju svoju reputaciju i svoju društvenu dozvolu".

Australijski Senat odobrio je u četvrtak zakon kojim se osobama mlađim od 16 godina brani da koriste društvene mreže.

Australijski političari koji su podržali prvi takav zakon u svetu tvrde da je potrebno obezbediti da još jedna generacija tinejdžera ne doživi "toliko štetnog sadržaja" u godinama koje dolaze.

Političari koji ga nisu jednoglasno podržali, nazvali su ga "rešenjem iz 1970. za problem iz 2024. godine", dok su grupe za ljudska prava i zagovornici mentalnog zdravlja upozorili da bi to moglo da marginalizuje mlade Australijance.

Komisija za ljudska prava, sa druge strane, upozorava da zakon može da naruši prava mladih ljudi i smanji njihovu sposobnost da učestvuju u društvu. Ovakva inicijativa, inače, pokrenuta je i u Evropskoj Uniji pa ostaje da se vidi da li nešto slično može da se desi i na tlu Starog kontinenta.

https://www.b92.net/tehnopolis/aktu...tvene-mreze-predvode-ih-zakerberg-i-mask/vest

Naravno da je to glupost, ne treba zabranjivati drustvene mreze , iako su izuzetno stetne...
Ako je do sadrzaja , to se moze usloviti kontrolom vrste komunikacije koja je moguca...

Medjutim, kapital uvek radi drugacije....znaci ne ogranicava vrstu komunikacije, npr , nego ogranicava detalje....ne sustinu, jer tako bunari na svakom mestu...
Retko cete naci u danasnje doba kapitalizma, ljude koji su cisti , sto na um to na drum, sto je sustina, to je iz detalja....
Nego je sve mzab....

EU je nekoliko puta kaznila takvo trt mrt ponasanje, doduse nije mi jasan pravni osnov, ali je kaznila...tj nije mi jasno kako onda nije krenula u obracun...

Ustvari setio sam se kako stoje stvari , podsetilo me da i na forumu imamo zamenu sustine za formu ....a to je glavni problem...
Kad das da svako tumaci, moras uvoditi tumaca...
Pravni sistem je zanimljivo to resio , ne mozes da razumes, ko te ebe, nadji interpretera, tj tumaca...a ja cu da definisem sve onako kako pametniji mogu da razumeju..

Na zalost u zemljama koje su banane, vlast izokrece stvari , tj mi imamo izuzetno svesne i savesne pravnike, razumeju sustinu , ja sam se slucajno upleo tu , a ja nisam pravnik...tako da mozda ih nekad i nerviram , ili sam zanimljiv, ali zato imam i tu tehnicku stranu , striktnost u logici , i to profani na pravnom osete u sekundi..
Jednom sam usao na predavanje iz gradjanskog, cekajuci neku curicu, koju sam tek upoznao u citaonici...i profan krene da propituje za sta se sve moze traziti obestecenje u nekom slucaju, i ono ti kazi ovo ti ono , i uvati i mene, ja kazem, on odmah , ti nisi sa pravnog...imas tehnicarsku logiku...i onda mu bilo interesantno da iscedi sve moguce varijante koje bih ja primetio....

Ali sam upoznao stvarno pravnike koji su pravnici prvo ali hvataju sustinu i coskove neke pojave...bas dobro to rade...

Poslednja izmena:
Ne vidim da su pomenuli države u kojim su neke društvene mreže zabranjene svima, a ne samo onima koji su mlađi od 16 godina.
Australija je blizu Kine, otuda se sire orvelovske ''vrednosti'' cak i u Australiju. Sto Kina bude jacala, bice sve teze i gore svetu. I najveci srBski nedavaci svetiLJa ima da prave USA od blata.

Kompanija Meta optužila je vladu Australije da žuri sa uvođenjem zabrane društvenih mreža mlađima od 16 godina, a da nije na odgovarajući način uzela u obzir glasove mladih ljudi.

Pogledajte prilog 1651688

Do sada je većina kompanija koje upravljaju društvenim mrežama rekla da će se pridržavati zabrane, ali oni su izrazili sumnju oko toga kako će se sprovoditi i zabrinutost zbog njegovog potencijalnog uticaja.

"Zabrinuti smo zbog procesa koji je zakonodavstvo ubrzalo, a koje je propustilo da pravilno razmotre dokaze, šta industrija već čini kako bi obezbedila iskustva koja odgovaraju uzrastu i glasove mladih ljudi", rekao je portparol Mete.

Vlasnik platforme X, Ilon Mask, kritikovao je zabranu i ocenio da je to "zakulisni način kontrole pristupa internetu svih Australijanaca".

Australijski ministar za zapošljavanje Marej Vot rekao je danas da bi društvene mreže trebale ozbiljno da shvate zabranu i shvate da imaju "interes da očuvaju svoju reputaciju i svoju društvenu dozvolu".

Australijski Senat odobrio je u četvrtak zakon kojim se osobama mlađim od 16 godina brani da koriste društvene mreže.

Australijski političari koji su podržali prvi takav zakon u svetu tvrde da je potrebno obezbediti da još jedna generacija tinejdžera ne doživi "toliko štetnog sadržaja" u godinama koje dolaze.

Političari koji ga nisu jednoglasno podržali, nazvali su ga "rešenjem iz 1970. za problem iz 2024. godine", dok su grupe za ljudska prava i zagovornici mentalnog zdravlja upozorili da bi to moglo da marginalizuje mlade Australijance.

Komisija za ljudska prava, sa druge strane, upozorava da zakon može da naruši prava mladih ljudi i smanji njihovu sposobnost da učestvuju u društvu. Ovakva inicijativa, inače, pokrenuta je i u Evropskoj Uniji pa ostaje da se vidi da li nešto slično može da se desi i na tlu Starog kontinenta.

https://www.b92.net/tehnopolis/aktu...tvene-mreze-predvode-ih-zakerberg-i-mask/vest
kada im je trebalo da kontrolisu gradjane sveta, gurali su nam besplatno sve te portale, mreze, ifone......malte ne pod zakonskom obavezom da ih imamo........a kada su se na globalnom "trzistu" medija i propagande pojavile i "alternative" iz "protivnickog tabora" , sada hegemonu ne odgovara ono sto je sam plasirao na globalnom medijskom prostoru.
Ne bih se cudio da EU uskoro zabrani i ifone.............buduci da ih ne mogu samo oni kontrolisati vec sada i Kina, Rusija, Indija, Brazil, Iran...............

kada im je trebalo da kontrolisu gradjane sveta, gurali su nam besplatno sve te portale, mreze, ifone......malte ne pod zakonskom obavezom da ih imamo........a kada su se na globalnom "trzistu" medija i propagande pojavile i "alternative" iz "protivnickog tabora" , sada hegemonu ne odgovara ono sto je sam plasirao na globalnom medijskom prostoru.
Ne bih se cudio da EU uskoro zabrani i ifone.............buduci da ih ne mogu samo oni kontrolisati vec sada i Kina, Rusija, Indija, Brazil, Iran...............
Brazil nije u stanju da kontrolise ni predgradja svojih gradova a kamoli planetu.

Back