Pitanje za strucnjake o drzavnom dugu

Ako se gradjani stalno zaduzuju i uzimaju kredite odakle bankama novac da daju sve te kredite ako u Srbiji kao sto znamo nema toliko novca i ima vrlo malo stednje??? Znaci i to je strani uvezeni kapital a nije domaci?

Prvo, napisao si da pitas o drzavnom dugu a pominjes samo gradjane. Dug gradjana nije drzavni dug.

Drugo, banke kredite daju od novca koji je delimicno (ali mali deo) njihov, jer imaju obavezu ulaganja pocetnog kapitala (ne znam tacno koliko), delimicno pripada stedisama i komitentima banke (firme, tekuci racuni) i na kraju i banke se zaduzuju kod drugih banaka ili kod centralne banke i tako obezbedjuju deo novca.

Koliko mi je poznato strane banke koje posluju u Srbiji uopste se ne pretrzu da donose ovde svoj novac, vec im je cilj da iznose nas.

A sto se tice stednje mislim da je zapravo ima puno, bilo je pisanija po novinama da banke imaju visak novca i ne znaju gde da ga plasiraju.

Problem sa bankama u Srbiji je sto se uopste ne trude da daju novac preduzecima/privredi, tj. ti krediti su jako skupi pa ih firme retko uzimaju. A od kredita za stan drzava nema nista, problem ima onaj ko je kredit uzeo, a banka uzima kajmak. Ali zapravo se u Srbiji nista nije desilo korisno za Srbiju jer je neko uzeo kredit za stan.
Potpuno je druga prica kada firma uzme kredit pa od toga napravi neku uvecanu vrednost - od toga korist ima i Srbija (proizvodnja, plate, porez), i firma (ako dobro posluje napreduje i ostvaruje profit) i banka (uzima kamatu na novac).

Poslednja izmena:

Back