Plavi zmaj ili plavi anđeo

Poruka
6.257
sl1.jpg


Glaucus atlanticus je vrsta malog, plavog morskog puža, kojeg još nazivaju i plavi zmaj, morska lasta ili plavi anđeo. Rasprostranjen je u Atlantskom, Pacifičkom i Indijskom okeanu, u tropskim i suptropskim vodama.

Plavi zmaj može narasti do 3 cm dužine; težina mu se kreće od 3 do 100 grama. Ovi mali morski puževi veći deo svog života provode plutajući naopako na površini vode, održavajući se iznad vode tako što zadržavaju vazdušne mehuriće u stomaku.

Njihove svetle boje plavog su primer fenomena koji se naziva protivsenčenje (to je metoda kamuflaže u kojoj je boja životinje na gornjoj strani tela tamnija i svetlija na donjoj strani, dajući telu ujednačeniju zagasitost i nedostatak dubinskog reljefa). Svetloplavi stomak pomaže plavom zmaju da se uklopi sa površinom vode, dok srebrnasto-sivi leđni deo pomaže da se uklopi u boju okeana kada se posmatra odozdo, kamuflirajući ga tako od napadača kako iz vazduha tako i iz dubine okeana.

sl2.jpg
 
Plavi zmajevi su hermafroditi - svaka jedinka ima i muške i ženske reproduktivne organe.

Njihove navike parenja liče na njihove lovačke navike: plavi zmaj jednostavno lebdi dok ne nađe partnera. Reprodukcija je čin u koji se moraju pažljivo uključiti kako bi izbegli da ih partner ubode. Nakon parenja, polažu oko 16 jaja u vodu, koja se nakon otprilike tri dana izlegu u larve.

Još jedna zanimljiva činjenica o njihovim reproduktivnim navikama je gde polažu jaja. Plavi zmaj ih često odlaže na leševe svog plena. U suprotnom, ostavljaju jaja na bilo kojoj drugoj plutajućoj masi na koju naiđu.

sl5.jpg
 
Očekivani životni vek plavih zmajeva kreće se od jednog meseca do jedne godine. Zbog malih dimenzija i velike rasprostranjenosti širom sveta, malo se zna o njegovom statusu očuvanja.

sl6.jpg


Ljudske pretnje predstavljaju značajnu opasnost za plavog zmaja. Poslednjih godina, internet je učinio da ova vrsta postane veoma popularna, iako je slava za njih bila štetna. Mnogi ljudi žele da ih dodaju u svoje akvarijume, što dovodi do povećanja njihovog pojavljivanja u trgovini egzotičnim kućnim ljubimcima. Međutim, držanje plavog zmaja kao kućnog ljubimca je nepraktično zbog njegove ishrane. Nemoguće je dobiti potreban broj portugalskih krstarica, i oni koji se drže kao kućni ljubimci često umiru od gladi. :(
 
sl8.jpg


Plavi zmajevi se pojavljuju u regionima gde nikada ranije nisu viđeni. Naučnici smatraju da se ova nova kretanja mogu pojaviti iz nekoliko razloga, kao što su ciklične promene u populaciji portugalskih krstarica, zagrevanje okeana i povećana olujna aktivnost.

Otrov plavog zmaja ostaje aktivan čak i nakon što jedinka umre, što treba imati na umu ako naletite na nekog od njih na plaži.


_______________________________________
(izvori informacija: oceana.org i americanoceans.org)
 

Back
Top