Pobuna protiv usamljenosti i izolovanosti

Poruka
8.998
Pocinjem da verujem da je trenutno najveci problem medju ljudskim bicima usamljenost i izolovanost. Tehnologija nas je dodatno oterala jedne od drugih, umesto da nas zblizi.

Verujem da su ljudi generalno zaboravili da razgovaraju, da se jednostavno druže, a mladi dobrim delom nisu naucili da razgovaraju (na netehnoloski nacin). Nije da oni ne komuniciraju ali cini se kao da ne umeju da komuniciraju van njihovog okruzenja. U dosta postova citam kako okolinu zovu 'toksičnom' i da im je teže da se jednostavno druže.

Pitanje globalne kulture ili ne, da li mislite da nam je potrebna neka vrsta revolucije ili svesnosti, saznanja, prosvetljenja da bi trebalo da vise razgovaramo sa idejom da se bolje razumemo. Neka vrsta pobune protiv izolovanosti, pobuna protiv usamljenosti.

U ovo doba tehnologije često mislim da 'drustvenjaci' treba da vode glavnu rec, da nam ukažu na to kako i gde grešimo u svojim stavovima. Možda da se otvori neka šira debata o tome, da se pronadju načini kako popraviti ovaj problem.

Lokalno mislim da smo mi zašli u takozvano kompetitivno društvo. Poznavajuci naše tradicije jasno mi je kako ta činjenica proizvodi taj osećaj da nam to ne leži a ipak učestvujemo u tome. Čemu ta potreba da budemo ono što nismo.

Na kraju krajeva mi dolazimo na forum da bi komunicirali sa drugima. Nekako, ispada da ne dolazimo na forum zbog toga.

Poslednja izmena:
Ово и постоји усамљених и несрећних који желе да имају осећај контакта.
Који желе да имају осећај дружења.
Без да неко пита о томе и осуђује,агресивно напада.
Живимо у времену где се своди на интерес највећи део апсолутно свега.

Људи игноришу оне од којих немају неку врсту интереса.Тако долазимо до огромне нежељене самоће.И огромне нежељене усамљености.При том,многи имају претешке свакодневнице.Није им ни до живота у свету отуђености ал' живе јер им је неко жив.

При том балкан или хелм како год да ко зове овај простор је мизогин до сржи.Чим женско није удато или чим нема децу ту је социјална изолација .
Уопштено гледано женско се осуђује за апсолутно све.
Док мушки могу шта хоће и увек имају друштво,чак и они што себе прогласе неспособнима за живот (које заправо мрзи да се мало помакну или који одбијају да мало уложе у свој физички изглед,појаву,речник,живот,способности а који то могу реално корак по корак да остварују).
Или терају сестре да раде свађају се са њима а родитеље слушају без поговора,на послу ако га имају ћуте и неприметни су нпр.

Постоји код многих оно питање због чега да региструју телефон и картице.
Кад нити их ко зове нити им ко пише од људи.Неки немају коме да дају број а неки немају пара да купе телефон док број држе у функцији.

Треба се чувати разних обмана које постоје у људском облику,далекa им лепа кућа. :pop:

Poslednja izmena:
Najveći problem je sebičnost izgradjena na boljem materijalnom statusu, strah od prevare stečen komunikacijom sa psihotičnim ljudima koji se plaše svoje senke i svesni svoje gluposti.
Dovoljno je pogledati strah da će se neko ovajditi ako mu platiš piće ili obećaš pomoć, a ne moraš. Zamisli molim te problem ko treba da plati kafu, a od toga polazi izbegavanje druženja. Još je gore u muško ženskim odnosima "Neću na kafu jer stvaram obavezu" ili " Neću na kafu, ako nemam interes"

Имаш ли идеју како би проблем могао да се реши?
to je poenta teme, da sakupimo ideje kako moze da se resi, ili bar da napravimo neku teoriju o tome koja ima smisla

ja verujem da razumni ljudi razmisljaju razumno i ako su necega svesni onda i postupaju.
Recimo da osvetlimo taj problem sa kompetitivnim uredjenjem u drustvu, da razgolitimo taj mehanizam, i da se pridrzavamo nekih pravila ponasanja.

Ideja je odlična. A šta da rade oni zavisnici od interneta i mobilnih telefona?
posto sam ja tehnolog i pionir interneta a kasnije i jeretik - sve sto mogu da kazem jeste da internet sa svime time nema veze.
Analogija je recimo cekic - mozes s njim da zakucas ekster, ostemujes zid ili nekom razbijes glavu. Ako je ovo poslenje - da li je cekic kriv ili osoba koja ga koristi?

naravno da nije,tzv ''usamljenost'' uopšte nije problem sam po sebi, samo maloumnim i neinteligentnim osobama ona može da bidne problem i oni jedino možu da se loše oseću kad su ''usamljeni''. a uzvišenim i prosvetljenim,intelektualno superiornim osobama ona ne da nije problem no je cilj,e da!

što reko pokojan šopenkauer ''
Od svakolikih živih stvorenja jedino čovek budi postojanu odvratnost. Zazor što ga izaziva životinja prolazan je, on ne dozreva u mišljenju, dok bližnji opsedaju naša razmišljanja, prodiru u mehanizam naše ravnodušnosti prema svetu da bi nas učvrstili u odbijanju i nepristajanju. Posle svakog razgovora, u kome istančanost odaje stupanj jedne civilizacije, kako da ne zavapimo za Saharom, kako ne zavideti biljkama ili beskrajnim monolozima životinjskog carstva?
''

kao i

When you find human society disagreeable and feel yourself justified in flying to solitude, you can be so constituted as to be unable to bear the depression of it for any length of time, which will probably be the case if you are young. Let me advise you, then, to form the habit of taking some of your solitude with you into society, to learn to be to some extent alone even though you are in company; not to say at once what you think, and, on the other hand, not to attach too precise a meaning to what others say; rather, not to expect much of them, either morally or intellectually, and to strengthen yourself in the feeling of indifference to their opinion, which is the surest way of always practicing a praiseworthy toleration. If you do that, you will not live so much with other people, though you may appear to move amongst them: your relation to them will be of a purely objective character. This precaution will keep you from too close contact with society, and therefore secure you against being contaminated or even outraged by it. Society is in this respect like a fire—the wise man warming himself at a proper distance from it; not coming too close, like the fool, who, on getting scorched, runs away and shivers in solitude, loud in his complaint that the fire burns.”​

zene sve postignu :mrgreen: za hranu/recepte je odlican.
Не сумњам у то да жене све постижу.

Инстаграм је озбиљна зараза, јер је "бржи" од фејсбука, зато што се све фокусира на фотографије. Твитер му више дође за неку политику и те глупости (покрети, странке, "интелектуалци" и др. будале).

Back