Quantcast

Pitanje za kulinare HITNO

Poruka
3.449
Kupio sam 3 Kg svinjskog mesa bez kosti da vrsim eksperiment. Narezao sam na komadice i przio. Nakon przenja od 3kg sirovog mesa ostalo je 485 grama przenog mesa. Naravno pod napomenom da nista nije zagorelo i nakon przenja nema ni milimetra pocrnelog zagorelog dela mesa. Dakle nakon przenja izmerio sam svega 485 grama mesa.

Naucna cinjenica, da tako kazem, nakon normalnog (bez zagorevanja) przenja ili pecenja mesa, tezina pecenog ili przenog mesa mora biti 40% od zive vage BEZ KOSTI!!! Kod mene je bio slucaj da je ostalo svega 16% pecenog mesa u odnosu na tezinu zive vage koju sam kupio. Dakle ja sam kupio 3kg mesa u megamarketu a li ono koliko mi je ostalo nakon przenja u stvari je kao da sam realno kupio 1.2 Kg mesa a ne 3Kg. Dakle oni su u to meso koje sam kupio ubrizgali cak 1.8 Kg tecnosti to jest vode. Dakle cena mesa nije 400 dinara po kilogramu vec je 1200 dinara!!!

Moje pitanje glasi, gde je inspekcija, zasto inspekcija ne obavlja svoj poso zbog kojeg ih gradjani Srbije, poreski obveznici, i placaju?? Zasto ne kaznjavaju mesare i trgovinske lance koji aparatima sa iglama ubrizgavaju u meso vodu kako bi po ceni mesa prodavali i vodu?

Ako meni ne verujete mozete i sami sprovesti ceo ovaj eksperiment. Znaci kupite 3kg mesa bez kosti i isprzitega ali da ne zagori. Izmerite tako isprzeno meso. Ako nije ubacivana voda u meso tezina isprzenog mesa mora biti 40% od zive vage.

Evo snimak kako varaju i kradu mesari po megamarketima i mesarama i kako nam po cenu mesa prodaju vodu. U ovom slucaju je piletina ali isti je slucaj i sa svinjetinom ili sa teletinom ili bilo kojim mesom.

 
Poslednja izmena:

rechner27

Primećen član
Poruka
766
Po mojim istrazivanjima, oko 30- 35% tezine je maksimum koji bi trebao da se izgubi na tezini. Pricamo o svinjskom mesu. Ako meso kupujes od proverenog mesara. Ima tu i do kvaliteta mesa, ukupne masti itd. Ne mora biti samo ovaj slucaj da se nesto ubrizgava. Mada nije iskljuceno. Mi inace u megamarketima uvozimo haos od kvaliteta, tako da, otidji do nekog proverenog, pa probaj.
 

N3Wz

Domaćin
Poruka
3.969
Pitanje je koji deo mesa si kupio jer masniji delovi ce naravno da se pretvore u mast, tj, da se istope.

Meso, relativno govoreci, prilikom pecenja gubi 30% tezine.

Ne moze da izgubi 86% osim ako ne govorimo striktno o masnog, masnoj slanini ili potrbushini.
 

N3Wz

Domaćin
Poruka
3.969
But u sebi takodje ima puno masnoce.

U sustini ako si ti rezao, termicka obrada i procedura takodje igra veliku ulogu. Ako si sekao na tanje parcice dobices manju gramazu, ako si sekao na deblju parcad, dobices vecu gramazu. Zavisi od toga koliko je mesa tu zapravo ostalo.

Inace, ne mogu da poverujem da si dobio 400-500 grama od 3Kg cistog buta, to mi nema logike da se dogodilo u bilo kom scenariju cak i kada govorimo o visokoj upotrebi aditiva, za sta smatram da domaci mesari nemaju niakakv pristup.

U supermarketima i njihovim mestima kao i sa lancima mesne proizvodnje, odredjene preradjevine i uvozno meso svakako dolazi sa dozom vode koja dolazi prilikom otapanja mesnih proizvoda. Postoje nacini da se odredjene vrste hrane odrze duze, postoji nacin da se mesto nalije/napuni vodom tako sto se ostavi da noci u zapremini, ali svejedno su to mizerne cifre. Ne mozes od 1kg dobiti 3kg, a da ti ostane na kraju 400-500gr samo. Dakle nelogicno je. Racunica netacna.

Ako ti je racunica tacna, onda si u nekoj epizodi Dosije X, ne znam sta drugo da ti kazem osim toga.

Pozdrav
 
Poruka
3.449
Ja mislim da ti već malo preteruješ sa tim teorijama zavere. Izvini, ali ja prosto ne mogu da poverujem da se od 3 kg živog mesa dobije manje od 500 gr prženog mesa. A da nisi topio slaninu, pa merio čvarke bez masti? :flert:
kupi ti meso od buta pa isprzi i videces i sama koliko ce ti ostati od 3kg. A zna se da mora najminimalnije bar 30% da ostane a kad se isprzi od seljaka ostane i 40%
 
Top