Plemena koja ne poznaju pojam vremena

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
https://www.021.rs/story/Info/Zanimljivosti/24787/FOTO-Pleme-koje-ne-poznaje-pojam-vremena.html
https://24sedam.rs/lifestyle/zaniml...-narod-piraha-najsrecnije-pleme-na-svetu/vest

U jednom članku pominju pleme Piraha, a u drugom pleme Amondava.
Nemaju reči kao što je vreme, nedelja, godina. Niko od njih ne zna koliko
godina ima, pa samim tim nisu ni opterećeni starenjem, jer ne znaju ni
šta je to. Ne znaju ni za brojeve.

Načisto ne mogu da zamislim kako ti ljudi vide sebe i svet oko sebe.
Hajde kao da nemaju kalendar neki precizni, pa da ne znaju datum
rođenja, nego samo pojma nemaju koliko imaju godina.
Nama je datumom rođenja uslovljeno mnogo toga. Kada ćemo krenuti
u školu, kada stupamo u svet odraslih, kada možemo da stupimo u brak
ili polažemo vozački ispit, kada stičemo pravo na penziju i tako dalje..
Prema vremenu i brojevima se odnosimo skoro kao da je to nešto
materijalno.

Da li možete da zamislište život u kome svega toga nema?
A očigledno se može živeti i tako.

I sad mi je tek upitna ona priča o tome kako je čovek oduvek bio opterećen
vremenom i prolaznošću, pa je zbog toga teško patio i da bi se utešio i
nadnaravna bića je izmislio, pa i samog Boga. A evo ove baš briga..
Ne da nisu u potrazi za odgovorima, nego im ne pada na pamet ni da
postavljaju takva pitanja.

Još nisu isterani iz Raja, baš ih briga.
U razvoju Čoveka oni su Deca.

Da li bi se menjala s njima?
Dal ću skrenuti temu ako postavim pitanje šta je to razvoj.. :think:
Ajd neka bude razvoj..

Kako se njima razvoj nije desio?
Recimo imala sam ''vremeplov'' kada sam odlazila u selo odakle
su moji. To je bila neka razlika od 100 godina, pa se smanjivala i
danas je više nema.
Ovde pričamo o razlici u razvoju od koliko hiljada godina?

Dal ću skrenuti temu ako postavim pitanje šta je to razvoj.. :think:
Ajd neka bude razvoj..

Kako se njima razvoj nije desio?
Recimo imala sam ''vremeplov'' kada sam odlazila u selo odakle
su moji. To je bila neka razlika od 100 godina, pa se smanjivala i
danas je više nema.
Ovde pričamo o razlici u razvoju od koliko hiljada godina?
Dešava im se. Samo su mnogo posle nas došli na svet i razvijali se u drugačijim uslovima.
Npr. zaobišli su poljoprivedu i metalurgiju, planiranje, brigu, zalihe, alavost...
Ma boli ih uvo kad su tako beslovesni i srećni.

https://www.021.rs/story/Info/Zanimljivosti/24787/FOTO-Pleme-koje-ne-poznaje-pojam-vremena.html
https://24sedam.rs/lifestyle/zaniml...-narod-piraha-najsrecnije-pleme-na-svetu/vest

U jednom članku pominju pleme Piraha, a u drugom pleme Amondava.
Nemaju reči kao što je vreme, nedelja, godina. Niko od njih ne zna koliko
godina ima, pa samim tim nisu ni opterećeni starenjem, jer ne znaju ni
šta je to. Ne znaju ni za brojeve.

Načisto ne mogu da zamislim kako ti ljudi vide sebe i svet oko sebe.
Hajde kao da nemaju kalendar neki precizni, pa da ne znaju datum
rođenja, nego samo pojma nemaju koliko imaju godina.
Nama je datumom rođenja uslovljeno mnogo toga. Kada ćemo krenuti
u školu, kada stupamo u svet odraslih, kada možemo da stupimo u brak
ili polažemo vozački ispit, kada stičemo pravo na penziju i tako dalje..
Prema vremenu i brojevima se odnosimo skoro kao da je to nešto
materijalno.

Da li možete da zamislište život u kome svega toga nema?
A očigledno se može živeti i tako.

Ja iskreno mogu, u principu i ja se ponašam kao da vreme ne postoji ili kao da je za mene vreme stalo.
Ono ceo život slušam kao , eee znaš li koliko imaš godina, kad mislis ovo a kad mislis ono i slicne price, mada nikad se nisam opterećivao time niti dozvolio da me vreme ubaci u nekakvu mašinu već ono uvek sam si furao neki svoj fazon. ;)

Mislim vreme u principu i jeste samo jedan iluzoran pojam, a opet godina nečijeg rodjenja ne odredjuje nužno i njegovu starost jer generalno ljudi stare ne zbog protoka vremena (koje ni ne postoji) već zato što se svakog trenutka u ljudskom organizmu odvijaju milioni hemijskih reakcija nad kojima mi nemamo nikakvu kontrolu (deo su vegetativnog sistema) a te hemijske reakcije se ne odvijaju kod svih ljudi istim tempom i istom brzinom niti utiču na sve isto i to pre svega zavisi što od genetike što od načina života, navika, ishrane i spoljnih uticaja, tako da nečija biološka starost ili mentalna starost ne mora uopšte da se podudara sa onom formalnom dobi i brojkom koju dobijamo kada izračunamo razliku izmedju aktuelne kalendarske godine i godine našeg rodjenja.
Tako da iako možda na računaju vreme kao ostali i ne znaju nit broje koliko tačno godina imaju sigurno da su svesni da i oni stare i sigurno da i oni isto kao i svi prolaze kroz detinjstvo, adolescenciju, mladost, neku pozniju mladost, srednje doba, neko pozno srednje doba, ranu starost, starost i na kraju smrt i da su i oni sigurno medju sobom znaju ko je dete, ko je mlad, ko star kao što znaju ko je muško a ko žensko, ono nebitno dal neko ima sad ne znam 30 ili 40 godina i da li izgleda malo mladje ili malo starije kad očigledno više nije dete niti je još star.

Inače kod nas ubedljivo najveća diskriminacija je na osnovu godina, recimo generalno kod nas nikad nije bilo rasizma i nije nam to svojstveno (čak ovako i volimo neobično i egzotično), žene isto u principu ne trpe nikakvu diskriminaciju (mogu u principu da rade šta hoće), seksualne manjine isto u principu sve dok se ne eksponiraju previše i provociraju time niko ih ne dira (nit sad ne mogu da se zaposle ili ih ne primaju negde zato što su gej) ali je kod nas itekako izražen taj "ejdžizam" (ageism) i diskriminacija na osnovu godina i da recimo niko ne želi da te primi na posao ako čuje da si prevalio više od ne znam koliko godina (iako si ti možda psiho-fizički u top formi i nikad bolje se nisi osećao i izgledao), da muškarac neće da bude sa devojkom zato što je eto možda rodjena nekoliko godina ranije nego što je trebalo (iako je ona možda još uvek u top formi, može i da radja i sve......), da ne znam skoro svi na osnovu godina gledaju da te stave u odredjeni kalup i kao da tvoje godine te definišu i odredjuju šta možes a šta ne a ne tvoja ličnost, duh i stanje tvog uma i tvog tela........ili da ne znam tamo posle 30-te, posle 40-te ili posle 50-te "prestaje" život i kao da ljudi kad prevale neku brojku samo zato kao nemaju više pravo da ne znam prave planove, da uživaju u životu, da se zaljubljuju i da rade sve ono što su radili i dotad..............što je potpuna glupost i odraz neke zatucanosti i primitivizma ali jbga, tu smo gde smo.
-

Back