Plenković: Tompsonovo ustaštvo je odraz demokratije?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
27.762

Nova skandalozna izjava hrvatskog premijera: Tompsonovo ustaštvo je odraz demokratije?​

Hrvatski premijer Andrej Plenković i dalje tvrdi da ne vidi nikakav problem u koncertima Marka Perkovića Tompsona, koji na svojim nastupima glorifikuje ustaštvo, smatra da su sve to isfabrikovane teme, kao i priče o ustaštvu u Hrvatskoj za šta odgovornost pripisuje "isfrustriranoj" i "histeričnoj" opozicionoj levici.
1766486473648.png
Pa u čemu je problem? Tompson je imao koncerte u Varaždinu, ja iskreno nisam ni znao da su se održali, toliko je to bilo niskog profila. Imao je koncerte i u Istri, i nikome ništa", rekao je Plenković u intervjuu za HRT.

Prema njegovim rečima, problem se pojavljuje isključivo u jednom delu zagrebačke političke scene, i to leve.
- To je fabrikovana tema kojom se bave jedni te isti ljudi, međusobno sebi nabacuju loptice, i nije im bilo drago što je na (Tompsonov) koncert ovog leta (na Hipodromu) došlo pola miliona ljudi - tvrdi Plenković u božićnom intervjuu posvećenom sumiranju rada njegove vlade u proteklih godinu dana.

Dodaje da se potom pokušava stvoriti reakcija kroz proteste.
- To su izmišljene teme. Koji fašizam u Hrvatskoj? Kome oni mogu dokazati da sam ja ili vlada ili HDž, bilo ko u tom smeru. Dakle, to su u potpunosti isfabrikovane teme na kojima leva opozicija histerično insistira već pet meseci - naveo je Plenković.

Hrvati su se izborili za slobodu i demokratiju, konstatovao je hrvatski premijer i upitao: "Čemu cenzura"?.

Naveo je i da je godinu na izmaku obeležila i rastuća polarizacija i na političkoj sceni i u društvu.

- Mi smo u desetoj godini mandata, a leva oporba je desetu godinu u opoziciji i oni su izrazito frustrirani. I to je izrazito frustrirajuća pozicija - ocenio je.
Ta frustracija, kaže Plenković, sve češće se ogleda kroz agresivnije političke nastupe.

- Ne brane oni Ustav. Oni žele pridobiti ljude na varijantu da je neka vanredna situacija. Isto je radio svojim protivustavnim upadom na parlamentarne izbore (Zoran) Milanović. Kreirala se vanredna atmosfera, katastrofa, moramo nešto promeniti. To su isfabrikovane, veštačke krize krize koje postoje u jednom malom balonu, ponajviše na levoj zagrebačkoj političkoj sceni - naveo je hrvatski premijer.

Za deo Hrvatske neprihvatljivo je to što se Plenković ne ograđuje od ustaških simbola. On je juče izjavio da je logično da navijači Dinama šalju poruku gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću tako što na stadionu uzvikuju ustaški pozdrav "za dom spremni", jer je prvi čovek prestonice, kako je naveo, nekonzistentan.

Izvor: Tanjug
Što rekli, kuda ide ovaj svijet?
Sve se izopaćilo, izokrenulo.. nemam nekih smislenih riječi da bih ovo opisao.
Očigledno da mnogo toga može proći pa tako i u EU.
Ne znam, šta se dobija sa time, ali neki dobrosusjedski odnosi, sigurno da ne.

Nova skandalozna izjava hrvatskog premijera: Tompsonovo ustaštvo je odraz demokratije?​

Hrvatski premijer Andrej Plenković i dalje tvrdi da ne vidi nikakav problem u koncertima Marka Perkovića Tompsona, koji na svojim nastupima glorifikuje ustaštvo, smatra da su sve to isfabrikovane teme, kao i priče o ustaštvu u Hrvatskoj za šta odgovornost pripisuje "isfrustriranoj" i "histeričnoj" opozicionoj levici.
Pogledajte prilog 1836548

Pa u čemu je problem? Tompson je imao koncerte u Varaždinu, ja iskreno nisam ni znao da su se održali, toliko je to bilo niskog profila. Imao je koncerte i u Istri, i nikome ništa", rekao je Plenković u intervjuu za HRT.

Prema njegovim rečima, problem se pojavljuje isključivo u jednom delu zagrebačke političke scene, i to leve.
- To je fabrikovana tema kojom se bave jedni te isti ljudi, međusobno sebi nabacuju loptice, i nije im bilo drago što je na (Tompsonov) koncert ovog leta (na Hipodromu) došlo pola miliona ljudi - tvrdi Plenković u božićnom intervjuu posvećenom sumiranju rada njegove vlade u proteklih godinu dana.

- To su izmišljene teme. Koji fašizam u Hrvatskoj? Kome oni mogu dokazati da sam ja ili vlada ili HDž, bilo ko u tom smeru. Dakle, to su u potpunosti isfabrikovane teme na kojima leva opozicija histerično insistira već pet meseci - naveo je Plenković.

Hrvati su se izborili za slobodu i demokratiju, konstatovao je hrvatski premijer i upitao: "Čemu cenzura"?.

Naveo je i da je godinu na izmaku obeležila i rastuća polarizacija i na političkoj sceni i u društvu.

- Mi smo u desetoj godini mandata, a leva oporba je desetu godinu u opoziciji i oni su izrazito frustrirani. I to je izrazito frustrirajuća pozicija - ocenio je.
Ta frustracija, kaže Plenković, sve češće se ogleda kroz agresivnije političke nastupe.

- Ne brane oni Ustav. Oni žele pridobiti ljude na varijantu da je neka vanredna situacija. Isto je radio svojim protivustavnim upadom na parlamentarne izbore (Zoran) Milanović. Kreirala se vanredna atmosfera, katastrofa, moramo nešto promeniti. To su isfabrikovane, veštačke krize krize koje postoje u jednom malom balonu, ponajviše na levoj zagrebačkoj političkoj sceni - naveo je hrvatski premijer.

Za deo Hrvatske neprihvatljivo je to što se Plenković ne ograđuje od ustaških simbola. On je juče izjavio da je logično da navijači Dinama šalju poruku gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću tako što na stadionu uzvikuju ustaški pozdrav "za dom spremni", jer je prvi čovek prestonice, kako je naveo, nekonzistentan.

U čemu je točno problem s Thompsonom?

Ja volim da Tompson sto vise pjeva,jos ustaskije pjesme,da okuplja sto vise Hrvata na koncertima.Sto vise ustaskih poklica i pozdrava,sto vise ustaskih uniformi.
Samo tako se mozemo nadati da nikada vise ne zivimo zajedno ni u kakvoj drzavi,zajednici ili uniji.
Iskreno, nadam se i ja tome.

Ekstremna desnica postoji svuda u Evropi, pa i u Hrvatskoj. U većini zemalja ona je marginalna i nema realnu političku moć. Problem nastaje kada se takve pojave relativizuju ili banalizuju, jer se tada šalje poruka da je sve dozvoljeno ako se sakrije iza "demokratije" ili "slobode izražavanja".

Sa druge strane, ovo se sistematski zloupotrebljava iz Srbije da bi se hranio narativ večite ugroženosti i mržnje. Našem režimu je potreban spoljni neprijatelj, jer bez toga nema opravdanja za izolaciju, stagnaciju i korupciju. Ulazak u EU bi značio kraj mnogih mutnih poslova, zato se nacionalizam stalno pumpa više sa naše strane nego njihove.

Isti obrazac je viđen i drugde. Vladimir Putin je agresiju na Ukrajinu pravdao "denacifikacijom", iako su ukrajinski ekstremni nacionalisti bili statistički beznačajni. Ali kao narativ, savršeni su. Desnica se lako mobiliše strahom, mitovima i simbolima.

Nažalost, ekstremni desničari su uvek bili najlakša masa za manipulaciju. Zato ih autokratski lideri rado koriste, od Moskve do Balkana. Problem nije u tome što ekstremi postoje, već u tome ko ih i zašto koristi.

A to nas vraća na suštinu: ovakve teme ne služe ni pomirenju, ni boljim odnosima u regionu, nego očuvanju vlasti i interesa političkih elita sa obe strane granice. Dok se mi na balkanu glođemo glupostima, ostatak sveta napreduje.

Pogledajte prilog 1836548

sta vas to cudi ?
sto je ustasa u stvari ustasa ?

ajde vise se dozovi pameti i mani nas ovakavim nebulozama od teme gde se toboz zgrozavas proustasi sto iznosi proustaske stavove i misli ?

nije plenkovic PROBLEM , ti si PROBLEM kad tebe to tolko cudi da nemas nekih smislenih reci da bi to opisao!

TI SI PROBLEM!

normalne ljude tu nista ne cudi

ti si ko ovaj novinar balkan info u intervju sa nikolom pejakovicem

Pa daj nekakve primjere?

Pročitaj tekst pesme
Jasenovac i Gradiška stara.
To vise nije pitanje samo ustašluka već mentalne izopačenosti i bolesti. Onoga ko je napisao tekst pesme, onoga koji peva na CD- u, onih koji horski pevaju na koncertu i onih koji zakonski dozvoljavaju takve gadosti.

Zamisli kad bi neka nemačka grupa napisala pesmu koja slavi Aušvic i klanje ljudi u istom?
I ti tražiš " primjere" ?

Kako bih te slatko banovao da sam moderacija. To bi bio najopravdaniji ban u istoriji banovanja. Bez obzira da li si pravi Hrvat ili samo troluješ.

Pročitaj tekst pesme
Jasenovac i Gradiška stara.
To vise nije pitanje samo ustašluka već mentalne izopačenosti i bolesti. Onoga ko je napisao tekst pesme, onoga koji peva na CD- u, onih koji horski pevaju na koncertu i onih koji zakonski dozvoljavaju takve gadosti.

Zamisli kad bi neka nemačka grupa napisala pesmu koja slavi Aušvic i klanje ljudi u istom?
I ti tražiš " primjere" ?

Kako bih te slatko banovao da sam moderacija. To bi bio najopravdaniji ban u istoriji banovanja. Bez obzira da li si pravi Hrvat ili samo troluješ.
To nije Thompsonova pjesma, to je pjesma pokojnog Joška Tomičića. Thompson tu pjesmu ne pjeva na svojim koncertima.

To nije Thompsonova pjesma, to je pjesma pokojnog Joška Tomičića. Thompson tu pjesmu ne pjeva na svojim koncertima.
Ne pjeva na koncertima jer nije toliko glup ali pjevao je 90tih ,slikao se sa slikama Ante Pavelica pa za tim ustaski pozdrav ZDS, simbolika sa crnokosuljasima i NDH,strasno da toliki broj ljudi ide na njegove koncerte.

Ja volim da Tompson sto vise pjeva,jos ustaskije pjesme,da okuplja sto vise Hrvata na koncertima.Sto vise ustaskih poklica i pozdrava,sto vise ustaskih uniformi.
Samo tako se mozemo nadati da nikada vise ne zivimo zajedno ni u kakvoj drzavi,zajednici ili uniji.
Tako jeeeee...Baja Mala Minđuša neka udari po *četkarskim* pjesmama...uniformama sa šubarom(kićankom)...bo nas onaj koji nas je ikada sastavio.

U pjesmi Reci, brate moj Thompson najavljuje kako će se "opet gusta magla spustiti", što je jasna aluzija na ustašku pjesmu Spustila se gusta magla, koja slavi Antu Pavelića i ustaški pokret.

U pjesmi Ljutu travu na ljutu ranu, što je gotovo pa izravan citat ustaškog poglavnika Ante Pavelića iz 1934. godine, Thompson pjeva "Onu istu našu košulju mi pripremi, na tavan je stavi, za mene je spremi, bit će ona opet i sinu po mjeri, kao što je bila mom djedu i meni", što je jasna aluzija na crne košulje koje su nosili hrvatski fašisti u vrijeme NDH, odnosno na želju da se iste košulje opet vrate u upotrebu.

Ne pjeva na koncertima jer nije toliko glup ali pjevao je 90tih ,slikao se sa slikama Ante Pavelica pa za tim ustaski pozdrav ZDS, simbolika sa crnokosuljasima i NDH,strasno da toliki broj ljudi ide na njegove koncerte.
90-tih je pjevao pjesmu koja je snimljena 2000 i neke? Pa jbg, 90-tih je u Hrvatskoj bio rat, drukčija su vremena bila.
A što misliš o ovako nečemu?

90-tih je pjevao pjesmu koja je snimljena 2000 i neke? Pa jbg, 90-tih je u Hrvatskoj bio rat, drukčija su vremena bila.
A što misliš o ovako nečemu?
Mislim sve najgore sto ne opravdava Thompsona

U pjesmi Geni kameni, koja je djelomično izvedena na dočeku Vatrenih u Zagrebu, Thompson pjeva: "Loša bila 45., rasula nas preko svijeta." Zašto je za jednog simpatizera ustaškog pokreta loša bila 1945., godina koju cijeli svijet pamti po pobjedi nad nacizmom i fašizmom, nije teško pogoditi. Naime, tada su Thompsonovi favoriti u Drugom svjetskom ratu izgubili, a ustaše su pobjegle od partizana i saveznika i to "preko svijeta" (prvenstveno u Južnoj Americi uz nemalu pomoć Katoličke

U pjesmi Lijepa li si, jedan od stihova je "Herceg-Bosno srce ponosno." Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. studenog 1991. godine, a 28. kolovoza 1993. proglasili su je republikom. Hrvatska je tijekom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno je ukinuta tek 1996., financirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen presjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i nekoliko kadrova u spotu "Lijepa li si". Zbog zločina počinjenih na području "Herceg-Bosne" prošle su godine, između ostalih, pravomoćno osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar obrane

Back