PMS - Natural born killers

pikax

Buduća legenda
Moderator
Poruka
26.413
1696103668816.png


Postoji podatak da tri od četiri osobe ženskog pola pate od premenstrualnog sindroma- PMS. Uglavnom se radi o nekim blažim varijantama- promenama , poremećajima koji prate i dušu i naše telo. Uzrok su hormonske mesečne fluktuacije.
Postoji i lista fizičkih simptoma :
nadutost, zadržavanje tečnosti, porast telesne težine, osetljivost dojki, otok šaka i stopala, slabost, mučnina, povraćanje, proliv, zatvor, glavobolje, promene na koži i problemi sa disanjem, neodoljiva potreba za slatkišima, napadi gladi....

Emocionalne promene su : depresija, iritabilnost, napetost, uznemirenost, promene ponašanja, napadi plača nemogućnost koncentracije, problemi sa spavanjem, letargija.
Oko 5 % ženske populacije ima i ozbiljnije tegobe.

Kako prevazilazite ovakve trenutke ? Šta vam pomaže?
Neki prvi korak jeste uravnotežena ishrana , stop kofeinu i nikotinu, redovna fizička aktivnost i neka relaksirajuća metoda opuštanja.
 
Poznajem osobu koja ima uzasno tezak pms koji tesko posnosi,mada je to vise mentalno nego stvarno fizicki...od fizickih simptoma ima grceve u donjem delu stomaka,bolove u kuku,mucninu,pririsak i otecenost u grudima(povezan sa benignom displazijiom),pad pritiska i vrtoglavicu...ali to je zapravo nista kad se uporedi sa osecajem strepnje i napetosti koji opisuje da ima i to traje sve dok ne dobije,mada tad ne dolazi olaksanje tih simptoma nego se samo jos pogorsava...
I kako kaze pomaze samo malo jaca doza anksolitika,a sa fizickim simptomoma se nosi bez lekova uglavnom
 

Back
Top