Pitanje za hrišćane

Šta vam daje snagu da nastavite dalje na putu ka spasenju? Koja su to najčešća pitanja koja vas muče da živite u sadašnjem trenutku? Pozdrav svim ljudima.
Настављам због знања да Бог постоји, а не зато што верујем да постоји. Између осталог, дошли смо до Откривења Јовановог из Библије, последња времена. Дефинитивно. Биће то узбудљиб период и тест за све вернике.

Šta vam daje snagu da nastavite dalje na putu ka spasenju? Koja su to najčešća pitanja koja vas muče da živite u sadašnjem trenutku? Pozdrav svim ljudima.
Исповест и причешће. Сазнање да Бог прима грешниково покајање и да се анђели радују када се један грешник покаје.

Настављам због знања да Бог постоји, а не зато што верујем да постоји. Између осталог, дошли смо до Откривења Јовановог из Библије, последња времена. Дефинитивно. Биће то узбудљиб период и тест за све вернике.
Znanje je prava reč, hvala.

Neme vece sile., na ovoj nasoj kugli, koja je data coveku od molitve. Njome sve pocinje i njome se sve zavrsava. Alfa i omega duhovnog zivota.

Dobrodosao na forum... :)

Hriscanin uvek sebi postavlja pitanja, uvek se preispituje, narocito u teskim vremenima poput ovih kada jedino hriscani osecaju i vide problem pred kojim se nalazi covecanstvo... I sve to zna da umori coveka, po mom iskustvu, posustajanje, sekiracija i briga je odraz naseg maloverja. Uzdamo se u ljude, svoj intelekt i zemaljski poredak.. A slabo u Boga... A tamo u molitvi pred pricesce kazemo: "Neka bude Gospode mislost Tvoja na nama kao sto se uzdasmo u Tebe. A kako se uzdasmo? Cekamo da nam nesto zavrsi i javi Janko, prijatelj, rodjak... Moramo se vise uzdati u Boga i biti u molitvi... To i pricesce, sto cesce. Ono te cuva vise nego bilo sta... Drz se :hej:

Poslednja izmena:
Hriscanin uvek sebi postavlja pitanja, uvek se preispituje, narocito u teskim vremenima poput ovih kada jedino hriscani osecaju i vide problem pred kojim se nalazi covecanstvo... I sve to zna da umori coveka, po mom iskustvu, posustajanje, sekiracija i briga je odraz naseg maloverja. Uzdamo se u ljude, svoj intelekt i zemaljski poredak.. A slabo u Boga... A tamo u molitvi pred pricesce kazemo: "Neka bude Gospode mislost Tvoja na nama kao sto se uzdasmo u Tebe. A kako se uzdasmo? Cekamo da nam nesto zavrsi i javi Janko, prijatelj, rodjak... Moramo se vise uzdati u Boga i biti u molitvi... To i pricesce, sto cesce. Ono te cuva vise nego bilo sta... Drz se :hej:
Bravo brate, napisao si dobar tekst! Hvala

nista me vise ne muci jer vecinu odgovora znam
spasenja mi nema tako da ne trosim uzaludno vreme na jalovo razmisljanje o necemu sto je predmet mitoloske tajne nedostupne smrtnicima

kao budista gradim i stvaram virtuelno i materijalno, duhovno i emocionalno i istog dana sve porusim...to je najcistija filozofija.

Vera mi daje snagu da nastavim dalje na tom uskom putu spasenja.
Svesnost da je to jedini put ljubavi i svrha naseg postojanja.
Nista me ne muci nikakvo pitanje jer sam izucavajuci Bibliju dobila odgovore na sva pitanja koja se ticu nas nase buducnosti i svega ostalog.
Uzak put koji vodi u zivot je nesto sto je jedino vredno.
Pribliziti se Bogu ljubavi, sta ima bolje i velicanstvenije na ovom svetu.
To ne bih nikada napustila.
Svako ko ceni te Bozanske vrednosti ljubav mir pravednost
ona nam daju snagu da istrajemo.
Jer ljudi nas mogu razocarati Bog ne.
Bog kaze
Jevrejima 13
Jer Bog je rekao: „Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti.“
6 Zato puni hrabrosti možemo reći: „Jehova* je moj pomoćnik, neću se bojati. Šta mi može čovek?“

Bog je taj koji ce nam dati vecni zivot i srecu u vecnosti.

Pozdrav i tebi.

Daje mi snagu lična vera, duhovne besede, literatura o svetiteljima i sveto pismo. Daju mi snagu i duhovni ljudi drugih religija, poput islama ili dalekoistočnih religija.
Najviše me muči nedostatak žive zajednice okupljene u Hristu. Crkva kao da je postala zarobljena u ritualima i tradiciji, sveštenstvo u strahu i pokornosti jednih prema drugima i više se bavi državom i politikom dok je Hrista prepustila sektama.

Ma najbolje bi bilo da samo vernici odgovaraju vernicima i da pisu ono sto njima prija.
Milina..... :D
Ако је лепо постављена тема са насловом "Питање за хришћане", онда је разумно да хришћани одговарају на питања. Ја не бих залазио у темама где причају будисти.

Da nastavim dalje na putu daje mi snagu Bog.
Njemu je stalo do svakog čoveka, Svog ljubljenog stvorenja, da uzraste u meru rasta Hristovog (kako je lepo to rekao apostol Pavle), pa mu je stalo i do mene. To znanje je tako moćno zato što dolazi od Svemoćnog. Bez ovog znanja da te voli Svemoćni, čovek je samo jedna nejaka lelujava trska, a život potvrđuje da se tada čovek relativno lako i brzo odrekne daljeg praćenja Puta ("Ja sam Put...") i skrene na stranputicu.

A pitanja koja me muče opet su slična onima koja su mučila a. Pavla: zašto se ljudi okreću protiv Onoga Svemoćnoga Koji ih voli i čuva i podržava.
Pozdrav Brate.

Put ka spasenju? To mi zvuči kao da nisam već spašen,kao da je potrebno da putujem u odredjenom smeru da bi dobio spasenje,koje je već deo mene. Ne mogu odgovoriti na ovo pitanje,jer je po meni pogrešno postavljeno.
Najviše me muči Aleksandar Vučić.

Pisao sam X puta o ljubavi boga prema coveku.
Nije se bas pokazao u najboljem svetlu.....

Dva su najčešća razloga zašto čovek ne doživljava Boga kao Onoga Koji ga voli.
1... Zbog ''pohođenja grehova na potomcima do IV i dalje kolena...'' koje se pominje u prvoj starozavetnoj (Mojsijevoj) zapovesti.
2... Zbog gordosti. Gord čovek smatra sebe dostojnim znatno veće sreće (najpre i najčešće zdravlja, radosti, slaganja s ljudima, porodične sloge, uspeha u radu ili u međuljudskim odnosima, materijalnog stanja, ugleda, slasti, vlasti i slave) nego što mu se dešava. Otuda ceni da je Bog nepravedan kada mu te krasote i divote uskraćuje dok neki ljudi oko njega mnogo toga uživaju izobilno, a nepravedno - po njegovom mišljenju. Takav stav je prototip stava prema Bogu gordoumnog čoveka. A gordoumlje je najteža bolest. Teža bolest od side, tuberkuloze, kolere, kuge, kancera i tome slično zajedno. Gordouman čovek najdalji je od Boga među svim ljudima. Tako daleko od Boga, ''kilometrima kilometara'' čovek ne može Boga videti. Njegov vid ne može savladati toliku udaljenost.
*
Ali....
Bog ne bi bio Bog kada svakom čoveku ne bi pružio šansu. Bilo da se radi o 1... ili o 2...
Šansa se prihvata i iskorišćava samo sa jednim početkom: molitvom. Molitvenim obraćanjem Bogu.
Ko Bogu neće tako da se obrati, ne može Boga upoznati.
I to je, rekao bih ja, krajnje pošteno s Njegove strane.

Dva su najčešća razloga zašto čovek ne doživljava Boga kao Onoga Koji ga voli.
1... Zbog ''pohođenja grehova na potomcima do IV i dalje kolena...'' koje se pominje u prvoj starozavetnoj (Mojsijevoj) zapovesti.
2... Zbog gordosti. Gord čovek smatra sebe dostojnim znatno veće sreće (najpre i najčešće zdravlja, radosti, slaganja s ljudima, porodične sloge, uspeha u radu ili u međuljudskim odnosima, materijalnog stanja, ugleda, slasti, vlasti i slave) nego što mu se dešava. Otuda ceni da je Bog nepravedan kada mu te krasote i divote uskraćuje dok neki ljudi oko njega mnogo toga uživaju izobilno, a nepravedno - po njegovom mišljenju. Takav stav je prototip stava prema Bogu gordoumnog čoveka. A gordoumlje je najteža bolest. Teža bolest od side, tuberkuloze, kolere, kuge, kancera i tome slično zajedno. Gordouman čovek najdalji je od Boga među svim ljudima. Tako daleko od Boga, ''kilometrima kilometara'' čovek ne može Boga videti. Njegov vid ne može savladati toliku udaljenost.
*
Ali....
Bog ne bi bio Bog kada svakom čoveku ne bi pružio šansu. Bilo da se radi o 1... ili o 2...
Šansa se prihvata i iskorišćava samo sa jednim početkom: molitvom. Molitvenim obraćanjem Bogu.
Ko Bogu neće tako da se obrati, ne može Boga upoznati.
I to je, rekao bih ja, krajnje pošteno s Njegove strane.
Izgovor uvek postoji.
Namazan taj pisac biblije :D

Ako sam dobro razumeo ne valja biti srećan i zdrav?

Nisi dobro razumeo.
Evo dopuniću bližim tumačenjem drugog razloga.
Sreća, onako kako je svetovni čovek shvata, kao zdravlje, lepota, radost ovosvetskim šarenim zabavama za telo i dušu, materijalnog i telesnog uspeha i slično, nije sama po sebi prepreka Bogopoznanju. Nije sama po sebi prepreka, ali jeste prepreka ukoliko je gordi um tumači prema svojim gordoumnim (svetovnim kao suprotnost duhovnim) kriterijumima. Gordi um Boga negira. Odbija Njegovu supremaciju. Ne podnosi Njegov autoritet. Gordouman čovek ne shvata u Čijem (Božjem) svetu živi i prema kakvim (Božjim) zapovestima mora da se vlada.
*
Npr.
Gordouman čovek, Boga ne naziva Bogom već bogom. Razlika nije gramatička već suštinska. Bog je svemogući Tvorac, Promislitelj i Svedržitelj svega živog i neživog, vidljivog i nevidljivog, o Čijoj neizmernoj ljubavi prema ljudima ovde pišemo. A bog........ je ništa.
Odavde bi trebalo da bude jasno da gordi um koji se opredeli za ništa, ne može shvatiti Boga.
*
Otuda,
Sreću (i ostalo... zdravlje itd.) treba (a ne mora, naravno, ima i tu slobodu da ne mora), čovek da shvata kao dar Božji, i da se prema njoj odnosi sa blagodarenjem. Ako tako, ima uslova da Boga razume kao Onoga Koji ga voli, a ako ne, nema uslova, i tada ne može shvatiti Boga pravilno.
Gordi um je najveća prepreka između Boga i čoveka.
Ovo sam hteo reći.

Back