Plodni dani i ovulacija info tema

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.176
Plodni dani predstavljaju period u menstrualnom ciklusu žene kada je verovatnoća začeća velika.

Žene koje imaju redovan menstrualni ciklus od 28 dana (kod nekih je i 30), ovulacija se događa između 13. i 15. dana i tad je žena najplodnija. (računajući prvi dan prethodne menstruacije). Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sledeće menstruacije je druga faza ciklusa. Plodni dani obuhvataju period ovulacije, ali potencijalno plodni dani računaju se i pre (oko 5 dana pre ovulacije) i posle ovulacije (od 1 do 2 dana posle ovulacije).

Kako prepoznati ovulaciju?
Tokom ovulacije može se desiti da osetite blage bolove ili grčeve u donjem delu stomaka (ti bolovi pojavljuju se upravo na onoj strani gde ćete ovulirati).
Takođe, ovulaciju nekada može da prati i minimalno krvarenje.
Još jedan od simptoma je i pojačan libido usled rasta testosterona kod žena. U slučaju da ste pod stresom, depresivni ili pod uticajem određenih lekova, ovaj simptom može da utiče da povećanje libida izostane.
Kod nekih žena, pred samu ovulaciju, usled uticaja hormona koji “pripremaju” telo za trudnoću, pojavljuje se i osećaj napetosti u dojkama.

Još jedan od znakova ovulacije je i temperatura povišena za pola stepena Celzijusa. Tokom prvog dela ciklusa, odnosno dela ciklusa koji prethodi ovulaciji, dominira hormon estrogen koji održava temperaturu nižom, a u drugom delu ciklusa kojim dominira progesteron pojavljuje se nešto viša temperatura (za pola stepena) tako da je i to jedan od znaka ovulacije.

Tokom ovulacije menja se i izgled vrata materice. Dok je u samom početku ciklusa vrat materice tvrd i zatvoren, kako se period ovulacije približava, vrat postaje mekši i otvoreniji kako bi se olakšao prolaz spermatozoida ka jajnoj ćeliji.

Još jedan znak koji se često javlja jeste pojava sekreta. Dok je u početnim danima ciklusa sekret vrlo oskudan, u periodu ovulacije sekret postaje obilan i rastegljiv, da bi se nakon ovulacije ponovo smanjila količina sekreta.

Ovulacija može izostati, može doći ranije ili zakasniti, što utiče na nastup krvarenja i nepravilnosti krvarenja. Svakako bi trebalo da se obratite svom izabranom ginekologu ukoliko vam ovulacija često kasni.

Ovulacija i začeće
Ukoliko žena planira trudnoću, najveće šanse da ostane u drugom stanju su tokom perioda ovulacije, kad je žena i najplodnija. Plodni dani traju od 5 do 7 dana.
Vremenski period plodnosti žene podrazumeva period koliko je jajna ćelija sposobna za oplodnju (od 12 do 48h) ali i period koliko spermatozoidi mogu da prežive u ženskim polnim putevima (oko 5 do 6 dana). Ovo se još naziva i “fertilni prozor”.

Pogledajte koji su šanse za začeće u procentima u danima “fertilnog prozora” (ovo su sumirani rezultati nekoliko kliničkih studija):

* 5 dana pre ovulacije: 0,4-7%
* 4 dana pre ovulacije: 8-17%
* 3 dana pre ovulacije: 8-23%
* 2 dana pre ovulacije: 13-29%
* 1 dan pre ovulacije: 21-34%
* dan ovulacije: 8-33%
* 1 dan posle ovulacije: 8-11%
* 2 dana posle ovulacije: 3-9%

Takođe, ne bi trebalo izostaviti i činjenicu da je dupla ovulacija, takođe, jedna od retkih pojava u ženinom reproduktivnom periodu, a opet se dešava dva ili čak tri puta u toku meseca, te se tada i period plodnosti produžava. Ova pojava se naziva još i hiperovulacija i nastaje zbog uticaja hormona. U nastavku teksta pogledajte koji faktori utiču na nastanak duple ovulacije:

* godine života trudnice – veća je verovatnoća da će starija trudnica ovulirati više od jedne jajne ćelije, ali to ne garantuje njihov kvalitet koji sa godinama slabi
* genetika – dupla ovulacija može biti porodična pojava i određuje je više gena
* kontracepcija – nakon prekida kontracepcije može doći do reaktivnog povećanog stvaranja FSH što može rezultovati hiperovulacijom
* lekovi koji se koriste u procesu vantelesne oplodnje – upotreba ovih lekova dovodi do povećanog stvaranja FSH što opet može dovesti do hiperovulacije

Neplodni dani i trudnoća – da li je moguće?
Najjednostavniji odgovor bi bio – DA. Moguće je da dođe do trudnoće tokom neplodnih dana u toku reproduktivnog perioda žene. Međutim, šanse za trudnoću ovde nisu toliko velike kao kod plodnih dana.

Da li je moguća trudnoća tokom menstrualnog ciklusa?
Jeste, ali je to retka pojava. Smatra se da čak i kod žena koje imaju redovan ciklus postoji mogućnost i da se ovulacija desi neposredno pre menstruacije, ili pri kraju menstruacije. Ovo je svakako češća pojava kod žena koje imaju problema sa reproduktivnim organima ili, pak, kod onih koje imaju određenu kliničku sliku.

Računanje plodnih dana
Računanje plodnih dana može da bude korisno ukoliko planirate trudnoću, jer su, kao što smo već istakli, šanse za začeće izuzetno velike. Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete da izračunate plodne dane, a u nastavku teksta vam pišemo i koji su to.

* Vođenje kalendara plodnih dana, kalkulator ovulacije
* Merenje bazalne temperature tela i praćenje promena u cervikalnoj sluzi
* Praćenje simptoma ovulacije, kao što su bol u stomaku i ostale senzacije
* Test za utvrđivanje ovulacije
* Ultrazvučno praćenje ovulacije – folikulometrija

Jedan od najzastupljenijih metoda praćena plodnih dana tokom menstrualnog ciklusa je vođenje kalendara plodnih dana.

1. U kalendar beležite prvi dan ciklusa. Ovako ćete saznati dužinu vašeg menstrualnog ciklusa. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije, a poslednji dan ciklusa je dan pre nego što počne naredna menstruacija. (Kod ciklusa od 28 dana, dan početka menstruacije je 1. dan ciklusa, a naredna menstruacija nastupa na 29. dan ciklusa)
2. Izračunajte dan ovulacije. Ovulacija nastupa oko dve nedelje pre narednog ciklusa. (Ukoliko ciklus traje 28 dana, onda ovulacija najverovatnije pada na 14. dan ciklusa.)

Ovde bi, takođe, trebalo napomenuti da je kalkulator ovulacije jedan od najzastupljenijih tehničkih metoda koje vam mogu pomoći da približno odredite period ovulacije. Te samim tim možete da planirate svoju trudnoću.

Kako izračunati plodne dane kod neredovnog ciklusa?
Kod žena čiji je menstrualni ciklus napravilan,izračunavanje plodnih dana je komplikovanije i manje podložno pravilima.
Ovulacija i plodni dani su tada potpuno nejasni i najbolje je da se obratite lekaru, a posebno onda ukoliko vam menstruacija kasni 90 dana.

Ukoliko nema tolikog razmaka, ali ni nekog pravila kako se to dešava, da izračunate kada su vam plodni i neplodni dani poslužiće vam samo poslednji menstruacioni ciklus. Dakle, primenite računicu na njega. Međutim, ukoliko vam menstruacija konstantno izostaje, morate se obratiti svom izabranom ginekologu.

Da li se ovulacija dešava u trudnoći?
Male su šanse da žena tokom trudnoće ima i period ovulacije, ali nije iskkjučena i činjenica da trudnice u ranim fazama trudnoće imaju period ovulacije.

Plodni dani nakon 40. godine života
Iako granica u godinama za trudnoću takoreći ne postoji, nakon 40. godine života plodnost počinje da se smanjuje i traje do 5 najduže 10 godina pre nastupanja menopauze.S druge strane, povećavaju se rizici od pobačaja, razvoja anomalija kod ploda, ali i drugih zdravstvenih problema. Samim tim je i mesntrualni ciklus neredovan, a tzv. “fertilni prozor” se smanjuje.
link
153279881163ce68e86dfc1797788114_v4 big.jpg
 

Top