Планета Земља може да храни 155 милијарди људи

manem78

Domaćin
Poruka
3.954
Zar nije ružno da se mesecima priča o tome kako je neko višak na planeti?
I mesecima se priča da nije korisno rađati jer će novorođenčad da zagadi planetu.

Dokle više te agende?

Ko je višak na zemlji i ko treba da se žrtvuje u ime te ideje?
Da, činjenica je da je planeta prenaseljena. Ali nigde nisam rekao da treba da stvaramo dodatnu patnju time što ćemo da se ubijamo. Postoji potpuno bezbolan način da se smanji broj ljudi, a to je kontrola rađanja. Malo svesnosti i malo zdravog razuma. Ako mi to ne učinimo dobrovoljno, priroda će to uraditi umesto nas. A priroda retko to radi na lep način.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.936
Da, činjenica je da je planeta prenaseljena. Ali nigde nisam rekao da treba da stvaramo dodatnu patnju time što ćemo da se ubijamo. Postoji potpuno bezbolan način da se smanji broj ljudi, a to je kontrola rađanja. Malo svesnosti i malo zdravog razuma. Ako mi to ne učinimo dobrovoljno, priroda će to uraditi umesto nas. A priroda retko to radi na lep način.
Planeta ne pravi popis stanovnika. Priroda se buni samo onda kada
nešto nije u skladu sa njom.

4thman

Poznat
Poruka
8.248
Pa ja sam već rođen i postojim. I planeta nema neke preterane koristi od mene. Štete naravno ima. Ovde govorimo o fiktivnim, nepostojećim ljudima. Koja je svrha toliko se razmnožavati?
Sumnjam da će se brojnost toliko povećati. Priroda ima svoje regulacione mehanizme. A problem je što oni uglavnom nisu prijatni po vrstu koja se previše razmnoži.
Koja je svrha biločega?

Neće. Ima mesta. Ima resursa.
Načini će se samo menjati.

manem78

Domaćin
Poruka
3.954
Kolonizacija drugih planeta.

Koja je svrha, recimo, 150.000 ljudi širom celog planeta? Od onog ribara na okeanu, do pecaroša na rečci?

Zašto mrzeti veći broj od 1? Ili odgovarajući minimum?
Bilo bi lepo da trenutno imamo još jednu rezervnu planetu koju bi naselili. Ali nemamo. Tako da dok se to ne desi trebalo bi malo da zauzdamo naseljavanje ove.

manem78

Domaćin
Poruka
3.954
Ima. Samo način će se korigovati. Kao i pre do sada.

Oduvala bi nas planeta, majka ili maćeha naša, da ne može da nas trpi...
Planeta odavno i pokušava da nas eliminiše, ali se mi zasad uspešno branimo, uglavnom savremenom medicinom. Pa napune nas vakcinama samo da preživimo detinjstvo. Pitanje je dokle će priroda biti ovako relativno blaga? Ako nas je korona nečemu naučila, to je koliko smo krhki. Možda je ovo bilo samo upozorenje. Zamisli da je umesto korone neki virus, samo 50% jači? Nešto tipa ebole, a da se širi poput korone. Desetkovala bi nas u roku od nekoliko meseci. Pitanje da li želimo to da čekamo ili ćemo da upotrebimo minimum zdravog razuma i da se dozovemo pameti? Što kaže Sadhguru, medicinom smo uzeli donekle smrt u svoje ruke. Vreme je da to uradimo i sa rađanjem.

4thman

Poznat
Poruka
8.248
Bilo bi lepo da trenutno imamo još jednu rezervnu planetu koju bi naselili. Ali nemamo. Tako da dok se to ne desi trebalo bi malo da zauzdamo naseljavanje ove.
Hm. To je uslovno...

Gradovi su planirane naseobine i jedu milione ljudi..
Sela su pusta a opet hrane te gradove...

Kinezi imaju pedesetak milionskih gradova i funkcionišu i razvijaju se.
Ameri imaju za svakog lifestyle tvoje je samo da ga prihvatiš.
Evropa je mala i šarena, zato je i meta svakog većeg sukoba.
Južna Amerika je uglavnom nenaseljena, osim obalskog dela. Ali i tamo po milion po zastavi, ili više.

Indija, Indonezija, Kina, Amerika i još nekoliko zemalja imaju preko 100 miliona državljana kakve takve funkcionalnosti pojedinačnih carstava/sistema...bez cara ;)

Gde vidiš toliki višak?
Kad Afrikanci još nisu ni počeli da se množe ko Azijati...

Nas Balkanaca sve manje i manje.

Farmirani smo kao što mi farmiramo hranu za sebe. Tako i planeta zna koliko tereta može da ponese, 6 ronograma kažu da je teška...biće i 7 verovatno...

I koje bi ograničenje stavio na rezervnu planetu?

Imaćemo, zato se i razvijamo. Iako i ti i ja nikada nećemo napustiti ovu planetu...

manem78

Domaćin
Poruka
3.954
Hm. To je uslovno...

Gradovi su planirane naseobine i jedu milione ljudi..
Sela su pusta a opet hrane te gradove...

Kinezi imaju pedesetak milionskih gradova i funkcionišu i razvijaju se.
Ameri imaju za svakog lifestyle tvoje je samo da ga prihvatiš.
Evropa je mala i šarena, zato je i meta svakog većeg sukoba.
Južna Amerika je uglavnom nenaseljena, osim obalskog dela. Ali i tamo po milion po zastavi, ili više.

Indija, Indonezija, Kina, Amerika i još nekoliko zemalja imaju preko 100 miliona državljana kakve takve funkcionalnosti pojedinačnih carstava/sistema...bez cara ;)

Gde vidiš toliki višak?
Kad Afrikanci još nisu ni počeli da se množe ko Azijati...

Nas Balkanaca sve manje i manje.

Farmirani smo kao što mi farmiramo hranu za sebe. Tako i planeta zna koliko tereta može da ponese, 6 ronograma kažu da je teška...biće i 7 verovatno...

I koje bi ograničenje stavio na rezervnu planetu?

Imaćemo, zato se i razvijamo. Iako i ti i ja nikada nećemo napustiti ovu planetu...
Da, i? Za sve ovo što si naveo, kako mislis da rešiš?

4thman

Poznat
Poruka
8.248
Nista, batali... :roll:
Skokni do obližnje reke i srkni malo vode iz nje.
Ništa to planeti nije. Nama je. Nedovoljna svest o neophodnosti zdravog vazduha, zemljišta, vode, pa i vetra...

To treba kažnjavati i menjati.
Ali kad su drugi problemi izvor tog problema. Najviše nejednakost, nedostatak dostupne tehnologije, i nedostatak pomenute zdrave svesti(iako je jedan od uzroka veličina problema/broj tih koji su kao stoka sa nemoćnim pastirima poput našeg)

Potrošački način života te je naveo na ekološke probleme. Ali ne brini za planet, ionako brineš samo za sebe...