Питање!

vučji čopor

Legenda
VIP
Poruka
69.273
Срби, да ли осећате бар мало стид и срам што је требало да прође оволико деценија , да се проговори о Краљу Александру на нормалан начин ?

Poslednja izmena od moderatora:
Срби, да ли осећате бар мало стид и срам што је требало да прође оволико деценија , да се проговори о Краљу Александру на нормалан начин ?
Koji bre sram, hebala ga Yugoslavija i njega i Pašića.
Jel ti znaš šta je Pašić odbio, koju ponudu Antante?

Теби се, као монархисти, те чињенице не допадају, па би сад да се "ушлепаш" на Шапићеву иницијативу... :roll:
Ипак, његова одговорност као владара не може се избрисати; чињеница је да је са Југославијом направио брљотину која нас је, као народ- стварно упропастила.
А није да му нису говорили да то не ради...

Теби се, као монархисти, те чињенице не допадају, па би сад да се "ушлепаш" на Шапићеву иницијативу... :roll:
Ипак, његова одговорност као владара не може се избрисати; чињеница је да је са Југославијом направио брљотину која нас је, као народ- стварно упропастила.
А није да му нису говорили да то не ради...
пА СИ БРЖЕ-БОЉЕ приступио на Страну тог југословенства(тј.Твоји)

Car Dušan je ostavio Srbiju na 3 mora.
1915. je Srbija mogla da bude na 2 mora.
Ali je prepametni Pašić odbio tu ponudu, podržan od Aleksandra.
Sad smo tu gde smo, sve manji i manji, bez izlaza na more.
Ali zato Pašić u znak zahvalnosti ima svoj trg, Aleksandar ima svoj bulevar...
Pa da li može gluplje od toga?
Nama Srbima ne trebaju neprijatelji... :mazi:

Da.
Stav prema Aleksandru Karađorđeviću nepogrešivo definiše sagovornika. Ako je negativan, izvesno imamo posla sa osobom iz boljševičkih redova, koja čini današnje napredno-socijalističke snage. Mada ih ima i među onim drugim boljševicima, samo što oni u odnosu na prve, nemaju na zidu uramljene slike Tita, Slobe i Vučića, već Milana Mladenovića i Azre.

Ха,ха,ха !!!Како се овде лепо види ко је профитирао од нпоменикове историје :hahaha:
Da.
Stav prema Aleksandru Karađorđeviću nepogrešivo definiše sagovornika. Ako je negativan, izvesno imamo posla sa osobom iz boljševičkih redova, koja čini današnje napredno-socijalističke snage. Mada ih ima i među onim drugim boljševicima, samo što oni u odnosu na prve, nemaju na zidu uramljene slike Tita, Slobe i Vučića, već Milana Mladenovića i Azre.
Тачно ! И због тога сам и покренуо тему како би се видело ко је ко.

Ха,ха,ха !!!Како се овде лепо види ко је профитирао од нпоменикове историје :hahaha:

Тачно ! И због тога сам и покренуо тему како би се видело ко је ко.
Šta je bre tačno, o čemu loopetate vas dvojica?
Msm, znam ja da ne znate istoriju, niti ste u stanju da razumete posledice
njegove i Pašićeve odluke, ali onda bar nemojte da otvarate ili učestvujete na
temama o kojima ne znate ništa... :mazi:

пА СИ БРЖЕ-БОЉЕ приступио на Страну тог југословенства(тј.Твоји)
Мојне цирке на форум, видиш како багујеш... :lol:
Твој монарх је био југословен, ја га због тога прозовем, а ти мене оптужиш за југословенштину!?:fdlan:

А шта си ти био и шта си сада ?
То што сам био, то сам и сада.
Југославија је два пута "покушана", коштала Србе два милиона глава, много разарања и заостајања; свако, ко је у томе учествовао и доносио те одлуке- не може да буде "невин" и аболиран од одговорности.
Стварно није потребан докторат из политичких наука да се о томе има јасан и недвосмислен став.

То што сам био, то сам и сада.
Југославија је два пута "покушана", коштала Србе два милиона глава, много разарања и заостајања; свако, ко је у томе учествовао и доносио те одлуке- не може да буде "невин" и аболиран од одговорности.
Стварно није потребан докторат из политичких наука да се о томе има јасан и недвосмислен став.
А сматраш да је Србија требало да се повуче и ако је с војском била на територијама које су насељавали Срби и да х препусти коме ?

Пре свега научи да Југословен Александар Карађорђевић није био краљ јер се није крунисао нити се био миропомазао за краља. Он је био регент.

Пре свега научи да Југословен Александар Карађорђевић није био краљ јер се није крунисао нити се био миропомазао за краља. Он је био регент.
Александар је Србијом и Југослаијом владао као регент до смрти свога оца 1921. а тека после тога као краљ

А сматраш да је Србија требало да се повуче и ако је с војском била на територијама које су насељавали Срби и да х препусти коме ?
То, шта ја о томе мислим, после оволико времена и ван сваког контекста, потпуно је неважно.
Никад ме није интересовала волунтаристичка варијанта политичког размишљања, чему су многи овде склони; а да си мало концентрисаније читао, било би ти јасно да је моје становиште да су Срби требали да ослобађају само Србе, и оне који то експлицитно затраже, али само под одређеним условима.
Овако, историјски гледано, Срби "ослободе" Хрвате, Словенце и остале "пријатеље", што је озбиљан трошак по многим питањима, да би убрзо имали нови проблем са "лошим укућанима", што је крајње неинтелигентан политички потез оних, који су тада водили државу.
Алавост на територију, коју је имао А, Карађорђевић нас је прескупо коштала, и створила непријатеље у околини, са којима ћемо још дуго имати спорове...

То, шта ја о томе мислим, после оволико времена и ван сваког контекста, потпуно је неважно.
Никад ме није интересовала волунтаристичка варијанта политичког размишљања, чему су многи овде склони; а да си мало концентрисаније читао, било би ти јасно да је моје становиште да су Срби требали да ослобађају само Србе, и оне који то експлицитно затраже, али само под одређеним условима.
Овако, историјски гледано, Срби "ослободе" Хрвате, Словенце и остале "пријатеље", што је озбиљан трошак по многим питањима, да би убрзо имали нови проблем са "лошим укућанима", што је крајње неинтелигентан политички потез оних, који су тада водили државу.
Алавост на територију, коју је имао А, Карађорђевић нас је прескупо коштала, и створила непријатеље у околини, са којима ћемо још дуго имати спорове...
Схваташ ли да то што говориш резултат накнадне памети и више деценијског искуства ?

Схваташ ли да то што говориш резултат накнадне памети и више деценијског искуства ?
Не, није; и онда су му то говорили Мишић, Путник, и многи други, који су били упућени у материју; али, блесави масон је радије слушао ложу него своје најбоље саветнике.
Обавести се.

Не, није; и онда су му то говорили Мишић, Путник, и многи други, који су били упућени у материју; али, блесави масон је радије слушао ложу него своје најбоље саветнике.
Обавести се.
Да не сматраш и себе "упућеним у материју " ??? :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Није ни чудо што смо погодно тло за мешетарење странаца.Ова тема ће бити најбољи примјер.

Што се тиче теме мислим да је краљ имао добре намјере али у лоше вријеме.Пелцер би се вјероватно и примио а Југославија би можда и изгледала по уређењу као Велика Британија, Краљевина на челу са српском круном у малом али како када су нас два велика рата прегазила као плитак поток и сваки пут је пала зла крв.Гдје се коље цијели један вијек после нема простора за заједничку државу.То су огромне тектонске промјене а наша леђа нејака и крхка.

Поготово друга Југославија која је створена на темељима прве али и после геноцида над Србима.Тито да би одржао какво такво мирно стање трпао је те теме из великих ратова под тепих а коме се није свиђало имао је избор емигрирати у далеку САД, Аустралију, Канаду и гдје све не.Тито је чак на тренутак успио направити привид успјешности али само зато што је искористио хладни рат.Иначе би опет ударили по нашим леђима и радили на разбијању исте како су и поступили велики када је хладни рат завршен, Берлински зид срушен а СССР доведена на руб пропасти.

Дакле та шанса јужних словена у једној романтично-симаптичној држави је дефинитивно завршена прича.

Обавести се.
Reč mu niko nije rekao.
Odluku o kreiranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca, donela je Narodna skupština Kraljevine Srbije, 7. decembra 1914. godine, usvajanjem Niške deklaracije, kojom se navodi da je oslobođenje porobljene braće Srba, Hrvata i Slovenaca, glavni ratni cilj Kraljevine Srbije.
Iza odluke o ujedinjenju u zajedničku državu, stajala je kompletna srpska politička i intelektualna elite. Idemo li dalje u prošlost, negde do sredine XIX veka, videćemo da je ideja stvaranja zajedničke države između Srba, Hrvata i Slovenaca, nešto što je zaokupljao nacional-romantičarske krugove sva tri naroda.
Komunisti su post festum, svu svoju kasniju krivicu za uništavanje Jugoslavije, delegiralo isključivo na Aleksandra Karađorđevića, iako je on kao ratni vođa srpskog naroda samo brilijantno realizovao ono za šta su mu dali mandat predstavnici sva tri naroda.
I nije mu bilo lako.
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, uopšte se nije rodila lako i nije mogla biti hir jednog osionog i narcisoidnog vladara. Za nje se moralo boriti. Ne samo zbog Hrvata i Slovenaca, već iz zbog velikog broja prečanskih, prekodrinskih Srba, za čije ujedinjenje sa Srbijom nije postao jasan osnov, niti volja zapadnih saveznika.
Čak i da jeste, izvući svoje Srbe iz zagrljalja Hrvata i muslimana, bez većeg rata i stradanja, ne da ne bi tada uspelo Aleksandru, već to nismo uspeli ni svi zajedno u nekoliko kasnijih bratoubilačkih ratova. I dalje smo međusobno izmešani, sa tragičnim granicama između sebe, zauvek raspolućeni i zarobljeni u neki od lokalnih nacionalizama.
Aleksandar je kriv, samo zato što je Aleksandar. Smrtni neprijatelj komunista, simbol države koju su ubili i čije su tekovine prigrabili. To je agenda koja se prema njemu i njegovom liku i dalje sprovodi. Da se Vlasi slučajno svega ne dosete.

Back