Quantcast

PLJAČKA NARODA: GLAVNI STOŽER TE PLJAČKE JE DEMOKRATSKA STRANKA

s_O_k_O

Domaćin
Poruka
3.579
Ima još da se pljačka

U proteklih desetak godina imovina i bogatstvo Srbije rasprodato je kroz proces privatizacije, koji nije bila ništa drugo nego pljačka naroda. Glavni stožer te pljačke je Demokratska stranka, a izvođač radova je G17 plus, kaže za "Vesti" Jovo Drobnjak, ekonomista, bivši direktor nekada ugledne i poznate firme DTS iz Dubrovnika.


Jovo Drobnjak: Tajkunizacija nije gotova


Koje su najveće greške Vlade Srbije?

- Grešaka je mnogo, a sve su bile katastrofalne. Ipak, uništenje domaćeg bankarskog sistema je jedna od najvećih grešaka jer je tadašnji guverner NBS Mlađan Dinkić uništio srpske banke u želji da oslobodi tržište za strane banke. Neke od njih su osnovane i domaćim kapitalom, koji je prethodno iznet iz zemlje. Dovođenje stranih trgovinskih lanaca, naročito iz Hrvatske i Slovenije, napravilo je haos na domaćem tržištu.

Možete li to objasniti?

- Kao prvo strani trgovinski lanci su protežirani od vlasti u dobijanju atraktivnih lokacija za izgradnju tržnih centara. Drugo, strani trgovci, putem svojih matičnih kuća obezbeđuju kapital za obrtna sredstva po ceni od jedan do tri odsto, a domaća trgovinska preduzeća su prinuđena da plaćaju kapital po ceni od 15 do 35 odsto. I, na kraju, strani trgovci su u službi ekonomija svojih zemalja i nastoje da što više plasiraju robu iz svojih zemalja na srpsko tržište, čime se smanjuje mogućnost plasmana domaćih trgovaca.

Ipak, najveći domaći trgovinski lanac je ostvarivao fantastične profite u Srbiji?

- Da, najveći domaći trgovinski lanac je profitirao zahvaljujući tome što dobavljače nije isplaćivao po nekoliko meseci. To mu je omogućila naša vlast i to iz prostog razloga jer su tajkuni povezani s Vladom. Nažalost, tajkunizacija Srbije nije završena jer iako su mnogo opljačkali, nijedan tajkun još nije rekao da mu je dosta. Javna preduzeća još nisu privatizovana, tako da ima još dosta da se pljačka.

Koliko zbog toga trpe građani Srbije?


- Mnogo, samo od početka 2009. bez posla je ostalo više od 400.000 ljudi, 200.000 mladih je napustilo ovu zemlju, a svaki drugi stanovnik ove napaćene zemlje je gladan. To je sramota za zemlju koja ima plodnu Vojvodinu i Šumadiju. Radnici su u katastrofalnoj situaciji, sindikati su razbijeni, a karakter naše vlasti najbolje oslikava Konfučijeva definicija: "Vlast bez odgovornosti, bogatstvo bez muke i zadovoljstvo bez granica". Takvo stanje je proizvelo beznađe i opštu apatiju društva. Korupcija je zahvatila sve pore našeg društva.

Vidite li izlaz?

- Naravno, izlaz uvek postoji, ali je potrebna politička volja i odgovorna vlast koja radi u ime, a ne protiv svog naroda. Dok je ova vlast na čelu države, tonućemo u sve dublju bedu. Srbiji su potrebne velike investicije u infrastrukturu, u razvoj poljoprivrede i enrgetike, potrebno je i smanjenje javne potrošnje.

Gde su granice

Javna preduzeća u Srbiji su pretvorena u stranačke feude. Tako je partokratija zamenila samoupravnu birokratiju iz prošlog vremena. Istovremeno, dok besomučno pljačkaju Srbiju, naši političari ni ne znaju gde su granice ove napaćene zemlje. Ovako antipatriotsku i antiekonomsku vladu Srbija nije nikad u svojoj istoriji imala.

Vlada na krilima CIA

Ovaj ekonomski sunovrat Srbije i prodaja firmi za jedan evro ne bi bila moguća da nije bilo medijskog mraka. Građani ne mogu da znaju koliko je loša ova vlast jer je većina domaćih medija u potpunoj blokadi. Medijski mentori su u Vašingtonu, kao što je uostalom ova vlada nastala i stasala na krilima CIA. Zbog toga je danas Srbija u stanju neokolonijalizma.
 

john doe

Veoma poznat
Poruka
14.012
Ova Vlada je na direktnoj liniji sa Briselom i Vašingtonom.
Наравно, као и свака савремена влада има комуникацију са светом. Или би ти била дража можда она што јој депеша путује месец дана, ко Влада Усраног Млохе...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.