Pobune protiv siromaštva i korumpiranih elita i dinastija

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Libija_demonstracije_protesti.jpg


LONDON - Londonski dnevnici za vikend na udarnim stranicama najviše pažnje poklanjaju događajima u Bahreinu, otočnoj kraljevini u Perzijskom zaljevu, i u Libiji, u kojima ne prestaju antirežimski protesti, ali izvještavaju o nemirima u drugim državama regije. The Times piše da se "arapsko proljeće" - veliko buđenje 2011. godine ravno padu komunizma iz 1989. - širi Sjevernom Afrikom i Bliskim istokom poput bujice koja je probila napuklu branu.

Prije samo dva mjeseca činilo se da trista pedeset miliona stanovnika ovog dijela svijeta nikada neće podići glavu pod pritiskom režima koji su gušili svaku riječ pobune i krčmili bogatstva zemalja. Ali poslije revolucija u Tunisu i Egiptu, "petak bijesa" bio je dan do sada nezamislivih prizora.

Od Bahreina, Libije i Jemena, preko Džibutija i Jordana, sve do Irana, koji nije arapska zemalja, hrabro mlado stanovništvo ustalo je protiv zapanjenih diktatora, koji su reagirali onako kako jedino i znaju: kao da se cijela regija gušila u suzavcu i sklanjala od metaka, pravih i gumenih, piše Times.

Iako zapadne prijestolnice strahuju da će izgubiti arapske čelnike koje su dugo podržavale kao branu protiv islamskog fundamentalizma, ove revolucije nemaju veze s pitanjem vjere, pa čak ni solidarnosti s Palestincima, nastavlja list.

Za sve zemlje u kojima su u toku previranja vrijedi isti obrazac - njihovo mlado stanovništvo pobunilo se protiv represije, siromaštva i korumpiranih, gerontokratskih elita i dinastija.

Zahvaljujući internetu, to stanovništvo sve je svjesnije zbivanja u drugim dijelovima svijeta i onoga što propušta - potaknuti najprije Tunisom, a potom Egiptom, ti ljudi prevladali su strah i pronašli zajednički glas, navodi Times.

Nažalost, postojanje obrasca vrijedi i za reakcije režima: predsjednici Tunisa i Egipta oklijevali su da se obruše svom snagom na demonstrante i bili su svrgnuti.

U Bahreinu, Libiji i Jemenu, režimi pokazuju veću nemilosrdnost i pošlo im je za rukom da opstanu, za sada, navodi autor teksta u Timesu.

Vijesti.ba
 

Back
Top