Пленуми, пленуми...

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
85.861
Неко је негде предложио да Пленуми студената (у сарадњи са професорима факултета) предложе будуће министре прелазне Владе.

Дакле, пленуми би предложили, а министри би били изабрани у Народној скупштини.

Размишљао сам нешто и не могу да замислим прелазну Владу чији би са став креирали политичари. Десничари би желели неког импотентног Ковића, они из Прогласа неку екс деканку, СНС би предлагао Марка Ђурића, Ђилас Маринику а капетанмарк Динка Грухоњића.

Дакле, кад би политичари предлагали, састав Владе би био катастрофа.

Међутим, мислим да би Пленуми у сарадњи са професорима факултета донели исправне одлуке о именима будућих министара.

Онда сам се запитао...зашто је то тако?

Дошао сам до закључка да пленуми функционишу на сасвим другим принципима у односу на српске политичке партије и српске институције.

Сви знамо да су две главе паметније од једне, а триста или хиљаду глава је баш много много паметније од једне главе.

Пленуми су колегијална тела. Зато у уређеним друштвима и постоје колегијална тела (скупштине, собрања, думе,раде, конгреси, сенати, парламенти...), зато судијска већа имају више чланова, зато комисије имају више чланова, да као колегијална тела имају више глава које међусобно на састанцима размењују аргументе, а затим гласају.

У српској политици одавно, ни на једном нивоу, нема колегијалних тела. У свакој странци само један човек доноси све одлуке, у држави само један човек доноси све одлуке, у свакој институцији само постављени кадар од стране СНС доноси одлуке.

Због тога што свуда и на сваком месту у српској политици само једна глава доноси одлуке, зато су нам све одлуке лоше. А да имамо колегијална тела, попут пленума, пуно глава би доносило далеко боље одлуке.

Студенти су нас пленумима научили и како се доносе одлуке.

1100px-Cicer%C3%B3n_denuncia_a_Catilina%2C_por_Cesare_Maccari.jpg

Заборавих да додам.

Српска колегијална тела, попут Народне скупштине или Владе, нису колегијална тела.

Ако СНС има 100 посланика, Ђиласова странка 30, Нови ДСС 17, луди Нестор 15 (да не тражим сад праве бројеве, небитно за причу),

То не значи да тамо имамо 250 мудрих глава,

већ једна глава има 100 гласова, друга глава 40,трећа глава 20 итд.

Наши посланици нису главе које мисле и одлучују. Наши посланици гласају како шеф нареди, мисле како шеф мисли.

На изборима се не кандидују посланици, већ политичке листе које саставља вођа партије тако што из свог дупета извади имена послушних партијских чланова.

Oni se dogovaraju i glasaju preko Viber grupa, sastanci su cisto formalne prirode i to je direktna demokratija.

Na sastancima plenuma na svakom faksu (a na jednom sam bila) glasaju svi koji su tu i istovremeno glasaju svi online, dakle plenumima ne prisustvuju samo studenti koji su u amfiteatru već i svi oni koji imaju direktan prenos plenarnih zasedanja (tj plenuma). Sve što se govori direktno slušaju oni koji nisu mogli doći i i oni na kraju glasaju. Tako da odluku donose svi studenti koji žele da se uključe na nekom faksu.

Ne postoji stranka gde se svi slazu oko svake tacke.
Odatle parlament stranke, odbori, stranacko glasanje, obicno clanstvo i ostala izvrsna i finansiska struktura.
Zatim tu su istaknuti clanovi u vidu saveta...itd...
Biti u stranci zapravo znaci tolerancija i pragmatizam.
Zastupati ideju vecine, slagao se sa njom ili ne.

Druga je strana medalje sto sponzori imaju veliki uticaj,...treba vratiti sredstva koja su ulozena za funkcionisanje i necije duboke dzepove...
Ubrzo postanu interesne grupe u kojima se ljudi okupljeni oko ideje povlace, lagano razocaravaju...istupaju, a proporcionalno dolaz do izrazaja karijeristi, laktarosi itd...vidjeno vise puta.
Mora se menjati mentalitet onih koji ceo zivot zive "na foru"...

Studenti koji cine oko 3% stanovnistva Srbije treba da biraju vladu Srbije? Ozbiljan si?
Na stranu sto svaki student na osnovu velikog zivotnog iskustva i poznavanja raznih struka zna ko je recimo merodavan da postane ministar privrede ili pravde.

Na stranu sto je vecina studenata u protestu tu zbog nekih iskrenih ubedjenja ili sto vole komunisti da kazi "neikvarenosti" ali zasto bi njihovi profesori uopste dobili veca prava od nekih drugih kategorija stanovnistva?

Буквално нико нигде није написао дастуденти треба да бирају Владу Србије.
and:
Међутим, мислим да би Пленуми у сарадњи са професорима факултета донели исправне одлуке о именима будућих министара.
Ako to sto zovete plenumi donose odluke o imenima ministara a clanovi skupstine to iz straha za goli zivot prihvate - sledi da studenti biraju Vladu.

Studenti koji cine oko 3% stanovnistva Srbije treba da biraju vladu Srbije? Ozbiljan si?
Na stranu sto svaki student na osnovu velikog zivotnog iskustva i poznavanja raznih struka zna ko je recimo merodavan da postane ministar privrede ili pravde.

Na stranu sto je vecina studenata u protestu tu zbog nekih iskrenih ubedjenja ili sto vole komunisti da kazi "neikvarenosti" ali zasto bi njihovi profesori uopste dobili veca prava od nekih drugih kategorija stanovnistva?

Zato što smo probali sistem u kome svaki retard i bandit koji kupi diplomu i poljubi vrhovnog u doope može da postane poslanik, ministar ili gradonačelnik

Nije se baš pokazao

U prelaznom periodu, dok se zemlja ne dovede u relativno normalno stanje i pripremi za povratak višestranačja i demokratije, najmanji rizik imamo ako tu prelaznu skupštinu dominantno zauzmu najumnije glave koje imamo.

Kakvi god da su, srpski univerziteti su se pokazali kao jedino preostalo mesto integriteta, slobodoumlja i morala, pre svega zbog studenata a zatim i zbog njihovih profesora. Ima i tu mnogo kukolja ali ima i ogroman broj vrlo stručnih, časnih i umnih ljudi

Пажљивије читај.
Iscitao sam pazljivo, studenti kao najjaca politicka grupa DAJU predlog a ministre bira skupstina. Pa ako cemo tvojom logikom, zasto bi skupstina uopste uzela u obzir predlog ministara koje predlazu profesori i njihovi studenti? Zar u skupstini Vucic sa tranadnima nema skoro apsolutnu vecinu?
Tvoja "umotvorina" je da se svi apslolutno moraju ravnati prema odlukama profesora i njihovih studenata.

Тражио сам где сам прочитао овај предлог.

То је било на тњитер налогу Саве Манојловића.

Тамо је био линкован овај линк

https://nova.rs/vesti/politika/savo-manojlovic-prelazna-vlada-eksperata-bez-vlasti-i-opozicije/

Иако на линку постоји наслов "Прелазна Влада експерате, без власти и опозиције, сама вест више не постоји.

error

Greška 404: Stranica nije pronađena
Nešto se dogodilo! Trenutno ne možemo da pronađemo stranicu koju tražite ili stranica ne postoji.
Molimo vas da osvežite stranicu ili pokušate da odete na neku drugu.

Неко је негде предложио да Пленуми студената (у сарадњи са професорима факултета) предложе будуће министре прелазне Владе.

Дакле, пленуми би предложили, а министри би били изабрани у Народној скупштини.

Размишљао сам нешто и не могу да замислим прелазну Владу чији би са став креирали политичари. Десничари би желели неког импотентног Ковића, они из Прогласа неку екс деканку, СНС би предлагао Марка Ђурића, Ђилас Маринику а капетанмарк Динка Грухоњића.

Дакле, кад би политичари предлагали, састав Владе би био катастрофа.

Онда сам се запитао...зашто је то тако?

Дошао сам до закључка да пленуми функционишу на сасвим другим принципима у односу на српске политичке партије и српске институције.

Сви знамо да су две главе паметније од једне, а триста или хиљаду глава је баш много много паметније од једне главе.

Пленуми су колегијална тела. Зато у уређеним друштвима и постоје колегијална тела (скупштине, собрања, думе,раде, конгреси, сенати, парламенти...), зато судијска већа имају више чланова, зато комисије имају више чланова, да као колегијална тела имају више глава које међусобно на састанцима размењују аргументе, а затим гласају.

У српској политици одавно, ни на једном нивоу, нема колегијалних тела. У свакој странци само један човек доноси све одлуке, у држави само један човек доноси све одлуке, у свакој институцији само постављени кадар од стране СНС доноси одлуке.

Због тога што свуда и на сваком месту у српској политици само једна глава доноси одлуке, зато су нам све одлуке лоше. А да имамо колегијална тела, попут пленума, пуно глава би доносило далеко боље одлуке.

Студенти су нас пленумима научили и како се доносе одлуке.

1100px-Cicer%C3%B3n_denuncia_a_Catilina%2C_por_Cesare_Maccari.jpg

Za mene demokratija ne znaci da se svi deru u isto vreme.

Cak ne podrazumeva ni uvek vecinu jer vecina mozda nema dobre informacije.

Demokratija znaci saslusati argumente, razumeti informacije i onda tek dati svoj glas.
To je sistem koji ima vise centara moci.

Ti si postavio rimski senat.
SPQR "u ime Senata i naroda rimskog".
Cak i kada se Republika urusila, cak i kada je Oktavijan jasno imao vlast u rukama, senat se nije raspustao. Moc mu je slabila, ali nijedan car se nije usudio da pipne moralnu cast senatora.
I uvek je bilo opozicije. Solidno jake. Ucitelja koji su napustali razocarano svoje ucenike. Najbolji primer je Seneka koji je zivotom platio opoziciono delovanje protiv bivseg ucenika Nerona.

Poenta demokratije je GLAS koji se cuje.
Odjekivao on zidovima senata, fakulteta ili tribine, mora da se cuje i da bude sposoban da dobije pitanje i odgovori na njega.
I zato su plenumi danas u Srbiji uspesni.

Back