pitanje za mame i trudnice

• Začetnik teme Začetnik teme lyra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

lyra

Obećava
Poruka
97
Zanimaju me vasa iskustva oko psihofizickih priprema za porodjaj i skole roditeljstva. Da li ste ih pohadjale i da li vam je koristilo ako jeste, ondosno odmoglo sto niste? Ja sam u sedmom mesecu trudnoce i dvoumim se oko toga, mnogi su mi rekli da je to gubljenje vremena.

U petom sam mesecu trudnoce i planiram da idem u skolu za trudnice. Sve moje drugarice i poznanice koje su prosle tu skolu su mi rekle da im je ona dosta koristila. Ne verujem da ce mi to biti gubljenje vremena. Neka mi 10% od svega sto cujem koristi, opet nece biti uzalud.
Kako god odlucis, srecno :wink:

lyra:
Zanimaju me vasa iskustva oko psihofizickih priprema za porodjaj i skole roditeljstva. Da li ste ih pohadjale i da li vam je koristilo ako jeste, ondosno odmoglo sto niste? Ja sam u sedmom mesecu trudnoce i dvoumim se oko toga, mnogi su mi rekli da je to gubljenje vremena.
Nije to lose.Svi tamo ionako pricaju o trudnoci,pa ne moras nikoga da smaras sa strane.Unapred ces znati sve sta te ceka i neces biti nespremna kad ti se pojavi tvoj mali andjeo.Tamo sam upoznala puno zenica,a sa jednom od njih sam se srela u porodilistu.I dalje smo u kontaktu.Divno je kad se 2 decaka od 2 dana razlike igraju.Sto se tice vezbi za disanje meni nisu pomogle.

dani.i:
lyra:
Nije to lose.Svi tamo ionako pricaju o trudnoci,pa ne moras nikoga da smaras sa strane.Unapred ces znati sve sta te ceka i neces biti nespremna kad ti se pojavi tvoj mali andjeo.Tamo sam upoznala puno zenica,a sa jednom od njih sam se srela u porodilistu.I dalje smo u kontaktu.Divno je kad se 2 decaka od 2 dana razlike igraju.Sto se tice vezbi za disanje meni nisu pomogle.
Ja sam mama jedne prelepe devojcice od 13 meseci. Isla sam na psihofizicke pripreme i na jogu za trudnice (ovo je super stvar). Ko u skoli, pricaju ti teoriju, a kad dodje do prakse to je dr. stvar (kao i svuda u zivotu). I tako pricali oni meni o prvoj fazi porodjaja, o drugoj... I sve u svemu ja prebacim termin, pa su mi izazivali porodjaj, tako da su se sve te faze kod mene desile za 2 sata ukupno (od pocetka kontrakcija pa do zavrsetka porodjaja). Pravila disanja mi nisu pomogla, a poradjala sam se epiduralno (da napomenem imala sam ozbiljne kontrakcije pre epidurala), sto svima toplo preporucujem. Zenica pored mene je disala, i disala, i u nekim momentima bas vristala, tako da vidim da ni njoj nije pomoglo. U svakom slucaju moze da ti bude lepo druzenje sa drugim buducim mamama.
Pozdrav

Ne znam cime se bavis, ali ako si na bolovanju ili jednostavno nisi radila pre trudnoce odlazak u skolu ne bi trebao da predstavlja gubitak vremena. Kao "taza" mama smatram da mi je pohadjanje skolice donelo dosta radosti za vreme tog perioda. Prvenstveno zato sto sam se pripremala fizicki za onaj deo koji predstoji, zato zbog upoznavanja i druzenja sa zenama koje su cak imale termin i istog dana, prica o problemima, nesanica, sutiranje, koliko se ko ugojio. itd. Slikale smo se razmenile telefone i sretale se u porodilistu. Saznala sam sve iz prve ruke: sta treba kupiti a sta ne, nega grudi, nega bebe, koji sirupi za grceve, lecenje fizioloske zutice u kucnim uslovima. Jako sam zadovoljna - u mojoj grupi je bila i jedna trecerotka i dve drugorotkinje. Nisam se pokajala.

lyra:
one koje su isle su zadovoljne jer su znale sled dogadjaja. one koje nisu, rade ono sto im babica govori u toku samog porodjaja. ja nisam isla, i pored straha da cu umreti na stolu. porodila sam se i bez te price kao i mnoge pre mene, a isla bi iz razloga sto to dozivljavam kao neku vrstu posvecenosti a ne zbog neophodnosti.
Inace, mislim da si zakasnila i da se s tim pocinje oko 5 meseca.

Ja licno mislim da nisu neophodne nikakve pripreme niti vezbe,lepo je cuti od strucnjaka neke pojedinosti mada to mozes da saznas iz raznih casopisa ili preko neta.Sve u svemu kad dodje do porodjaja koji je bez anestezije sve ti u tom trenutku ispari iz glave,tako da se verovatno neces setiti niceg sto bi moglo da ti koristi osim ako nisi izuzetno pribrana i pored bolova.U tom trenutku ti prolazi kroz glavu samo da dete bude o.k.Moj savet je da slusas savete babice koja se tu nadje i radis ono sto ti ona kaze,ma koliko to tebi delovalo cudno ili neshvatljivo,sve se dogadja kako mora da se desi i ti tu mozes da pomognes maksimalno,samo ako pazljivo sledis uputstva.Srecno.

Imam dvoje dece i u prvoj trudnoći sam išla u školu za trudnice. Mada sam pre toga pročitala gomilu knjiga i kupovala sve časopise za mame i trudnice, mislim da bih nespremna dočekala porođaj da nisam pohađala školicu. Moje iskustvo je skroz pozitivno. Pored toga što se mogu naučiti mnoge važne stvari koje ipak nisam našla u literaturi, bitna je i psihološka priprema, kao i druženje sa ljudima koji prolaze kroz istu životnu fazu kao i ti. Vežbe disanja su mi mnogo pomogle i posle prvog porođaja prva stvar koja mi je pala na pamet je da bih mogla roditi još 10 dece. E onda je došla briga o bebi, koja ipak zahteva mnogo, mnogo više pa smo stali kod drugog deteta. Inače, meni je toliko bilo dobro u školici, da sam imala nameru da idem i u drugoj trudnoći i jedino što me je sprečilo to su bile temperature od 40 stepeni prošlog, odnosno leta 2003. Ja dajem svoj glas za!

ima jedna dobra recenica PRIRODA SVE RADI SAMA.Ako imate vremena mozete otici na te vezbice,ne moze da skodi, ali ne pomaze bas puno....porodjaj je prirodna stvar,pa nekada su se nase bake poradjale bez lekara i babica,same...nema razloga za strah.moj savet je da samo razmisljate o tome kao vas velicanstvena stvar ceka...RODJENJE DETETA, i da glavnu ulogu igrate bas vi.Razmisljajte o tom trenutku kada cete moci da vidite i dodirnete svoju bebicu i svaki bol ce biti neznatan...pozdrav

U mom malom provincijskom gradu, kad sam se ja poradjala davne 2003. :deda: bi ti se nasmejali i da pitas za toplu vodu i paravan za presvlacenje a kamoli za pripremni kurs za porodjaj.
Ako ti mislis da ce ti pomoci da se opustis ili naucis nesto sto vec ne znas go for it... nemas sta izgubiti.

ima jedna dobra recenica PRIRODA SVE RADI SAMA.Ako imate vremena mozete otici na te vezbice,ne moze da skodi, ali ne pomaze bas puno....porodjaj je prirodna stvar,pa nekada su se nase bake poradjale bez lekara i babica,same...nema razloga za strah.moj savet je da samo razmisljate o tome kao vas velicanstvena stvar ceka...RODJENJE DETETA, i da glavnu ulogu igrate bas vi.Razmisljajte o tom trenutku kada cete moci da vidite i dodirnete svoju bebicu i svaki bol ce biti neznatan...pozdrav

Nešto mi se čini da postavljačica sve to već zna....mislim, dete je otprilike krenulo u predškolsko :kafa:

Ja sam se smorila medj onim zenama i najkorisnije mi je bilo sto nam je sestra rekla da skratimo nokte jer da nisam skratila nokte mesec dana pre porodjaja, ne bih imala vremena da se naviknem na to kasnije, a smetaju pri previjanju bebe.
Inace, internet mi se cini sasvim dovoljnim izvorom informacija o porodjaju.

Ja sam se smorila medj onim zenama i najkorisnije mi je bilo sto nam je sestra rekla da skratimo nokte jer da nisam skratila nokte mesec dana pre porodjaja, ne bih imala vremena da se naviknem na to kasnije, a smetaju pri previjanju bebe.
Inace, internet mi se cini sasvim dovoljnim izvorom informacija o porodjaju.

skrati nokte, veži kosu... to ne mora niko da ti kaže.

skrati nokte, veži kosu... to ne mora niko da ti kaže.

Ma svakako bih skratila nokte pred porodjaj (a kosa mi je vezana uvek), ali nisam znala da ih je pametno skratiti bar mesec dana pred porodjaj da bi se naviklo na to. Posle godina i godina dugih noktiju, uzasno su me svrbele jagodice na prstima posle skracivanja i bilo bi mi pravo muchenje da se to desavalo kad beba vec stigne.

Ma svakako bih skratila nokte pred porodjaj (a kosa mi je vezana uvek), ali nisam znala da ih je pametno skratiti bar mesec dana pred porodjaj da bi se naviklo na to. Posle godina i godina dugih noktiju, uzasno su me svrbele jagodice na prstima posle skracivanja i bilo bi mi pravo muchenje da se to desavalo kad beba vec stigne.

ja ih nisam ni skraćivala... nisu mi smetali, ali kosa jeste.

Ja sam kao nesto radila do dve nedelje pred porodjaj. Luda zena!!!Nisam stigla ni na vezbe, ni u skolu roditeljstva, ni na sta. Otisla sam jednom na te vezbe jer mi bilo usput, posto sam imala zakazano kod lekara, i bilo mi malo smesno sve to. One zene rade vezbe, a ja svih devet meseci trudnoce jurcam na posao, s posla, zivim u zgradi bez lifta i na poslednjem spratu. N eumem da setam, ja jurim kroz grad.
Takodje vezbe disanja nisam bas najbolje razumela, al sam ih na porodjaju savrseno savladala. Nisam ni mogla drugacije da disem, od onih silnih bolova. :dash:
E sad s druge strane, opet znam velike panicare kad se beba rodi. Kao da drze porcelansku lutku a ne zivo stvorenje. Poznanica je bebu do 9 meseca hranila samo i iskljucivo mlekom i frutolinom da se dete ne bi udavilo:dash:
Nekima stvarno ipak treba strucna pomoc. Al ozbiljno.

Back