Pa, dragi moji, zhao mi je shto se "malo" chekali moj odgovor, ali nadam se da shvatate da imam i drugih obaveza osim tapkanja po tastaturi

. Pa, izgubicu dosta vremena da ovo otkucam, ali nadam se, da ima josh ljudi koji vole da "gube" vreme na ovakve stvari... :wink:
Iskreno, postoji samo jedan moralni zakon, a shto se shetnje u toplesu tiche, ja nemam problema sa komshilukom (Moje komshije su kulturni ljudi, pa kad me vide u toplesu "samo" izbeche ochi i zinu kao riba na suvom, a onda im treba pola sata da skontaju gde se nalaze

- a shto se komshinica tiche, ako im smeta, nek i one kupe toples

...)
Shalu na stranu, postoji samo jedan jedini jedinstveni moralni zakon tj. moralni zakon je isti zhiveo ti na Marsu, XL planeti ili zemlji. Moralni zakon su, zapravo, Deset Bozhijih Zapovesti, a to su:
1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im sluzhiti.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.
4. Secaj se dana odmora da ga svetkujesh; shest dana radi i svrshi sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome.
5. Poshtuj oca i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo pozhivish na zemlji.
6. Ne ubij.
7. Ne chini preljube.
8. Ne kradi.
9. Ne svedochi lazhno na blizhnjega svoga.
10. Ne pozheli nishta shto je tudje.

P.S. Shto se toplesa tiche, da li negde pishe da je zabranjen!?
Znam da se ovo nece svideti nashim vatrenim ateistima, ali mislim da su mi ostali duzhni odgovor "shta je to ateista"... Lepo je shto neki i dalje veruju u Deda Mraza

, nazhalost, sa 4 godine sam shvatila

da mama i tata donose sve te lepe poklone za New Year 8) .
Ne zhelim da mislite da imam neshto protiv ateista, ali ja sam pravoslavna Srpkinja, pa cu biti ljubazna, da vam objasnim shta je to "pravoslavlje" i shta je to moral, naravno. Ali shta su 'ateisti', e ja to vec ne znam...
Shta znachi "pravoslavan"?
Znachi da verujem u sve ono shto se na liturgiji chita kao Simvol vere, pochevshi od "Vjeruju vo jedinavo Boga" pa sve do "I zhizni budushchago vjeka".
Shta imam od toga shto verujem?
Imam sve ono shto bi ateisti uvek zheleli da imaju, a nikad nemaju. Imam ne pomuceni dushevni mir, imam radost u srcu, imam smisao zhivota, imam oslonac u iskushenjima, imam utehu i nadu u stradanjima, pa shta cu vishe!!! A znam da svega toga ateisti nemaju.
Otkud to znam?
Nadam se da ste svi prochitali roman "Zlochin i kazna", pa ako se setite Raskoljnikova, onda ce vam biti jasno chega bezbozhnici nemaju. Uostalon, ako vi mislite da je to samo roman, evo vam bash i stvarnog primera. U Sarajevu je, pre 2. Svetski Rat postojalo jedno tajno udruzhenje pristalica bezbozhne Shopenhauerove filosofije, koja je uchila ljude da zhivot nije dar Bozhji, nego besmisleni pakleni vashar, i posao koji ni troshkove ne podmiruje. Ti ljudi, uglavnom mladici, postavili su samoubijstvo za cilj svog zhivota, i kao po kakvom dogovoru vrshili samoubijstva skachuci sa jedne visoke stene zvane Jekavac. Tadashnja dnevna shtampa je o tome mnogo pisala.
Ja sam o njihovom sluchaju razmishljala, i doshla sam do zakljuchka da je njihov postupak apsolutno logichna posledica ne samo njihove, nego i svake druge ateistichke filosofije. Jer, ako je zhivot samo ovo shto mi na zemlji dozhivimo i prezhivimo, ako nema nikakvih drugih vechnih i neprolaznih vrednosti, onda je ne samo moj zhivot, nego i zhivot i veselje celog chovechanstva isto shto i lumperaj osudjenika nad kojim sutra treba da se izvrshi smrtna presuda.
Zamislite da vam je neko pre vasheg rodjenja, pre nego shto ste osetili u svom bicu nagonsku zhedj za zhivotom, da vam je u kakvom charobnom ogledalu mogao pokazati ceo vash buduci zemaljski zhivot sa svima patnjama i bedama koje ce vas snaci u nekih 70-80 godina. I tada chujete glas: Eto, ako dodjesh u zemaljski zhivot, to ce te snaci. Zhivecesh i muchicesh se 70-80 godina, a da ne klonesh, usadice se u tvoju prirodu zhedj za vechnim zhivotom, koja ce te cela veka pratiti, teshiti, moriti i varati, ali je nikad necesh moci zadovoljiti. Jer, poshto vechnog zhivota nema, tvoj zemaljski zhivot ce se posle 70-80 godina uz vrisak i jauk ugasiti u vechnom nishtavilu, tako da od tebe ni na zemlji, ni u vasioni, ni na nebu, nece ostati ni traga ni glasa kroz celu vechnost.
Priznajte, zar ne biste vi tome glasu odgovorili: O, ako je to sve, onda hvala lepo na ponudi. Ne primam ulaznicu u ovaj svet. Eto, to vam je zhivot bez religije, zhivot jednog ateiste.
A zamislite sada obrnuto, zamislite da vam glas kazhe: Istina je, u zemaljskom zhivotu ces imati velike nevolje, ali ne boj se, jer zemaljski zhivot je samo most preko koga morash preci da bi stigao carstvo vechne lepote, vechne dobrote i vechne istine. I znaj, ja cu te pratiti preko toga mosta da ti zhivot bude lakshi i sladji, i da nikad ne zaboravish shta je konachni cilj tvoga zhivota. Pa vam onda kao u kakvom charobnom ogledalu, ili u kakvoj viziji, pokazhe krajni cilj vasheg zhivota.
Da li bi vam, tada zhivot izgledao besciljan, besmislen i nepozheljan? Da li biste tada vratili ulaznicu? Ja lichno ne bih, a uverena sam da ne biste ni vi. Eto, to vam je zhivot sa religijom. Zato kad moj um trazhi smisao i opravdanje zhivota - a chiji um to ne trazhi?!; kad moje srce tezhi za vechnom srecom - a chije srce za tim ne tezhi?!; kad moja volja i savest trazhe vechu dobrotu i podrshku u borbi protiv greha - a ko takvu borbu u sebi ne oseca?!; to onda znachi cela moja dusha, i vasha, i dusha svakog choveka, trazhi upravo religiju, jer nam sve to samo religija mozhe pruzhiti. To znachi da dusjha svakog choveka ustvari trazhi Boga, vapije za Bogom, kao Psalmopevac koji kazhe: "Zhedna je dusha moja Boga, Boga zhivoga".
Uostalom, nisam ja jedini svedok ovoga. Na mojoj strani je celo chovechanstvo. Jer, vrednost religije nije u tome shto ce mi ona pruziti utehu, shto ce stvoriti u meni samo iluziju srece. Vrednost religije je u tome, shto ona sluzhi za osnov bash pravoj stvarnoj sreci ne samo pojedinaca nego celog drushtva. Jer, ako nema Boga i religije, onda NEMA RAZLIKE IZMEDJU GREHA I VRLINE, a na shta bi se sveo zhivot u drushtvu koje ne bi priznavalo nikakvu razliku izmedju greha i pravednosti? Priznajte, da bi se svaki poshten chovek vrlo brzo zasitio takvog zhivota, makar ponekad i ushtinuli neshto od njegovih varljivih strasti.
Osim toga, na shta bi se svela uopshte ljudska kultura ako se porekne i izbaci uticaj religije na nju. Izbacite li njen uticaj iz kulture, vraticete se u primitivno stanje. Izbacite li njen uticaj iz knjizhevnosti, ostacete bez velikih remek-dela, pa ponegde chak i bez pismenosti, jer religije su stvarale prva pisma i azbuke. Izbacite li njen uticaj iz muzike, ostacete chak i bez notnog sistema. Izbacite li njen uticaj iz slikarstva, ostace vam samo share modernih slikara za koje nikad necete biti sigurni shta predstavljaju.
Znate, kad bi religija bila osoba koja mozhe da govori, onda bi kao nekad Spasitelj Jevrejima, doviknula danashnjim ljudima: "Ako rechima mojim ne verujete, delima mojim verujte". Jer, ja, religija, dala sam vama kulturu, i umetnost i filosofiju i nauku i MORAL i utehu i sve chime se odvajate od zhivotinjskog sveta. Pa za koje od tih dela bacate kamenje na mene, vi povrshna deco XXI veka?! - Da, tako bi progovorila religija kad bi bila osoba i kad bi imala usta.
Najzad, kad religija ne bi bila nasushna potreba ljudske dushe, kad bi bezboshtvo bilo makar malo uteshnije za ljudsko srce i privlachnije za ljudski razum, onda se religija sa svojim moralnim opterecenjem choveka ne bi uopshte mogla ni pojaviti u rodu ljudskom, a kamoli postati sveopshta pojava. A ako bi se kakvim chudom i pojavila, chovechanstvo bi je davnim davno streslo sa sebe kao kakvu okuzhenu i prljavu haljinu. A gle, iako je u istoriji bilo pokushaja da se religija nasilno izbaci iz ljudskog srca i da se na njeno mesto unese bezboshtvo, ti pokushaji nisu chovechanstvu donosili nikakva dobra nego samo muchenishtvo, posle chega se chovechanstvo opet vracalo Bogu.
Pa, nadam se da se niste "smorili" :wink: