Plate u drzhavnoj upravi porasle 10% za samo dva meseca

ВОДКА

Iskusan
Banovan
Poruka
5.913
Shta reci za ovo, nego strashno, u sred ekonomske krize i katastorfalne rupe u budzhetu.


Vechernje Novosti
Zamrznute plate rastu
D. M. - G. B, 09.09.2009 21:00:06 Ocena:
1.30 (Glasova: 33)
[Oceni] Komentara: 11 [Postojeći komentari]
DRŽAVNA administracija, sva je prilika, veoma je umešna kad je reč o pronalaženju rupa u zakonu, pogotovo onih koji im udaraju na džep. Iako su u aprilu, po odluci Vlade, plate u javnom sektoru zamrznute i dodatno oporezovane, po statistici one opet rastu! I to, na ukupnom nivou, za skoro 10 odsto za samo dva meseca!
Prvi čovek NBS Radovan Jelašić izneo je u "Novostima" podatak da su prosečne zarade 64.000 zaposlenih u državnim organima od maja do jula porasle u proseku za skoro 4.000 dinara, sa 38.886 dinara u maju, na 42.572 dinara u julu.
Uprkos činjenicama, guverner tvrdi da u tom povećanju centralna banka nije učestvovala, a isto poručuju i ministarstva sa kojima su "Novosti" kontaktirale.
U Ministarstvu poljoprivrede za naš list je rečeno da oni poštuju sve odluke Vlade, pa i onu o zamrzavanju plata i oporezivanju zarada većih od 40.000 dinara.
- Primanja državnih službenika i nameštenika obračunava Ministarstvo finansija, i samo ono može da podiže i spušta plate - kaže Snežana Poledica iz pres službe ministra Saše Dragina.
Milan Budimir, portparol Ministarstva energetike, kaže za "Novosti" da 75 zaposlenih u ovom resoru, nakon aprilskog
smanjenja od 10 odsto, svakog meseca prima u dinar iste plate:
- Mi sigurno nismo učestvovali u rastu neto masa zarada u državnoj administraciji - poručuje naš sagovornik.
U kabinetu ministra za ljudska prava Svetozara Čiplića rekli su nam da se kod njih plate svakog meseca obračunavaju po istoj osnovici, od 16.000 dinara, i da je svakog meseca od početka godine u koverte zaposlenih išla ista suma novca.
- U resoru telekomunikacija odluka o zamrzavanju plata poštuje se od ministarke do poslednjeg referenta. Mi svakog meseca Upravi za trezor šaljemo zahtev za isplatu plata, tako da oni kontrolišu svaki dinar - kaže Vladimir Homan, državni sekretar u Ministarstvu telekomunikacija.
On kaže da je moguće da je ukupna masa za plate porasla zbog potpisivanja novih ugovora o privremenim poslovima ili zapošljavanja novih kadrova, ali dodaje i da povećanja broja zaposlenih nije bilo u značajnijem broju, jer je Vlada vrlo restriktivno davala "zeleno svetlo" za nove konkurse.
- U poslednja tri meseca na smanjenju plata uštedeli smo dva miliona dinara. Prosečna plata isplaćena u Ministarstvu trgovine u maju iznosila je 46.977 dinara, a u julu 47.301 - kažu u ovom resoru.
Međutim, ako ministarstva i nisu dizala zarade, javna preduzeća i lokalne samouprave su značajno povećali fond za plate.
Prema podacima do kojih su došle "Novosti", čak polovina opština u Srbiji od januara 2009. probila je budžet za plate za tri milijarde dinara. Javna lokalna preduzeća su u istom periodu uvećala masu zarada za 6,7 odsto, a republička za 6,3 odsto. Osim toga, ove firme su primenile još jedan "trik" i pred samo zamrzavanje zarada, podigle plate za oko 370 miliona dinara.
Kako saznajemo, Vlada će u toku septembra naložiti svim nedisciplinovanim budžetskim korisnicima da narednih meseci umanje zarade i to u onim procentima za koliko su ih, od početka godine, povećali.

PLATE OD 18.000 DO 80.000 DINARA
Vladimir Homen, državni sekretar u Ministarstvu telekomunikacija, kaže da su plate u većini resora slične i da se kreću od 18.000 dinara za referente, do oko 80.000 dinara za više savetnike.
 

Back
Top